kat drinkt water

Waarom drinken katten vuil water?

Katten leven al duizenden jaren naast mensen. Hoewel dit een lange tijd is, is het niet lang genoeg voor katten om zich volledig aan het huiselijk leven aan te passen. Dit leidt ertoe dat katten vreemde gewoontes ontwikkelen, zoals het drinken van vuil water. Zelfs als je vers, schoon water geeft, kan je kat er nog steeds voor kiezen om uit een plantenpot, regenton of plas te drinken.

Katten zullen vuil water drinken als ze een hekel hebben aan het water dat je hebt verstrekt, het drinkbakje of de plaats waar de bak staat. In het wild weigeren katten te drinken waar ze jagen, omdat kadavers van dieren het water zouden vervuilen en ze ziek zouden maken. Dus als de drinkbak van een huiskat in de buurt van zijn voer staat, kan hij instinctief weigeren te drinken.

Een plastic drinkbak raakt na verloop van tijd bekrast, waardoor bacteriën zich in de kleine spleten kunnen ophopen. Omdat katten gevoelige neuzen en smaakpapillen hebben, zullen ze weigeren schoon water te drinken als het in een besmette drinkbak zit. Omdat katten er niet van houden om water op te likken uit bakken waar hun gevoelige snorharen de rand raken, is de vorm van de drinkbak een belangrijke factor.

Waarom drinken katten modderig water?

Zelfs als katten betere opties hebben, kunnen ze er nog steeds de voorkeur aan geven modderig, stilstaand water te drinken. Eigenaren zorgen voor drinkbakken gevuld met vers drinkwater, maar hun katten weigeren nog steeds om daar uit te drinken.

In plaats daarvan drinken katten uit:

 • Toiletten
 • Wastafels
 • Kamerplanten
 • Plassen
 • Regentonnen
 • Visvijvers
 • Afvoeren

Het lijkt misschien alsof je kat opstandig is. Het is echter normaal dat katten hun kans wagen met modderig water in plaats van wat je in hun drinkbakken hebt gedaan.

De meeste redenen zijn verbonden met instinct. Katten hebben oude gewoonten en instincten niet helemaal de rug toegekeerd. Ze moeten tenslotte nog volledig gedomesticeerd worden.

Je kat drinkt het liefst modderig water om de volgende redenen:

Waterbak te dicht bij voerbak

Katten vermijden instinctief waterbronnen die te dicht bij hun voedsel staan.

Wanneer katten in het wild op dieren jagen, ontbinden de karkassen en rotten. Katten weten dat waterbronnen in de buurt van dode dieren bacteriën bevatten. Dus gaan ze ergens anders drinken.

Natuurlijk eten veel katten al het voedsel in hun voerbak op en het vervuilt hun water niet. Desalniettemin is er nog steeds iets dat hen vertelt om water zo ver mogelijk van hun voedergebied te drinken.

Waterbak is van plastic

Plastic drinkbakken kunnen beschadigd raken door je kat, vaatwasser of jezelf. Wanneer dit gebeurt, kunnen bacteriën zich in de scheuren ontwikkelen. Zelfs als je het routinematig schoonmaakt, kunnen de microben overleven.

Zelfs als je geen barst ziet, zal je kat het wel merken. Katten hebben een goed reukvermogen en hun snorharen zorgen voor sensorische input, net als menselijke vingertoppen.

Je kat begrijpt misschien dat zijn water per ongeluk besmet is of dat binnenkort zal zijn. In plaats van het risico te nemen, besluiten ze ergens anders water te gaan zoeken.

De vorm van de waterbak klopt niet

Met dat in gedachten zijn de snorharen van een kat erg gevoelig. Als ze voortdurend tegen de waterbak strijken terwijl de kat drinkt, leidt dit tot irritatie.

Dat is vooral gebruikelijk bij diepe bakken of bakken met een smalle rand. In plaats van elke keer dat hij drinkt gekieteld of gepord te worden, zal de kat een andere optie kiezen.

Katten houden van meerdere drinkbronnen

Katten drinken niet altijd uit dezelfde waterbron. De locatie is misschien niet altijd beschikbaar, er kunnen roofdieren in de buurt zijn en het is altijd goed om opties te hebben.

Huiskatten drinken meer water als ze ernaar moeten zoeken. Het ligt in hun aard om naar hun hulpbronnen te zoeken en te doen alsof ze jagers zijn die proberen te overleven in plaats van verwende huisdieren te zijn.

Het water zit te lang in de waterbak

Katten zijn kieskeurig en weigeren water te drinken dat te lang heeft stilgestaan.

Na een paar uur zullen stofdeeltjes en bacteriën het wateroppervlak bedekken. Hoewel modderig water dat katten drinken veel vuiler is, kan het aantrekkelijker ruiken dan wat er in de kom zit.

Het water smaakt niet goed

Menselijk drinkwater wordt vaak gezuiverd met chemicaliën, die katten kunnen detecteren. Hoewel ze onschadelijk zijn voor mensen, kan uw kat denken dat het water verontreinigd of giftig is.

kat drinkt water

Waterbak is niet correct schoongemaakt

Als de waterbak niet goed is schoongemaakt, zal je kat weigeren eruit te drinken. Dit zijn niet alleen waterbakken die slecht zijn gewassen, maar ook waterbakken die met chemicaliën zijn gewassen.

Onthoud dat katten gevoelige neuzen hebben, dus gebruik geen bleekmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen om de waterbak te wassen. Als die geur niet volledig wordt verwijderd, zal je kat er niet van drinken.

Houden katten van oud water?

Dieren drinken uit stromende beken en rivieren. In stilstaand water zullen bacteriën en stof sneller neerslaan.

Als zodanig worden katten meestal aangetrokken door bronnen met bewegend water (zoals kranen) omdat ze denken dat het veiliger is om te drinken. Stromend water bevat ook meer zuurstof dan stilstaand water. Hierdoor kan het beter smaken.

Geven katten de voorkeur aan vuil water?

Katten zullen altijd drinken uit een bron waarvan zij denken dat deze veilig is.

Volgens diverse bronnen nemen katten, hoewel ze een aangeboren antiviraal immuunsysteem hebben, graag de veiligere optie.

Als de staat of positie van de waterbak niet bevredigend is, zal de kat ergens anders gaan drinken. Zelfs als je het water ververst, zal het moeilijk zijn om van gedachten te veranderen zodra een kat besluit dat de waterbak verboden is.

Katten begrijpen niet dat bepaalde waterbronnen, zoals toiletpotten, ongezond zijn om uit te drinken. In hun gedachten is hun waterbak besmet. Elk ander water dat anders ruikt of smaakt, zal veel acceptabeler zijn.

Evenzo is wat schoon is voor katten niet altijd wat schoon is voor mensen. Goed ruikend water kan nog steeds chemisch behandeld water bevatten of water dat verontreinigd is met giftige vloeistoffen.

Sporen van zout en mineralen zullen ook aantrekkelijk zijn voor katten, omdat ze meer aards en natuurlijker ruiken.

Waarom drinken katten water van planten?

Water van planten bevat doorgaans meer zuurstof en mineralen dan kraanwater.

Dit verrijkt het water, waardoor het meer biologisch smaakt en ruikt, dus katten prefereren dit boven menselijk drinkwater. Ons water wordt meestal gezuiverd met chemicaliën en te vaak gefilterd.

Katten halen hun mineralen uit het zoete water dat ze in rivieren en beken vinden. Afhankelijk van hun dieet hebben huiskatten geen bronnen van mineralen, maar hun lichaam heeft het nog steeds net zoveel nodig als wij.

Katten ruiken de microben die het water bevat en worden aangetrokken door de aardse geur. Zolang de plant niet gevaarlijk is voor de kat om te eten, is het gezond om dit soort water te drinken.

Dit is vooral het geval als de kat verwilderd is, omdat hij een robuuster immuunsysteem heeft omdat hij op straat leeft.

Hoe zorg je ervoor dat een kat stopt met het drinken van vuil water?

Katten kunnen ziek worden van het drinken van vuil water, dus ontmoedig dit gedrag en drijf je kat terug naar zijn schone waterbak.

De beste manieren om dit te bereiken zijn onder meer:

 • Koop een ondiepe en brede drinkbak voor je kat
 • Maak de drinkbak elke dag schoon zonder bleekmiddel
 • Koop een drinkbak van keramiek, metaal of glas
 • Plaats de drinkbak uit de buurt van de voerbak
 • Plaats meerdere drinkbakken in je huis
 • Verander de locatie van de drinkbak wanneer de kat er genoeg van krijgt
 • Ververs elke dag het water in de drinkbak
 • Koop een drinkfontein speciaal voor katten

Als je besluit om je kat een drinkfontein te kopen, zorg er dan voor dat deze niet van plastic is gemaakt. Drinkfonteinen die volledig van keramiek of metaal zijn gemaakt, zijn veel beter dan die van plastic, maar zijn ook duurder dan die van plastic.

Katten zijn kieskeurig. Ze houden er misschien niet van om uit drinkbakken te drinken, hoe aantrekkelijk je ze ook maakt. Als je kat om wat voor reden dan ook weigert om water uit een drinkbak te drinken, kun je altijd wat water bij het natvoer gieten.

Is het veilig voor katten om regenwater te drinken?

Regenwater is veilig voor katten om te drinken als het aan twee criteria voldoet:

 1. Het wordt direct vanuit de lucht opgevangen
 2. Het gebied heeft minimale vervuiling

Regenwater wordt gedestilleerd en gezuiverd door verdamping door de zon. Regenwater pikt echter verontreiniging op in de lucht als het valt. Als je in een grote stad of in de buurt van een fabriek woont, wordt het afgeraden om regenwater op te vangen, omdat het door de vervuiling schadelijk wordt.

Als je in een gebied met schone lucht woont, dan kun je het regenwater zorgvuldig op vangen in een schone:

 • Glas
 • Metalen container
 • Keramische container

Het regenwater moet rechtstreeks uit de lucht vallen. Zodra het de grond of je dak raakt, beschouw het als besmet. Laat je kat het niet drinken.

kat drinkt water met poot

Kunnen katten ziek worden van het drinken van vuil water?

De meest voorkomende vorm van infectie die een kat krijgt, is leptospirose. Het is een bacteriële infectie die aanwezig is in:

 • Subtropische omgevingen
 • Moerassige, modderige wateren
 • Sterk overstroomde gebieden, zoals akkerbouwbedrijven

Buitenkatten lopen een grotere kans om besmet te raken. Volgens diverse bronnen lopen jonge katten die niet zijn gevaccineerd het grootste risico, vooral wanneer het veel regent.

Kunnen katten een urineweginfectie krijgen van vuil water?

Katten kunnen geen urineweginfectie krijgen van vuil water omdat water in de bloedbaan wordt opgenomen zodra het de maag bereikt. Van daaruit gaat het naar de nieren. Tegen die tijd zijn alle bacteriën en ziektekiemen verdwenen.

Als het water op de één of andere manier besmet zou zijn, zou het de maag en darmen aantasten, niet de blaas.

Katten krijgen een urineweginfectie als gevolg van:

 • Gebrek aan hydratatie
 • Diabetes
 • Schimmelinfecties

Kunnen katten wormen krijgen van vuil water?

Katten kunnen wormen krijgen van vuil water, de meest voorkomende soort zijn lintwormen. Stilstaand water, vooral als het warm, is een broedplaats voor vliegen en vlooien.

Dit gebeurt meestal wanneer katten:

 • Buiten in de zomer uit plassen drinken
 • Meerdere dagen alleen gelaten worden als de eigenaren weg zijn

Vliegen en ander ongedierte nestelen zich op het stilstaande water. Als dat de enige bron van hydratatie is totdat de eigenaren terugkeren, heeft de kat geen andere keuze dan te drinken wat beschikbaar is.

Geef je kat schoon en veilig water, ook als hij weigert het te drinken. Je kunt water ook aantrekkelijker maken voor katten.