kat likt hand

8 manieren om je kat te waarderen

In tegenstelling tot hondenbezitters denken katteneigenaren misschien dat het bijna onmogelijk is om hun huisdieren te laten zien hoeveel ze van ze houden. Het is niet moeilijker, het is gewoon anders.

Katten zijn geen honden in kattenkostuums, dus het is belangrijk om te begrijpen wat katten wel van ons fijn vinden en hoe / wanneer ze ervan genieten. Zelfs per ras kunnen katten bepaalde voorkeuren hebben als het gaat om de manieren waarop we onze waardering tonen.

Hier volgen de beste manieren om ervoor te zorgen dat je kat zich meer gewaardeerd voelt.

Neem deel aan interactieve speelsessies

Naast het bieden van plezier en beweging voor je kat, zijn interactieve spelsessies één van de beste manieren om je band te versterken en vertrouwen op te bouwen. Als je het op de juiste manier doet, geef je de kat de kans om te doen waar ze het beste in is, namelijk een geweldige jager zijn.

Stimuleer het roofzuchtige instinct van je kat door spelletjes te doen, laat je kat iets achtervolgen en vangen met behulp van speelgoed. Beperk het spel tot korte sessies van 5 tot 10 minuten, liefst meerdere keren per dag.

Accepteer en beantwoord hun genegenheid

Genegenheid van een kat is niet altijd even duidelijk – soms moet je er gewoon goed opletten. Sommige mensen interpreteren bepaalde tekenen van genegenheid van katten verkeerd, zoals wanneer ze tegen je aan wrijven en je markeren met hun geur, alsof ze je gewoon claimen als hun eigendom. Maar het is eigenlijk een zeer aanhankelijke en liefdevolle katachtige vertoning. Beschouw het als een kus of een knuffel.

Zorg dat ze worden verzorgd

Dit kan voor je kat zelfs een heel plezierige ervaring zijn als je hem de procedure leert en let op zijn lichaamstaal en voorkeuren. Verzorgen is een uiting van liefde omdat je helpt om de vacht, nagels, tanden en oren van je kat in goede conditie te houden. Onthoud dat bij oudere of gewonde katten uitgebreide verzorging het beste aan professionals kan worden overgelaten.

Neem de tijd om te ontdekken wat je kat leuk vindt

Niet alle katten vinden het leuk als er ophef over hen wordt gemaakt, en sommigen houden helemaal niet van knuffelen. Let op de lichaamstaal van je kat en maak jezelf vertrouwd met haar voorkeuren en antipathieën. De sleutel is om je kat te kennen, zodat er geen verkeerd geïnterpreteerde gebaren zijn. Katten zijn meesterlijke “praters” en ze geven vaak meer dan één signaal om aan te geven dat ze meer aandacht van ons willen hebben, of dat ze willen dat we afstand houden.

Je kunt je kat aanmoedigen met lekkernijen om socialer te zijn of kalmerende traktaties en feromonensprays gebruiken om sommige katten te helpen ontspannen, maar probeer nooit een interactie te forceren als de acties van de kat zeggen dat ze er klaar mee is. In plaats daarvan stelt ze voor om een katvriendelijke, stressvrije omgeving te creëren als een manier om te laten zien dat je om je kat geeft.

Geef ze een gezond dieet

Je kat is voor zijn voeding afhankelijk van jou, dus het is belangrijk om weloverwogen keuzes te maken. Voer een hoogwaardig dieet dat past bij de levensfase en gezondheid van je kat. Katten gedijen ook op voorspelbaarheid en routine, dus doe je best om je kat elke dag op hetzelfde tijdstip te voeren.

Beloon goed gedrag

Traktaties kunnen een krachtig motief zijn als je kat goed gedrag vertoont. Gebruik traktaties en andere soorten beloningen, zoals speeltijd, als trainingstools die als extra bonus de band die je met je kat deelt, versterken. Clickertraining is ook aan te bevelen. Het is een geweldige manier om contact te maken met een schuwe of verlegen kat, en instructies hier voor zijn kun je vinden op internet. Onthoud dat gedrag dat wordt beloond, herhaald zal worden.

Laat ze regelmatig controleren bij de dierenarts

Je kat hoeft een bezoekje aan de dierenarts niet per se te interpreteren als een teken van genegenheid, maar het is een cruciaal onderdeel om je kat gezond te houden. Wat is een betere manier om liefde en waardering te tonen dan potentiële toekomstige gezondheidsproblemen te voorkomen en de huidige zo snel mogelijk te behandelen om pijn en lijden tot een minimum te beperken?

Houd in gedachten dat katten instinctief ziektesymptomen verbergen om roofdieren te vermijden, waardoor regelmatige afspraken des te belangrijker zijn. Katten moeten jaarlijks worden gecontroleerd en minstens twee keer per jaar als ze op leeftijd zijn of al gediagnosticeerd zijn met een chronische ziekte.

Respecteer de persoonlijke ruimte van je kat

Hoewel het misschien moeilijk is om je kat de ruimte te geven, zullen er momenten zijn dat hij het liefst bij het raam of in zijn bed ontspant zonder dat hij ergens last van heeft. Respecteer alle lichaamstaal signalen die hij geeft die zeggen dat hij graag met rust gelaten wil worden. Hij lijkt misschien moeilijk te weerstaan als hij opgerold in zijn bed ligt, maar het betekent niet dat het altijd oké is om hem wakker te maken voor wat knuffels en kusjes.