kat op bed met speelgoed

10 manieren om je kat te vermaken als je niet thuis bent

Katten lui noemen zou een verkeerde interpretatie van hun gedrag zijn. Katten hebben veel slaap nodig, maar ze hebben ook regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Als u de hele dag op het werk bent, wat voor de meeste mensen het geval is, kan het moeilijk zijn om uw kat dit niveau van stimulatie te bieden.

Katten zijn het gelukkigst als ze hun natuurlijke gedrag kunnen uiten, zoals kauwen, krabben, klimmen en jagen. Je moet een thuisomgeving creëren die dit gedrag aanmoedigt, zoals intelligentiepuzzels, een kattenflat of het toevoegen van een tweede kat.

Het maakt niet uit hoeveel u uw huis katvriendelijk maakt, het kan een gevaarlijke plek zijn, vooral als uw huisdier zonder toezicht wordt achtergelaten. Gebruik deze tips om ervoor te zorgen dat uw kat veilig en tevreden is wanneer u weg bent.

Omgevingsverrijking voor katten

Het is geweldig dat u probeert uw kat een verrijkende omgeving te bieden, want uit onderzoek blijkt dat verveling slecht is voor de gezondheid van katten.

Katten die in een verrijkte omgeving leven, hebben een verhoogde hersenactiviteit. Katten die regelmatig worden gestimuleerd, ervaren het volgende:

 • Betere slaap
 • Verbeterde humeur
 • Verminderd kans op dementie
 • Goed voor de botten en gewrichten
 • Minder kans op overgewicht
 • Beter gedrag

Hoeveel beweging en stimulatie hebben katten nodig?

oranje kitten speelt met kattenspeelgoed

Er is geen echte overeenstemming over deze kwestie. De meeste deskundigen zijn het er echter over eens dat katten binnenshuis zelden voldoende lichaamsbeweging krijgen.

Katten die binnenshuis worden gehouden, moeten regelmatig de gelegenheid krijgen om te lopen, rennen, springen en klimmen om ervoor te zorgen dat ze evenveel beweging krijgen als buitenkatten.

En hoe zit het met mentale stimulatie? Katten die buiten worden gelaten, zullen insecten en kleine dieren achtervolgen, op gras kauwen en op hekken springen. Katten die binnenshuis leven, moeten vergelijkbare kansen krijgen om dit natuurlijke kattengedrag te uiten.

Kattenouders moeten proberen om 3 keer per dag 15 minuten met hun kat te spelen (zolang de kat fit en gezond is). Het valt eigenaren ook aan te raden om hun kat een verrijkende omgeving te bieden.

Als je weinig tijd hebt, kan het moeilijk zijn om 45 minuten per dag te spelen, dus wordt het nog belangrijker om een ​​verrijkende omgeving voor je kat te bieden.

Intelligentie speelgoed en voerpuzzels

Intelligentie speelgoed of voerpuzzels worden steeds populairder. Dit speelgoed is ideaal om katten mee te vermaken, omdat het de vijf zintuigen stimuleert en de natuurlijke jachtneigingen van de kat nabootst. Niet alleen dat, ze moedigen katten aan om handiger en ruimtelijk bewuster te worden.

Dus, hoe werkt intelligentie speelgoed? Welnu, de eigenaar plaatst de favoriete traktatie van de kat ergens in de voerpuzzel. Om het lekkers te pakken, moet de kat deksels optillen, vakjes openen, het lekkers door een tunnel duwen of zelfs hun tong gebruiken om het uit een smal gat te halen.

De beloning aan het einde is zeer bevredigend, dus katten raken snel gewend aan dit spel. Als gevolg hiervan zullen katten deze puzzels met plezier opzoeken en spelen zonder dat ze daarom worden gevraagd.

Dus probeer één van deze speeltjes een paar dagen per week in huis te plaatsen. Stel ze niet elke dag beschikbaar, want dan kan verveling optreden. Katten mogen ook slechts 2 tot 3 dagen per week traktaties krijgen.

Koop een andere kat

Katten zijn geen roedeldieren, maar ze zijn waarschijnlijk vriendelijker dan we denken. Als u uw kat in zijn basisbehoeften voorziet, kan hij de gelegenheid om met een andere kat om te gaan op prijs stellen. Als twee katten gelukkig zijn in elkaars gezelschap, zullen ze elkaar verzorgen, bij elkaar slapen en soms met elkaar spelen.

De beslissing om een tweede kat te nemen, moet niet lichtvaardig worden opgevat. U moet rekening houden met de extra kosten en de tijd die nodig is om de nieuwe kat aan uw bestaande kat te introduceren. Een nieuwe kat moet geleidelijk over een periode van een paar weken worden geïntroduceerd.

Dit kan behoorlijk wat planning en organisatie vergen, dus het kan zijn dat u tijdens deze aanpassingsperiode vrij moet nemen van uw werk.

Huur een dierenoppas in

Als u niet zeker bent van een extra kat, waarom zou u in plaats daarvan dan geen dierenoppas nemen? Naarmate onze werkdagen langer worden, wenden sommige mensen zich tot een dierenoppas voor ondersteuning overdag.

Katten zijn vrij onderhoudsarm in vergelijking met honden, dus u kunt iemand voor een half uur per dag inhuren. Gedurende deze tijd kan die persoon uw kat voeren, haar alle medicijnen geven die ze nodig heeft, de kattenbak schoonmaken, met haar spelen of haar buiten in de tuin laten.

Moedig klimmen aan

Katten houden ervan om te klimmen en hun omgeving vanaf een hoogte te bekijken. Uw kat vindt het waarschijnlijk al leuk om op meubels te klimmen, maar waarom zou u haar niet meer mogelijkheden geven om haar natuurlijk gedrag te uiten? Opties zijn onder meer:

Een kattenboom – Dit is een rechtopstaande set krabpalen / ladders met rustplatforms met meerdere niveaus. Het biedt zelfs in een kleine kamer hoogte- en klimmogelijkheden.

Grote kamerplant met een breedgerande pot – Als je veel ruimte in huis hebt, overweeg dan om een ​​kleine boom / grote kamerplant te kopen en deze in een breedgerande pot te zetten – dik genoeg voor je kat om op te lopen. Hierdoor kan ze klimmen en terug naar de natuur gaan. Het is belangrijk om erop te wijzen dat sommige kamerplanten giftig kunnen zijn voor katten, dus kies een plant zoals bamboe die veilig is voor katten.

Vensterdozen / richels – Veel katten vinden het leuk om hoog te zitten en uit het raam te kijken. Maak uw bloembakken / richels zo uitnodigend mogelijk voor uw kat door er wat kussens of een microvezeldeken op te leggen. Als één van uw ramen echter rechtstreeks in iets bedreigend kijkt (bijv. De hond van een buurman), is het misschien beter om dit raam af te dekken.

Als u op zoek bent naar een goedkopere optie, kunt u proberen uw meubels zo in te delen dat uw kat wordt aangemoedigd om te springen. Denk goed na over de plaatsing van meubels en houd richels, planken en oppervlakken vrij van rommel als uw kat er regelmatig op springt.

Zet een natuurfilm op tv

Het lijkt misschien belachelijk om de tv voor uw huisdier aan te zetten, maar sommige deskundigen op het gebied van huisdiergedrag bevelen dit aan als een occasionele therapie. Het is handig als uw kat geen toegang heeft tot de buitenlucht.

Kies een natuurshow die zich richt op vogels, insecten of knaagdieren; Er zijn veel natuurvideo’s voor katten op YouTube. U kunt deze vervolgens vanaf uw smartphone naar uw tv casten.

Natuurfilms mogen niet dagelijks worden afgespeeld, omdat ze op den duur irritant of frustrerend kunnen worden. Ze kunnen echter op een sombere middag voor de broodnodige stimulatie zorgen.

Zelfgemaakt speelgoed

Speelgoed kan worden gemaakt van goedkope materialen of dingen die je al in huis hebt. Katten halen vaak het meeste plezier uit zelfgemaakt speelgoed. Hier zijn enkele opties:

Ballen – Pingpongballen / stuiterballen of andere lichtgewicht ballen kunnen katten urenlang plezier bezorgen. Deze kunnen goedkoop worden gekocht, samen met “kattenveren” die ook slechts een paar euro kosten.

Kartonnen dozen en verpakking – Bewaar de volgende keer dat u een pakket ontvangt de doos en eventuele papieren verpakking voor uw kat. Katten houden ervan dozen te verkennen en met papier te spelen. Bewaar een paar verschillende dozen in een kast en haal regelmatig een nieuwe tevoorschijn voor afwisseling.

Kartonnen tunnel – Veel katten spelen graag met een kartonnen slang gemaakt van toiletrollen.

Maak een sok met kattenkruid – Neem een ​​oude sok en vul deze met een eetlepel gedroogde catnip. Plaats deze sok in de andere en vouw hem op tot een bal van sokken. De meeste katten zullen hier graag mee spelen.

Wol – Jongere katten vinden het heerlijk om bolletjes wol te ontrafelen. Dit kan veel rommel veroorzaken, maar je kunt de chaos beperken door een kleinere bol garen te geven.

De sleutel tot het geluk van uw kat is afwisseling. Probeer ten minste één speeltje in elke kamer door het hele huis te plaatsen. Verwissel het speelgoed ook regelmatig om verveling te voorkomen.

Maak een kattenverblijf

kat ligt buiten in gras

Volgens deze bron verdient het binnen houden van een kat (met een verrijkte omgeving) de voorkeur boven het buiten laten. Door katten binnenshuis te houden, worden ze beschermd tegen verwondingen en wordt ook de plaatselijke fauna beschermd.

Het kan echter moeilijk zijn om katten bezig te houden als ze hun hele leven in huis doorbrengen. Een goed compromis zou kunnen zijn om een ​​kattenverblijf in uw tuin te plaatsen.

Een kattenverblijf is een afgesloten ruimte waarin uw kat het buitenleven kan ervaren. Kattenverblijven variëren in grootte van een paar vierkante meter tot een hele tuin.

Deze behuizingen zijn meestal gemaakt van hout en de zijkanten zijn bedekt met een gaas. U kunt kant-en-klare structuren kopen of er zelf één maken.

Sommige eigenaren zetten hun kattenverblijf op een lijn met het kattenluik, zodat hun kat kan komen en gaan wanneer ze willen. Als dit geen optie is, kunt u uw kat enkele uren zonder toezicht in een kattenverblijf laten, zolang er maar schaduw, voedsel en water is.

Speelgoed vlinder

Katten zijn echte jagers, dus ze jagen op alles wat beweegt. U kunt dit natuurlijke gedrag stimuleren door een vlinder speelgoed of een hangend speelgoedje voor uw kat te kopen.

Vlinderspeelgoed is de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden. Dit speelgoed heeft een plastic basis, een draad en een papieren vlinder die op het uiteinde van de draad zit. Als hij is ingeschakeld, beweegt de vlinder rond – waardoor de kat wordt verleid om hem te achtervolgen.

Dit speeltje bevordert fysieke activiteit en verhoogt de opwinding. Hierdoor worden de hersenen van uw kat overspoeld met endorfine, waardoor ze de hele dag gelukkig en tevreden blijft.

Als je je zorgen maakt over de veiligheid of de kosten van een vlinder speelgoed, kun je in plaats daarvan kiezen voor speelgoed dat je moet ophangen. Hangende speelgoedjes kunnen zelfs thuis moeiteloos worden gemaakt. Hang de speelgoed ergens op waar uw kat bij kan en met de touwtjes kan spelen.

Getimede voerbakken

Als u de hele dag op het werk bent, kan uw kat 8 of 9 uur zonder een maaltijd zitten. Dit is niet ideaal, want katten zijn grazers in het wild. We weten nu dat het optimale voedingsschema voor katten 4 tot 8 zeer kleine maaltijden per dag is in plaats van 1 tot 2 grote maaltijden.

Dus als uw kat lusteloos is en zich de hele dag verveelt, kan het zijn dat ze niet genoeg voeding krijgt. Om het energieniveau van uw kat de hele dag stabiel te houden, is het een goed idee om een voerbak met een timer aan te schaffen.

Voerautomaten zijn onderverdeeld in 4 of 6 compartimenten. U kunt de timer op de voerbak instellen om aan te geven wanneer u wilt dat het volgende compartiment met voedsel beschikbaar komt. Dus als u 8 uur per dag niet thuis bent, overweeg dan om uw kat om de 2 uur 4 kleine maaltijden te geven.

Regelmatige maaltijden geven uw kat energie en helpen haar dag wat structuur te geven. Het kan ook haar gedrag verbeteren.

Kattenkruid

kat na kattenkruid

Door je kat af en toe aan kattenkruid bloot te stellen, kan haar humeur verbeteren en kan ze beter slapen.

Kattenkruid komt voor in veel kattenspeelgoed, maar je kunt het ook in gedroogde vorm kopen en toevoegen aan zelfgemaakt speelgoed. Je kunt het zelfs in je tuin laten groeien. Veel katten kauwen graag op verse blaadjes kattenkruid.

Om je kat iets lekkers te geven, kun je proberen om een paar kattenkruid speeltjes of sokken ballen gevuld met kattenkruid door het hele huis te verstoppen. Katten hebben een uitstekend reukvermogen, dus ze moeten op jacht gaan naar het kattenkruid.

Kies verstopplaatsen die een uitdaging zijn voor uw kat, maar nog steeds veilig toegankelijk zijn – achter kussens en onder bedden is misschien een goed idee.

Kattenkruid is buitengewoon ontspannend voor katten en zou moeten helpen om eventuele verlatingsangst te verminderen die ze ervaren wanneer u naar het werk vertrekt. Overdrijf de kattenkruid echter niet. Je zou niet willen dat je kat ongevoelig wordt voor deze plant.

Houd uw kat vanaf het werk in de gaten

Als u de hele dag niet thuis bent, is het begrijpelijk dat u zich zorgen maakt over uw kat. Is ze veilig? Heeft ze gegeten? Verveelt ze zich? Dit soort zorgen kunnen u afleiden als u op het werk bent.

Dus, wat is de oplossing? Als u zich veel zorgen maakt over uw kat, kunt u overwegen een camera te installeren om haar goed in de gaten te houden.

Met een camera kunt u het welzijn van uw huisdier controleren, maar ze geven u ook een beetje rust tijdens een drukke en stressvolle werkdag.

Hoe lang kun je een kat alleen laten?

De tips in deze artikel zijn bedoeld voor degenen die hun kat tijdens een werkdag (ongeveer 8-9 uur) alleen thuis moeten laten. Maar wat als u een nacht wegblijft of een weekendje weg gaat? Zou een kat meerdere dagen achter elkaar voor zichzelf kunnen zorgen?

Huiskatten die uitsluitend binnenshuis leven, mogen niet langer dan 12 uur alleen worden gelaten. Ze hebben geleerd om op hun baasjes te vertrouwen, dus ze kunnen intense angst kunnen ervaren als ze voor een langere tijd alleen worden gelaten.

Katten die vrij rondlopen en door een kattenluik mogen komen en gaan, kunnen 24 tot 48 uur worden achtergelaten, mits er voor voedsel en water wordt gezorgd.

Als je van plan bent om langer dan één nacht weg te gaan, kun je het beste een oppas inhuren, een vriend vragen om even bij je kat te komen kijken.

Lees ook: Hoe liefdevol zijn Siamese katten?

Hoe u uw huis katvriendelijk maakt

Een van de redenen waarom we ons zorgen maken over het alleen laten van onze katten, is omdat het huis een gevaarlijke plek voor katten kan zijn. U kunt het risico voor uw kat minimaliseren door het volgende in overweging te nemen:

 • Verwijder draden en snoeren (bijv. Telefoonladers), want sommige katten kauwen graag op snoeren.
 • Sluit uw kat uit de keuken. Dit houdt haar uit de buurt van gevaarlijke apparaten en voorkomt dat ze voedsel steelt.
 • Zet schoonmaakproducten achter slot en grendel, want sommige hiervan zijn giftig voor katten.
 • Sommige planten (d.w.z. lelies) zijn giftig voor katten, dus controleer dit voordat u een plant in huis haalt.
 • Gebruik geen aroma diffuser. Katten kunnen ze omverwerpen en de olie kan hun huid beschadigen.
 • Sluit de toiletdeksel. Sommige katten drinken het water uit het toilet. Dit is onhygiënisch maar kan ook leiden tot verwondingen of zelfs verdrinking. Zorg ervoor dat er altijd schoon en vers water beschikbaar is.
 • Voordat u ’s ochtends vertrekt, moet u het huis nalopen om te controleren of alle ramen gesloten zijn. Sluit de jaloezieën als een raam uitkijkt op iets beangstigend (bijv. Een hond).
 • Verwijder alle rotzooi van oppervlakken waar uw kat graag op springt.
 • Als u een standaard kattenluik heeft, overweeg dan om te upgraden naar een kattenluik met sensor die alleen toegang geeft tot uw huisdier.

Er zijn talloze manieren om een ​​kat overdag bezig te houden – deze variëren van speelgoed en klimuitrusting tot toegang tot de buitenlucht (waar mogelijk).

Het belangrijkste om te onthouden is om het speelgoed en de activiteiten die u uw kat aanbiedt, af te wisselen. Een stuiterbal kan de ene dag spannend zijn, de volgende dag wordt het waarschijnlijk saai.

Door een verrijkende omgeving voor uw kat te bieden, zal haar fysieke en cognitieve gezondheid verbeteren. Ze zal ook een stuk minder afhankelijk van je worden. Dit is geweldig, want het betekent dat je ervan kunt genieten om tijd met je kat door te brengen zonder dat ze al je aandacht opeist.