kat

11 manieren om je kat te helpen een langer leven te leiden

Veel katten komen bij de dierenarts terecht met levensbedreigende verwondingen en gezondheidsproblemen die gemakkelijk hadden kunnen worden voorkomen. In sommige gevallen hadden een paar extra stappen van de kant van de eigenaar het leven van het dier kunnen redden.

Hoewel er altijd factoren zijn waar we geen controle over hebben, zijn er voorzorgsmaatregelen die we kunnen nemen om onze katten te beschermen tegen ziekte en stress, erge ziektes en gevaarlijke situaties. Hier zijn 11 dingen die je vandaag voor je kat kunt doen om haar te helpen een langer, gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Ga naar de dierenarts

Regelmatige welzijnsonderzoeken en routinematige laboratoriumtests kunnen dierenartsen helpen bij het vinden en behandelen van veel levensbedreigende gezondheidsproblemen voordat ze een probleem worden. Ze zijn vooral belangrijk voor katten, die uitstekend kunnen verbergen dat ze ziek zijn of pijn hebben. Als je je kat regelmatig naar de dierenarts brengt, zorg je er ook voor dat ze bij blijft qua alle aanbevolen vaccins, vlooien en teken behandelingen en eventuele medicijnen die je kat nodig heeft.

Wees niet bang om rond te kijken totdat je een dierenarts hebt gevonden waar jij – en je kat – dol op zijn. Als je een goede relatie hebt, is het voor de dierenarts en het personeel gemakkelijker om je kat te helpen. Ze kennen haar medische geschiedenis en temperament en kunnen meestal met een telefonische diagnose zien of een vreemd nieuw gedrag onmiddellijke medische zorg vereist.

Houd je kat binnenshuis

Je kat binnenshuis houden is een van de gemakkelijkste manieren om haar te helpen een lang en gelukkig leven te leiden. Ze zal minder snel worden blootgesteld aan trauma’s, zoals aangereden worden door een auto, en giftige dingen, zoals een lekkere plas antivries. Ze zal ook minder snel ziektedragend ongedierte en parasieten tegenkomen. Als katten ons huis verlaten, verliezen we het vermogen om ze te beschermen.

Dat gezegd hebbende, moet je ervoor zorgen dat je huis een veilige plek is voor je kat. Pas op met kamerplanten. Sommige populaire kamerplanten, waaronder lelies, zijn zeer giftig, zegt ze, dus het is het beste om een ​​lijst met giftige planten te raadplegen. Als je kat trek heeft in groen, probeer dan tarwegras te kweken. Katten zijn er dol op. Tarwegras is voor katten een veilig alternatief voor potentieel gevaarlijke kamerplanten.

Tijdens de warmere maanden moet je ook voorzichtig zijn met katten rond open ramen. Houd raamhorren dicht en zorg ervoor dat ze stevig genoeg zijn zodat je kat er niet doorheen kan vallen.

Geef ze gepast te eten (en kijk hoe ze eten)

Om je kat te helpen haar beste leven te leiden, heeft ze een vochtig, soortgeschikt dieet nodig. Geef haar nat en droog kattenvoer, want brokjes alleen zijn niet voldoende. Katten zijn van nature carnivoren die veel vlees nodig hebben in hun dieet.

Als je meer dan één kat hebt, voer ze dan apart en controleer het verbruik van elke kat. Het vermijden van voedsel kan een teken zijn van tandpijn of een medische aandoening. Sta geen gratis voeding toe. Dit leidt tot gewichtstoename en maakt het minder waarschijnlijk dat je meteen problemen opmerkt.

Let op hun gewicht

Een kat met overgewicht is een ongezonde kat. Het meedragen van een paar extra kilo’s kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder leverproblemen, diabetes en artritis. Overgewicht legt ook onnodige belasting op de gewrichten en organen van een dier.

Voer je kat zoals aanbevolen door je dierenarts. Beweging en speeltijd moeten ook deel uitmaken van de dagelijkse routine van je kat.

Weeg je kat één keer per maand en bel je dierenarts als je dramatische veranderingen opmerkt.

Moedig mentale stimulatie aan

Naast haar te helpen slank te blijven, kan lichaamsbeweging en spel ook stress voorkomen, wat resulteert in gelukkiger en gezondere katten. Binnenkatten leven beslist langer, maar ze moeten in staat zijn om typisch kattengedrag te vertonen, zoals jagen, bespringen en interactie.

Interactief spelen helpt katten om hun natuurlijke instincten aan te boren. Bedenk dat het in het wild roofdieren zijn. Als je zoiets als een laserpen gebruikt om met je kat te spelen, zorg er dan voor dat je ze aan het einde van de achtervolging iets tastbaars geeft om te ‘doden’ en ‘op te eten’. Speelgoedmuizen zijn een favoriet bij katten, evenals speelgoedballen.

Andere natuurlijke gedragingen van katten zijn klimmen en krabben. Geef katten voldoende horizontale en verticale speelruimte in de vorm van een krabpaal. Een krabpaal kan hen helpen stress te verminderen en tegelijkertijd je bank te beschermen. Ook is het aan te raden om binnenkatten een plek te geven om met de natuur om te gaan, iets in de vorm van een comfortabele hangmat voor het raam.

Verzorg je kat dagelijks

Niet alleen houdt een regelmatige borstelbeurt de vacht van je kat glanzend, het stelt je ook in staat om vertrouwd te raken met haar lichaam en onmiddellijk eventuele veranderingen in vorm, textuur of gevoeligheid te herkennen. Bel je dierenarts als je nieuwe knobbels, bultjes of pijnlijke plekken opmerkt, aangezien deze een teken kunnen zijn van een aantal pijnlijke en mogelijk ernstige medische aandoeningen.

Maak de kattenbak elke dag schoon

Een ander onderdeel van je dagelijkse kattenverzorgingsritueel is het zorgvuldig schoonmaken van de kattenbak. Hierdoor blijft je huis frisser ruiken en merk je onmiddellijk veranderingen in de stoelgang of urinegewoonten.

Bel je dierenarts als je kat diarree of bloed in haar urine of ontlasting heeft.

Moedig hun waterinstincten aan

Katten hebben te allen tijde toegang tot vers, schoon water nodig. Dit weet je waarschijnlijk. Maar je realiseert je misschien niet dat een simpele aanpassing in de manier waarop je het water geeft, je kat kan helpen om beter gehydrateerd te blijven.

Omdat katten hun oorsprong hebben in woestijndieren, zijn ze heel kieskeurig in hoe ze graag water drinken. Ze houden er niet van dat hun snorharen de zijkant van hun waterbak raken. Overschakelen naar brede, platte voer- en waterbakken kan vermoeide snorharen voorkomen, een stressvolle toestand voor katten.

Een kattenfontein is ook een goede oplossing. Zorg ervoor dat je het filter vaak vervangt.

Sla tandheelkundige zorg niet over

Tandheelkundige problemen kunnen tal van medische problemen veroorzaken – van pijnlijke abcessen tot infecties. Als ze niet worden gecontroleerd, kunnen tandheelkundige aandoeningen ook leiden tot nier- en hartproblemen.

Reiniging, röntgenfoto’s en zelfs extracties kunnen nodig zijn om de mond en het lichaam van je kat in topconditie te houden.

Lees ook: 7 Tekenen dat je kat misschien een katachtige vriend nodig heeft

Negeer de symptomen niet

Zoals het oude gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen. Het is beter om uiterst waakzaam te zijn over eventuele veranderingen in het gedrag van je kat dan aan te nemen dat een nieuw symptoom vanzelf verdwijnt.

Bel je dierenarts als je kat overmatig braakt, wat een teken kan zijn van darmproblemen, nierproblemen of alvleesklierontsteking, om er maar een paar te noemen. Hoesten, niezen en ademhalingsproblemen kunnen een teken zijn van astma of hartaandoeningen. En plassen buiten de kattenbak kan wijzen op urinewegproblemen of pijnlijke blaasproblemen die kunnen leiden tot verstopping en zelfs de dood.

Microchip je kat

Soms, hoe hard we ook proberen ze binnenshuis te houden, kunnen katten de weg naar buiten vinden. Een deur of raam kan per ongeluk open blijven staan, of een kat kan langs je benen schieten als je naar binnen loopt.

Zorg dat alle huisdieren, zelfs binnenshuis, worden gechipt. Zorg ervoor dat je ook de registratie en je contactgegevens bijhoud. Dit zorgt ervoor dat iedereen die een ontsnapt huisdier vindt, weet hoe hij je kan bereiken, wat een redder in nood kan zijn als je huisdier bij het asiel terechtkomt. Je wilt een soort van weg terug naar jou creëren, zodat ze niet worden afgemaakt.