kat slaapt op bed

Waarom komt een kat bij mijn hoofd liggen terwijl ik slaap?

Je bed delen met een kat kan geruststellend zijn, maar ook een beetje lastig. Dat komt omdat katten vreemde slaaphoudingen kiezen. Je kat zal waarschijnlijk op je kussen kruipen en dicht bij je gezicht slapen.

Katten slapen bij je hoofd omdat het veel veiliger is. Je kat zal merken dat je in bed ligt te woelen en te draaien, en als je op je kussen slaapt, wordt het risico op beknelling ook kleiner. Katten genieten van de warmte en geur van je hoofd.

Denk goed na voordat je ermee instemt om een kat in je bed te laten. Je moet strak zijn met deze regel. Je kunt niet toestaan dat één kat soms bij je slaapt, en de anderen niet. Katten hebben routine en structuur nodig.

Mijn kat wil in mijn bed slapen

Als je naar bed gaat, wil je kat misschien met je mee. Er zijn een aantal mogelijke verklaringen voor dit gedrag:

 • Je kat wil tijd met je doorbrengen
 • De kat voelt zich veiliger om je heen
 • Je bed ruikt geruststellend
 • De kat wil je bewaken en beschermen
 • Ze genieten van je lichaamswarmte

Misschien doet je kat je na. Katten zijn geboren nabootsers. Hij zal je in bed zien slapen en besluiten hetzelfde te doen. Het is ook een kans om kwaliteitstijd met je door te brengen. Katten hebben snel in de gaten dat je elke avond weer naar bed gaat.

Moet ik een bed delen met mijn kat?

De fysieke aanwezigheid van een kat is altijd geruststellend. Sommigen geloven dat het hen helpt om ’s nachts veel beter te slapen.

Een bed delen met een kat is echter niet altijd gemakkelijk. Het is aan je eigen goeddunken of je dit moet doen. Er zijn voor- en nadelen aan slapen met een kat. Dit zijn de volgende:

Voordelen:

 • Verbeterde band met je kat
 • Een kat kan een gevoel van veiligheid bieden
 • De lichaamswarmte van je kat houdt je warm
 • De nabijheid van je kat vermindert stress

Nadelen:

 • Katten friemelen, waardoor je wakker kunt blijven
 • Katten dwalen ’s nachts graag rond en maken lawaai
 • Katten willen altijd aandacht
 • Je kunt je kat verdrukken tijdens het omdraaien

Naast veiligheid moet je ook nadenken over je eigen nachtrust.

Een studie ondervroeg meer dan 10.000 mensen die samen met huisdieren slapen. Uit het onderzoek bleek dat deze mensen vier minuten langer nodig hadden om in slaap te vallen en werden minder uitgerust wakker.

Alleen jij kunt beslissen of dit de moeite waard is. Als je minder dan 5 uur per nacht slaapt, verhoogt dit de kans op stress en vermoeidheid aanzienlijk.

Waarom slaapt mijn kat zo dicht bij mijn hoofd?

Als een kat in je bed slaapt, zal ze waarschijnlijk door je kussen aangetrokken worden. De meeste katten zullen tijdens het slapen in het gezicht van hun baasjes belanden. Er zijn veel verklaringen voor dit gedrag:

 • Het is veiliger voor de kat
 • Het is warmer
 • Je kussen heeft een vertrouwde geur
 • Het is gemakkelijker om genegenheid te tonen
 • Je kat wil je aandacht

Je kat slaapt misschien dicht bij je hoofd om dominantie te tonen, maar dat is zeer zeldzaam. Als een kat zijn dominantie wil tonen, doet hij dat terwijl je wakker bent.

Veiligheid

Als je woelt en draait, loop je het risico je kat pijn te doen. Als je je omdraait, kun je je kat verpletteren. Je kat zal zich bewust zijn van dit gevaar.

Het zal dit vermijden en richting je hoofd toe bewegen. Dit is het enige deel van je lichaam dat normaal gesproken redelijk stil blijft liggen terwijl je slaapt.

Houd er rekening mee dat een kat ’s nachts zelden acht uur slaapt. Zo kan je kat besluiten om op een andere plek in bed te gaan liggen. Ga er niet meteen van uit dat je kat helemaal veilig is, puur omdat ze eerst op je kussen lag.

Samen slapen geeft een kat ook een gevoel van veiligheid en persoonlijke veiligheid. Katten voelen zich kwetsbaar terwijl ze slapen. Door bij jou in de bed te slapen, voelt de kat zich beschermd en veilig. Als ze bij je hoofd ligt, zal je kat merken dat je op een eventuele bedreiging reageert.

Warmte

De lichaamstemperatuur van katten daalt tijdens het slapen. Je kat zal proberen de warmte te gebruiken die je lichaam uitstraalt.

Het menselijk hoofd is eigenlijk het eerste deel van het lichaam dat tijdens de slaap afkoelt. Hersenactiviteit zorgt ervoor dat het hoofd warmer aanvoelt. Dit troost en is comfortabel voor een kat.

De temperatuur van een kat kan ’s nachts heel ietsjes dalen. Dit kan echter net genoeg zijn dat de kat hier last van heeft. Je kat zal zich prettiger voelen terwijl ze geniet van de warmte van haar baasje.

Rustgevende geur

Je hoofd heeft voor je kat een aparte geur. Dit komt door je haar en door alle parfum of eau de cologne die je misschien draagt. De shampoo die je kiest, kan ook comfort bieden aan een kat.

Als je kat je overdag niet heeft gezien, zal hij van deze geur genieten. Het is een manier voor je kat om zich dicht bij je te voelen. Katten zullen merken dat je ’s nachts enkele uren in bed doorbrengt, zonder beweging. Ze zullen deze gelegenheid aangrijpen om te knuffelen.

Genegenheid tonen

Je kat zal het gemakkelijker vinden om genegenheid te tonen door bij je hoofd te slapen. Kopjes geven is een belangrijke taal voor katten. Hierbij gaat het om een kopstoot van een kat. Het kan dit alleen doen vanuit een dergelijke nabijheid.

Slapen op je kussen is ook een teken van genegenheid. Katten slapen niet bij iemand die ze vrezen of wantrouwen. Je kat laat zien hoeveel ze je vertrouwt.

Er is ook een kans dat je kat je kussen opeist als haar territorium. Je kat heeft gemerkt dat je kussen belangrijk is. Ze zal het als haar eigendom claimen door geur op het kussen af te geven.

Je aandacht trekken

Dit kan twee redenen hebben:

 • Je hebt een cruciaal onderdeel van de dagelijkse routine van je kat gemist
 • Je kat wil je in een oogwenk wakker kunnen maken

Als je ’s avonds bent vergeten om je kat te voeren, te aaien, te verzorgen of ermee te spelen, zal hij je eraan herinneren. Dit kan betekenen dat hij bij je hoofd ligt als je probeert te slapen. Je kat weet dat je op het punt staat hem enkele uren te negeren.

Je kat weet dat je ook ’s nachts zult reageren op contact met je gezicht. Contact maakt je direct wakker. Deze kennis zal geruststellend zijn als je kat angstig is. Je kat weet dat je op een noodgeval zult reageren.

Je kat kan ook dicht bij je hoofd blijven, zodat hij kan zien wanneer je wakker bent. Dit is waarom het je ziet slapen. Het wacht tot je ogen opengaan. Het leert je ademhalingspatronen kennen en weet wanneer je bijna wakker bent.

Dit is belangrijk voor een kat, omdat hij hongerig en speels wakker wordt. De meeste katten willen aandacht vanaf het moment dat je wakker wordt.

Is het gevaarlijk als een kat dicht bij mijn gezicht ligt te slapen?

Als je dicht bij je kat slaapt, moet jij je bewust zijn van de risico’s. In de meeste gevallen is een kat die op je kussen slaapt, veilig. Er zijn echter risico’s die moeten worden opgemerkt. Deze omvatten:

 • De kat kan op je gezicht gaan liggen en de ademhaling beperken
 • De kat kan vuil of smeer van de kattenbak op je kussen achterlaten
 • De kat kan vlooien en andere parasieten dragen
 • De kat kan sporen van urine of ontlasting achterlaten op je kussen

Het risico op verstikking is bij volwassenen gering. Je zult waarschijnlijk wakker worden voordat dit een serieuze kans wordt. Bij jonge kinderen, vooral baby’s, is het risico groter. Het is het beste om katten van het kussen van een kind te houden.

Katten zijn schone dieren, maar hun poten kunnen smerig zijn. Je wilt geen sporen van smeer uit de kattenbak op je kussen hebben. Het is onhygiënisch en ruikt vies. Uitwerpselen van katten kunnen bacteriën bevatten die mensen ziek maken.

Kattenurine bevat ammoniak. Het inademen van ammoniak kan leiden tot langdurige ademhalingsproblemen. Als je kat met enig niveau van incontinentie leeft, is dit nog zorgwekkender.

Let ook op parasieten. De vlooien die op een kat worden aangetroffen, zullen een mens bijten. Dit kan leiden tot allergische reacties. Andere parasieten kunnen tijdens je slaap in je mond terechtkomen.

Zal mijn kat me krabben terwijl ik slaap?

Je kunt jezelf niet verdedigen als je slaapt. Als uw kat besluit u te krabben of te bijten, kan dit gevaarlijk zijn.

Een kat die agressief gedrag vertoont, mag nooit in uw bed worden uitgenodigd. Het mag zeker niet dicht bij je gezicht slapen.

Sommige katten bijten om aandacht. Als uw kat voedsel of aandacht wil, kan hij uw hand of tenen likken. Dit wordt gevolgd door een knabbel aan deze lichaamsdelen.

Uw kat kan u ’s nachts ook per ongeluk krabben. Er wordt aangenomen dat katten dromen. Deze dromen omvatten het opnieuw beleven van de gebeurtenissen van de dag. Dit betekent dat uw kat in haar slaap kan spelen en jagen.

Lees ook: 6 manieren om de vacht en huid van je kat te verbeteren

Hoe voorkom ik dat mijn kat tegen mijn gezicht kruipt terwijl ik slaap?

Als je een betere nachtrust wilt, houd je kat dan uit je bed. De meeste katten houden er sowieso van om ’s nachts rond te dwalen.

U maakt een grotere kans dat uw kat uit uw gezicht blijft door deze stappen te volgen:

 • Zorg ervoor dat de kat toegang heeft tot een kattenbak
 • Zorg voor vers water en een voorraad droogvoer ’s nachts
 • Laat speelgoed en kattenbomen in een vrije ruimte achter
 • Dim alle lichten

Je moet er ook voor zorgen dat je kat uitgeput raakt voordat hij naar bed gaat. Veel katten komen ’s nachts tot leven. Speel ongeveer een uur voordat je naar bed gaat met je kat. Ongeveer twintig minuten activiteit is ideaal. Voer uw kat daarna.

Verzadigd door spel en eten, zal uw kat kalm zijn. Het zal waarschijnlijk zichzelf willen verzorgen en daarna slapen. Hierdoor zal uw kat u minder snel lastig vallen.