katten en basilicum

Mogen katten basilicum eten? Is basilicum goed voor katten?

Als je een tuin en een kat hebt, dan weet je hoe lastig het kan zijn als de kat besluit om rond je planten te gaan snuffelen.

Als de kat niet besluit om daar zijn behoefte te doen, is hij misschien wel van plan om daar een beetje te gaan graven. Dat is duidelijk slecht voor je planten, vooral als het gaat om eetbare planten zoals basilicum.

Aan de andere kant, als je huisdier in je tuin aan het rommelen is, kan dat ook slecht zijn voor de kat. Als hij geen gras probeert te eten, kan hij nog steeds aan je planten ruiken, wrijven of likken.

Hetzelfde kan gebeuren met je binnentuin, ongeacht de kamer waarin jij je basilicum en andere eetbare planten hebt geplaatst. Katten zijn nieuwsgierig, ondeugend en behoorlijk eigenwijs. Dus als je huiskat aan je basilicum wil snuiven en likken, zal hij dat vroeg of laat doen.

En dit roept een specifieke vraag op, die van invloed kan zijn op het leven en gezondheid van je dierbare kat: is basilicum veilig voor katten?

Is basilicum veilig voor katten om te eten of is het giftig?

Basilicum is een plant die over de hele wereld wordt gekweekt voor menselijke consumptie. Dus als het voor ons als eetbaar wordt beschouwd, zou dit moeten betekenen dat katten het ook kunnen eten, toch?

Nou, zo eenvoudig is het niet.

Feit is dat verschillende veelvoorkomende producten voor mensen, zoals chocolade en kaas, niet dezelfde voordelen hebben voor katten als voor ons, mensen. Bovendien kunnen ze een bedreiging vormen voor het leven en de gezondheid van je kattenvriend, vooral de chocolade.

Gelukkig behoort basilicum niet tot de giftige planten en kruiden, waar katten vanaf moeten blijven.

Het is niet giftig. Dit betekent dat je kat geen gevaar voor vergiftiging loopt als het in de buurt van je basilicumplanten komt.

Katten kunnen er veilig aan ruiken en likken, en er ook tegen aan wrijven. Sommige katten smullen er misschien zelfs van, maar niet omdat ze de smaak of geur ervan lekker vinden. Ze doen het voor hetzelfde doel als het eten van grasstrengen.

Maar is basilicum goed voor katten?

Veilig zijn is één ding, maar bevorderlijk zijn is een heel nieuw en ander onderwerp.

Voor ons, mensen, biedt basilicum tal van voordelen – van het bestrijden van stress en depressie tot het bevorderen van de fysieke gezondheid met zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Katten daarentegen profiteren niet van basilicum.

Katachtigen zijn vleesetende wezens. Hun dieet moet op vlees zijn gebaseerd om te voldoen aan de voedingsbehoeften van hun organismen. Sommige planten, groenten en fruit zijn inderdaad goed voor katten, maar basilicum is er daar niet één van. Het heeft absoluut geen voedingswaarde voor het organisme van je kat. Als zodanig is het praktisch nutteloos als ingrediënt in het dieet van een kat – als verse bladeren, als een reeds gekookt kruid of in een droge, geplette vorm.

Bovendien zal je kat niet houden van de geur en smaak van basilicum. Het krijgt dus ook geen niet-nutritionele voordelen, alleen vanwege het aroma of de smaak. Dus als je het zelfgemaakte kattendieet of het rauwe voer probeert op te fleuren, heeft het geen zin om basilicum toe te voegen aan de rest van de ingrediënten.

Wat gebeurt er als je kat basilicum eet?

De basilicum zelf zal je kat geen kwaad doen. Als je katachtige vriend echter per ongeluk op wat basilicumbladeren kauwt in een poging gras te eten, is er al iets mis in zijn maag. Als zodanig moet je het advies van je dierenarts inwinnen over wat te doen en of je kat een controle bij de praktijk moet ondergaan.

Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige katten zelfs vervelende bijwerkingen krijgen als ze basilicumbladeren binnenkrijgen, zoals diarree of braken. En hoewel allergische reacties bij katten voor eetbare planten zeldzaam zijn, is het mogelijk dat sommige katten uitslag krijgen nadat ze in contact zijn geweest met verse basilicum. Als je kat bijwerkingen ervaart, moet je onmiddellijk de praktijk van je dierenarts bellen.

Ten slotte bestaat er ook de kans dat je kat kleine hoeveelheden basilicum binnenkrijgt, van de overgebleven restjes avondeten die hij misschien stiekem heeft opgegeten.

Net als de eerder genoemde situatie met verse basilicumblaadjes, zal de gekookte basilicum in je maaltijden niets kwaads doen voor de gezondheid van je kat. Er is echter een grote kans dat sommige van de andere ingrediënten in deze gekookte maaltijden gevaar kunnen opleveren voor je kat, en zo alsnog ervoor kunnen zorgen dat je kat moet overgeven of andere bijwerkingen zal ervaren.

Hoe dan ook, als de kat in kleine hoeveelheden wat basilicum heeft ingenomen en geen symptomen vertoont, is er geen reden tot paniek. Aan de andere kant, zelfs als de bijwerkingen mild zijn, moet je je dierenarts waarschuwen. Er is niets mis mee om je te gedragen als een overbezorgde huisdierouder en het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen.