kat

6 manieren om een band met je kat te krijgen

Katten zijn liefdevolle en kieskeurige wezens, maar de mensen die van ze houden, willen ze toch lekker knuffelen.

Katteneigenaren werken meestal hard om een band op te bouwen met hun kat. Bij sommige katten gaat dit gemakkelijker dan bij andere, maar er zijn een paar manieren die mensen kunnen helpen om de basis te leggen voor een succesvolle mens en kat relatie. Als je voor het eerst een kat mee naar huis neemt of als jij je relatie met een bestaande kat in je huis wilt verbeteren, volgen hier enkele tips en trucs om een langdurige en oprechte band met je huisdier te vormen.

Geef ze de ruimte

Als het om een band met je kat gaat, doe het dan rustig aan en geef je kat de ruimte. Het belangrijkste is om eerst te observeren voordat je meteen in het diepe springt. Het eerst rustig aan doen kan erg moeilijk zijn. Meestal willen we meteen met katten in contact komen – ze aaien, oppakken en kijken of ze ons ook aardig vinden. Maar dat is de menselijke manier om dingen te doen. Katten zien de wereld anders dan wij mensen.

Je kunt katten niet dwingen om iets te doen. Je kunt ze simpelweg gewoon niet van je laten houden, en je kunt niet op een kat af rennen die je nog nooit hebt ontmoet zonder problemen te veroorzaken.

Het is aan te raden om katten een ruimte te geven waar ze zich kunnen terugtrekken en verstoppen. Ze zullen een plek willen hebben om te verwerken wat er allemaal gebeurt, vooral als ze nieuw zijn in je huis. Deze afgelegen plek moet ook veilige plekken bevatten, zoals verticale plekken denk aan een kattenboom of zoiets eenvoudigs als een kartonnen doos met een in- en uitgang erin uitgesneden. Je wilt er zeker van zijn dat de kat een ontsnappingsroute uit de doos heeft.

Blijf eerst bij wat ze weten

Over het algemeen zijn katten gewoontedieren. Verhuizen naar een nieuwe omgeving is moeilijk, dus kattenouders moeten er alles aan doen om die overgang zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Dit omvat ook het krijgen van een overzicht van wat je kat eerst at. Het plotseling wisselen van voer kan erg schokkend zijn. Je kunt niet verwachten dat een kat zich tegelijk aanpast aan een nieuwe omgeving, nieuwe geuren, nieuwe geluiden, nieuwe mensen en nieuw voedsel. Je moet ernaar streven om zoveel mogelijk dingen hetzelfde te houden zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe omgeving. Katten vinden troost in regelmaat.

Dat wil niet zeggen dat je nooit naar een ander voer of een nieuwe omgeving kunt overschakelen, alleen dat je kat zich meer op zijn gemak zal voelen bij stapsgewijze veranderingen in plaats van alles in één keer te veranderen.

Laat ze naar je toe komen

Naarmate je kat zich meer op zijn gemak voelt, zal ze waarschijnlijk haar nieuwe huis gaan verkennen en haar nieuwe mensen leren kennen. Sommige katten gaan er meteen voor, terwijl anderen er weken over doen om op te warmen. Het belangrijkste is om de kat te laten kiezen wanneer het tijd is om een band op te bouwen. De kat beslist wanneer het tijd is om vrienden te worden.

Als een kat er klaar voor is, begint ze hechtingsgedrag te vertonen, zoals kneden en kopjes geven. Dit komt vaak samen met ander vriendelijk gedrag, zoals spinnen en op je schoot of naast je gaan zitten.

Kneden is ook een goed teken dat je graag wilt zien. Kittens doen het de hele tijd, maar bij volwassen katten betekent dit dat ze zich erg op hun gemak en ontspannen bij jou in de buurt voelen.

Er is geen echt tijdsbestek voor dit deel van het hechtingsproces. Sommige katten warmen zich meteen voor je op, maar anderen hebben misschien wat meer aanmoediging nodig. Het hangt allemaal af van hun persoonlijkheid.

Weet wanneer jij je moet terugtrekken

Het kunnen lezen van de lichaamstaal van je kat is erg belangrijk om tegenslagen te voorkomen. Je moet letten op een aantal aanwijzingen qua lichaamstaal die aangeven dat een kat zich misschien niet op zijn gemak voelt en dat je een stapje terug moet doen. Deze symptomen zijn onder meer platte oren, een agressief trillende staart en super verwijde pupillen. Als je één van deze kenmerken ziet, is het waarschijnlijk geen goed moment om ze te aaien.

Spinnen kan soms ook betekenen dat een kat onrustig is. Het is verwarrend, want spinnen betekent meestal dat een kat gelukkig is, maar soms gebruiken ze het als een soort mechanisme. Als een kat spint maar nog steeds nerveus en opgewonden lijkt, is het het beste om hem wat ruimte te geven.

Lees ook: 7 kattenrassen die niet verharen (Met foto’s)

Moedig hechtingsgedrag aan

Je moet bij je nieuwe kat geen reactie afdwingen, maar eigenaren kunnen wel stappen ondernemen om het aan te moedigen. Zorg ervoor dat er goede dingen gebeuren als je in de buurt bent. Traktaties kunnen hierbij enorm helpen. Je kunt ook proberen te spelen met wat speelgoed, zoals een laserpen. De kat zal niet begrijpen dat je de laserpen vast hebt, maar hij zal wel willen spelen en jagen terwijl je in de kamer bent, deze positieve ervaring zal hij dan aan jou koppelen.

Dit kan vooral handig zijn als je een schichtige of verlegen kat hebt. Jullie hebben samen plezier. Ze verwachten angst maar dan wordt het toch leuk.

Veel katten zijn erg gemotiveerd om te eten, wat je in je voordeel kunt gebruiken wanneer je tijd met hen doorbrengt. Je kunt zelfs traktaties gebruiken en die op je schoot leggen. Dat is misschien wel de motivatie die een kat nodig heeft om langs te komen en een dutje te doen.

Wees geduldig

Een band opbouwen met je kat is een proces, en de kans is groot dat je niet meteen de beste vrienden bent. Je beweegt misschien niet altijd in een positieve richting. Je kunt eerst goed bezig zijn en dan ineens een tegenslag krijgen. Je moet jezelf dan gewoon oppakken, jezelf afstoffen en het blijven proberen. Het is net een spel, maar hopelijk zijn het drie stappen vooruit en slechts één stapje terug.