kat

6 Dingen die je qua kattenvoer waarschijnlijk fout doet

Het voeren van je kat is een basisactiviteit, en het lijkt waarschijnlijk niet zo moeilijk. Je koopt gewoon wat kattenvoer in de dierenwinkel en doet het in de voerbak van je kat, toch? Nou, het is een beetje ingewikkelder dan dat.

Katten hebben specifieke voedingsbehoeften en kunnen zelfs voorkeuren hebben als het gaat om de plaatsing van hun voerbak. Voer je kat verkeerd, en het kan leiden tot zwaarlijvigheid of gedragsproblemen. Hier zijn zes fouten die je qua kattenvoer zou kunnen maken, en hoe je deze fouten kunt corrigeren voor de beste gezondheid en welzijn voor je kat.

Denken dat je kat niet te veel zal eten

Als dierenliefhebber ben je waarschijnlijk bekend met het idee dat honden een oneindige eetlust hebben, maar katten zijn kieskeuriger en hebben niet de neiging om zich te laten gaan. Deskundigen zeggen echter dat dit niet het geval is. Iemand begon een gerucht dat katten alleen eten wat ze nodig hebben, maar dit is niet waar. Veel katten zijn helaas ware veelvraten.

Veel mensen voeren hun katten continu, wat een recept kan zijn voor overmatig eten. We verwachten van onze huisdieren dat ze zichzelf reguleren, maar dat werkt niet zo goed voor mensen en het werkt ook niet voor huisdieren.

De oplossing? Geef je kat niet de vrije hand en houd bij hoeveel ze eet. Het wordt aanbevolen om specifieke hoeveelheden per dag te voeren en bij te houden hoeveel je kat heeft geconsumeerd door ’s ochtends en aan het einde van de dag hun voerbak te wegen en indien nodig aanpassingen aan te brengen.

Zelfgemaakte maaltijden

Als je regelmatig voor jezelf kookt, lijkt het misschien heel natuurlijk om een paar extra maaltijden voor je huisdier te maken. Als je je katachtige vriend het beste wilt geven, zou je immers kunnen denken dat een zelfgemaakte maaltijd gezonder voor haar is dan een in de handel verkrijgbare maaltijd. Dat is misschien waar, maar alleen als je enkele richtlijnen volgt en echt weet waar je mee bezig bent.

Deze maaltijden missen vaak belangrijke vitamines en voedingsstoffen. Rauwe voeding kan een tekort hebben aan essentiële dierlijke voedingsstoffen, zoals taurine, wat kan leiden tot hartaandoeningen. Het is aan te raden om je dierenarts of voedingsdeskundige te raadplegen, die jou kan helpen bij het maken van een recept dat goed uitgebalanceerd is voor je kat.

Geen rekening houden met de voeromgeving van je kat

Je hebt waarschijnlijk rekening gehouden met gemak bij het kiezen van een locatie voor de voer- en drinkbakken van je kat, en ervoor gezorgd dat de voerbakken niet onder jouw voeten zouden komen te staan, maar wat vindt je kat van die locatie?

Als je een locatie gebruikt dat heel dicht bij de kattenbak in de buurt is, kan het onaangenaam zijn voor de katten en kan de geur hen ervan weerhouden om te eten. Katten zijn kieskeuriger als het om hygiënisch gedrag gaat. Je moet ook hun voer- en waterbakken schoon houden.

Een onjuiste hoeveelheid voedsel geven

Het kan lastig zijn om erachter te komen hoeveel voer je kat elke dag nodig heeft, en veel mensen houden gewoon wat hun fabrikant van diervoeding aanbeveelt aan. Die algemene richtlijn is misschien niet het beste voor je kat.

Gebruik het etiket als uitgangspunt, maar besef dat alle katten verschillende behoeften hebben en dat mensen anders meten. Als de instructies op de verpakking bijvoorbeeld per kopje zijn, kan dat voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen. Je kunt de beker tot aan de rand vullen of je kunt de beker vullen tot het punt dat hij overloopt.

Als je de instructies op de verpakking volgt en je huisdier komt in gewicht aan, dan moet de hoeveelheid worden aangepast. De standaardaanbeveling voor binnenkatten is 250 kcal per dag. Als je niet zeker weet hoeveel calorieën je voert of moet voeren, kan je dierenarts je helpen om erachter te komen.

Lees ook: Top 7 redenen waarom mensen van katten zouden moeten houden

Te veel traktaties geven

Zowel mensen als huisdieren genieten van een goede en lekkere traktatie, maar een teveel aan traktaties kan leiden tot een onevenwichtige dieet en obesitas bij katten. Onthoud dat alle lekkernijen calorieën bevatten, en de meeste zijn niet compleet en uitgebalanceerd. De meeste experts raden aan dat traktaties niet meer dan 5 tot 10 procent van de dagelijkse calorie-inname van een kat zou moeten bedragen.

Niet het juiste type dieet geven om af te vallen

Dikke katten zijn misschien wel een rage op internet – ze zijn zeker schattig – maar extra gewicht is niet gezond voor katten. Obesitas is een epidemie bij katten. Kattenouders hebben geluk als ze een kat hebben die een hoge stofwisseling heeft of zichzelf reguleert, omdat de meeste katten dat niet doen. Gesteriliseerde en gecastreerde katten hebben een lager metabolisme dan niet geholpen katten, en katten binnenshuis verbranden minder calorieën dan hun tegenhangers buitenshuis.

Zodra je dierenarts merkt dat je kat overgewicht heeft, is het belangrijk om het probleem aan te pakken. Maar veel eigenaren besluiten het te negeren. Zorg er in plaats daarvan voor dat je kat voldoende lichaamsbeweging krijgt en, nog belangrijker, een goed dieet. Het wordt aanbevolen om een ​​dieet voor gewichtsverlies op aanbeveling van je dierenarts te gebruiken, die de calorie-inname van je kat verlaagt maar toch de voedingsstoffen levert die ze nodig hebben.

Sommige mensen verwachten succesvol gewichtsverlies door ze hun gewone voedsel te voeren en de hoeveelheden te verlagen; dat kan in sommige gevallen succesvol zijn, maar als je voedsel te veel beperkt, beperk je niet alleen de calorieën, maar ook de benodigde essentiële voedingsstoffen. Het is belangrijk om, terwijl je de calorieën beperkt, ook die voedingsstoffen aan te bieden.

Bespreek eventuele veranderingen in het dieet van je kat met je dierenarts, die gekwalificeerd is om aanbevelingen te doen op basis van de unieke behoeften van je huisdier.