kat in kattenbak

6 eenvoudige tips voor het opruimen van kattenpoep

Het schoonmaken van de kattenbak van de kat staat niet op de lijst met favoriete dingen om te doen. Het is een vervelende en rommelige klus, vooral als je kat buiten de bak zijn behoefte doet. Maar het is ook essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je gezin, zowel harig als menselijk.

Zolang je je leven deelt met een kat, kom je niet onder een kattenbak uit. Maar er zijn tips en technieken die je kunt gebruiken om deze ondankbare klus efficiënter te maken.

De volgende aanbevelingen kunnen helpen om de kattenbak aantrekkelijker te maken voor je kat. Als ze van haar bak houdt, zal ze minder geneigd zijn om ergens anders te poepen – wat betekent dat je minder tijd besteedt aan schoonmaken en meer tijd besteedt aan het knuffelen met je kat.

Verwijder de deksel

Het opruimen van kattenpoep uit een kattenbak zou relatief probleemloos moeten zijn, vooral als je een onbedekte kattenbak hebt.

Als je de kattenbak bedekt houdt voor het gemak of voor het uiterlijk, creëer je waarschijnlijk gewoon meer werk voor jezelf. Een afgedekte bak bevordert een “uit het oog, uit het hart” -houding, een bak waarin poep zich snel kan opstapelen. Sommige katten zijn erg kieskeurig over hun kattenbakken, en als ontlasting zich ophoopt, kunnen die katten een ander gebied buiten de bak vinden om hun behoefte te doen.

De meeste katten geven de voorkeur aan een onbedekte bak omdat deze goed zicht geeft als er andere katten (of jonge mensen) in de buurt zijn. Als je toch een deksel moet gebruiken, gebruik dan een transparante deksel, zodat ze kunnen zien of ze op het punt staan om in een hinderlaag te lopen.

Gebruik de juiste hulpmiddelen

De hulpmiddelen die je gebruikt om de puinhoop van de kat buiten de kattenbak op te ruimen, is afhankelijk van de toestand van haar poep. Gebruik liever papieren handdoeken, omdat je kunt voelen wat je dan vastpakt, zodat je de poep niet in het tapijt drukt.

Voor zachte poep is het aan te raden om een kleine, dunne spatel of zelfs een plamuurmes te gebruiken om zoveel mogelijk ontlasting op te pakken. Als je eenmaal het grootste deel van de zachte poep hebt verwijderd, gebruik dan een vlekken- en geurverwijderaar die speciaal is gemaakt voor kattenurine en poep. Elk product is een beetje anders, dus volg de specifieke instructies die op het product staan.

Kies voor een op enzymen gebaseerde reiniger, die niet giftig is, en vlekken afbreekt en geurtjes op natuurlijke wijze verwijderd. Het niet verwijderen van de geur kan de kat aanmoedigen om dezelfde ruimte te blijven gebruiken voor toiletbezoekjes.

Schep volgens een vast schema

De meeste katten poepen twee of meer keer per dag. Dus de bakken moeten in ieder geval dagelijks worden geschept, en de kattenbakvulling moet worden verschoond en de bak moet één keer per week worden gewassen.

Deze taak is gemakkelijker als je je kattenbak volgens een schema leeg schept. Met andere woorden: schep de bakken elke dag op hetzelfde tijdstip schoon. Maak er een gewoonte van. Bakken schoon scheppen moet een vast onderdeel worden, iets wat je routinematig doet, zoals tandenpoetsen.

Het zou je routine moeten zijn om poep volledig uit huis te verwijderen. Bewaar het niet in de prullenbak die maar om de paar dagen worden geleegd. Katten hebben een zeer scherp reukvermogen en zelfs als je het niet kunt ruiken, kunnen katten dat wel. Het wordt ook afgeraden om het afval door het toilet te spoelen.

Gebruik het juiste type bak

Katten zijn woestijndieren. Dus de kattenbak moet een woestijn nabootsen – een grote open ruimte zonder geur met een fijnkorrelig substraat.

Idealiter zou het ongeveer anderhalf keer de lengte van de kat (van de neus tot de basis van de staart) moeten zijn om vrij te kunnen bewegen. Je hoeft ook niet veel geld uit te geven aan een uitgebreide installatie. Veel bakken die je in winkels aantreft, zijn te klein, dus mensen kunnen een opslagcontainer gebruiken.

De bak moet ook toegankelijk zijn, zegt ze. Als er een oudere kat is die moeite heeft om in en uit de bak te komen, kan er een zijkant worden ingekort voor een gemakkelijke toegang. Zorg ervoor dat de randen niet scherp zijn.

Als je het idee van een automatische kattenbak leuk vindt, overweeg dan eerst wat je kat nodig heeft. De bak wordt aangedreven door een motor, dus als de kat opgeschrikt wordt door geluiden, is dit misschien geen goed idee. Hij is misschien bang voor de bak en gaat ergens anders heen. En dit zal je doel om minder rommel te creëren teniet doen.

Lees ook: 10 veelvoorkomende huishoudelijke gevaren voor katten

Zorg voor een ideale opzet en locatie

Het hebben van één kattenbak per kat plus één extra is een must. Veel katten houden er niet van om te poepen of te plassen in een bak die een andere kat heeft gebruikt. Sommige katten worden zelfs zo kieskeurig dat ze niet zullen poepen in een bak waarin ze urineren, en geven er de voorkeur aan om een bak voor ontlasting en een bak om in te plassen te hebben.

Locatie is net zo belangrijk als het aantal bakken dat je aanbiedt. Veel mensen zullen hebben genoeg kattenbakken, maar die staan allemaal naast elkaar in de garage. Ze moeten gemakkelijk toegankelijk zijn voor de kat en zich in een rustige omgeving bevinden waar de kat hopelijk niet zal schrikken.

De meeste katten houden van bakken die handig geplaatst zijn, maar in gebieden met weinig verkeer, uit de buurt van grote (luide) apparaten. Bijkeukens, donkere kelders en andere afgelegen ruimtes zijn lastig omdat ze vaak niet comfortabel zijn en de eigenaar eerder vergeet de bakken daar te onderhouden.

Kies het juiste type vulling

Katten zijn kieskeurig over de vulling en geven er de voorkeur aan dat het zacht, geurloos en klonterig is. De meesten geven er de voorkeur aan om vulling te vermijden dat naar citrus of dennen ruikt of aanvoelt als steentjes.

Diepte en structuur van de vulling zijn ook belangrijke aandachtspunten. Een goed teken dat je beide correct doet, is als je kat in de kattenbak graaft. Een goede diepte om mee te beginnen is ongeveer vijf tot zeven centimeter voor volwassen katten en ongeveer één tot drie centimeter voor kittens.

Consistentie is ook cruciaal. Katten houden niet van afwisseling, dus zorg ervoor dat je dezelfde vulling gebruikt – tenzij ze de kattenbak niet gebruiken, dan kun je experimenteren met het soort kattenbakvulling.

Een schone kattenbak die je kat graag gebruikt, is goed voor haar gezondheid en welzijn, en kan uiteindelijk resulteren in een kortere opruimtijd voor jou.