Savannah kat als huisdier

Zijn Savannah katten goede huisdieren?

De Savannah kat is een exotische kattensoort die zelfs de anti-kat persoon kan laten nadenken over hun haat tegen katten. Maar zijn Savannah katten goede huisdieren?

Het zijn liefdevolle en speelse katten. De unieke persoonlijkheid van een Savannah is een fantastische aanwinst voor elk gezin. Ze zijn echter niet altijd het meest natuurlijke huisdier. Ze kunnen soms behoorlijk wild zijn, ze zijn erg actief en hebben veel aandacht nodig.

Andere factoren spelen ook een rol bij het overwegen van het aanschaffen van een Savannah. Je moet eerlijk naar je leven en mogelijkheden kijken en jezelf goed verdiepen in de Savannah kat om te zien of ze in je leven passen.

Omdat mensen hun capaciteiten overschatten, kan de Savannah hier de dupe van worden.

Een beetje onderzoek en gezond verstand zal voorkomen dat een Savannah kat ergens beland waar het niet hoort. Lees verder om meer over de Savannah te weten te komen.

Ook de voordelen en de nadelen van een Savannah kat worden besproken, zodat je een duidelijk beeld hebt van wat je kunt verwachten als je er één mee naar huis neemt.

Wie is geschikt voor een Savannah en hun generatie nummers

Er zijn genoeg redenen die meewegen of een Savannah kat voor jou een geschikte huisdier is. Zo hangt het af van hoe lang je al katten hebt of hebt gehad. In mindere mate misschien het generatie nummer van de Savannah kat en waar jij de Savannah aanschaft.

Hoe lang ben je al een kattenouder?

Als jij al een echte veteraan bent op gebied van katten bezitten, dan zal een Savannah voor jou geen probleem zijn. Je weet hoe je een huiskat moet verzorgen, waarbij de kans groot is dat je al een kat hebt gehad die graag jouw grenzen mocht uittesten.

Hoewel een Savannah kat dichter bij zijn wilde voorouders staat dan een gemiddelde huiskat, zijn ze erg slim en denken ze alles beter te weten dan jou. Dus iemand met genoeg ervaring weet precies hoe hij of zij hiermee moet omgaan.

F-nummers van een Savannah kat

Een Savannah is eigenlijk een vrij nieuw kattenras, ze zijn in feite een kruising tussen een gewone huiskat en een Afrikaanse Serval. Hun gedrag wordt beïnvloed door hoe ver ze verwijderd zijn van hun “wilde” voorouder.

Savannah katten worden onderverdeeld in F-nummers. Deze F staat voor generatie. Dus hoe lager het F-nummer, hoe dichter de kat staat bij zijn of haar wilde voorouders. Voorbeelden hiervan zijn:

  • F1
  • F2

In de buurt van F3 en hoger lijken ze meer op de standaard huiskat, qua gedrag dan. Maar qua uiterlijk zijn ze nog steeds duidelijk te onderscheiden.

F1 en F2 Savannah katten zijn beter geschikt voor de kattenouders met veel ervaring, terwijl een F3 of F4 beter geschikt is voor een beginnende katteneigenaar.

Als je een complete nieuwkomer bent op het gebied van katten, dan is een F5 of hoger een betere keuze voor jou.

Hoe je aan een Savannah kat komt?

Hoe sociaal een Savannah is en/of wordt hangt grotendeels af door de vroege opvoeding van een fokker. De eerste jaren van een Savannah zijn belangrijk voor de opvoeding. Ze moeten veel omgang hebben met mensen en dieren, zodat ze zich goed kunnen aanpassen.

Zonder de juiste opvoeding kunnen ze erg territoriaal worden, vooral voor degenen die kleiner zijn dan een Savannah kat. Daarbij vinden ze het ook niet leuk als ze nergens bij betrokken worden.

Ideaal gezien schaf je een Savannah aan bij een goede cattery, die weten wat ze doen. Als je Savannah kat aanschaft die dichter bij de voorouders staat, schrik dan niet! Ze zijn slim en zeer trainbaar, je hebt alleen geduld en vastberadenheid nodig.

Voordelen van een Savannah kat

Ze houden van hun baasjes en kunnen zeer mensgericht zijn. De Savannah kat is niet het type kat die de hele dag rustig op je schoot zal liggen. Als je zo’n soort kat zoekt, dan kun je beter verder zoeken.

Maar als je op zoek bent naar een joker die jou altijd lekker bezig houdt, dan heb je misschien wel de kat voor jezelf gevonden.

In plaats van dat een Savannah kat bij jou op schoot komt liggen, volgen ze je waarschijnlijk door het hele huis. Ze kijken wat je aan het doen bent en proberen misschien dan wel of ze dat zelf ook kunnen doen. Zodra je in beweging komt, kun je ervan uitgaan dat ze bij je staan.

Oftewel een geweldige kat die je overal mee naar toe kunt nemen aan de lijn. En een leuke bonus; Savannah katten houden ervan om te zwemmen. Deze eigenschap hebben ze mee gekregen van hun Serval voorouder.

Verzorging van een Savannah kat

Savannah katten hebben niet zo veel verzorging nodig als je zou denken. Omdat ze niet zo veel verharen als langharige kattenrassen hebben ze minder verzorging nodig.

Ze hebben een kortharige vacht die je maar één keer per week hoeft te kammen. Hoewel een Savannah niet hypoallergeen is, kan iemand met een allergie beter overweg met een Savannah dan een andere soort kat. Dit is uiteraard afhankelijk van de persoon en kat in kwestie.

Als ze vaak buiten zijn dan zul je ze wel iets vaker moeten verzorgen, maar nooit meer dan bijvoorbeeld een Maine Coon kat, die trouwens een vergelijkbare hondachtige persoonlijkheid heeft.

Intelligentie van een Savannah kat

Savannah katten zijn erg slim, dit betekent dat ze veel beweging nodig hebben en waarschijnlijk ook dat ze overal bij of binnen kunnen komen. Ben jezelf actief? Mooi, want dan kun je deze geweldige kat op al je avonturen meenemen.

Ze houden ervan om te zwemmen. Als je in de buurt van water woont en je wilt je Savannah laten zwemmen, hou ze dan wel aan de lijn, schijnbaar hebben ze geen goed gevoel voor richting. Plus daarbij bestaat de kans dat je je kat anders kwijtraakt.

Omdat een Savannah erg slim is, kun je ze goed trainen en zelfs simpele commando’s leren. Maar ook al zijn ze zo slim, je moet geduld hebben met het trainen van een Savannah kat.

Begrijp gewoon dat door hun aard ze de dingen graag op hun eigen manier willen doen. Zorg ervoor dat je actief bent, positief, liefdevol en wees vastberaden.

Mocht je een F2 of F3 Savannah kat gekocht hebben, en heb je kinderen, leer je kinderen dan hoe ze met een Savannah kat moeten omgaan. Leer dat ze geduld moeten hebben en respectvol zijn naar de kat. De kat moet namelijk ook leren hoe het met je kinderen moet omgaan.

Om die redenen is het waarschijnlijk wel beter als je kinderen wat ouder zijn als je een Savannah kat wilt aanschaffen. Oudere kinderen weten beter hoe ze met een huisdier moeten omgaan.

Omgang met kinderen en andere dieren

Een Savannah kat kan heel sociaal zijn tegenover andere dieren, kinderen en andere mensen. Nogmaals dit hangt allemaal af van de opvoeding die ze krijgen terwijl ze nog een kitten zijn. Oudere kinderen gaan beter om met een Savannah. Ook heeft de Savannah de neiging om goed overweg te kunnen met honden.

Het scheelt wel of je Savannah verder afstaat van zijn Afrikaanse Serval voorouder, denk hierbij aan een F5 of F6. Daarom is socialisatie als kitten zijnde erg belangrijk. Zoek daarom naar een goede cattery als je een Savannah kat wilt kopen.

Heb je wat oudere kinderen maar rennen ze nog graag rond? Dan is de Savannah kat die waarschijnlijk wel bij hun past.

Savannah katten houden van spelen

Ze hebben veel aandacht nodig. Veel spelletjes, speelgoed en activiteit. Dat is geweldig als je kinderen hebt die veel energie hebben. Laat ze zichzelf uitputten.

Deze kat vind dat hij alle aandacht verdiend. Terwijl kinderen die met de Savannah spelen, hem de aandacht zullen geven die hij terecht verdient, kan deze kat wel iets moeilijker zijn voor jongere kinderen.

Vooral omdat de aandacht dan van hem of haar wordt afgeleid.

Voor actieve volwassenen is de Savannah een geweldige avonturier. Als jij naar buiten toe gaat om iets te doen, neem ze dan aan de lijn mee. Ze zullen het geweldig vinden om met jou mee op avontuur te gaan.

Je kunt een rustige Savannah kat nemen

Savannah kat

Mocht je een meer tamme huiskat willen, neem dan een F4 of een F5 Savannah kat. Ze zullen nog steeds lekker speels zijn, maar zijn wel wat rustiger dan een F2 bijvoorbeeld.

Als je geen kinderen hebt en ervaring hebt met katten, dan kun je een Savannah nemen die dichterbij zijn wilde voorouder staat.

Deze katten zullen zich meer gedragen als een traditionele huiskat met enkele eigenaardigheden. Ze zullen nog steeds ingaan op alles wat je bezit. Maar hoe dan ook hebben ze veel beweging en activiteit nodig.

Dus je huis zal altijd een soort van grote opslagplaats zijn voor kattenspeelgoed. Savannah katten die meer verwijderd zijn hun wilde voorouder, zijn over het algemeen wat makkelijker in de omgang door hun wat rustiger karakter.

Samenvatting voordelen van een Savannah kat

De voordelen zijn afhankelijk van jouw situatie, de kat zelf en jouw toewijding. Denk gewoon logisch na of de kat gelukkig zou zijn bij jou thuis, of dat het te veel zal worden voor jou.

Het probleem is dat veel mensen een Savannah kat willen alleen vanwege hun uiterlijk. Hebben ze eindelijk een Savannah in huis, hebben ze eindelijk in de gaten dat deze katten iets wilder zijn dan de typische huiskatten.

Savannah katten zijn geweldige huisdieren, ze zijn liefdevol, trouw en speels. Maar ze hebben ook speciale behoeften. Denk goed na of jij aan die behoeften kunt voldoen. Dat is beter voor jou en de Savannah kat.

Nadelen van een Savannah kat

De Savannah kat is een vrij nieuw soort ras. In feite is het een wilde hybride kat, die minder tam is dan de gewone typische huiskat. Mensen die een Savannah kat willen aanschaffen, moeten van nature zelf al actief zijn en de tijd hebben om met hen te spelen.

Het is niet zo dat ze met opzet dingen in je huis kapot maken, het kan per ongeluk gebeuren terwijl ze hun omgeving leren kennen. Hoe dichterbij hun Serval voorouder, hoe onvoorspelbaarder ze kunnen zijn.

Savannah katten kunnen vrij groot worden

Deze katten kunnen behoorlijk groot worden en een gewicht van 11 tot 12 kilo bereiken. Dit is dan wel weer afhankelijk van het generatie nummer van de Savannah kat zelf. Maar aangezien dat deze kat niet snel dik wordt, kunnen ze dus behoorlijk groot worden.

Dit hoeft uiteraard helemaal geen nadeel te zijn als jij een vrij riante woning hebt. Maar als je huis aan de wat krappe kant is, nemen ze aardig wat ruimte in beslag met alle gevolgen van dien.

Als je huisdieren hebt is het verstandig om rekening te houden met de grootte van een Savannah kat. Ze kunnen territoriaal gedrag vertonen naar dieren die kleiner zijn dan hunzelf.

Het jachtinstinct van een Savannah kat

Omdat het een vrij nieuw ras is hebben ze nog geen lange geschiedenis. Hierdoor kunnen de natuurlijke gaven van een Savannah kat meer de kop opsteken dan een typische huiskat. Hun jachtinstinct is sterk en vanwege hun grootte missen ze zelden als ze een prooi aanvallen.

Als je thuis al kleine huisdieren hebt, is het niet erg verstandig om een Savannah kat aan te schaffen. Er bestaat een mogelijkheid dat de Savannah jouw kleinere huisdieren probeert aan te vallen.

Mocht je bijvoorbeeld een cavia hebben, maak dan niet de fout om te denken dat de kooi van je cavia jouw cavia veilig houdt. Savannah katten zijn zeer behendig om ergens bij te komen, waar ze niet bij mogen komen.

Ze zien dat jij de kooi open kan doen en kunnen dan besluiten om dit ook eens te gaan proberen, vooral als de prijs dan jouw cavia is. Mocht je de ruimte hebben, zet dan je cavia in deze ruimte neer, weg uit de buurt van de Savannah.

Het dieet van een Savannah

Afhankelijk van de generatie van de Savannah, hebben ze mogelijk een speciaal dieet nodig. Omdat ze niet zo beschaafd zijn als andere kattenrassen, geven ze de voorkeur aan voedsel dat lijkt op wat ze in het wild zouden eten.

Namelijk rauw vlees. De typische voorverpakte kattenvoeding kan volledig worden genegeerd of buikproblemen veroorzaken. Het aanbevolen dieet voor een Savannah kat is een volledig rauw dieet, dat een combinatie moet zijn van vlees, organen, bot en een kleine hoeveelheid vegetatie.

Er zijn commerciële producten beschikbaar. Als je vragen hebt over het dieet van jouw Savannah, praat dan met je dierenarts over het rauwe dieet of eventuele commerciële voedingsproducten die hij of zij kan aanbevelen.

Een F3 (en hoger) Savannah kat zal het waarschijnlijk beter doen op kattenvoer wat je bij jouw lokale dierenwinkel kunt kopen. Als jouw Savannah kat net bij jouw thuis is kun je eventueel uitproberen wat de kat wel of niet wilt eten. Dit is wel afhankelijk van het F-nummer van de kat!

Territoriaal gedrag van een Savannah kat

Als een Savannah kat overweg kan met jouw andere huisdieren, dan is dat mooi meegenomen. Maar omdat de Savannah een apart kattenras is, bestaat de kans dat ze agressief kunnen reageren op jouw andere huisdieren.

Hebben jouw andere huisdieren een makkelijk karakter? Zo ja, dan scheelt dat wel. Verrassend genoeg kunnen speelse hondenrassen goed overweg met de Savannah. Waarschijnlijk omdat ze dan samen kunnen rondrennen en met elkaar kunnen spelen.

Schootkatten en kieskeurige honden zullen de bedrieglijke manieren en de overvloed aan energie van de Savannah kat waarschijnlijk niet waarderen, terwijl de Savannah iedereen zal haten die de aandacht van hen afleidt als schootkat, ook al willen ze niet op je schoot komen zitten.

Denk dus goed na over je huidige woonsituatie en beslis dan pas wat het beste is voor iedereen in het huishouden.

Het ondeugende gedrag van een Savannah kat

Ze zullen ervoor zorgen dat ze overal in en bij kunnen komen. Maar dan ook overal. De Savannah kijkt goed hoe je deuren, kasten of laden opent en sluit. De kans is groot dat ze dit dan ook willen uitproberen.

Zeg maar dag tegen al je planten, snuisterijen of kussens. Het is nu allemaal van jouw Savannah kat.

Er bestaan verhalen van mensen die hun huis kindvriendelijk maakten terwijl ze geen kinderen hadden, maar een Savannah kat. Voor sommige mensen gaat dit te ver, maar voor mensen met een beetje humor valt dit te accepteren.

Zorg dat gevaarlijke en schadelijke dingen op een plek liggen of staan waar ze niet snel bij kunnen komen. Geef een Savannah kat voldoende speelgoed, dit leid de aandacht af van jouw kasten en deuren. Wees gewoon voorbereid en zorg dat je voorzorgsmaatregelen hebt genomen.

Savannah katten willen in het middelpunt staan

Ze kunnen serieus van streek raken als ze niet in het middelpunt van de belangstelling staan. Dit geeft op zich niet als je bijvoorbeeld geen kinderen of andere huisdieren hebt. Het iets lastiger worden als je die wel hebt.

Als de Savannah kat op jonge leeftijd bij jouw gezin komt, dan scheelt dit enorm. Ze zullen dan iedereen als deel van hun familie gaan zien. Degene die hen voedt zal waarschijnlijk wel een streepje voor hebben.

Mocht je jonge kinderen hebben die veel aandacht vergen, dan kan de Savannah kat een tikkeltje jaloers worden.

Kunnen Savannah katten goed overweg met honden?

Honden, vooral de actieve rassen, zijn geweldige vrienden voor de Savannah kat. Vermijd vanwege hun sterke jachtinstinct alles wat kleiner is dan de Savannah kat zelf.

Kunnen Savannah katten alleen thuis blijven?

De Savannah kan erg gehecht raken aan hun baasje. Zo erg dat ze overal bij moeten zijn bij alles wat je doet. Dus lange periodes waarin ze alleen zijn, is niet verstandig. Als dat gewoon de realiteit van je leven is, zorg er dan voor dat ze een vriend hebben die met hen is grootgebracht, zodat ze actief blijven en niet eenzaam worden.

Hoe oud wordt een Savannah kat?

De gemiddelde levensduur van de Savannah kat is 17 tot 20 jaar, wat langer kan zijn dan de gemiddelde huiskat die ongeveer 15 jaar oud wordt. Er zijn geen aanwijzingen dat het generatie nummer van de ouders van de Savannah een rol speelt in hun levensduur, het heeft echter wel invloed op hun grootte.

Lees ook: 4 redenen waarom Savannah katten zo duur zijn

Samenvatting of Savannah katten goede huisdieren zijn

Het is erg belangrijk dat je weet waar je precies aan begint als je van plan bent om een Savannah kat aan te schaffen. Het zijn lieve, leuke, speelse en trouwe katten. Maar je moet geduld met ze hebben en correct opvoeden.

Als je een ervaren kattenouder bent en tegen een stootje kan, dan kan de Savannah kat een prima kat voor jou zijn. Heb je bijna geen ervaring met katten of lijkt het je allemaal te veel? Dan is de Savannah kat waarschijnlijk niet de kat voor jou.

Vergeet niet dat een F1 of een F2 Savannah kat qua gedrag wat wilder en meer territoriaal kunnen zijn. Een F3 en hoger gaan qua gedrag meer naar die van een typische huiskat.