kat in mand

15 Tekenen dat je kat gelukkig is

Iedereen die ooit een kat heeft gehad, zal het beamen: het zijn grappige wezens. Het ene moment komen ze tegen je aan, het andere moment verstoppen ze zich in de kast. Ze houden ervan om lekker te liggen, maar alleen op hun voorwaarden. En ze lijken de meeste aandacht te willen als je de deur uit loopt. Maar dat is wat ze zo geweldig maakt.

Hoe weet je met al deze gemengde informatie of je kat echt gelukkig is?

Hoewel alle katten verschillend zijn, geven de volgende gedragingen en lichaamstaal signalen meestal aan dat je kat waarschijnlijk gelukkig en, nog belangrijker, gezond is.

Ze hebben een goede eetlust

Een gezonde eetlust betekent dat de kat in een goed humeur is. Maar als de eetlust van de kat te gezond is, kan dit een teken zijn dat ze zich verveelt, depressief of eenzaam is. Er zijn aanwijzingen dat eten, net als bij mensen, een psychologisch mechanisme kan zijn om met stress en andere bronnen van ongeluk om te gaan.

Je wilt ook contact opnemen met je dierenarts als je kat minder interesse in voedsel begint te tonen. Hoewel niet elke kat vraatzuchtig is, kan er bij een plotselinge afname van de eetlust iets mis zijn.

Ze verkeren in goede lichamelijke gezondheid

Door je kat regelmatig te laten controleren, kun je er zeker van zijn dat je kat gezond en gelukkig is. Elke vorm van ziekte, van darmklachten tot ademhalingsproblemen en allergieën, kan zoveel lichamelijk ongemak veroorzaken dat het het mentale welzijn van de kat beïnvloedt.

Gezonde katten zijn blije katten. Als je kat zich niet goed voelt, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk naar je dierenarts gaat, zodat ze zich op hun best en gelukkigst voelen.

Ze spinnen

Spinnen is de katachtige manier om geluk aan te tonen.

Als je kat spint terwijl hij met je knuffelt op de bank, is dat waarschijnlijk een teken dat ze blij en tevreden is. Maar spinnen kan ook aangeven dat er iets mis is. Katten kunnen spinnen om zichzelf te troosten tijdens een stressvolle gebeurtenis, zoals een blessure. Neem contact op met je dierenarts als je kat op vreemde of ongepaste momenten spint.

Ze zijn ontspannen

Een ontspannen kat is waarschijnlijk vrij van stress, angst en onrust. Tekenen dat een kat ontspannen is, zijn onder meer rusten met haar voeten onder haar lichaam, niet overdreven schrikken van geluiden of bewegingen, en een algehele kalme houding hebben.

Ze houden van spelen

Meedoen met spelen is één van de meest betrouwbare tekenen van geluk. Wetenschappers zijn van mening dat spelen een luxe gedrag is, dat alleen plaatsvindt wanneer aan alle andere behoeften met een hogere prioriteit is voldaan.

Oudere katten spelen misschien minder dan hun jongere tegenhangers. Maar ze hebben nog steeds de neiging om een vonk in hun ogen te laten verschijnen wanneer een favoriet of nieuw speelgoedje wordt aangeboden om mee te spelen.

Ze zijn blij je te zien

Een kat die je enthousiast begroet als je voor het eerst wakker wordt of als je thuiskomt van je werk, zegt dat ze blij is je te zien.

Ze wrijven tegen je aan

Als je kat tegen je aan wrijft, markeert ze je als haar territorium. Ze claimt jou als haar bezit, wat betekent dat ze blij is in jouw aanwezigheid.

Een kat die met haar kop tegen een deel van je lichaam wrijft, laat meestal zien dat ze van je gezelschap geniet en er meer van wil.

Ze kneden

Kneden of “deeg kneden” is een teken van ontspanning.

Als katten voorwerpen – of mensen – kneden, bootsen ze een neonataal gedrag na. Zogende kittens kneden hun moeder om de afgifte van oxytocine te stimuleren, wat de moeder ontspant en de melkstroom vergemakkelijkt. Men geloof dat het katten een goed gevoel geeft om dit infantiele gedrag na te bootsen. En als katten hun baasje kneden, voelen de meeste baasjes zich er ook goed bij.

Ze tonen belangstelling voor hun omgeving

Blije katten zijn nieuwsgierig. Je weet dat je kat blij is als hij het leuk lijkt te vinden om zijn omgeving te verkennen en geïnteresseerd is in nieuwe dingen.

Ze zijn vriendelijk

Blije katten genieten van positieve interacties met hun baasjes en andere mensen in hun omgeving. Maar natuurlijk is elke kat anders. Als de jouwe een beetje afstandelijk is, betekent dit niet noodzakelijk dat ze ongelukkig is. Sommige katten voelen zich gewoon meer op hun gemak met minder sociale interactie.

Ze houden van slapen (maar niet te veel)

Een kat die voldoende tijd slaapt voor haar leeftijd, is tevreden. Wanneer een kat te weinig slaapt, kan dit erop wijzen dat iets – fysiek of emotioneel – haar problemen en ongemak bezorgt. Te veel slapen kan ook een slecht teken zijn. Net als mensen kunnen katten slaap gebruiken als een omgang mechanisme om met verveling, eenzaamheid, verdriet of depressie om te gaan.

Hoeveel uur per dag moet je kat in dromenland doorbrengen? Er is geen goed antwoord, omdat de behoeften van katten veranderen afhankelijk van hun leeftijd en activiteitenniveau. Je kunt het beste de slaapgewoonten van je huisdier in de gaten houden om eventuele veranderingen op te merken.

Ze houden zichzelf (en soms hun eigenaren) schoon

Een schone kat is een blije kat. Als ze ongelukkig zijn – wat kan komen door emotionele problemen of een slechte gezondheid – zullen ze doorgaans afzien van goede verzorgingsgewoonten.

Likken zorgt voor een afgifte van endorfine zoals bij hardlopers.

Als je kat je verzorgt, is dat een behoorlijk compliment. Verzorgen duidt op een diepere band. Je kat behandelt je actief als een lid van de roedel.

Ze gebruiken hun kattenbak

Blije katten gebruiken hun kattenbak op de juiste manier.

En geloof het of niet, het is meestal ook een goed teken als ze uit de kattenbak springen nadat ze hun behoefte hebben gedaan. Veel katten genieten echt van hun kattenbakervaring en voelen een gevoel van voldoening door deze opluchting.

Uit de kattenbak springen kan een teken zijn van hun enthousiasme en trots. Maar als het onregelmatig gebeurt of gepaard gaat met tekenen van ongemak, kan het tijd zijn om de dierenarts te bellen.

Lees ook: Waarom eten katten gras? Is het gezond of schadelijk als mijn kat gras eet?

Het is allemaal in de ogen

De ogen van je kat kunnen je veel vertellen over haar emotionele toestand. Als ze met half gesloten ogen rust, laat ze zien dat ze ontspannen is en zich niet bedreigd voelt. Regelmatig oogcontact en langzaam knipperen geven aan dat ze van je aanwezigheid geniet.

Ze laten hun buik zien

Als je kat op haar rug ligt en haar buik laat zien, is dat een teken dat ze tevreden en ontspannen is.