kat

10 veelvoorkomende huishoudelijke gevaren voor katten

Nieuwsgierige katten spelen met alles. Als je het laat vallen, is de kans groot dat ze het zullen vinden en denken dat het het beste speelgoed ooit is. Meestal is dat heel vermakelijk om te zien, zolang ze het maar niet eten.

Gelukkig zijn katten kieskeuriger dan honden over de dingen die ze inslikken. Maar dat betekent niet dat ze niet op iets gevaarlijks zullen kauwen. Van elektriciteitssnoeren tot elastiekjes tot planten, overal in huis liggen gevaren op de loer. Houd in het algemeen alle potentieel gevaarlijke items buiten het bereik van je kat en bewaar lotions, zeep, schoonmaakmiddelen en chemicaliën veilig. Als je denkt dat je kat iets niet eetbaar heeft ingeslikt, bel dan onmiddellijk je dierenarts.

Hier zijn 10 veelvoorkomende huishoudelijke gevaren voor katten, evenals stappen die je kunt nemen om je kat te beschermen.

Voedsel op tafel

Iedereen kent de gevaren van chocolade voor huisdieren, maar er zijn andere veelvoorkomende voedingsmiddelen die gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Druiven, rozijnen, uien en knoflook kunnen uw kat allemaal ziek maken. Gelukkig vinden katten dit voedsel zelden smakelijk. Als een druif echter op de grond valt, kun je hem het beste oppakken in plaats van je kat ermee te laten spelen.

Botten

Vleesbotten lijken misschien een delicatesse voor katten, maar ze kunnen vast komen te zitten in de mond, keel of darmen van je kat. Gekookte botten kunnen buigen, terwijl rauwe of gedeeltelijk gekookte botten kunnen breken. Gebroken botten kunnen in de slokdarm of darmen snijden en grote stukken kunnen vast komen te zitten. In beide gevallen zal je kat erg ziek worden en moet hij mogelijk in het dierenziekenhuis opgenomen of geopereerd worden.

Elastiekjes

Elastiekjes en soortgelijke dingen kunnen voor katten op speelgoed lijken, maar ze kunnen bij inslikken ernstige schade aan de darmen veroorzaken.

Giftige planten

Bloemen verfraaien een kamer. Helaas zijn veel gewone bloemen en kamerplanten giftig voor katten. Nieuwsgierige katten kauwen graag op bladeren en kunnen daardoor gifstoffen binnenkrijgen. Katten kunnen sterven aan nierfalen als ze een deel van de lelieplant eten, en bladeren van de sagopalm kunnen ernstige schade aan de lever veroorzaken.

Zaden van de blauwe winde kunnen hallucinaties veroorzaken wanneer ze worden ingenomen, terwijl een hangplant uitslag kan veroorzaken. Kuipplanten zijn prachtig maar bevatten een neurotoxine en kunnen dodelijk zijn voor katten. Dit is geenszins een uitputtende lijst van planten die gevaarlijk kunnen zijn voor katten; dit zijn slechts enkele van de meer populaire. Voordat je een plant in huis haalt, moet je zelf onderzoek doen om er zeker van te zijn dat je kat veilig is.

Vloeibare Potpourri

Vloeibare potpourri kan worden gebruikt als vervanging voor de geur van verse bloemen, maar het is ook gevaarlijk voor katten. Bij inslikken kan vloeibare potpourri de slokdarm beschadigen.

Elektrische snoeren

Elektrische snoeren zijn een gevaar in elke kamer van het huis. Katten, vooral kittens, vinden ze onweerstaanbaar om op te kauwen. Katten kunnen worden geëlektrocuteerd als ze door de buitenste beschermlaag kauwen terwijl de elektronica is aangesloten. Gebruik kabelgootjes om netsnoeren af te dekken of bewaar alle losse snoeren op een andere manier om het voor je kat minder aantrekkelijk te maken.

Flosdraad en haarelastiekjes

De badkamer bevat veel gevaren voor katten. Net als elastiekjes en soortgelijke dingen kunnen flosdraad en haarbandjes darmafsluiting met dodelijke afloop veroorzaken.

Huishoudelijke medicijnen

Veel voorkomende medicijnen zijn gevaarlijk voor katten. Paracetamol en ibuprofen zijn zeer giftig voor katten. Gewichtsverlies supplementen bevatten vaak een hoog gehalte aan cafeïne en aanverwante stoffen die epileptische aanvallen, hartproblemen en ademhalingsmoeilijkheden kunnen veroorzaken.

Over het algemeen moeten alle huishoudelijke supplementen en medicijnen worden bewaard in kasten of laden die op slot kunnen. Medicijnen die je helpen optimaal te functioneren, kunnen je kat ernstig letsel toebrengen. Als je denkt dat je kat iets uit het medicijnkastje heeft ingenomen, breng haar en de verdachte medicatie dan onmiddellijk naar je dierenarts.

Belangrijke opmerking: het kan dierenartsen niet schelen wiens naam op de verpakking staat. Ze zullen je niet beoordelen, en ze zullen je niet aangeven. Ze geven alleen om het redden van je kat.

Lees ook: 7 essentiële dingen waar je kitten niet zonder kan

Lotions en sprays

Zonnebrandmiddelen die zinkoxide bevatten, kunnen bij inslikken giftig zijn voor katten. Houd flessen afgesloten en buiten bereik van katten. Insectensprays, vooral welke die pyrethroïden bevatten, zijn ook gevaarlijk voor katten. (Sommige vlooienbescherming voor honden mag niet in de buurt van katten worden gebruikt! Lees de bijsluiter zorgvuldig.)

Lotions en sprays die etherische oliën bevatten, kunnen ook gevaarlijk zijn. Zelfs degenen die we rechtstreeks op onszelf aanbrengen, zijn mogelijk niet veilig voor katten. Dit omvat theeboomolie en citronella.

Schoonmaakproducten

Geconcentreerde reinigingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor katten. Bewaar schoonmaakproducten veilig in kasten en ruim gemorste vloeistoffen op. Houd katten indien mogelijk uit de buurt van oppervlakken die je reinigt totdat ze droog zijn. Als je kat tijdens het schoonmaken over de vloer of het aanrecht loopt, veeg dan zijn poten schoon.