maine coon met lange staart

Welke kattenrassen hebben de langste staarten?

Staarten spelen een belangrijke rol in de anatomie van uw kat. De lengte van de staart van een kat hangt voornamelijk af van het ras. Natuurlijk zijn er nog andere factoren, zoals de genen van een kat, met name de totale grootte van het dier.

De staartlengte van een kat is relatief ten opzichte van zijn lichaamslengte. Er zijn echter enkele rassen met langere staarten. Voorbeelden zijn de Maine Coon, Egyptische Mau en de Karthuizer. Elk ras gebruikt zijn lange staart voor verschillende doeleinden. De Maine Coon gebruikt bijvoorbeeld zijn staart om zich te beschermen tegen koude omstandigheden, en de Karthuizer gebruikt zijn staart om zijn jachtvaardigheden te verbeteren.

Hoewel een staart kan worden gebruikt voor communicatie, wordt deze voornamelijk gebruikt om katten te helpen hun evenwicht te bewaren. Als hij zijn gewicht naar de ene kant moet verplaatsen, zul je merken dat zijn staart naar de andere kant gaat. Evenzo, als een kat valt, zal hij deze techniek gebruiken om op zijn poten te landen. Door met zijn staart te draaien, kan hij zijn gewicht draaien totdat hij weer gecentreerd is. Met de poten naar beneden kan hij goed landen.

Waarom hebben katten een lange staart?

Als uw kat een langere staart heeft, mag u aannemen dat het een behendig dier is. Hoewel er voordelen zijn aan het hebben van een lange staart, zijn de voordelen niet alleen voor katten met een lange staart. De Manx staat bijvoorbeeld bekend om zijn korte staart. Desondanks is een Manx nog steeds even goed uitgebalanceerd als zijn tegenhangers met een lange staart.

Dit komt omdat katten niet per se een lange staart nodig hebben om te bestaan. In plaats daarvan ontwikkelen ze hun staart op basis van hun genen

Onderzoekers hebben een gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor de korte staarten van Manx katten. Andere onderzoekers vonden ook een gen dat verantwoordelijk is voor de korte staarten van sommige Aziatische huiskatten. Dus als uw kat een heel lange of een korte staart heeft, komt dat door zijn bloedlijn.

Wat is de gemiddelde lengte van een staart?

De gemiddelde staart van een kater is 28 cm. Voor poezen is het gemiddelde 25 cm. Deze lengte is meestal relatief ten opzichte van het lichaam.

Als u met uw kat ooit naar een kattenshow gaat, wordt het beoordeeld op basis van zijn algemene verhoudingen. Een Amerikaanse kruloorkat heeft bijvoorbeeld een staart nodig die half zo lang is als zijn lichaamslengte. Natuurlijk worden niet alle katten voor de show gefokt. In feite hebben de meeste katten een staart die zeer dicht bij de volledige lengte van hun lichaam zit.

Katten zijn zelden raszuivere dieren. Dit maakt de juiste staartlengte voor elk kattenras nog ingewikkelder. Katten hebben vaak genen die ervoor zorgen dat een kat bijvoorbeeld een geknikte, gekrulde of korte heeft. Als zodanig is het voorspellen van de staartlengte bijna onmogelijk.

Welke kat had de langste staart ooit?

Volgens het Guinness World Record is de langste staart van een huiskat ooit gemeten 44.65 cm. Dat is langer dan een onderarm van veel mensen. Dit record staat trouwens op naam van een Maine Coon.

Kattenrassen met een lange staart

Het ras van een kat heeft niet altijd invloed op de staartlengte. Als u bijvoorbeeld een Maine Coon kitten koopt, garandeert u geen huisdier met een extreem lange staart. Genetica speelt echter wel een rol. De gemiddelde staartlengte zal wel groter zijn met de juiste bloedlijnen.

Amerikaans korthaar

amerikaans korthaar

Men denkt dat de Amerikaanse korthaar afstamt van Europese katten. Ondanks dat ze kort haar hebben, zul je deze katten niet zien zwaaien met korte staarten.

De staart van de Amerikaanse korthaar is dik aan de basis en loopt taps toe naar het einde. Zoals bij de meeste kattenrassen, is de staart van deze kat evenredig met zijn totale lichaamsgrootte. Omdat de grootte relatief groter is dan die van de meeste rassen, is de staartlengte ook relatief langer.

In tegenstelling tot de meeste katten met deze eigenschap, heeft de Amerikaanse korthaar echter geen lang lichaam. In plaats daarvan staat het bekend om zijn atletische, gedrongen bouw. Daarbij heeft hij een groot en zwaar frame. Amerikaanse korthaar vrouwtjes wegen 3.5 tot 5.5 kilo. Terwijl mannetjes meer dan 5.5 kilo wegen.

Dit lichaam is vooral te danken aan selectief fokken. Amerikaanse kortharen werden gefokt om de rattenpopulaties in de jaren 1900 te beheersen. Als zodanig zijn ze ontworpen om sterk, gezond en bestand tegen de buitenlucht te zijn.

Balinees

balinees kat

De Balinezen staan bekend om hun koninklijke, gracieuze uiterlijk. De vacht ziet er verfijnder uit dan andere langharige rassen en mist een donzige ondervacht.

Deze vacht is zacht, zijdeachtig en van gemiddelde lengte. De elegantie wordt ook versterkt door de bouw van de Balinezen, met sterke en gedefinieerde spieren. Dit staat in contrast met zijn lange, slanke lichaam en een fijne botstructuur.

De mooie eigenschappen van zijn vacht en bouw strekken zich uit tot aan zijn staart. De staart van dit ras is vaak extreem lang, met aan het eind een grote pluim van bont. Deze pluim is, samen met de buik, oren en poten van de kat, donkerder dan de rest van zijn lichaam.

Karthuizer

karthuizer kat

De Karthuizer is een zeldzaam Frans kattenras dat bekend staat om de interessante gelaatstrekken: een glimlach. Door zijn vorm van de kop en de taps toelopende snuit lijkt de Karthuizer altijd te glimlachen. Deze glimlach gaat gepaard met een rond gezicht, dat vervolgens wordt gecombineerd met een gespierd lichaam.

De Karthuizer heeft een donkere, elegante kleur. Deze katten zijn grijsblauw van kleur, variërend van donkere tot lichtere tinten. De ogen variëren tussen oranje en goud. Vanwege zijn elegante uiterlijk kan het gewicht van deze kat verrassend zijn. De Karthuizer is fors 2.7 kilo tot 4 kilo voor de vrouwtjes en 4.5 tot 6.5 kilo voor de mannetjes.

De Karthuizer staat bekend als een uitstekende jager. Deze katten zijn vooral geliefd vanwege hun heimelijkheid en stilte. In feite miauwen de meeste Karthuizers zelden, en zullen in plaats daarvan spinnen en tjirpen. Bliksemsnelle reflexen helpen hen ook in het veld. Hier verbeteren de vertrouwde staarten van de katten hun evenwicht en daarmee ook hun behendigheid.

Egyptische Mau

egyptische mau kat

De Egyptische Mau ontleent zijn naam aan het Egyptische woord voor kat. Deze katten zijn gemakkelijk te herkennen aan de vlekken in hun vacht, die alleen in de toppen van hun vacht verschijnen. Afgezien van deze plekken is de Mau ook te herkennen aan de ringen op zijn staart. Deze ringen worden steeds breder totdat de punt helemaal zwart is. Bekend als de snelste huiskat ras, is de staart met patroon van de Egyptische Mau essentieel voor snelheid en behendigheid.

De Mau is een compacte, gespierde kat met een lichaam van gemiddelde lengte. Met deze stevige constructie denk je misschien dat zijn behendigheid in het gedrang komt. Wat dit ras echter mist aan slankheid, wordt goedgemaakt in gratie. De krachtige spieren van de Mau, gecombineerd met zijn lange staart, zorgen ervoor dat hij zeer snel kan bewegen en draaien.

Naast snelle reflexen zijn de benen van dit ras ook ontworpen voor snelheid. De achterpoten van de Mau zijn langer dan de voorpoten. Een huidflap wordt gevonden tussen zijn flank en achterste knieën, waardoor hij zijn benen veel sneller kan strekken om met hogere snelheden te rennen. Dit ras kan een snelheid van meer dan 48 kilometer per uur  bereiken.

De staart van de Mau maakt dit ras bekend om een ​​andere interessante eigenaardigheid: een wiebelstaart. De Mau wiebelt met zijn staart om zijn geluk aan te duiden. In rust zwaait de staart van de Mau lui heen en weer.

Maine Coon

maine coon kat

Als je ooit een Maine Coon hebt gezien, zal het je niet verbazen dat dit ras het record heeft van de langste kattenstaart. Afgezien daarvan staat de Maine Coon ook bekend om zijn grote lichaam en zachte persoonlijkheid. Om deze reden wordt de Maine Coon algemeen beschouwd als een vriendelijke reus en een geweldig huisdier.

De Maine Coon heeft een kenmerkende kraag langs de borst, met een rechthoekige lichaamsvorm en een sterke botstructuur. Deze forse bouw wordt nog zwaarder gemaakt door zijn dichte vacht. De Maine Coon heeft een tweelagige vacht, die door zijn oneffenheden nog dikker lijkt. Het heeft ook langharige haren, met een zijdezachte ondervacht. Dit alles zorgt ervoor dat de Maine Coon kan overleven in koude en zware omstandigheden.

Deze aanpassing strekt zich uit tot de staart van de Maine Coon. Net als zijn vacht lijkt ook zijn staart dik. Zijn staart is erg lang, ontworpen om bescherming te bieden in koude klimaten. Bij koud weer kan de Maine Coon zijn staart om zijn gezicht en schouders wikkelen. Dit vermindert de hoeveelheid verloren lichaamswarmte en beschermt de Maine Coon tegen koude lucht en sneeuw.

Lees ook: Maine Coon kat: alles over dit prachtige ras

Nebelung

nebelung kat

De eerste Nebelungen heetten Brunhilde en Siegfried, een koningin en krijger in de Germaanse sage Nibelungenlied. De naam van het ras komt uit deze sage, gecombineerd met het Duitse woord nebel, wat mist betekent. De naam Nebelung straalt op het eerste gezicht een vleugje mysterie uit en is toepasselijk voor dit raadselachtig uitziende ras.

De Nebelung stamt af van de Blauwe Rus, wat zichtbaar is in de blauwgrijze vacht van de Nebelung. In tegenstelling tot de Blauwe Rus heeft de Nebelung een ruige, halflange vacht. Zijn ogen kunnen variëren van groen tot geelachtig groen. Deze kleur gaat gepaard met een lange nek, lichaam en benen.

Vanwege de lengte van zijn lichaam heeft de Nebelung begrijpelijkerwijs een lange staart. In tegenstelling tot de meeste kattenrassen heeft de Nebelung echter over het algemeen een staart die zelfs langer is dan zijn lichaam. Hierdoor staat het kattenras erom bekend enkele van de langste staarten te hebben.

De Nebelung is een relatief nieuw ras dat pas in de jaren tachtig is ontstaan. Om deze reden zijn er maar heel weinig van deze katten over de hele wereld gevonden. Overal waar de Nebelung echter bestaat, blijft hij de aandacht van de eigenaren trekken met zijn staartlengte en interessante kleur.

Cornish Rex

cornish rex kat

Het is bekend dat de Cornish Rex een extraverte, bijna hondachtige persoonlijkheid heeft. Het zijn luide katten; aanhankelijk, intelligent en altijd klaar om te spelen. De Cornish houdt ervan om vast gehouden te worden en staat graag in het middelpunt van de belangstelling.

Deze luidheid past goed bij de behoefte om snel en behendig te zijn. Om dit te bereiken heeft de Cornish Rex een strakke en slanke bouw. Het heeft een lange romp en slanke benen. Om dit aerodynamische ontwerp te behouden, is de rug gebogen en de buik gebogen. En als klap op de vuurpijl is de lange, levendige staart van de Cornish Rex.

Door dit alles kan de Cornish Rex in en uit ruimtes schieten en scherpe hoeken maken.

Lees ook: Zijn Savannah katten goede huisdieren?

Schotse vouwoorkat

schotse vouwoorkat

De Schotse vouwoorkat ontleent zijn naam aan een mutatie die zijn oren aantast. Schotse vouwoorkatten hebben oren die naar voren buigen – of vouwen. Dit resulteert in het ras met een rond gezicht, gelijkmatig uilachtig uiterlijk.

Deze ronding gaat door met de rest van het lichaam van de Schotse vouwoorkat. Het hele frame heeft een zachte ronding met een ronde, gewatteerde look en korte poten. Het meest opvallende is dat de staart van de Schotse vouwoorkat ook rond is. Hierdoor ziet de Schotse vouwoorkat er zacht, vriendelijk en benaderbaar uit.

Dit ras staat bekend als goedaardige en vriendelijke huisdieren. Het kan gemakkelijk opschieten met andere dieren. Ze houden ervan om tijd door te brengen met hun eigenaren, te verzorgen en te spelen met zowel dieren- als menselijke vrienden.