siamese kat raskatten met blauwe ogen

Hoeveel kosten Siamese katten?

Siamese katten zijn een uniek kattenras, met lange, slanke benen en betoverende blauwe ogen. Hoewel ze trouwe metgezellen zijn, zijn er nogal wat kosten verbonden aan dit prachtige kattenras.

Dus, hoeveel kosten Siamese katten? Een Siamese kitten kan je ergens tussen de €250 en €1000 kosten, terwijl een volwassen raszuivere Siamese kat je meer dan €1000 kan kosten.

Bij de kosten van een Siamese kat spelen een aantal factoren een rol. Het adopteren van een Siamees uit het asiel kost je misschien iets minder, maar bij de aankoop van een raszuivere Siamees kunnen de kosten sterk variëren.

Raszuivere raskatten kunnen gewoon een aanslag op je portemonnee zijn, met een prijs variërend van 400 tot meer dan 1000 euro.

De vraag naar de kosten van een Siamese kat is eigenlijk een strikvraag, want er zijn niet alleen de kosten voor het kopen van de kat, maar ook de kosten die je maakt als je haar eenmaal in huis hebt.

Kosten voor een Siamese kitten

Sommige mensen geven de voorkeur aan Siamese kittens boven Siamese volwassenen, omdat ze het fijn vinden om de kitten groot te brengen.

Het adopteren van een Siamees kitten uit een asiel is misschien geen grote aankoop, maar als je ernaar uitkijkt om er één bij een fokker te kopen, kun je een prijs verwachten die varieert van €400 tot €1000.

Als je een echte kattenliefhebber bent, ben je misschien op zoek naar een raszuivere kitten, wat je aanzienlijk meer geld kan kosten.

siamese kitten met blauwe ogen

Kosten voor een volwassen Siamese kat

De kosten van een volwassen Siamese kat variëren aanzienlijk met hun kenmerkende puntmarkeringen. Hoewel de meeste Siamese katten vergelijkbare kenmerken hebben, zoals donkere gezichten en bleke lichamen, kunnen ze worden onderscheiden door de kleur van hun vacht. De vier soorten zijn:

 • Seal Point Siamese katten
 • Lilac Point Siamese katten
 • Chocolate Point Siamese katten
 • Blue Point Siamese katten

Mogelijk dat je ook andere kleuren bij Siamese katten tegenkomt, maar de 4 bovenstaande soorten worden waarschijnlijk het meest gevonden en goedgekeurd door Nederlandse bonden en verenigingen.

Desalniettemin kun je door hun zijdezachte, glanzende vacht het niet laten om een Siamees te kopen, maar de prijs kan je dwingen om een stapje terug te doen.

Zoals eerder vermeld, kan de prijs van een Siamese kat variëren tussen €250 en €1000, maar als je op zoek bent naar een Siamees van showkwaliteit, kan de prijs al snel in de 3 cijfers lopen.

Basiskosten aan het bezitten van een Siamese kat

Nu je eindelijk hebt besloten om een Siamese kat aan te schaffen en bereid bent om de prijs te betalen, moet je weten dat het niet alleen de kosten van het kopen van de kat zijn die je moet dragen, maar ook de vele kosten die ermee gepaard gaan. Deze kosten kunnen zijn:

Neutraliseren

De meeste katteneigenaren verwarren neutraliseren alleen met mannelijke katten. De term wordt vaak echter voor beide geslachten gebruikt. Als je naar een dierenasiel kijkt, zijn de koster hiervoor gemiddeld tussen €100 en €200.

Het kan zijn dat de kosten iets hoger zijn voor een vrouwelijke Siamees dan een mannelijke Siamees.

Voor jouw kennis:

 • Neutraliseren kan helpen het verlangen van je Siamees om te vechten, rond te dwalen of territorium te markeren te verminderen.
 • Neutraliseren kan krolsheid en urinemarkering helpen voorkomen en de kans op kanker verminderen.

siamese kat kattenras blauwe ogen

Kattenbenodigdheden

Een kat mee naar huis nemen en hem vrij laten rondlopen zal op de lange termijn alleen maar problemen kunnen opleveren. Siamese katten zijn erg aanhankelijk en kunnen zich sterk hechten aan hun menselijke vrienden.

Tenzij je de juiste benodigdheden voor ze regelt, kun je verwachten dat ze elke nacht bij jou in bed wil klimmen.

Siamese katten zijn ook beroemd om hun kenmerkende geluiden, ga er dus vanuit dat ze erg vocaal kunnen worden als ze niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

Hieronder zijn een paar benodigdheden die je zou moeten aanschaffen voordat je je nieuwe Siamese kat mee naar huis neemt.

Kattenbakvullingeen zak kattenbakvulling van 10 kilo kost je ongeveer €10.

Kattenvoervariërend van €4 tot €65, bezuinig liever niet op het kattenvoer.

SpeelgoedEen kattenhengel van ongeveer €3 is een goede manier om met je kat te spelen en de meeste Siamezen houden hier wel van.

Een bolletje garen is één van de oudste speeltjes waar katten graag mee spelen, dus zelfs het goedkoopste speeltje zal het goed doen bij je Siamees.

Regelmatige gezondheidscontroles

Siamese katten zijn over het algemeen een gezond kattenras, zonder enige bekende aandoeningen of ziektes. Kattenbezitters kunnen zich het beste geen zorgen maken over medische kosten op de lange termijn.

Er zijn enkele potentiële, maar niet algemene aandoeningen die de gezondheid van een Siamese kat kunnen beïnvloeden. Deze omvatten:

 • Ademhalingsproblemen
 • Hartziekte (hypertrofische cardiomyopathie, een ongeneeslijke aandoening, vooral bij Siamezen)
 • Progressieve retina atrofie (risico is aanzienlijk verminderd door betere gezondheidsscreening door fokkers)
 • Ziektes aan de alvleesklier en lever
 • Kanker
 • Scheel kijken

Goed op je Siamese vriend letten is altijd een goed idee. Regelmatige gezondheidscontroles voor je Siamees kunnen je op jaarbasis tussen de €50 en €500 kosten. Dit cijfer varieert echter sterk, afhankelijk van de door jou gekozen dierenkliniek.

siamees kat blauwe ogen

Regelmatige gezondheidscontroles en andere kosten omvatten:

 • Vaccinaties
 • Gezondheidsonderzoeken
 • Tand controles
 • Vlooienbestrijding
 • Huisdierverzekering

Een basis ziektekostenpakket kost bijvoorbeeld bij Ohra gemiddeld €15 op maandbasis.

Andere benodigdheden

Omdat Siamezen gemakkelijk te trainen en gehoorzaam zijn en over het algemeen een relaxte persoonlijkheid hebben, zul je merken dat ze onderweg erg gemakkelijk zijn.

Het zou echter geen kwaad kunnen om een transportbox aan te schaffen, want die houdt niet alleen je auto vrij van kattenharen maar is ook veiliger voor je kat. Voor gemiddeld €25 heb je goede en mooie transportbox voor je kat.

Kortom, de kosten van een Siamees zijn afhankelijk van het ras en de kosten die verband houden met het onderhoud van je nieuwe huisdiervriend. Hier zijn de geschatte maandelijkse kosten die je moet dragen voor het houden van een Siamese kat of kitten:

 • Kattenbakvulling: €10
 • Kattenvoer: €15
 • Vlooienbestrijding en verzorgen: €10
 • Dierenartsbezoek: €15 (op basis van jaarlijkse kosten van €180, maar zoals eerder vermeld, zijn Siamese katten over het algemeen gezonde katten, dus het kan zijn dat je de dierenarts maar één keer per jaar hoeft te bezoeken voor regelmatige gezondheidscontroles en vaccins)
 • Een gemiddeld totaal van €50 – wat goedkoper is dan een gemiddeld glasvezelabonnement en daarbij is het ook veel leuker!

Nu je je volledig bewust bent van het budget dat je nodig hebt om een Siamese kat aan te schaffen of adopteren, kun je met een gerust hart naar het dierenasiel of een fokker rijden en een knuffelige en aanhankelijke viervoeter mee naar huis nemen.

Houd er rekening mee dat alle kosten een ruwe schatting zijn en kunnen verschillen per ras, kat, kwaliteit, merk en dierenkliniek.

Lees ook: Waarom komt een kat bij mijn hoofd liggen terwijl ik slaap?

Zijn Siamese katten erg vocaal?

Ja, het Siamese kattenras staat tot nu toe bekend als één van de meest uitgesproken kattenrassen.

Zijn Siamese katten agressief?

Van Siamese katten is bekend dat ze agressie en territoriaal gedrag kunnen vertonen. Als je echter voldoende aandacht besteedt aan je geliefde vriend, kun je deze gedragsproblemen verminderen. Uiteraard verschild dit per kat!