katten en snurken

Kat snurkt tijdens het slapen: is dat normaal?

Katachtigen behoren misschien tot de beste jagers in de natuur, maar dat betekent niet dat ze niet graag de hele dag slapen.

Katten kunnen zelfs tot wel 20 uur per dag dutten, vooral als ze nog kittens zijn. Volwassenen en senioren kunnen elke dag tussen de 12 en 16 uur dutten. Maar ook al kunnen ze zo veel uren dutten, het betekent niet dat ze rustig slapen.

Katten kunnen tijdens het slapen heel veel dingen doen. Ze kunnen dromen en aangename of nachtmerrieachtige visioenen hebben, ze kunnen een dutje doen en toch alert zijn, en ze kunnen ook in extreem diepe slaap vallen in de meest ongemakkelijke posities die de mensheid kent. En sommige katachtigen kunnen zelfs snurken in hun slaap.

Is snurken tijdens het slapen normaal voor katten en kittens?

Snurken is normaal en komt vrij vaak voor bij sommige kattenrassen. Als je kattenvriend toevallig een plat gezicht met een korte neus heeft, is het normaal dat hij snurkt. Perzen en andere rassen met een plat gezicht en korte neuspassages doen het vaker dan je denkt.

Wanneer de bovenste luchtwegen (neus en keel) van de kat geblokkeerd zijn, resulteert de passerende lucht in trillingen en snurken.

Lichte snurkgeluiden zijn normaal, zelfs bij rassen zonder platte kop. Als de geluiden echter luider worden en gepaard gaan met ademhalingsproblemen, kunnen er grotere problemen optreden en kan de kat een niet-gediagnosticeerde gezondheidstoestand hebben.

Redenen waarom katten soms snurken

Net als mensen snurken katten als er een soort van nood is aan hun luchtwegen. Als de kat snurkt als hij wakker is, is dat zeker een indicator voor problemen. Hier zijn de meest voorkomende redenen voor snurken bij katten:

Zwaarlijvigheid

Een veelvoorkomend probleem voor veel huiskatten is obesitas. Het kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheids-bedreigende aandoeningen en kan de levensduur van een kat aanzienlijk verkorten. Obesitas kan ook snurken veroorzaken, ongeacht het ras of de leeftijd van de kat.

De extra kilo’s belasten de neusgangen van katten met overgewicht enorm. Als gevolg hiervan wordt hun ademhaling tijdens de slaap onrustig. Vanwege de opeenhoping van vet rond de bovenste luchtwegen, wordt ademen moeilijk wanneer de lucht niet op natuurlijke wijze door het ademhalingssysteem van de kat kan stromen. Zwaarlijvige katten kunnen ook ademhalingsproblemen hebben als ze helemaal wakker zijn.

Virale, bacteriƫle en schimmelinfecties

Aandoeningen zoals niesziekte en andere virale infecties kunnen gemakkelijk ademhalingsproblemen veroorzaken. Sommige bacteriƫle en schimmelinfecties kunnen ook leiden tot kortademigheid, piepende ademhaling, hijgen, hoesten en snurken.

Als jouw eigen haarbal lijdt aan een of andere infectie, zullen er zeker andere veelbetekenende tekenen zijn, afgezien van het snurken. Als er andere ademhalingsproblemen zijn bij de kat als hij wakker is, moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

Vreemde voorwerpen in de luchtwegen

Katten zijn van nature nieuwsgierig en vaak onvoorspelbaar. Helaas kan niemand 24/7 voor hun katachtige huisdier zorgen. Het is dus mogelijk dat een kat lijdt aan ademhalingsproblemen als er ergens een vreemd voorwerp in de luchtwegen zit.

Ongeacht hoe kieskeurig jouw huisdier is ten opzichte van het eten, het kan een stuk speelgoed of iets anders hebben ingeslikt. Vreemde voorwerpen oefenen extra druk uit op de neusholtes en resulteren vaak in snurken, piepende ademhaling en hoesten. Als het vreemde voorwerp te groot is, moet het mogelijk via een operatie worden verwijderd.

Ongemakkelijke slaaphouding

Mensen snurken vaak als we in een ongemakkelijke houding of op een ongemakkelijke kussen slapen. Hetzelfde geldt voor katachtige wezens.

Ondanks de knussigheid van het bed van jouw kat, kan de manier waarop het ligt problemen veroorzaken met het ademhalingssysteem. Het lichaam van de kat is benijdenswaardig behendig en katten slapen vaak in de meest ongelooflijke houdingen. Als positionering de oorzaak is van het snurken, weet je het meteen, want het snurken zal niet blijvend zijn.

Lees ook: katten en slapen

Poliepen en gezwellen

Laatste maar niet de minste, is er een ander type gezondheidsprobleem dat kan leiden tot snurken – gezwellen. Poliepen, kankers, tumoren en andere soorten gezwellen in het ademhalingssysteem van de kat blokkeren de luchtstroom naar de neusholtes. Als gevolg hiervan zal de kat zeker moeite hebben met ademen in zijn slaap.

Als het snurken van jouw huisdier licht is en slechts af en toe voorkomt, is er geen reden tot paniek. Als de kat echter plotseling begint te snurken en het klinkt pijnlijk, moet je een arts raadplegen. Wanneer hij andere ademhalingsproblemen ervaart (hijgen, kortademigheid, hoesten, piepende ademhaling), is dat een duidelijke aanwijzing dat er iets mis is met de gezondheid van jouw kat.

En tot slot, aarzel niet om het kantoor van jouw dierenarts te bellen, zelfs als je een kat met een plat gezicht zoals de Pers hebt en het gesnurk ervan vervelend klinkt. Het verwaarlozen van een niet-gediagnosticeerde gezondheidstoestand kan een fatale afloop hebben voor jouw dierbare haarbal.