waarom eten katten gras

Waarom eten katten gras? Is het gezond of schadelijk als mijn kat gras eet?

Waarom eten katten gras? Is het goed voor ze? Is het slecht voor ze? Waarom kauwen ze erop?

De kans is groot dat je jezelf deze vragen minstens één keer hebt gesteld.

En de kans is groot dat je kattenvriend de neiging heeft om af en toe aan wat gras te knabbelen. Maar waarom?

Gras is op geen enkele manier voedzaam voor je kat. Het bevat geen enkele vorm van voeding, vitamines of andere gezonde ingrediënten, omdat het voornamelijk is gemaakt van vezels en water.

Maar als katten geen goed gevoel van uitdroging hebben, waarom eten ze dan gras als het niet om het water gaat?

Katten eten gras omdat het hun spijsvertering kan bevorderen. Meestal omdat ze dan willen overgeven, om iets ongewenst in hun maag te verwijderen, zoals een haarbal.

Hun spijsvertering en waarom ze denken dat gras het antwoord is

Alleen omdat katten op zoek zijn naar mooi groen gras als ze buikproblemen hebben, maak niet de fout te denken dat gras een aantal magische ingrediënten bevat, die het metabolisme van je kat op een wonderbaarlijke manier kan stimuleren en kan helpen om alles wat het inslikt te verteren.

Katten zijn echte carnivoren. Ze hebben echte vleesproducten met veel eiwitten nodig om een gezond en uitgebalanceerd dieet te behouden.

Een binnenkat heeft speciale voedingsbehoeften en kan zijn prooi in het wild niet vangen zoals buitenkatten dat kunnen. De belangrijkste voedingsbron is dus het kattenvoer dat je koopt. En als je voedsel van hoge kwaliteit voor je kat koopt, zal het minder onverteerbare ingrediënten inslikken dan welke wilde kat dan ook.

De buitenkat zal af en toe de neiging hebben om zijn tanden in het gras te zetten vanwege de dingen die hij in het wild aan het eten is.

Maar zelfs binnenkatten kunnen de neiging hebben om gras te eten.

Het dient niet als voer, maar het speelt wel de rol van een aanvullende aanvulling op de maaltijd van een kat.

Ongeacht het geslacht, de leeftijd en het ras van je kat zal hij haarballen inslikken omdat hij zichzelf constant aan het schoonmaken en likken is.

Haarballen zijn volledig onverteerbaar en worden in de maag van de kat opgestapeld. Er zijn twee manieren om ze te verwijderen: operatief of door braken op te wekken.

Als een kat het gevoel heeft dat hij iets niet kan verteren, zoals de haarballen, zal hij gras gaan eten. Het gras is ook onverteerbaar, maar uiteindelijk zal je kat overgeven.

Door gras uit te kotsen zal je kat ook het haar en de rest van het onverteerbare spul in zijn maag overgeven.

Buitenkatten zullen vaker gras eten dan een binnenkat, omdat ze verschillende soorten prooien inslikken, zoals muizen, die veel schadelijke dingen bevatten: klauwen, haar, botten, enzovoort.

Ze bouwen zich op in de maag en als de kat ze niet kotst, kunnen ze ernstige schade aan de binnenkant van de kat veroorzaken, zoals slecht functionerende organen of geblokkeerde darmen.

Lees ook: 11 manieren om je kat te helpen een langer leven te leiden

Grasvezels zijn essentieel voor binnen- en buitenkatten.

Als je een van die katteneigenaren bent en bang wordt bij de aanblik van je katachtige vriend die aan grassprieten knabbelt, stop dan met in paniek raken. Gras eten is geen goed teken, omdat het betekent dat de kat iets onverteerbaars moet overgeven, maar het zal uiteindelijk je katachtige haarbal helpen en kan de noodzaak van een operatie voorkomen.

Als je kat gras eet maar niet overgeeft, kan het gewoon proberen om braken op te wekken, maar zijn lichaam wijst de behoefte af. Als je nog steeds denkt dat er iets aan de hand is, zorg er dan voor dat je je kat naar de dierenarts brengt om te zien of er iets in haar maag zit dat er niet hoort te zijn.

Als je je kat niet meeneemt voor een wandeling en als je hem altijd in huis of appartement houdt, moet je zeker overwegen om vers gras te hebben. Je kunt eigenlijk kleine stukjes gras kopen die speciaal zijn gemaakt voor katten binnenshuis.

Het opzetten van een paar plantenbakken met vers gras is eenvoudig en het is absoluut beter dan te vertrouwen op de aandrang van je kat om te kauwen op het gazon van je buurman – op deze manier loop je niet het risico dat je kat herbicide of andere schadelijke chemicaliën binnen krijgt.

Een andere reden waarom je kat gras eet, kan het gebrek aan vitamine A zijn.

Naast vezels en water bevat gras ook vitamine A, vitamine D en enkele minuscule sporen van verschillende mineralen. Bovendien biedt het ook chlorofyl, dat sommige pijnen en infecties kan verlichten.

Als je kat gras eet, hoeft dit natuurlijk niet per se te betekenen dat hij of zij lijdt aan een vervelende infectie of buikpijn – het kan zijn dat je kat net een grote haarbal heeft ingeslikt en gewoon probeert om zich ervan te ontdoen door te kotsen.

Als je nog steeds sceptisch bent over het feit dat je kat op wat gras kauwt, raadpleeg dan je dierenarts.

Kortom: katten eten gras, ook al biedt het geen echte voeding of watervervanging. Ze moeten echter altijd gemakkelijk toegang hebben tot enkele schone en verse grasstroken voor het geval dat – in de tuin van je huis of in bakken binnenshuis.