Kan een Savannah kat spinnen?

Wanneer je nog nooit een Savannah kat in het echt hebt gezien, vraag je jezelf misschien af of Savannah katten net als andere huiskatten kunnen spinnen. Een Savannah is een ras apart, iemand die de Savannah niet kent kan benieuwd zijn of ze kunnen spinnen.

Kan een Savannah kat spinnen? Ja dat kunnen ze, en precies om dezelfde redenen als andere huiskatten. Een Savannah kat kan om de volgende redenen spinnen; hij voelt zich gelukkig, hij is blij, hij heeft honger of wil iets anders hebben. Een Serval kat kan ook spinnen en de Savannah stamt hier van af.

Nu je op de hoogte bent dat een Savannah kat kan spinnen en dat ook regelmatig doet, is het misschien leuk om te weten waarom ze dit doen, dat ze verschillende soorten spinnen hebben en de reden waarom een Savannah soms bijt nadat de kat aan het spinnen was.

Hoe kan een Savannah spinnen?

Katten hebben een speciale mechanisme tussen de hersenen en strottenhoofd. Deze verbinding zit tussen de hersenen en spieren in de strottenhoofd van katten.

De zenuwen zenden signalen naar het strottenhoofd, daardoor wordt de luchttoevoer enkele keren per seconde onderbroken.

Dit werkt zowel bij uitademing als bij inademing, wat er voor zorgt dat een kat kan spinnen. De lucht gaat door deze klep, die snel achter elkaar opent en sluit en zo dat mooie, spinnende geluid creëert.

Waarom spint een Savannah kat?

Een van de belangrijkere redenen waarom een Savannah zal spinnen is geluk. Huiskatten spinnen wanneer ze gelukkig zijn. Wanneer een Savannah kat een momentje van ontspanning neemt, kun je een Savannah kat horen spinnen.
De Savannah is heerlijk ontspannen, relaxed en voelt zich tevreden

Ze kunnen ook spinnen wanneer ze honger hebben. Het geluid van droogvoer dat in de voerbak valt of van het natvoer dat klaar gemaakt wordt, is voor de Savannah een fijn geluid en kan de kat erg blij maken.

Meestal zijn de geluiden van een kat die honger heeft anders dan wanneer een kat zich goed voelt. Misschien is het leuk als je hier eens op gaat letten.

Andere redenen waarom een Savannah spint

De band tussen de moederkat en haar kittens is misschien ook een reden waarom Savannah katten spinnen. Een Savannah-mama en haar kittens zijn echt schattig om te zien, en spinnen is iets wat de kittens al na een paar dagen van hun leven kunnen doen.
Het is een manier om mama te laten weten dat ze zich goed voelen. Moederkatten gebruiken het als een soort troostend geluid, zoals een slaapliedje voor een menselijke baby.

Ten slotte kan spinnen een genezende actie zijn. Dit lijkt zeker een beetje contra-intuïtief, omdat het spinnen kostbare energie gebruikt die kan worden gebruikt om het lichaam te herstellen. Dus waarom doen Savannah katten en andere huiskatten dit?

Net zoals jonge kinderen op hun duim of wijsvinger zuigen om zichzelf te kalmeren, spinnen katten om zichzelf te kalmeren. De lage frequentie van het spinnen veroorzaakt enkele trillingen in het lichaam van de kat die de volgende geweldige dingen kunnen doen:

  1. Vermindert de pijn en de zwelling
  2. Maakt het ademen gemakkelijker
  3. Bevordert spieropbouw en peesherstel
  4. Bevordert de genezing van zowel botten als wonden

Waarom bijt een Savannah soms na het spinnen?

Elke kat die er is, ongeacht het ras, is een beetje mysterieus. Katten, zelfs als ze geen exotisch kattenras zijn, doen grappige en mysterieuze dingen waardoor we ons verbaasd achter ons hoofd krabben. Een Savannah is hier niet anders in.

Zoals je nu weet, spinnen katten niet alleen omdat ze gelukkig zijn, meerdere redenen zijn mogelijk.

Misschien heb je het volgende scenario meegemaakt met je eigen kat; je bent lekker een serie aan het kijken terwijl je je kat aan het aaien bent.
Je bent niet echt gefocust op de kat, je aait je kat gewoon terwijl je van je serie aan het genieten bent.

Wat je nu misschien niet ziet, zijn de aanwijzingen dat je kat deze aandacht niet meer op prijs stelt. Je voelt dan plotseling een beet, waardoor je je kat wel kunt vervloeken.

Waarom gebeurde dit? Er kunnen hiervoor een aantal oorzaken zijn. Misschien heb je een plek aangeraakt wat de kat niet fijn vond, of misschien voelt de kat zich niet lekker.

Als eigenaar heb je misschien de fout gemaakt dat het spinnen dat je hoorde voor geluk waren, en niet omdat hij aan het spinnen was om zichzelf te genezen.

Overprikkeld kan een andere reden zijn waarom je kat je heeft gebeten. Te veel van het goede bestaat echt, en de tekenen kunnen over het hoofd worden gezien door iemand die niet oplet. Een kat met afgeplatte oren, een omhoog bewegende staart of verwijde pupillen kunnen hier tekenen van zijn.

De kat kan voor de beet naar je hand kijken. Ze kan proberen om weg te lopen of zelfs aan haar poot likken. Als je één van deze tekenen ziet, geef je kat dan de ruimte.

Savannah katten en agressie

De Savannah staat erom bekend om zich goed te gedragen in de buurt van mensen, en kan zich zeer sociaal gedragen. Maar elke kat is anders en een Savannah kan het aanvoelen als er een nieuw persoon of huisdier op zijn grondgebied komt.

Ze kunnen spinnen als een middel om zichzelf te kalmeren vanwege de stress die ze voelen vanwege de nieuwe persoon, en wij mensen verwarren dit spinnen met een aangenaam geluid (dat de kat gelukkig is).

Iemand kan dan proberen om de schijnbaar gelukkige kat te aaien, en kan dan gebeten worden. Het kan de eigenaar zelf zijn, maar het zou ook de vreemdeling kunnen zijn.

Het belangrijkste is om de Savannah in de gaten te houden om te zien hoe de kat zich gedraagt als er vreemden aanwezig zijn. Zo kun je eventuele problemen voorkomen.

Lees ook: Zijn Savannah katten gevaarlijke huisdieren?

Is de Savannah kat luidruchtig?

Savannah katten zijn absoluut niet de meest luidruchtigste katten, maar zijn ook niet de stilste. Ze kunnen luidruchtig zijn als het op blazen aankomt, je kunt ze zelfs horen tjirpen zoals hun Serval voorouders dat doen, of horen miauwen als een huiskat. Soms mixen ze deze twee geluiden.

Samenvatting van dit artikel

Het hoe en waarom een Savannah kat spint is fascinerend en bijzonder. Wat nog verbazingwekkender is, zijn de vele verschillende redenen waarom deze katten zulke geluiden maken.

Zorg er wel voor dat je als eigenaar of eigenaresse aandacht besteedt aan de redenering achter het spinnen van je Savannah kat. Het kan helpen voorkomen dat je kat je bijt.