katten en rijst

Mogen katten rijst eten? Is rijst goed voor katten?

Een van de meest populaire graansoorten die voor wereldwijde consumptie worden geproduceerd, is rijst. Het komt in een overvloed aan variëteiten en kan worden gebruikt voor de bereiding van talloze gerechten.

Mensen van over de hele wereld eten rijst in zijn vele vormen. Dit type graangewas is rijk aan calorieën en koolhydraten en biedt ook kleine hoeveelheden vitamine B, mangaan en ijzer. Zeer gewaardeerd om zijn gemakkelijke opslag, betaalbare prijs en compatibiliteit met veel andere voedingsmiddelen, rijst in al zijn vormen is aanwezig in dieet-, vegetarische en vleesgebaseerde recepten.

Dus, als mensen er zo van houden, kunnen katten dan ook rijst eten?

Het goede nieuws is dat rijst niet tot de giftige voedingsmiddelen en planten behoort, die je kostbare katachtige vriend kunnen schaden.

Als het per ongeluk wat rijst inslikt, zal er geen kwaad gebeuren.

Toch is rijst een graangewas. En veel hoogwaardige kattenvoer fabrikanten prijzen hun producten eigenlijk omdat ze graanvrij zijn.

Dus, is rijst slecht voor katten, ook al is het niet giftig?

Ja en nee.

Het hangt allemaal af van de leeftijd van de kat, zijn lichaam, zijn gezondheidstoestand en hoeveel (en vaak) hij rijst eet – wit of bruin. Houd er rekening mee dat elke kat op zichzelf uniek is en dat dit gewas eigenlijk niet wordt geproduceerd voor consumptie door katten.

Wanneer is witte of bruine rijst goed en veilig voor katten?

Katten hebben standaard een gevoelige maag. Ze kunnen aan verschillende spijsverteringsstoornissen lijden, zelfs als ze over het algemeen gezond zijn, waaronder diarree. Dit laatste kan leiden tot een aantal secundaire problemen veroorzaakt door uitdroging.

Graanvrij kattenvoer kan niet veel doen voor de vloeibare ontlasting van een kat. Rijst daarentegen doet wonderen.

Een kleine hoeveelheid gekookte rijst vermengd met het typische voer van je huisdier kan de spijsvertering verbeteren doordat de ontlasting van de kat harder wordt en de diarree stopt, waardoor uitdroging wordt voorkomen. Zacht en vochtige gekookte rijst is gemakkelijk te verteren.

Bovendien is het niet giftig en heeft het geen bijwerkingen als het in gematigde hoeveelheden is. Veel kattenvoer bevat eigenlijk granen zoals rijst, tarwe en maïs. Met andere woorden, je kat wat gekookte rijst geven is niet iets baanbrekends.

Wanneer is rijst slecht voor katten om te eten?

Zoals het is met al het andere in het leven, heeft het geven van rijst aan je kat zowel voordelen als nadelen. Katten zijn carnivoren en hun belangrijkste voedingsbron is afkomstig van vlees. Rijst kan je donzige vriend niet veel eiwitten geven – en katten gedijen voornamelijk op eiwitten.

Rijst heeft eigenlijk niet veel voedingswaarde voor katten.

Zoals al het ‘menselijke’ voedsel dat niet veel goeds doet voor katten, is het onze aanbeveling om je kat er niet mee te voeden. Zorg er wel voor dat je een kattenvoer van hoge kwaliteit hebt, en er is geen reden om iets aan te vullen, tenzij je precies weet wat je doet door zelfgemaakt voer voor katten te maken.

Te veel rijst te vaak kan tot ondervoeding leiden. Onnodig te zeggen dat dit de levensduur en algehele gezondheid van je kat ernstig kan beïnvloeden. Bovendien kan het een kat opgeblazen en gasvormig achterlaten.

Het organisme van je huisdier is niet ontworpen om graangewassen te verteren. Zie rijst en andere granen als vulstoffen. Ze bieden geen voedingsstoffen en teveel ervan leidt tot spijsverteringsproblemen. Wat meer is, als je katachtige vriend niet gewend is aan rijst, kan hij het weer uitbraken. En tot slot, als het wordt gegeven aan pasgeborenen of kleine kittens, kan een dieet op basis van rijst onderontwikkeling veroorzaken.

Met andere woorden, het geven van rijst aan je kat vormt te veel bedreigingen voor de gezondheid in vergelijking met het enige voordeel om diarree te stoppen.

Moet je je kat of kitten rijst geven?

Nu je de voordelen en nadelen van rijst als kattenvoer kent, is het tijd om de fundamentele vraag te stellen: kunnen katten rijst eten en moet je het aan je eigen kat geven?

Ja, katten kunnen rijst eten. Als een kat bijzonder nieuwsgierig of uitgehongerd is, kan hij zelfs proberen te kauwen op rauwe rijst. Maar ongekookte graangewassen moeten verboden zijn voor katten van alle rassen en leeftijden! Gekookte rijst moet in kleine hoeveelheden worden gemengd met voer waar je kat al aan gewend is, en alleen als het lijdt aan een ernstig geval van diarree.

Het gebrek aan voedingswaarde en de gevaren van een opgeblazen gevoel of ondervoeding maken rijst een tamelijk verboden voedsel voor gezonde katten.

Als je je kat een boost wilt geven, kies dan voor vitamines en supplementen – niet voor vulstoffen zoals dit graangewas. Er zijn verschillende andere manieren om met diarree om te gaan, afgezien van het gebruik van gekookte rijst. Ze zijn veiliger, geschikter voor de voedingsbehoeften van katten en beter geschikt voor het katachtige organisme.

Ten slotte, als je kat spijsverteringsstoornissen heeft, reken dan niet op rijst om het probleem op te lossen. Bel in plaats daarvan je dierenarts en vraag zijn / haar professionele mening over hoe je je kostbare kat kunt helpen. Er is een kans dat je kat een niet gediagnosticeerd gezondheidsprobleem heeft. Het voeren van niet voedzame vulstoffen die zijn geproduceerd voor menselijke consumptie, zal de gezondheidstoestand van de kat niet helpen. In het ergste geval – ze kunnen het zelfs verergeren.