katten en slaap

Hoeveel tijd slapen katten gedurende de dag?

Een interessant feit is dat katten ongeveer twee derde van hun leven slapen. Maar als je toevallig de trotse eigenaar bent van een katachtige haarbal, dan weet je dit al.

Je hebt je kat in verschillende slaapposities op verschillende plaatsen gezien, zoals je slaapkamer, de kleerkast, een keukenla, onder de bank, bij het raam, enzovoort.

Het feit dat je kat de meeste tijd doorbrengt met wegdromen, wil niet zeggen dat hij lui is. Integendeel!

Het betekent gewoon dat het trouw blijft aan zijn aangeboren instincten. Katten brengen het grootste deel van hun dagen door met dutten, omdat ze ’s nachts actiever zijn. Door hun uitstekende gehoor en benijdenswaardige zicht kunnen ze perfect functioneren in het donker.

Zolang er een gezellige, warme en veilige hoek in jouw huis is, kan jouw donzige huisdier daar de hele dag in een zalige slaap blijven.

Als antwoord op de behoefte van katten aan uren en uren slaap, zijn er allerlei soorten kattenbedden. Aan het eind van de dag slaapt jouw kat echter waar hij wil, hoe lang je het ook toestaat en in welke slaappositie hij ook maar prettig vindt.

Dus, hoeveel uur per dag slapen katten dan?

Hoeveel tijd een kat slaapt, hangt af van verschillende factoren. Daar hebben we het zo over. Hier is echter de algemene, gemiddelde uitsplitsing.

Kittens tot zes maanden slapen ongeveer 20 uur per dag.

Volwassen katten kunnen 12 tot 16 uur per dag dutten.

Nu, wat betreft die factoren die het beïnvloeden …

Om te beginnen speelt de leeftijd van de kat een grote rol. Kittens zullen natuurlijk veel langer slapen dan hun volwassen tegenhangers. En naarmate ze ouder worden, zullen oudere katten ook vaker en langer slapen dan hun jongere volwassen tegenhangers.

Andere factoren, zoals een stressvolle omgeving, vermoeiende activiteiten en chronische angst, spelen een cruciale rol bij de mate hoeveel jouw kat slaapt. Jonge kinderen, onbekende omgevingen, vreemden en andere dieren kunnen de slaap van de kat ongemakkelijk en kort maken.

Dan is er de gezondheid van de kat. Als jouw huisdier aan een ziekte lijdt, kan dit zijn slaap bederven. Aan de andere kant kan ziekte het ook slaperiger en lethargischer maken.

Zorg ervoor dat jouw huisdier een rustige kamer heeft met warme en comfortabele plekken. Laat de kinderen niet bij de kat slapen. Het is niet alleen onhygiënisch voor de kleintjes, maar het kan ook het huisdier storen.

Lees ook: katten en dromen

Waarom slapen katten de hele dag en hebben ze zoveel tijd nodig?

Je hebt jezelf waarschijnlijk wel eens afgevraagd waarom je kat zo moe is dat hij zoveel slaap nodig heeft, ook al doet hij niet veel meer dan eten, spelen en zijn ding doen in de kattenbak.

Slapen is net zo essentieel als voeding voor elk levend organisme. Daarom kan slaaptekort ernstige problemen veroorzaken op mentaal en fysiek niveau voor jouw kat.

Katten behoren tot de beste jagers van onze wereld, ongeacht hun grootte. En hoewel ze al zo lang gedomesticeerd zijn, dragen ze nog steeds de psychologie van hun ongetemde voorouders. Daardoor weten ze dat jagen, azen en bewaken van hun territorium niet gemakkelijk is en veel energie en inspanning vereist.

Slapen is dus in feite een manier om energie te besparen voor de volgende wedstrijd, trainingssessie, jagen of verkennen.

Houd er rekening mee dat katten niet altijd in diepe slaap zijn. Ze gaan wel in diepe slaap en dromen dan. Meestal zijn ze echter alert en klaar om te ontsnappen of mogelijke indringers af te weren.