twee katten

7 Tekenen dat je kat misschien een katachtige vriend nodig heeft

Zal ik een tweede kat nemen? Als je thuis één kat hebt, is de kans groot dat je jezelf die vraag ooit hebt gesteld.

Het is waar dat veel katten baat kunnen hebben bij het hebben van een kattenmaatje. Hoewel katten de reputatie hebben solitaire dieren te zijn, zijn het sociale wezens en kunnen ze gedijen bij het vormen van nauwe banden met andere wezens.

Bepaalde gedragsveranderingen, zoals onregelmatige slaap-, eet- of verzorgingsgewoonten, kunnen erop duiden dat een kat eenzaam is en baat zou kunnen hebben bij enig katachtig gezelschap. Dat gezegd hebbende, als je gedragsveranderingen opmerkt, ga er dan niet automatisch van uit dat je kat een vriend nodig heeft. Elke keer dat je ander gedrag ziet, is het erg belangrijk om de kat naar de dierenarts te brengen om er zeker van te zijn dat er niets fysieks aan de hand is.

Als je erover nadenkt om een ​​tweede kat mee naar huis te nemen – en je dierenarts vindt dat een goed idee – zijn hier zeven aanwijzingen dat je kat baat kan hebben bij een of ander katachtig gezelschap.

Aanhankelijkheid

Als je kat buitensporig miauwt, je volgt en je over het algemeen niet alleen laat, kan dat een teken zijn dat ze meer sociale interactie nodig heeft. Dit buitengewoon behoeftige gedrag kan duiden op scheidingsproblemen.

Een verandering in verzorgingsgewoonten

Als je merkt dat je kat er een beetje onverzorgd uitziet en zichzelf niet zo vaak verzorgt, kan dit een teken zijn dat je kat eenzaam of overstuur is. Obsessieve overmatige verzorging, wat een vorm van zelf rustgevende gedrag kan zijn, kan ook een teken zijn dat je kat baat kan hebben bij een maatje. Ga er echter niet vanuit dat je kat eenzaam is als hij ongebruikelijke verzorgingsgewoonten vertoont. Het kan ook duiden op een medische aandoening.

Te veel of te weinig eten

Is je kat meer aan het kauwen dan normaal? Het kan een teken zijn van verveling of een gebrek aan sociale stimulatie. Net als bij mensen, kan de kat naar voedsel overgaan omdat er niets anders te doen is. Of de kat eet misschien niet zo veel, omdat hij of zij depressief kan worden. Een verandering in eetgewoonten kan echter ook wijzen op een medisch probleem, dus zorg ervoor dat je dit met je dierenarts bespreekt.

Destructief gedrag

Als je kat dingen omver gaat gooien of meubels sloopt terwijl je weg bent, kan dat een teken zijn van verveling of eenzaamheid. Als er niets te doen is en niemand aanwezig is om mee te spelen, zal de kat iets vinden om te doen. Omdat ze roofdieren zijn, zijn ze geboren om te bewegen en te ontdekken.

Problemen met de kattenbak

Ongewone gewoonten in de kattenbak kunnen ook een teken zijn van stress of eenzaamheid. Als je eerder in de kattenbak getrainde kat in andere delen van het huis zijn behoefte gaat doen, moet  de verandering zeker aan je dierenarts melden. Katten zijn zulke gewoontedieren dat ze ons zo’n goed signaal geven. Het is als een knipperend neonreclame wanneer ze hun routine veranderen.

Ongewone slaapgewoonten

Een verandering in slaapgewoonten kan duiden op eenzaamheid. Als de kat veel slaapt en geen contact meer met je heeft, kan het zijn dat de kat zo eenzaam is dat ze een beetje depressief wordt. Maar zoals bij elke andere verandering van gewoonte, is het belangrijk om eerst medische problemen uit te sluiten.

Lees ook: 6 eenvoudige tips voor het opruimen van kattenpoep

Een verschuiving in de algehele energie

Net als mensen kunnen katten lusteloos worden als ze zich vervelen, eenzaam of depressief zijn. Als je merkt dat je kat lusteloos en energiezuinig is geworden, kan dit een teken zijn dat hij er baat bij zou hebben om een kattenvriend in de buurt te hebben. Een kattenvriend is echter misschien niet de enige oplossing. Je kat heeft misschien gewoon meer interactie nodig met haar menselijke metgezellen, of meer verrijkend speelgoed om hem bezig te houden.

Belangrijke voorzorgsmaatregelen voor het introduceren van een nieuwe kat

Het introduceren van een tweede kat in huis moet een zorgvuldig, geleidelijk proces zijn. Hoewel katten erg sociaal kunnen zijn, zijn ze ook territoriaal en kunnen ze aanvankelijk staren naar de aanwezigheid van een nieuwe kat. Wij mensen reageren ook niet goed als iemand gewoon ons huis binnenkomt en het overneemt. Het is hetzelfde met katten. Het is aan te raden om de tweede kat, om mee te beginnen in een andere kamer te houden en haar dan geleidelijk aan je eerste kat voor te stellen. Zorg er bij het kiezen van een tweede kat ook voor dat ze een vergelijkbaar temperament en energieniveau heeft als je eerste kat.