F1 Savannah kat

Zijn Savannah katten gevaarlijke huisdieren?

We weten allemaal wel dat katten bekend staan als beruchte dieren, maar zijn bepaalde kattenrassen nou gevaarlijker dan andere? Grote katten laten ons niet twijfelen aan hoe dapper ze wel niet zijn, maar hoe zit dat nou met een kattenras als de Savannah? Dit ras heeft een wild deel in zich maar heeft ook een tamme kant. Is het temperament van een Savannah kat te vertrouwen bij kinderen, oude mensen en andere huisdieren?

Dus zijn Savannah katten gevaarlijk? Nee absoluut niet! Maar als een Savannah zich verveeld kan de kat wel slecht gedrag gaan vertonen, meestal uit dit zich in dingen kapot maken. De wilde kant van de Savannah wordt per generatie nummer (F-nummer) minder. Een F1 Savannah kat zal wat meer wilde instincten in zich hebben dan een F5 Savannah kat.

Misschien denk je nu wel: welke generatie Savannah kat is geschikt voor bij mij thuis? En als een Savannah de boel kan gaan slopen, hoe krijg ik dit gedrag dan onder controle? Straks lees je hier meer over.

Kleine verschillen tussen de generaties leren kennen

Savannah katten zijn een kruising tussen een Afrikaanse Serval kat en een normale huiskat. Mensen willen graag dat hun kat er uit ziet als een Afrikaanse Serval. Denk hierbij aan de vacht en lichamelijke kenmerken van de Afrikaanse Serval kat.

Mensen vinden het wilde en onvoorspelbare karakter dan vaak weer wat minder leuk. Daarom worden ze gekruist met de gewone huiskat.

Je kunt er van uit gaan dat een mannelijke Savannah kat groter is dan een vrouwelijke Savannah kat van dezelfde generatie. Vaak zijn de mannetjes van de F1 tot de F5 generatie onvruchtbaar, de vrouwtjes zijn dit dan weer niet.

Ook zijn de F1 tot en met de F4 generaties meestal wat groter dan de jongere generaties (F5 – F8). De oudere generatie heeft wel wat meer van het wilde in zich. Maar het veranderd niet heel veel aan hun persoonlijkheid.

Ze zijn slim, energiek en sociaal. De jongere generatie is wel iets socialer dan de oudere generatie. Hun karakter kun je ietwat vergelijken met die van een hond.

Omgaan met de actieve Savannah kat

Je doet een Savannah kat geen eer aan, als je ze alleen maar actief noemt. Een Savannah kat zal gek met jou zijn en zal bijna altijd met je willen spelen. Het is veel waarschijnlijker dat jij eerder moe wordt dan de Savannah.

De drang om met jou te spelen kun je vergelijken met die van een hond. Dit is dan ook een reden waarom het voor sommige mensen moeilijk is om met een Savannah kat om te gaan.

De meeste mensen vallen voor het exotische uiterlijk van een Savannah kat, maar vergeten dat Savannah katten een zeer energieke persoonlijkheid hebben.

Een Savannah kat kan met gemak 2.5 meter hoog springen, ze mogen graag rondrennen en veel springen. Daarbij zijn ze ook uitermate slim. Sta niet raar op te kijken dat een Savannah kat zonder moeite een deur kan openen.

Mensen die een Savannah kat willen aanschaffen doen er verstandig aan om eerst hun huis kindveilig te maken, voordat ze er één mee naar huis toe nemen. Dit geldt dan wel ietsjes meer voor de oudere generatie dan de jongere generatie.

Omdat een Savannah veel aandacht nodig heeft, is het belangrijk dat je genoeg tijd en geduld hebt met dit ras.

De juiste generatie Savannah kat kiezen

Het klopt dat een Savannah veel energie heeft, maar dat betekent niet dat je er niets mee kunt beginnen. Ze kunnen goed luisteren en een plezierige kat voor hun eigenaar zijn.

Als je wilt dat jouw Savannah kat lekker sociaal is en goed overweg kan met andere mensen in jouw huis, dan moet je de kat net als elke andere kat van jongs af aan socialiseren.

Ben jij iemand die de hele dag thuis is, en kun jij het opbrengen om veel tijd te besteden aan het opvoeden van een Savannah kat? Dan is de generatie F3 tot en met de F5 generatie waarschijnlijk een goede keuze voor jou. Omdat deze katten van gezelschap houden is het wel ideaal dat er iemand de hele dag bij jou thuis is.

Omdat F1 en F2 Savannah katten meer een wildere kant hebben dan andere generaties, moet je wel meer ervaring met katten hebben. Als je geen ervaring hebt, tijd en/of geduld hier voor hebt, kies dan niet voor deze generaties.

De generaties F1 en F2 kunnen erg veel energie hebben en vragen veel aandacht van jou. Bovendien kan het lastig zijn om ze te hanteren.

Savannah katten van de generaties F5 – F8 hebben nog steeds het aantrekkelijke uiterlijk van de Savannah katten, maar hebben meer het karakter en de grootte van een gewone huiskat.

Ze zullen waarschijnlijk ook wat socialer en vriendelijker zijn voor kleine kinderen, en kunnen wat beter overweg met andere huisdieren. Zo lang die huisdieren maar niet kleiner zijn dan hunzelf.

Sloopgedrag van een Savannah kat

Het volgende geldt voor elke kat, van elke ras. Een verveelde kat kan sloopverdrag gaan tonen. Maar als het om Savannah katten gaat, kunnen ze letterlijk en figuurlijk je hele huis slopen.

Elke kat heeft aanleg om spullen te gaan slopen, vooral als je je kat niet genoeg lichamelijk en mentaal stimuleert. Dat geldt helemaal voor een Savannah kat in vergelijking met andere kattenrassen.

Hieronder vind je een aantal tips die dit kunnen helpen voorkomen. Het is geen garantie uiteraard, maar het zou wel moeten helpen bij het voorkomen van sloopgedrag.

Geef je Savannah voldoende hangmatten. Liefst op meerdere plekken in je huis, als het kan plaats ze dan zo hoog mogelijk. Zo mogen graag van bovenaf alles en iedereen in de gaten houden.

Zorg voor goede en voldoende krabpalen en matten. Dit zorgt ervoor dat de kat je meubels en andere oppervlaktes met rust laat.

Geef de kat veel aandacht, spelen is een goede manier waar ze hun energie in kwijt kunnen. Omdat een Savannah kat nogal ruig kan spelen, kies je het beste voor speelgoed dat stevig is en lang meegaat.

Maak je huis kindveilig! Savannah katten zijn erg slim en houden alles goed in de gaten wat jij aan het doen bent. Door hun ontdekkende karakter, zullen ze ergens binnen kunnen komen waar jij dat liever niet hebt.

Beloon je Savannah als je de hem aan het trainen (opvoeden) bent. Positieve beloning werkt erg goed bij deze katten.

Wil jij je speeltijd met je Savannah kat nog leuker maken? Leer ze dan apporteren! Hoe meer ze hun energie lichamelijk kwijt kunnen, hoe kleiner de kans is dat je kat iets zal slopen.

Leer ze aan de lijn lopen, doe dit van jongs af aan. Als ze gewend zijn kun je je kat meenemen voor een stevige wandeling. Savannah katten houden ervan om buiten te zijn. Zorg wel dat je een goede en sterke lijn gebruikt.

Je kunt je kat ook laten neutraliseren, hier kunnen ze iets rustiger van worden. Hoewel dit uiteraard van kat tot kat kan verschillen.

Kan een Savannah kat overweg met andere huiskatten?

Een Savannah kat kan prima overweg met andere huiskatten, zo lang de andere ook actief is. Over het algemeen kunnen Savannah katten goed overweg met andere Savannah katten, maar kunnen ook prima samen met de Siamees en de Abessijn.

Honden met een vergelijkbaar karakter gaan ook goed samen met Savannah katten. Een Savannah kat kan wel te veel zijn voor een kleinere of luie kat.

Lees ook : Zijn Savannah katten goede huisdieren?

Houden Savannah katten van knuffelen?

Savannah katten vinden het fijn als ze geaaid worden en mogen graag urenlang achter elkaar spelen. Maar vinden het meestal niet erg fijn als ze vast gehouden worden. De Savannah kat is niet de typische schootkat zoals andere katten dat wel kunnen zijn. Maar door ze goed op te voeden kunnen ze een klein knuffeltje af en toe wel waarderen.