savannah kat raskat

4 redenen waarom Savannah katten zo duur zijn

Als je van meer wilde en unieke kattenrassen houdt, dan heb je misschien overwogen om een Savannah kat aan te schaffen. Deze wilde katten hebben lange, slanke lichamen en het uiterlijk van hun vacht doet je misschien denken aan de woeste dieren die over de vlaktes van de Savanne zwerven. Maar je hebt misschien al iets opgemerkt waardoor je een stapje terug moest doen – ze kosten namelijk een aardige centje.

Savannah katten zijn duur omdat het moeilijk is om met succes een huiskat te kruisen met een Serval. De generatieverschillen kunnen ook de prijs beïnvloeden, evenals het geslacht van de kat. De kosten om voor Savannah katten te zorgen en alle noodzakelijke dierenartskosten verhogen ook de prijs.

Savannah katten zijn mooie, loyale huisdieren die veel tijd, zorg en aandacht vergen. Dat gezegd hebbende, zijn ze de perfecte aanvulling op elk huishouden. Als je meer wilt weten over Savannah katten en waarom ze nou zo duur zijn, lees dan verder.

Wat zijn Savannah katten?

Als dit de eerste keer is dat je ooit van een Savannah kat hebt gehoord, vraag je je misschien af wat ze zijn. Het is een vrij nieuw kattenras dat in de jaren tachtig is ontstaan. Fokkers nemen gewone huiskatten en kruisen die met exotische Afrikaanse Servals.

Het is nogal moeilijk om dit te laten gebeuren, daarom komen Savannah katten niet zo vaak voor. Maar steeds meer mensen hebben hier succes mee, dus misschien zie je straks wel meer Savannah katten bij jou in de buurt opduiken.

Dit kattenras is uniek omdat het de enige soort is die wordt bepaald op basis van hoeveel van elk ras het bevat. We zullen later op de generatieclassificatie ingaan.

Een ander ding waar je rekening mee moet houden is dat Savannah katten in sommige landen niet legaal zijn (in Nederland zijn ze legaal). Zorg ervoor dat je de officiële wetgeving controleert, waar je ook bent. Sommige plaatsen hebben speciale wetten met betrekking tot welke generatie je mag kopen.

Reden 1: Generatie

Zoals we al zeiden, zijn Savannah katten de enigen die worden bepaald op basis van hun generatie. De generatie wordt geclassificeerd met behulp van de letter ‘F.’ Hieronder ziet u hoe deze generaties worden bepaald door fokkers:

F1: Ouder is een Serval
F2: Grootouder (één van hen) is een Serval
F3: Overgrootouder (één van hen) is een Serval
F4: Betovergrootouder (één van hen) is een Serval
F5: Oudouder (één van hen) is een Serval

Enzovoorts.

De verschillen in generaties bepalen dan ook de prijs die je betaalt.

Als de kat die je wilt kopen bijvoorbeeld een F1 is – de directe afstammeling van een Serval kat – dan ga je al veel meer betalen dan voor een kat die een F5 is – enkele generaties verwijderd van hun Serval voorouders.

En nogmaals, zoals we hierboven al zeiden, verbieden sommige landen mensen om deze katten als huisdier te houden. Je moet de wetten van het land waar je woont controleren als je overweegt om een Savannah kat te kopen.

serval kat

Reden 2: Geslacht

Het geslacht van de Savannah kat zal ook de kosten bepalen. Gewoonlijk zullen Savannah katten tussen de F1-F3-generaties qua prijs verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes. Naarmate de generaties verder gaan naar F4, F5, enzovoort, wordt de prijs meestal gelijk.

Dit komt door het feit dat F1-F3 mannelijke Savannah katten de neiging hebben onvruchtbaar te zijn door kruisingen. Fokkers moeten dus wachten tot minstens de vierde generatie om een mannetje te hebben dat in staat is om te paren.

Dit is de reden waarom een vrouwelijke Savannah kat die dichter bij de Serval kat staat, meer gewild is en daarom veel meer kost.

Reden 3: Kosten van het fokken

De volgende factor die Savannah katten zo duur maakt, is hoeveel het de fokker kost om ze daadwerkelijk te fokken. Het zal je waarschijnlijk verbazen hoe duur dit hele proces is. Laten we eens kijken naar enkele van de verschillende kosten, zodat je een beter idee krijgt.

Allereerst moet de fokker ten minste twee katten kopen – de ene is een Serval en de andere is een huiskat. De mannelijke Serval zal ongeveer €5.000 kosten. Het F3-F4 vrouwtje zal ongeveer €4.000 kosten.

Dus dat is al €9.000. Maar veel fokkers kiezen ervoor om meerdere van deze katten aan te schaffen, zodat ze een grotere kans hebben om het gewenste resultaat te behalen, waardoor ze ver boven de €10.000 komen.

Er zijn nog enkele andere dingen waarmee je rekening moet houden. De fokker moet zorgen voor de juiste huisvesting voor hun katten, evenals voor het juiste voer. Aangezien Serval katten rauw vlees eten, zal dit zeker bijdragen aan de totale kosten.

Je moet ook rekening houden met supplementen, dierenartsbezoeken, vaccinaties en andere zaken. Fokkers moeten ook het DNA van hun katten laten testen om te bepalen hoeveel percentage Serval ze hebben om een ​​prijs te bepalen.

En hoewel de andere kat misschien niet per se rauw vlees eet, heeft ze natuurlijk wel kattenvoer van de hoogste kwaliteit nodig.

En er is natuurlijk een groot risico: de Serval kat kan de Savannah kat misschien nooit benaderen om mee te paren, waardoor al dit geld zou worden uitgegeven voor … niets.

Al met al zou je moeten verwachten dat de volledige kosten van het fokken van Savannah katten, van het kopen en verzorgen van hun ouders tot het einde, minstens €20.000 kan kosten als we beginnen bij de F1. En fokkers zullen hoogstwaarschijnlijk een soort van winst willen maken, dus zullen ze de kittens dienovereenkomstig prijzen.

Reden 4: Zorg

Afgezien van wat we eerder hebben vermeld over hoeveel het kost om ze te fokken, zal het je ook behoorlijk veel kosten om ze te onderhouden als je een Savannah kat koopt.

Hoewel je nooit een huisdier zou moeten nemen zonder dat je de juiste hoeveelheid onderzoek hebt gedaan, is dat vooral het geval als je een hybride kat wilt kopen. Dit komt omdat er een aantal dingen zijn die je anders moet doen om ze zo gezond mogelijk te houden.

Gezien het feit dat dit ras erg nieuw is en mensen er “veel” winst mee kunnen maken, kan een fokker misschien proberen om van je te profiteren.

Breng je dierenarts op de hoogte van je plannen om een Savannah kat aan te schaffen, zodat hij of zij jou van de juiste middelen en informatie kan voorzien.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de verschillende aspecten van hun zorg die de kosten zullen opdrijven.

Dieet

Savannah katten hebben een speciaal dieet nodig dat bestaat uit zowel nat als droog voedsel, vooral vlees. Dit voer moet van de beste kwaliteit zijn en mag geen maïs bevatten, aangezien Savannah katten dit niet zo goed kunnen verteren.

Je wilt het liefst jouw Savannah kat de hele dag door een soort combinatie van natvoer en rauw vlees geven. Sommigen mensen raden het zelfs aan om kittens gekookt vlees te voeren, zoals kip.

Dierenarts kosten

Hoewel de Savannah kat een gezond ras is, moet je toch rekening houden met inentingen, eventuele jaarlijkse controles en medicijnen. Eigenlijk vrij standaard, niets bijzonders en niets anders dan bij andere huiskatten.

Misschien is verstandig om elke maan een klein bedrag te sparen voor het geval dat er wel kosten gemaakt moeten worden

Speelgoed

Als je een huisdier hebt, vind je het waarschijnlijk leuk om geld uit te geven aan speelgoed en andere benodigdheden om ze gelukkig te maken. Maar dit is vooral iets dat je met je Savannah kat moet doen.

Savannah katten hebben veel genegenheid en liefde nodig door met veel soorten speelgoed te spelen, wat misschien niet noodzakelijke kenmerken zijn die je zou verwachten bij een gewone huiskat.

Hoeveel kost het om een ​​Savannah kat te kopen?

Dit hangt af van de generatie. Een F1 Savannah kat kan bijvoorbeeld bijna €20.000 kosten. Maar hoe verder weg de kat in het algemeen van zijn Serval voorouder verwijderd is, hoe goedkoper hij zal zijn. Een F5 Savannah kat kan bijvoorbeeld gemiddeld rond de €2.500 kosten.

Zijn Savannah katten gevaarlijk?

Sommigen maken zich misschien zorgen dat deze gedeeltelijk wilde katten gevaarlijk zullen zijn voor hen, hun kinderen en hun huizen. Het is een feit dat ze helemaal niet gevaarlijk zijn en zich waarschijnlijk op dezelfde manier zullen gedragen als een gewone huiskat. Savannah katten worden gekenmerkt door zeer loyaal en liefdevol, en ze hebben veel aandacht nodig.

Lees ook: Hoe liefdevol zijn Siamese katten?

Hoe is het om een ​​Savannah kat als huisdier te hebben?

Veel eigenaren zijn het erover eens dat Savannah katten liefdevol, gelukkig en aanhankelijk zijn. Ze willen aandacht en hebben meer aandacht nodig dan de gemiddelde huiskat. Ze zijn actief en houden ervan om veel te spelen, en worden vaak omschreven als een hondachtige.

In het boek de Savannah kat van Cindy Schwering kun je alles lezen over het houden van een Savannah kat als huisdier.