oude kat

5 mythes over oudere katten ontkracht

Kittens krijgen vaak alle eer, maar oudere katten zijn ook geweldige huisdieren.

Zelfs als je niet het genoegen hebt gehad om een decennium of langer met een kat door te brengen en die relatie te ontwikkelen, is een oudere kat misschien wel de juiste keuze voor jou. Dit geldt vooral als je zelf ook niet meer de jongste bent. We weten allemaal wel dat het adopteren van katten psychologisch gunstig kan zijn voor oudere mensen, en in veel gevallen is een oudere kat de perfecte match. Ze zijn over het algemeen rustiger en zijn de perfecte metgezellen.

Als je besluit om een oudere kat te adopteren, is het het beste om voorbereid te zijn. De behoeften van oudere katten verschillen vaak van die van hun jongere tegenhangers. Hier zijn vijf mythes over oudere katten, ontkracht door experts.

Er kan niets worden gedaan voor een zieke oudere kat

Dit is één van de meest trieste mythen van allemaal. Het idee dat een bijzondere ziekte het einde markeert van het leven van een oudere kat, waardoor eigenaren vaak geen oplossing zoeken, kan niet verder van de waarheid zijn. Leeftijd is geen ziekte. We begrijpen waarom sommige eigenaren dat denken, maar er zijn zoveel gevallen en omstandigheden waarin een dierenarts een kat kan helpen een langer en beter leven te leiden.

Preventieve zorg en vroege opsporing zijn natuurlijk de beste manieren om met een mogelijke ziekte of aandoening om te gaan, en dit begint rond de leeftijd van 10 jaar. Katten moeten minstens één keer per jaar gecontroleerd worden, oude katten liefst twee keer per jaar.

Katteneigenaren moeten op hun hoede zijn voor grote gedragsveranderingen, inclusief het niet correct gebruiken van de kattenbak of zich meer dan normaal terugtrekt. Katten hebben de neiging de tekenen van ziekte of pijn te verbergen, dus gedragssymptomen zoals deze worden soms geassocieerd met problemen zoals nieraandoeningen, hyperthyreoïdie, diabetes of artritis, naast vele andere beheersbare aandoeningen die oudere katten treffen.

Oudere katten zijn niet schoon

Dit kan te maken hebben met de gewoonten van de kattenbak van een oudere kat of met zijn vermogen (of het gebrek daaraan) om zichzelf schoon te maken, maar de meeste katten behouden hun hele leven hun extreme kieskeurigheid. Wanneer ze daar mee stoppen of zichzelf minder vaak verzorgen, is daar een reden voor.

Artritis is een waarschijnlijke boosdoener. Veel katten kunnen zichzelf niet zo goed verzorgen zoals vroeger, omdat ze gewrichtspijn hebben waardoor ze bepaalde delen van hun lichaam niet kunnen bereiken, meestal is dat hun rug en achterkant. Door deze gebieden regelmatig te borstelen of te kammen, kun je je kat tevreden houden.

Als je kat naast de kattenbak zijn of haar behoefte doet, kan dit ook wijzen op artritis. Dit zou je kunnen oplossen door een lagere kattenbak te gebruiken, zodat je kat er makkelijker in en uit kan.

Oudere katten zijn niet vriendelijk

Er is geen verband tussen leeftijd en vriendelijkheid bij katten. Mijn dierenarts heeft met genoeg jonge katten gewerkt die afstandelijk waren en oude katten die vriendelijk waren, en andersom. Als een kat op jonge leeftijd gesocialiseerd wordt om te genieten wanneer het in de buurt van mensen is, zal de kat dat waarschijnlijk zijn of haar hele leven blijven doen.

Een van de redenen waarom deze mythe blijft bestaan, is dat katten met artritis niet zo vaak bij mensen op schoot springen en soms de neiging hebben om liever niet geaaid te worden, maar dit zijn symptomen van een medisch probleem en hebben niets met de persoonlijkheid van de kat zelf te maken.

Hoewel deze aandoening nooit helemaal zal verdwijnen, kun je met je dierenarts samenwerken om een plan te bedenken om de pijn te beheersen en hopelijk de schijn van onvriendelijk te laten verdwijnen.

Oudere katten kunnen eten als jongere katten

Dit komt terug op het idee dat de beste zorg voor oudere katten preventief van aard is. Als je denkt dat je een 15-jarige kat hetzelfde voer en dezelfde hoeveelheden kunt geven als een kat van drie, breng je misschien meer tijd door met je dierenarts dan je zou willen.

Katten met een nieraandoening moeten hun dieet nauwlettend laten controleren op eiwit- en fosforgehalte, en dat diabetische katten moeten uitkijken voor koolhydraatrijk voedsel.

Het is ook erg belangrijk om het gewicht van een oudere kat in de gaten te houden. Hoewel obesitas een groot probleem is, is onverwacht gewichtsverlies net zo ernstig. Weeg je kat regelmatig en noteer plotselinge veranderingen in beide richtingen. Je kunt samenwerken met je dierenarts (en misschien een voedingsdeskundige) om veranderingen aan te brengen om je kat een gezond gewicht te laten behouden en haar de voedingsstoffen te geven die nodig zijn om haar lichaam goed te laten functioneren.

Oudere katten kunnen geen verandering aan

Als je bang bent dat het adopteren van oudere katten niet zal werken omdat ze vastzitten in hun gewoonten, stop dan met bang zijn. Net als vriendelijkheid is het vermogen om zich aan te passen en om te gaan met veranderingen om haar heen volledig afhankelijk van de persoonlijkheid van de individuele kat.

Sommige jongere katten hebben een hekel aan verandering en kunnen zelfs geen meubels aan die verplaatst worden. Sommige oudere katten zijn zo gemakkelijk dat het ze niet kan schelen als er een nieuwe hond in huis komt. Het is een kwestie van hoeveel nieuwigheid je kat heeft gehad toen ze jong was. Is verandering geen probleem, of is die komkommer echt een bedreiging?

Dat gezegd hebbende, is het altijd het beste om veranderingen langzaam aan te brengen, ongeacht hoe oud je kat is. Breng die veranderingen geleidelijk aan en gebruik positieve beloningen om een goede associatie te vormen met het nieuwe element, de persoon of het dier.