De conditie van de huid en vacht van je kat is meer dan alleen uiterlijk, het is ook een weerspiegeling van de gezondheid van je kat. Het bouwen van een sterke basis door middel van gezonde voeding, effectieve vlooienpreventie en goede verzorging is essentieel voor een goede huid.
Huidproblemen bij katten zijn vaak een teken dat er iets veelzeggend aan de hand is. Als je kat bijvoorbeeld haar haar uittrekt of krachtig aan haar gezicht en schouders krabt, kan dit te wijten zijn aan parasieten of allergieën.
Het vaststellen en behandelen van huidaandoeningen moet altijd aan je dierenarts worden overgelaten, maar er zijn enkele eenvoudige en natuurlijke dingen die je kunt doen om de huid van je kat te verbeteren.
Voer een dieet met belangrijke voedingsstoffen
Je kat een uitgebalanceerd en compleet dieet geven is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn, maar verschillende voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van de huid en het haar. Zowel omega-6 als omega-3-vetzuren zijn essentieel voor een goede huid.
Katten hebben twee soorten omega-6-vetzuren nodig: linolzuur, dat wordt aangetroffen in plantaardige oliën, en arachidonzuur, vaak afkomstig van dierlijke vetten. Omega-6-vetzuren helpen de gezondheid van de huid te behouden.
Er zijn ook twee omega-3-vetzuren (alfa-linoleenzuur en eicosapentaeenzuur) die helpen bij de gezondheid van de huid en vacht. Alfa-linoleenzuur afkomstig van voedingsmiddelen zoals lijnzaad, helpt de huid zijn weerstand te behouden.
Eicosapentaeenzuur wordt meestal aangetroffen in visolie en zijn belangrijk vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen.
Omdat voeding erg belangrijk is voor de huid en gezondheid van je kat, is het logisch om niet te besparen op de kwaliteit van het kattenvoer. Vraag aan je dierenarts, of een goede dierenwinkel welke voeding het beste voor jouw kat is.
Overweeg het gebruik van supplementen
Als jij je kat al een uitgebalanceerd dieet geeft, moet deze al de juiste verhouding aan voedingsstoffen bevatten. Maar in sommige gevallen kan een supplement nuttig zijn.
Als jouw kat een schilferige huid of een droge vacht heeft, kan het aanvullen met essentiële vetzuren soms helpen. Saffloer of zonnebloemolie kan een goede bron zijn, maar bevatten helaas ook veel calorieën, dus het is belangrijk om niet al te veel aan te vullen.
Visoliesupplementen kunnen ook gunstig zijn voor een jeukende huid vanwege hun ontstekingsremmende eigenschap.
Als je supplementen toch wilt proberen, neem dan eerst contact op met je dierenarts om problemen door overdosering en verkeerde dosering te voorkomen.
Het is beter om voorzichtig te zijn met hoeveel supplementen je gebruikt, want als jij te veel vetten, vitamines of mineralen toevoegt, kan dit ervoor zorgen dat het dieet uit voedingsoogpunt uit balans raakt.
Sommige visoliesupplementen bevatten bijvoorbeeld ook vitamine D. Hoewel het een essentiële voedingsstof is, kan te veel vitamine D ernstige problemen veroorzaken die verband houden met toxiciteit.
Investeer in goede vlooienpreventie
Veel katten die naar de dierenarts moeten, hebben een jeukende huid. In een poging om enige verlichting te vinden, kan een kat overijverig krabben of likken, waardoor ze hun huid kapot kunnen krabben en / of gedeeltelijk kaal worden.
Een veel voorkomende oorzaak van jeuk zijn vlooien en de allergische reactie hierop. Het is aan te raden om je kat regelmatig een maandelijks vlooienpreventiemiddel te geven, omdat vlooien een veel voorkomende bron van huidproblemen bij katten zijn.
Deskundigen raden het aan om de door dierenartsen voorgeschreven preventieve maatregelen op te volgen, ook waarschuwen ze voor het gebruik van middelen die voor honden bedoeld zijn.
Het is gevaarlijk om het vlooienproduct bedoeld voor een hond op een kat aan te brengen, omdat katten erg gevoelig zijn voor sommige medicijnen die worden gebruikt bij het voorkomen van vlooien bij honden.
Ze stellen ook voor om uit de buurt te blijven van huismiddeltjes, omdat deze ineffectief en gevaarlijk kunnen zijn voor katten.
Goede verzorgingsgewoonten
Het opwekken van dat schattige gespin en het versterken van de band met je kat zijn niet de enige redenen om haar regelmatig te borstelen en kammen.
Borstelen en kammen kan helpen voorkomen dat klitten en matten zich ontwikkelen. Matten kunnen katten ongemak bezorgen, maar ook huidinfecties en haaruitval veroorzaken als de matten ernstig zijn.
Borstelen kan ook helpen de glans te bevorderen door de natuurlijke oliën van de vacht her te verdelen.
Overweeg te investeren in een borstel of kam van hoge kwaliteit dat speciaal is ontworpen voor katten. Zorg dat je er één koopt die de dode haren uit de vacht van je kat verwijderd.
Begin al vroeg in het leven van je kat (liefst al als kitten zijnde) met een vast verzorgingsschema. Zodat borstelen, kammen en soortgelijke handelingen normaal worden voor je kat en hier dan ook van kunnen genieten.
Baad je kat bij bepaalde huidaandoeningen
Normaal gesproken is het niet nodig om je kat in bad te doen, omdat de meeste katten zichzelf goed verzorgen. Daarbij werken de meeste katten ook niet erg goed mee als ze in bad zouden moeten. Baden kan erg stressvol zijn voor een kat en het baasje, doe dit alleen als niets anders werkt.
Maar als je kat erge jeuk heeft of gewoonweg erg smerig is, kun jij je kat in bad doen. Het belangrijkste is dat je een shampoo gebruikt die alleen voor katten bedoeld is. Vraag je dierenarts welke shampoo je het beste kunt gebruiken.
Baden kan nuttig zijn voor een kat met allergische aandoeningen. Mocht het te stressvol zijn voor jouw kat of jezelf, dan kun jij je kat ook afvegen met een koelen en vochtige doek.
Dit helpt ook om allergenen die in de lucht zitten te verwijderen. Denk aan allergenen zoals schimmels, huisstofmijt en pollen van grassen en onkruid.
Het kan ook zijn dat jouw dierenarts een speciale shampoo voor katten aanbeveelt, om diverse soorten huidaandoeningen bij je kat te behandelen. Volg hierbij altijd de instructies van jouw dierenarts op.
Lees ook: Waarom krabt mijn kat aan het raam?
Let op het stressniveau van je kat
Als je kat zichzelf overmatig likt, dan kan dit leiden tot kale plekken op de huid. Je dierenarts kan onderzoeken of dit door iets lichamelijks of psychisch komt.
Een kat kan dit dwangmatige gedrag vertonen om stress te verlichten. Hoewel een kat met stress zichzelf zo kapot likt zelden voorkomt, is dit wel een teken dat de kat veel stress of angst ervaart.
Dit is wel een reden om je zorgen te gaan maken. Niet alleen de kans op kale plekken, maar ook omdat stress het risico op andere, meer ernstiger aandoeningen bij een kat verhoogt. Denk hierbij aan een infectie van de urinewegen van je kat.
Het is altijd goed om stress te minimaliseren. Voldoende verticale ruimte of een mooie kattenboom is ideaal, hier kan je kat zich veilig terugtrekken.
Besteed zo veel mogelijk tijd aan je kat, dit kan een goed potje aaien zijn of samen een leuk spelletje spelen met een leuk speelgoedje. Pak de speelhengel en laat het speeltje lekker voor je kat heen en weer bungelen.
Katten die zichzelf overmatig verzorgen kunnen misschien ook baat hebben bij medicijnen die hun angst iets verlichten, vraag je dierenarts hierover om meer advies.