maine coon op vensterbank

Waarom krabt mijn kat aan het raam?

Kattenouders zijn vaak nieuwsgierig waarom hun kat constant aan ramen krabt. Het maakt een irritant geluid en beschadigt het raam. Sommige katten zijn meer vatbaar voor dit gedrag dan andere.

Katten krabben vaak aan ramen omdat je kat waarschijnlijk buiten vogels of muizen heeft gezien. Ze zal zich gefrustreerd voelen omdat ze een geboren jager is. Een territoriale kat heeft misschien een glimp opgevangen van haar eigen spiegelbeeld en dacht dat het een andere kat was. Misschien wil ze haar klauwen aan het raam slijpen, of vindt ze het geluid dat het maakt rustgevend.

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor katten die aan ramen krabben. Gelukkig kunnen katten dit gedrag snel afleren voordat ze zichzelf pijn doen of jouw huis beschadigen.

Waarom krabt mijn kat aan glas en spiegels?

Er zijn zat redenen waarom katten graag krabben aan ramen en spiegels. Dit kunnen de volgende redenen zijn:

  • Vogel gezien en wil er op jagen
  • Eigen spiegelbeeld gezien en wil vechten met deze andere kat
  • Klauwen scherp maken
  • Je kat is gestrest en vindt krabben aan het raam rustgevend

Als je eenmaal begrijpt waarom jouw kat de hele tijd aan jouw ramen krabt, kun je de nodige maatregelen nemen en hier een einde aan maken. Laten we elke uitleg wat beter en dieper bekijken.

Je kat heeft buiten vogels gezien

De meest voorkomende verklaring voor het krabben aan een raam is de wens van een kat om buiten op vogels te jagen. Veel katten kunnen urenlang naar vogels kijken, alsof ze hypnotiserend aan de grond genageld is. Ze kan zelfs trillen en tjilpen in een poging haar prooi na te bootsen.

Je kat zal waarschijnlijk gefrustreerd raken door alleen maar te kijken. Een kat die heel snel aan een raam krabt, geeft uiting aan irritatie over haar status als toeschouwer. Ze wil buiten op vogels jagen.

Zoals deze bron goed uitlegt, zal het spelen van jachtspelletjes met je kat haar instincten uitleven en hoeven er geen vogels te sterven. Bovendien versterk je ook de band tussen jou en je kat.

Een stuk speelgoed aan een hengel is een goede optie voor deze jachtspellen. Deze zijn verkrijgbaar bij elke dierenwinkel. Speel gewoon met het speeltje en laat je kat erop losgaan. Ze zal het speeltje bespringen. Dit simuleert de jacht die ze buiten ook zou doen. Er zijn verschillende manieren om met je kat te spelen.

In het wild vangt jouw kat haar prooi ook niet elke keer. Probeer daarom te voorkomen dat je kat elk spel ‘wint’, door de resultaten een beetje door elkaar te halen. Anders kan ze zich snel vervelen tijdens het spelen.

Katten vechten tegen hun eigen reflecties

kat bij raam

Dit gedrag komt doordat je kat haar eigen spiegelbeeld niet herkent. Wat je kat wel ziet, is namelijk een andere kat. In haar gedachten is dit een schurkachtige kat die haar territorium probeert binnen te vallen. Je kat zal doen wat voor haar natuurlijk is. Namelijk, het zal haar huis bewaken met tanden en klauwen.

Sommige katten beseffen hun fout eerder dan anderen. In sommige gevallen is het het gebrek aan geur die het verraadt. Anderen zullen verveeld raken met wat een constante patstelling lijkt te zijn. Ze zal merken dat als ze achteruit loopt, deze andere kat ook achteruitgaat.

Houd er rekening mee dat in een dergelijk scenario herhaling waarschijnlijk is. Je kat zag haar conflict met haar spiegelbeeld niet als een gevecht. Het was slechts één salvo in een aanhoudende oorlog.

Katten scherpen hun klauwen aan het raam

Katten zijn van nature geneigd om hun klauwen te scherpen, en ramen bieden een uitstekende gelegenheid om dat te doen. Glas is één van de weinige materialen die veerkrachtig genoeg zijn voor de aandacht van kattenklauwen.

Dit is op zich goed, want je kat zal geen blijvende schade aan het glas toebrengen. Wat niet ideaal is, is de gewoonte zelf. Het zal constant als nagels op een schoolbord klinken.

Dit gedrag kan worden opgelost met krabpalen. Katten moeten krabben omdat het deel uitmaakt van hun natuurlijke instinct. Strooi kattenkruid op een krabpaal en ze doen het op de juiste plek.

Verlicht stress en angst

Als je kat zich niet veilig en comfortabel voelt, zal ze zichzelf op elke mogelijke manier kalmeren. Dit gaat vaak gepaard met destructief gedrag. Omdat ramen niet breken of versplinteren, zijn ze het ideale doelwit.

Even waarschijnlijk is verveling. Als je kat niet genoeg te doen heeft, zal ze onwelkome manieren vinden om zichzelf te amuseren. Het zal niet onopgemerkt blijven dat krabben aan ramen een reactie van mensen opwekt.

Houd je kat geamuseerd en vermaakt met een betrouwbare routine. Je zult waarschijnlijk al jachtspellen spelen om te voldoen aan het verlangen van je kat om vogels te achtervolgen. Zorg ervoor dat je kat genoeg te doen heeft. Je kat moet regelmatig mentaal en fysiek worden uitgedaagd om gelukkig en tevreden te blijven.

Waarom krabben katten aan ramen?

Katten wrijven met hun poten over een raam, zonder te proberen om te krabben, dit komt vrij vaak voor. Er zijn drie mogelijke verklaringen voor dit gedrag, die allemaal volkomen onschuldig zijn:

  • Je kat geeuwt en rekt zich uit en gebruikt het raam om haar gewicht te dragen
  • Het raam wordt getest om te kijken of het opengaat als een kattenluik
  • Ze laat haar geur achter op de ruit en markeert deze als haar eigendom

Uitrekken en leunen tegen ramen is een veel voorkomend gedrag bij katten. Veel katten genieten tenslotte van het dutten op een vensterbank. Het is de beste manier om wat zonnestralen te absorberen zonder buiten te zijn.

Met behulp van een raam om op te leunen, kan je kat op haar achterpoten gaan staan. Hierdoor kan je kat zich eens goed en lekker uitstrekken. Het duurt maar een paar seconden en je kat zal zich er veel beter door voelen.

Je kat kan druk uitoefenen om te zien of het raam opengaat. Zelfs een kat die tevreden lijkt om binnenshuis te leven, zal nieuwsgierig zijn naar de buitenwereld.

Je kat kijkt of het raam haar naar buiten laat, zoals een kattenluik dat zou doen. Ze kan ook gedrag imiteren waarvan ze zagen dat je ermee bezig was, zoals het openen van een raam.

Het kan ook een mogelijkheid zijn dat je kat het raam markeert. Katten hebben tenslotte geurklieren in hun poten. Er zijn verschillende redenen waarom een ​​kat dit zou doen.

Als je meerdere katten hebt, markeert één het raam als ‘haar’ kijk- en dut plekje. Als je kat het als haar taak ziet om het huis te bewaken, zal ze haar geur achterlaten om indringers te waarschuwen. Katten markeren zelfs een raam om te onthouden dat het een goede plek is om vogels te kijken.

Dit zijn gedragingen voor de korte termijn. Ze zullen ook relatief sporadisch zijn. Als jouw kat regelmatig intens krabt, moet je haar deze gewoonte afleren.

Lees ook: Kan een kat dement worden? Dementie bij katten

Hoe een kat te stoppen die aan ramen krabt

Als je kat vastbesloten is om aan ramen te krabben, zoek dan naar trainingsmethoden die deze gewoonte afleren. Methoden om je kat dit gedrag af te leren, kunnen zijn:

Toegang weigeren. Zet meubels dicht bij het raam zodat je kat moeite heeft om erbij te komen. Het enige probleem is dat je last kunt hebben van een gebrek aan licht.

Tint de ramen. Als jij je ramen tint, zal je kat moeite hebben om er iets door te zien. Als ze niets ziet dat haar uitdaagt, zal je kat minder snel krabben.

Breng een onaantrekkelijke geur aan. Als je een luchtverfrisser bij het raam hebt, gebruik dan een geur waar katten een hekel aan hebben. Citrus zorgt er meestal voor dat een kat afstand houdt.

Gebruik dubbelzijdig plakband op de vensterbank. Katten houden niet van plakkerige dingen onder hun poten. Door deze tape aan te brengen, blijft ze van de vensterbank af.

Gebruik afschrikkende geluiden. Maak een hard geluid als je kat begint te krabben. Dit valt echter niet snel aan te raden.

Het is natuurlijk ook van cruciaal belang om je kat op andere manieren bezig te houden. Moedig krabben op goedgekeurde plaatsen aan, zoals krabpalen. Zorg voor regelmatige speeltijden. Dit zal je kat tevreden houden en zal minder snel haar frustratie op jouw ramen botvieren.

Er zal altijd een reden zijn waarom jouw kat aan het raam krabt. Hoewel ze van nature nieuwsgierig zal zijn naar de oppervlakte, gaat ze normaal gesproken verder met de orde van haar dag. Iets met of bij het raam houdt haar interesse vast. Krabben is meestal de volgende logische stap.

Leer jouw kat dit gedrag af, maar neem de tijd om erachter te komen waarom ze in de eerste plaats krabt. Het ontrafelen van de oorzaak van deze gewoonte kan helpen om het gedrag van jouw kat te verbeteren.