sphynx kat

7 kattenrassen die niet verharen (Met foto’s)

Laten we eerlijk zijn. Overal in huis of appartement kattenhaar vinden is iets waar niemand mee te maken wil hebben. Het komt op je kleding, meubelstukken en zelfs in je soep terecht. Rommelig, walgelijk en het ziet er niet netjes uit, zo kun je het ongeveer omschrijven.

Maar helaas is het nou eenmaal zo dat als je samen leeft met een kat, dat je te maken hebt met haarballen. Het lijkt bijna een onmogelijke opgave om het losse kattenhaar onder controle te houden. Het liefst zou je op magische wijze alle losse kattenhaar willen laten verdwijnen.

Maar wees gerust je kunt nog steeds een kat bezitten zonder dat jij continu achter je kat aan moet opruimen.

Hoe?

Eigenlijk is de oplossing vrij eenvoudig, kies voor een kattenras die niet zo veel haar verliest. Wonderbaarlijk genoeg zijn er best veel kattenrassen die niet haarloos zijn zoals bijvoorbeeld de Sphynx kat, maar lang niet zo veel verharen als de meeste langharige rassen.

Laten we hieronder naar kattenrassen gaan kijken die niet of beter gezegd heel weinig verharen!

Devon Rex

devon rex kat

De Devon Rex kat dateert uit de jaren zestig. Mocht je op zoek zijn naar een kat die minimaal verhaart en opmerkelijk slim is, dan is dit jouw kattenras.

Het is redelijk gemakkelijk om de Devon Rex zijn naam en wat trucjes te leren, gemakkelijker dan bij andere rassen. Ze zijn slim, sociaal en mensgericht. De Devon Rex houdt van spelen, trucjes doen en om tijd met zijn mensen door te brengen. Dit is een actieve en speelse kat die niet zo veel onderhoud vergt.

Bengaal

bengaal

Het beroemdste kattenras van ontwerpers (designerkat), de Bengaal. Dit ras is ook opmerkelijk omdat Bengalen minimaal verharen. Naast hun opvallende vacht is hun lange, elegante lichaamsstructuur een opvallend kenmerk. Dit ras is speels en vriendelijk.

De Bengaal wordt vaak als hypoallergeen beschouwd en is zeer geschikt voor mensen die last van allergie├źn hebben. Hoewel het een grote kat is en ontwikkeld is door het fokken van wilde en huiskatten, is de Bengaal over het algemeen een zachtaardige en vriendelijke kat.

Sphynx

sphynx kat

En hier komt de ultieme kat die niet haart – de Sphynx. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn deze katten niet helemaal naakt. De huid van een Sphynx is bedekt met heel korte donshaartjes. Als hij geaaid wordt, voelt hij aan als de buitenkant van een perzik. Op de oren, snuit, voeten en staart mogen de donshaartjes volgens de rasstandaard iets langer zijn.

Sphynx-katten hebben extra verzorging nodig. Ze moeten regelmatig gewassen worden. De talg die zich bij een kat met een normale vacht tussen de haren verdeelt, blijft bij een Sphynx op de huid liggen. De huid wordt daardoor plakkerig en het talg kan afgeven op meubilair en kleding. Ook de oren moeten regelmatig schoongemaakt worden, omdat een Sphynx veel last heeft van oorsmeer.

Het is duidelijk dat Sphynx-katten niet verharen, maar ze moeten wel regelmatig worden gewassen, anders wordt hun huid vettig en vuil. De Sphynx is een uniek ras dat altijd in het middelpunt van de belangstelling staat vanwege zijn onderscheidende kenmerken. Het is niet voor iedereen het juiste ras. Ze zijn echter buitengewoon aanhankelijk, sociaal en houden ervan om te knuffelen. Bovendien houden ze ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en schrikken ze niet terug als hun unieke uiterlijk constant de aandacht trekt van huisgasten.

Oosterse korthaar

oosterse korthaar

Oosterse kortharen zijn niet alleen speels, intelligent en sociaal, maar ze zoeken ook actief aandacht en hebben de neiging om hun mening te uiten door te mekkeren, miauwen en spinnen.

Bovendien behoren ze tot de beste minimale verhaarders en zijn ze het meest kleurrijke kattenras. Met een verscheidenheid van meer dan 300 kleuren en patronen is de Oosterse Korthaar een wenselijke kat voor veel kattenouders. Hun gebrek aan haaruitval is slechts een kleine bonus voor hun geweldige uiterlijk en karakter.

Blauwe Rus

Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een populair ras voor kattenliefhebbers van over de hele wereld. Hoewel deze katten een dichte vacht hebben, verharen ze minder dan andere populaire kattenrassen. Een nieuwsgierige maar toch relaxte kat, de Blauwe Rus is intelligent, vriendelijk en loyaal aan zijn eigenaar.

Deze kat is gemakkelijk te trainen met frequente trainingssessies en is een uitstekende keuze als je niet te veel haren van huisdieren wilt hebben. Deze katten verharen een paar keer op jaarbasis.

Siamees

siamees

Siamese katten hebben een vacht wat weinig onderhoud nodig heeft, de vacht kan verzorgd worden door de vacht met een fijne kam te borstelen. Zodra het losse haar verwijderd is, verharen ze verder heel weinig.

Met grote oren, opvallende blauwe ogen en een slank figuur, komt de Siamees in verschillende kleuren en houdt ervan om in de buurt van zijn mensen te zijn en met ze te “praten”.

Donskoy

donskoy

Donskoy katten mogen niet worden verward met Sphynx katten. Dit haarloze ras komt uit Rusland en stamt uit eind jaren tachtig. Donskoy katten zijn goed ontwikkeld en gemakkelijk herkenbaar, ook al zijn ze een relatief nieuw ras.

Ongeacht het feit dat ze haarloos zijn, heeft deze kat speciale verzorgingseisen. Ze zullen niet verharen, maar ze hebben regelmatig een bad nodig, huidbescherming tegen zonnebrand en zachte kattenborstels nodig om ze te beschermen tegen huidirritatie en ontstekingen.

Wat is het beste kattenras als je geen haar wilt opruimen?

Dit kan een lastige kwestie zijn zonder een echt definitief antwoord. Elke kat die er is, is uniek. Kies je ras verstandig en doe het nodige onderzoek voordat je een kat koopt of adopteert.

Kattenhaar, problematisch temperament en allergie├źn zijn de meest voorkomende redenen voor de miljoenen katten wereldwijd die elke dag op straat belanden. Bedenk welk ras het beste bij jou, jouw gezin en jouw huis past.

Koop een geschikte stofzuiger voor kattenhaar, zoek een goede dierenarts en laat je kat zien dat je echt om hem of haar geeft. Verwaarloos je persoonlijke interesses als kattenbezitter niet, maar verwaarloos ook je verantwoordelijkheden tegenover je kat niet.