siamese kat op bed blauwe ogen

Hoe liefdevol zijn Siamese katten?

Veel mensen beschouwen katten als “gemene” wezens die alleen met mensen omgaan als ze voedsel nodig hebben. Van veel kattenrassen is echter bekend dat ze liefdevol zijn naar hun menselijke metgezellen – één daarvan is de Siamese kat.

Siamese katten zijn erg liefdevol. Ze zijn één van de weinige kattenrassen die echt verlangen naar en genieten van menselijk gezelschap. Siamese katten hebben de neiging hun mensen lief te hebben en te vertrouwen, maar hebben vaak een band met slechts één persoon. Dat gezegd hebbende, ze zijn zeer vatbaar voor verlatingsangst en depressie wanneer ze voor langere tijd alleen worden gelaten.

Laten we eens kijken hoe ze hun genegenheid tonen en wat je moet weten over hun verlatingsangst.

Welk geslacht van het Siamese kattenras toont meer affectie?

Over het algemeen zijn Siamese katten erg liefdevol en vriendelijk als kattenras. De meerderheid van de eigenaren van een Siamees zegt echter dat mannelijke Siamese katten meer affectie tonen dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Mannetjes houden meer van fysieke interacties zoals knuffelen dan de vrouwtjes; maar natuurlijk zijn de vrouwtjes op hun eigen manier net zo liefdevol als de mannetjes. Het is misschien een grotere uitdaging om in het begin hun genegenheid voor je te winnen.

Aan de andere kant zijn er eigenaren van zowel mannelijke als vrouwelijke Siamese katten die zeggen dat hun vrouwelijke katten aanhankelijker zijn, dus uiteindelijk komt het nog steeds neer op de individuele persoonlijkheid van een kat en hoe hij of zij is grootgebracht.

Hoe tonen Siamese katten hun liefde?

Katten kunnen heel subtiel zijn bij het uiten van hun genegenheid, wat vaak verkeerd geïnterpreteerd wordt, of zelfs over het hoofd gezien kan worden. In tegenstelling tot honden, die je overladen met slijmerige kusjes en kwispelende staarten, tonen katten hun liefde op een zeer ingetogen manier aan hun menselijke vrienden.

Hier zijn enkele tekenen van genegenheid van katten die elke Siamese kattenouder zou moeten kennen.

1. Langzaam knipperen met de ogen

Katten tonen hun genegenheid met hun ogen. Als je merkt dat je Siamese kat naar je kijkt met half gesloten ogen en langzaam knippert, dan is dat zeker een teken dat je kat je vertrouwt en graag bij je is.

Deze langzame knipogen worden “kattenkusjes” genoemd. Je kunt de genegenheid in feite beantwoorden door hetzelfde bij je kat te doen – naar je kat staren met je ogen half gesloten en dan vervolgens heel langzaam knipperen. Wie weet reageert je kat zelfs met meer kusjes.

2. Hun staartbeweging

Net als honden maken katten hun emoties duidelijk via hun staart. In combinatie met lichaamstaal en andere maniertjes kunnen ze een scala aan emoties uitdrukken, van angst en woede tot genegenheid en opwinding.

Siamese katten tonen hun genegenheid door hun staarten rond de benen van hun favoriete mensen te weven en te draaien. Ze drukken ook hun genegenheid uit door met hun staart je lichaam fysiek aan te raken.

3. Wrijven met hun wang

Siamese katten kunnen hun genegenheid uiten door met hun wangen over je lichaam te wrijven. Behalve dat het een teken van genegenheid is, duiden wangbewegingen ook op een uitnodiging tot gezelligheid. Het is hun manier om te zeggen: Hé, ik vind je zo leuk. Zullen we knuffelen?

Katten hebben over het algemeen talloze geurklieren op hun wangen die feromonen produceren. Als een Siamees met zijn wangen langs je broek wrijft, laat hij zijn geur op jou achter. Dit is zijn manier om jou als zijn eigendom te markeren.

4. Kopjes geven

Afgezien van wrijven op de wang, is met de kop wrijven een ander teken van genegenheid. Dit wordt vaak verward met kopstootjes, met de kop wrijven is wanneer de kat zijn hoofd tegen je aandrukt en met wrijft met zijn hele kop.

Het overbrengen van hun geur op jou, betekent dat ze je vertrouwen en claimen als eigendom. De geur die in de klieren wordt gemaakt, wordt naar jou overgebracht terwijl je kat met zijn of haar kop langs jou heen wrijft – je wordt dus eigenlijk een lid van hun team.

siamese kat in armen bij vrouw

5. Spinnen

Net als mensen en andere huisdieren, uiten katten hun genegenheid ook vocaal. Vooral Siamese katten zijn zeer luidruchtige katten. Ze spinnen, ze trillen, ze tjirpen – en ze maken deze schattige geluiden om genegenheid en vertrouwen over te brengen.

Deze geluiden van genegenheid worden ook uitgedrukt in unieke vocalisaties, die uniek zijn voor elke kat.

Natuurlijk spinnen alle katten, en het kan veel dingen betekenen, maar als het gepaard gaat met liefdevolle lichaamstaal, is het een zeker teken dat je kat dol op je is.

6. Likken

Katten verzorgen andere katten in hun omgeving door hun vacht te likken – of elkaar wederzijds te likken – en mensen zijn niet vrijgesteld van dit teken van genegenheid.

Behalve dat ze zich ontspannen voelen, stelt verzorging hen in staat om hun geur te delen met hun beste vrienden. Dus als je merkt dat je Siamese kat aan je huid likt of zelfs aan je kleding knabbelt, jaag hem dan niet weg. Het is de manier waarop je kat zegt: “Ik vind je leuk”.

7. Ze volgen je

Ze zeggen dat het bezitten van een Siamese kat hetzelfde is als het bezitten van een hond. Siamese katten tonen hun genegenheid door hun menselijke metgezellen overal te volgen – zelfs in de badkamer! Een kat die jou vertrouwt en van je gezelschap geniet, zal zich als lijm aan je hechten.

Het is echter ook de subtiele manier van je Siamese kat om je te vertellen dat hij of zij belangrijker is dan al het andere dat je doet.

Hoe krijg ik een knuffel van mijn Siamese kat?

Wist je dat je je Siamese kat kunt uitnodigen voor een knuffel door met je wijsvinger naar de neus van je kat te wijzen? Het maakt niet echt uit of je kat dichtbij of een paar meter bij je vandaan is.

Als je kat dit inderdaad ook wil, zal hij of zij dichterbij komen en tegen je vinger stoten. Doe ook een paar van die “kattenkusjes” erbij om je kat extra aan te moedigen.

Siamese katten en scheidingsangst

Siamese katten lijken de ideale huiskat te zijn om te bezitten – ze zijn liefdevol, vriendelijk, behoorlijk actief en zelfs afgestemd op de emoties van hun menselijke metgezellen.

Hun aanhankelijke en (soms overdreven, soms onaangenaam) liefdevolle persoonlijkheid kan echter een tweesnijdend zwaard zijn, omdat ze de neiging hebben om veel aandacht te vragen.

Deze typische mensgerichte kat kan zo erg behoeftig zijn dat ze je als een hond door het huis zullen volgen.

Net zoals sommige honden die depressief of destructief kunnen worden als ze urenlang alleen worden gelaten, kunnen Siamese katten ook angstig en eenzaam worden als ze voor langere tijd gescheiden worden van hun menselijke metgezellen.

Deze katten houden ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan, dus wanneer ze worden genegeerd of uit de buurt van mensen worden gehouden, kunnen ze ernstige emotionele en mentale problemen krijgen, zoals depressie en angst.

Zijn Siamese katten luidruchtige katten?

Siamese katten houden erg van luide vocalisaties. Ze staan bekend om hun kenmerkende vocale trucs en schrikken niet terug als ze aandacht eisen. Als je op zoek bent naar een rustige kat, dan zal de Siamees je misschien teleurstellen. Aan de andere kant, als je een erg spraakzame kat wilt, dan is de Siamees misschien jouw perfecte match.

Zijn Siamese katten ook lief voor andere huisdieren?

Siamese katten kunnen goed overweg met andere katten, en zelfs met honden – vooral als ze allemaal samen zijn opgegroeid. Siamese katten geven er echter eerder de voorkeur aan om de enige kat in het huishouden te zijn – ze vinden het heerlijk om zo de ster en het middelpunt van de aandacht te zijn.

Lees ook: Hoeveel kosten Siamese katten?

Welke andere kattenrassen worden ook als liefdevol beschouwd?

De Schotse vouwoorkat, Ragdoll, Tonkinees, Heilige Birmaan, Burmees en Sphynx zijn andere kattenrassen waarvan bekend is dat ze vriendelijk en liefdevol zijn tegenover hun menselijke metgezellen.