kitten

Wat heb je nodig voor je eerste kitten?

Een van de mooiste dagen in iemands leven is de dag dat ze een klein, schattig haarballetje in huis halen. Hoewel een kat een relatief gemakkelijk huisdier is om voor te zorgen, is het noodzakelijk dat eigenaren alles hebben wat een kitten nodig heeft om te groeien en te gedijen voordat ze haar in huis halen.

Als een kitten nieuw voor je is, weet je misschien niet goed waar je moet beginnen, wanneer je je huis en leven voorbereidt op een harige vriend. Hier is een spoedcursus.

Een eigen ruimte

Wanneer je een kitten in zijn of haar nieuwe huis introduceert, is het belangrijk om klein te beginnen. Zoek een ruimte die ietwat uit de weg en klein genoeg is, zodat het niet overweldigend is. Het kan zelfs een kleine badkamer zijn. Het enige dat telt, is dat het een kamer is waarin de kitten het als haar hoofdkwartier kan beschouwen.

Deze ruimte moet een afgelegen ruimte zijn waar mensen niet komen. Als je een verlegen kat mee naar huis neemt, wil je niet al te vroeg interacties forceren die angst kunnen veroorzaken en het moeilijk maken voor de kat om zich aan haar nieuwe huis aan te passen.

Een nieuwe kitten hoeft echter niet per se de hele dag, elke dag, in deze ruimte te worden opgesloten. Je zou de kitten de kamer uit moeten laten om de keuken, woonkamer of andere ruimtes in het nieuwe huis te laten verkennen. Je wilt gewoon dat ze altijd terugkomen naar die thuisbasis.

In deze ruimte bewaar je ook het voer, het water en de kattenbak van het kitten (daarover later meer). Idealiter is dit de permanente plek van die items, maar als je ze moet verplaatsen, moet je er rekening mee houden dat je kitten er veel aan moet worden herinnerd dat deze items niet meer op de plek zijn waar ze ooit waren.

Als je de kattenbak van je kitten verplaatst, moet je je kitten constant (elke 15 minuten tot een half uur) naar de nieuwe locatie van de kattenbak brengen om hem eraan te herinneren waar hij staat. Kittens zijn net kleine kinderen, ze raken opgewonden en willen gewoon blijven ronddwalen.

Een warm en gezellig bed

Eigenlijk is het meer een warme en gezellige plek om te slapen, aangezien ervaren katteneigenaren weten dat de meeste katten echte bedden zullen negeren ten gunste van een deken, handdoek of zelfs een lege kartonnen doos. Ze beslissen wat ze willen, niet jij.

Als je voor een deken gaat, geven katten de voorkeur aan warmere slaapomgevingen dan mensen, dus kies iets dat de warmte goed vasthoudt. Je wilt ook een deken die gemakkelijk kan worden gewassen, zodat je bovenop de opbouw van los haar kunt blijven.

Als je voor een bed kiest, houden kittens meestal van ronde bedden waarin ze kunnen opkrullen of tegen de zijkant aan kunnen liggen. Verder heb je niets speciaals nodig.

Heerlijk eten

Kittens moeten kittenvoer krijgen, geen voer voor volwassen katten. Het is ook aan te raden om je huisdier verschillende soorten voedsel te laten proberen als ze klein zijn, wat ervoor zorgt dat de kitten begrijpt dat voedsel in verschillende vormen verkrijgbaar is.

Dit kan later in het leven van de kat helpen als je om gezondheidsredenen van dieet moet veranderen. Als een kat ooit maar één soort brok krijgt, is het erg moeilijk om ze later nieuw voedsel te laten proberen. Afwisseling is een goede zaak.

Als je je kitten verschillende soorten voer laat proberen, kun je erachter komen wat zijn favoriet is. Sommige katten geven de voorkeur aan natvoer, andere geven de voorkeur aan droog. Als het natvoer is, geven ze misschien de voorkeur aan paté of houden ze misschien echt van de soorten die meer op echt vlees lijken. Je weet het niet, tenzij je het probeert.

Een kattenbak

De meeste kittens komen al zindelijk bij je thuis, dus ervoor zorgen dat ze hun kattenbak gebruiken, is net zo eenvoudig als het beschikbaar stellen van een kattenbak. Kittens kunnen echter wel te klein zijn om de kattenbakken te gebruiken die je in dierenwinkels voor volwassen katten vindt. Misschien moet je beginnen met een cakevorm of de zijkanten van een plastic bakje afsnijden, zodat de kitten er gemakkelijk in en uit kan.

Ook als je meer dan één kitten hebt, wil je er zeker van zijn dat je voldoende kattenbakken hebt. Het is aan te raden om één kattenbak per kat te hebben, plus één reserve. Dus als je drie katten hebt, wil je vier kattenbakken in huis hebben. Ze hoeven niet allemaal op dezelfde plek te staan. Het feit dat ze in huis zijn, verlicht wat van de sommige angst die katten hebben om zich te verstoppen tijdens het doen van hun behoefte, wat gewoon een deel van hun aard is.

Een plek om te krabben

Krabben is een van de basisinstincten van kittens. Ze gaan het doen, je wilt er gewoon zeker van zijn dat ze het ergens doen waar ze dat van jou mogen doen. Er kan wat vallen en opstaan bij komen kijken bij het vinden van je kat zijn favoriete krabpaal-materiaal, sommige katten houden van touw, anderen houden van karton en weer anderen houden van tapijtstoffen – maar het is zeker de moeite waard om het juiste materiaal te vinden. Koop gewoon geen krabpaal met dezelfde stof als je bank. Dat zal ze in verwarring brengen.

Lees ook: 7 kattenrassen die niet verharen (Met foto’s)

Speelgoed dat ze betrokken houdt

Naast eenvoudige zachte knuffels, kunstmuizen gevuld met kattenkruid en dergelijke, is het ten zeerste aan te raden om puzzelspeelgoed voor katten beschikbaar te hebben. Dit zijn speeltjes die gevuld kunnen worden met lekkernijen of brokjes en die rond moeten worden geslagen om het voedsel eruit te laten komen.

Katten houden van twee dingen: verstoppen en jagen. Voerpuzzels helpen de jacht na te bootsen wat ze anders in het wild ook zouden doen, waar ze moesten werken voor hun voedsel.

Puzzelspeelgoed is in de meeste dierenwinkels te koop, maar je kunt er zelf ook een maken. Sommige voerpuzzels uit de winkel kunnen voedsel iets te snel beschikbaar stellen, dus je zou zelf een uitdagender puzzel kunnen maken.

Nieuwe kattenouders kunnen beter vermijden om met blote handen met de kitten te spelen. Gebruik je vingers niet als speelgoed. Als je kitten in je hand bijt, kan het misschien schattig zijn. Maar naarmate ze ouder worden, kunnen ze je echt pijn doen en in de war raken waarom je niet meer met ze speelt.

Gebruik bijvoorbeeld een knuffeldier om met je kitten te spelen. Zo heeft je kitten plezier en voorkom je later ongemakkelijke en pijnlijke situaties.

Gezondheid en veiligheid op de lange termijn

Voor een nieuwe kitten eigenaar is het aan te raden om twee dingen bij de dierenarts te doen. Laat de kitten eerst microchippen voor het geval ze ooit vermist raakt, en vraag advies over een huisdierenverzekering. Wat betreft microchippen, katten vinden nou eenmaal manieren om naar buiten te gaan. Je moet je huisdier altijd een chip geven en ervoor zorgen dat je de papieren invult, zodat de mensen weten hoe ze contact met je kunnen opnemen als ze worden gevonden.

Wat betreft de huisdierenverzekering, verzeker je kitten zo snel mogelijk. Het grootste gedeelte van de katten zijn gezond, maar soms krijg je met onvoorziene problemen te maken. Het hebben van een goede huisdierenverzekering voor je kat, kan op de lange termijn zijn vruchten afwerpen.