kat in kattenbak

8 rare kattenbak gewoonten

Katten zijn van nature mysterieuze wezens en zijn bijzonder cryptisch als het gaat om het gebruik van hun kattenbakken – of, zoals soms het geval is, het niet gebruiken van hun kattenbakken. Heb je een kat met een aantal twijfelachtige kattenbak gewoonten? Gelukkig zijn de meeste te corrigeren met een beetje training – menselijke training tenminste.

Plotseling hun kattenbak gedrag veranderen

Nu is het waar dat katten onvoorspelbaar kunnen zijn, en hun ondeugende kant kennen we ook wel. Maar als je kat plotseling buiten de bak zijn behoefte gaat doen, verspil dan geen tijd met het spelen van kattenbakdetective – het kan wijzen op een onderliggend medisch probleem dat onmiddellijke aandacht vereist.

Elke kat die plotseling de kattenbak niet meer gebruikt – vooral als ze er altijd al goed in zijn geweest – moet onmiddellijk naar de dierenarts toe.

Een ongebruikelijk ongelukje op je vloerbedekking kan een teken zijn van een pijnlijk probleem met de urinewegen. Je kat kan het ongemak associëren met de kattenbak en andere oppervlakken uit gaan proberen.

Aan de zijkant van de kattenbak gaan

Als je genoeg kattenbakvulling hebt schoongemaakt, heb je waarschijnlijk ook kattenpis en poep van de zijkant van de bak verwijderd. Je kat vertoond waarschijnlijk normaal gedrag – de bak is waarschijnlijk gewoon te klein om comfortabel zijn of haar behoefte te kunnen doen.

De meeste commerciële kattenbakken zijn niet groot genoeg voor de gemiddelde kat om hun behoefte er in te doen en te bedekken. Vaak probeert de kat trouw te zijn aan de bak, maar hangt dan over de rand en dat zijn behoefte ernaast.

Upgrade naar een extra grote kattenbak, of maak zelf je eigen ruime kattenbakken uit plastieken opslagbakken.

De kattenbak bewaken

Het klinkt misschien te bekrompen om waar te zijn, maar in huishoudens met meerdere katten bewaken sommige katten hun favoriete kattenbak. Of, in sommige gevallen, al hun favoriete bakken. Om ervoor te zorgen dat iedereen een plek heeft om naartoe te gaan als de natuur roept, sla de les over delen over en voeg meer strategisch geplaatste kattenbakken toe.

Pas de één-plus-één-regel toe voor kattenbakken, dat is één bak per kat plus één. Plaats de extra bakken in verschillende ruimtes, zodat een gierige kat ze niet allemaal tegelijk kan bewaken.

Protesteren tegen een nieuwe kattenbakvulling

Denk twee keer na voordat je twee zakken vulling voor de prijs van één ophaalt. Hoewel veel katten flexibel zijn, zullen sommigen een nieuwe en ongewenste verandering in hun bakken boycotten.

Dus, hoe selecteer je vanaf het begin een acceptabele vulling? Elke kat is anders, maar er zijn enkele richtlijnen waarmee je rekening moet houden. Over het algemeen geven katten de voorkeur aan fijnkorrelig, hard klonterend, ongeparfumeerde klei-achtige kattenbakvullingen.

Als je de vulling wilt vervangen, doe dit dan geleidelijk. Voeg beetje bij beetje de nieuwe kattenbakvulling toe totdat je kat zich op zijn gemak voelt bij de verandering.

Naast de bak gaan

Er is niets zo frustrerend als het vinden van een puinhoop naast de kattenbak – zo dichtbij en toch zo ver. Nou, je kat is ook gefrustreerd. Hij weet waar hij heen moet en hij wil het, maar iets houdt hem tegen.

Dit is absoluut een teken dat je serieus moet nemen. De kat probeert duidelijk de bak te gebruiken, maar er is iets met de kattenbak zelf dat hem afstoot.

Het kan de vulling zelf zijn, maar een andere veel voorkomende boosdoener is het soort bak. Over het algemeen geven de meeste katten de voorkeur aan grote rechthoekige bakken met een open bovenkant, boven de koepelvormige of bedekte bakken. Vuile bakken zijn ook een grote afknapper voor kieskeurige katten.

De bak gebruiken zodra je hem schoonmaakt

Op de één of andere manier zijn katten altijd klaar om te gaan zodra je klaar bent met het schoonmaken van de bak. In feite kunnen ze blijven hangen en kijken hoe je schoon schept om er zeker van te zijn dat er geen tijd wordt verspild voordat het weer vies is.

Hoezeer het ook lijkt, je kat speelt geen hersenspelletjes met je – hij claimt gewoon wat van hem is. Als je katten een bak geeft die fris en schoon is, heb je de geur van hun territorium verdoezeld. Ze herstellen hun territorium door het te markeren.

Lees ook: 8 manieren om je kat te waarderen

Aparte bakken voor aparte boodschappen

Als je twee kattenbakken voor je kat hebt, heb je misschien iets opgemerkt: hij gebruikt er één voor het plassen en een andere om te poepen.

Je kat is niet de enige. Dit komt eigenlijk vrij vaak voor. Het is de belangrijkste reden waarom het altijd wordt aanbevolen om ten minste twee kattenbakken voor één kat te hebben. Veel katten geven er de voorkeur aan om in de ene te poepen en in de andere te plassen – het is instinctief om niet al hun ontlasting op dezelfde plek achter te laten.

Katten die hun poep niet bedekken

Sommige katten worden netjes geboren en begraven hun poep onmiddellijk nadat ze de kattenbak hebben gebruikt. Anderen laten, tot ongenoegen van hun mensen, alles liever open en bloot liggen.

Een mogelijke oorzaak van het feit dat een kat zijn poep niet bedekt, is lui ouderschap – als moederkat het niet bedekte, leren haar kittens het gedrag misschien niet. Of misschien probeert je kat iets duidelijk te maken.

Een dominante kat zal het niet bedekken – de geur laat de andere katten weten “ik ben hier”.

Voor een mogelijke manier om dit probleem op te lossen, kun je proberen om geleidelijk van vulling te wisselen – het is mogelijk dat je kat de geur of textuur niet prettig vindt, en zo min mogelijk tijd doorbrengt met het begraven van zijn poep.