Mogen katten rijst eten?

Kunnen katten veilig rijst eten, als een belangrijk onderdeel van hun dieet of gewoon als traktatie?

Het zal je misschien verbazen dat je kat misschien al regelmatig rijst eet! Dus rijst is niet overdreven gevaarlijk voor katten.

Maar hoe komt het dat jouw kat mogelijk al rijst eet? En kunnen katten rijst eten en er gezondheidsvoordelen van hebben?

Mogen katten rijst hebben?

Katten zijn carnivoren en ze hebben echt vlees nodig om te overleven en te gedijen. Rijst is natuurlijk absoluut geen vlees.

Rijst is een onderdeel van de graanfamilie. Elke rijstkorrel is eigenlijk een zaadje, dat is geoogst van een grassoort.

De stengels worden uitgesneden, in de zon gedroogd en met de hand gedorst. Dit proces wordt uitgevoerd door de rijstkoppen op een bamboeplatform te slaan.

Het wordt gekweekt in rijstvelden, meestal in Azië, en vervolgens over de hele wereld getransporteerd. Rijst is een belangrijke speler in de wereld van voedsel. Per hectare levert rijst meer calorieën op dan elke andere graangewas!

De laatste jaren is het onderwerp rijst als voedsel voor mensen in twijfel getrokken. Serieus!

Veel mensen verwijderen het nu helemaal uit hun voeding, vanwege de bezorgdheid over de koolhydraten en de mogelijke associatie met dementie en andere aandoeningen. Dat is erg verwarrend, omdat velen het associëren met een zeer gezond voedsel.

Katten kunnen dus rijst eten, maar zouden ze dat ook moeten doen?

Katten en rijst

Ongetwijfeld is er een lekker gerecht dat op de tafel hoort of een boom die jouw kat graag zou verslinden. En voor veel katten is rijst geen uitzondering.

Gewone rijst is misschien niet hun eerste keuze, maar als ze een halve kans krijgen, zullen veel katten graag een rijstachtige maaltijd eten.

Maar betekent dat dat het gezond is?

Over het algemeen is rijst geen enorm voedzaam voedsel, maar dat is geldt ook voor chocolade; en we weten allemaal hoeveel tonnen chocola mensen jaarlijks consumeren!

Rijst is niet gevaarlijk voor katten, met mate.

Maar dat is ook niet het einde van het gesprek over katten en rijst.

Waarom houden katten van rijst?

Katten zijn dol op allerlei kattenkwaad en voor sommige katten is het een belangrijke score om een hapje verboden voedsel te eten.

Maar alleen omdat een kat wordt aangetrokken door een bepaald voedsel voor mensen, zoals rijst, betekent dit niet automatisch dat ze het moet hebben.

Mijn oudere kat heeft nog steeds zijn jeugdige liefde voor willekeurig menselijk voedsel. Maar dat betekent niet dat hij zich kan uitleven, zelfs als het hem lukt om zo nu en dan een paar likjes binnen te krijgen!

Rijst is meestal een aanvullend gerecht voor andere voedingsmiddelen, zoals kip. Dat op zichzelf kan verklaren waarom katten rijst eten als ze de kans krijgen!

Is rijst veilig voor katten?

Voor het grootste deel is rijst een prima voer voor jouw kat om te eten, zolang het maar niet elke dag als hoofdgerecht wordt gegeven.

De kans is zelfs groot dat jouw kat al een beetje rijst eet.

Rijst in kattenvoer is een veelgebruikt ingrediënt. Als je je afvraagt over het geven van rijst aan katten, kijk dan op het etiket van je kattenvoer in je voorraadkast of keuken.

In kattenvoer is het wat bekend staat als een vulmiddel. Rijst voeren aan katten is normaal, maar niet noodzakelijk.

Het is bedoeld als een goedkope manier om tegelijkertijd het voedsel en jouw kat te “vullen”.

Maar zoals we zullen leren, is teveel of de verkeerde rijst niet leuk!

Zouden katten rijst moeten eten?

Afgezien van de vraag of katten rijst al dan niet kunnen verdragen, is er een grotere vraag of katten überhaupt wel rijst moeten eten. Waarom?

Het antwoord gaat terug naar het feit dat katten obligate carnivoren zijn.

Eten katten in het wild rijst? Natuurlijk niet. Hun natuurlijke, originele dieet in het wild bestond voornamelijk uit eiwitten, met een schaarse hoeveelheid koolhydraten.

Ondanks het feit dat katten obligate carnivoren zijn, bevat gefabriceerd kattenvoer vaak kleinere hoeveelheden eiwitten en verhoogde hoeveelheden koolhydraten.

De belangrijkste reden hiervoor is, je raadt het al: geld.

Het is gewoon goedkoper om kattenvoer te produceren met een hogere verhouding goedkope koolhydraten dan om een voer vol goede eiwitten te produceren en te bereiden.

Onderzoekers hebben talloze onderzoeken uitgevoerd om het optimale dieet voor katten te bepalen. Veel experts beschouwen het ideale dieet als een dieet met voornamelijk eiwitten en vetten, met een kleine hoeveelheid koolhydraten.

Is rijst slecht voor katten?

Rijst is op zichzelf niet slecht voor katten. Maar teveel voedsel is precies dat – teveel!

Hoewel je kat misschien al rijst eet als ingrediënt in zijn voer, heb je misschien zin om je eigen rijst met hem te delen of hem wat te geven als traktatie.

Daar is niets mis mee. Maar rijst hoeft geen onderdeel te zijn van het dieet van een kat. Dus als “vulmiddel” kan het ertoe leiden dat jouw kat zwaarder wordt.

Hoewel de meesten van ons er niet aan zouden denken een kat alleen een dieet met rijst te geven, zou dit het meest schadelijk zijn voor katachtigen.

Eiwitten zijn nodig voor een compleet en uitgebalanceerd kattendieet, dus gelukkig is het antwoord op “Mogen katten rijst en kip eten?” Hetzelfde als: “Mogen katten kip en rijst eten?” Zeker weten!

Is rijst goed voor katten?

Rijst is over het algemeen noch bijzonder goed, noch bijzonder slecht voor katten, mits het wordt gekookt en alleen met mate wordt gegeten.

Er is eigenlijk een kans dat rijst goed is voor bepaalde omstandigheden bij een kat.

Lees verder om meer te weten te komen over de mogelijkheid om rijst te gebruiken voor diarree bij katten.

Mogen katten rauwe rijst eten?

Mogen katten rijst eten, zelfs als deze niet is gekookt? Nee!

Ongekookte rijst moet worden vermeden. Ten eerste is het moeilijker te verteren, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en pijn.

En ongekookte rijst kan ook sporen van pesticiden en andere ongewenste restproducten bevatten.

Het is een heel slecht idee.

Maar mogen katten dan ook andere soorten rijst eten?

Mogen katten gebakken rijst eten?

Jouw kat zou waarschijnlijk graag gebakken rijst eten! Dit komt grotendeels omdat typische gebakken rijst andere ingrediënten bevat, zoals eieren en vlees.

Gebakken rijst is echter vaak vettig en over het algemeen ongezond.

Als je je gefrituurde rijst met je kat wilt delen, is het het beste als het een zelfgemaakt gerecht is, zodat je de ongezonde ingrediënten kunt beperken.

Mogen katten gekookte rijst eten?

Als je kat überhaupt rijst gaat eten, moet het zeker gekookte rijst zijn.

Zoals hierboven besproken, is ongekookte rijst nooit een goed idee.

Het is onwaarschijnlijk dat jouw kat ongekookte rijst zou willen eten. Er zit namelijk maar weinig smaak aan!

Gekookte rijst daarentegen, is veel waarschijnlijker om te worden onderzocht en om te voldoen aan de goedkeuring van katten.

En dat is prima – met mate.

Kan rijst bij mijn kat maagklachten veroorzaken?

Tot op zekere hoogte kan het antwoord op deze vraag afhangen van de individuele kat. Niet elke kat reageert op dezelfde manier op een bepaald voer.

Over het algemeen is rijst een rustgevend voedsel. Voor mensen is het zelfs opgenomen in wat het ‘BRAT-dieet’ wordt genoemd, dat bestaat uit voedingsmiddelen die zijn ontworpen om een maagklachten te verzachten.

Rijst mag bij jouw kat dus geen maagklachten veroorzaken, tenzij hij er bijzonder gevoelig voor is.

Te veel rijst kan echter een ander probleem veroorzaken, dat we dadelijk zullen bespreken.

Kan rijst diarree bij katten behandelen?

Dus hoe zit het met het gebruik van rijst voor de behandeling van diarree bij katten?

Zoals bij mensen het geval is, kan rijst een nuttig hulpmiddel zijn bij het verzachten van maagpijn of bij de behandeling van diarree. Het kan ook nuttig zijn in kattenvoer voor katten met gevoeligheden.

Bij het elimineren van mogelijk problematisch voedsel uit het dieet van een allergische kat, wordt rijst vaak gebruikt als een van de minimale ingrediënten.

Als er teveel rijst wordt gegeven, kan een opgeblazen gevoel en constipatie het eindresultaat zijn!

Het kan nuttig zijn om diarree bij katten te stoppen, maar het is absoluut niet iets dat je gedurende een lange periode wilt doen. Andere problemen zullen zich dan waarschijnlijk  voor gaan doen.

Mogen kittens rijst eten?

Kittens mogen rijst eten net zoals volwassen katten dat mogen.

De grotere vraag is opnieuw of ze dat wel moeten doen.

Katten zijn obligate carnivoren. Dit betekent dat ze zijn ontworpen om alleen vlees te eten. De meest natuurlijke manier om een kat te voeden is niet met granen.

Voor een kitten is het het beste om bij een voedingsmiddel te blijven dat speciaal is ontworpen om kittens te helpen gezond en sterk te worden naarmate ze volwassen worden.

Deze voedingsmiddelen kunnen wat rijst bevatten, als een van de vulstoffen. Maar je hoeft waarschijnlijk jouw kitten niet regelmatig rijst te voeren.

Traktaties met rijst

Ben je op zoek naar verschillende manieren om rijst met je kat te delen of als traktatie te geven?

Hier zijn een paar eenvoudige opties! Rijst is eenvoudig om te koken, en als je wat voor jezelf maakt en restjes hebt, kun je het gemakkelijk aanpassen om het tot een traktatie voor jouw kat te maken.

  • Rijst met stukjes kip of andere stukken vlees
  • Meng rijst met nat kattenvoer
  • Rijst gekookt in kippenbouillon

Ik ken een paar eigenaren van gezelschapsdieren die hun katten verwennen met kip en rijst. Gekookte kip en rijst voor katten is een rustgevende, geruststellende kleine smaakbeloning, een die de meeste katten die ik ken graag zouden willen eten!

Niet alle katten zullen echter van rijst houden of het zelfs goed verdragen. Het is het beste om eerst een kleine hoeveelheid te proberen als je de eetlust (of tolerantie) van jouw kat voor rijst wilt testen.

Alternatieven voor rijst voor katten

Weet je niet zeker of je echt rijst aan jouw kat wilt geven?

Hier zijn een paar andere opties om naar te kijken.

  • Zelfgemaakte traktaties voor jouw kat
  • Ham
  • Beperkte ingrediënten voor kattenvoer opties

Samenvatting van dit artikel

Dus, kun je katten veilig rijst voeren?

Rijst krijgt vaak een slechte naam als het gaat om kattenvoer, vooral omdat het soms als vulmiddel wordt misbruikt.

Maar met mate zal gekookte rijst jouw kat niet schaden. Maar het zal hem ook niet noodzakelijkerwijs helpen.

Als je echt af en toe rijst als traktatie wilt geven, is dat prima. Maar zorg ervoor dat hij ook de benodigde hoeveelheid eiwitten krijgt die hij nodig heeft om goed te gedijen.