hoeveel ruimte heeft een kat nodig

Hoeveel ruimte heeft een kat nodig?

Hoeveel ruimte een kat nodig heeft is niet wat je zou verwachten. Het is normaal om aan te nemen dat je kat zoveel mogelijk ruimte wil, maar katten zijn minder bezorgd over de ruimte en meer geïnteresseerd in de indeling van je huis.

De gemiddelde huiskat heeft ongeveer 20 vierkante meter leefruimte nodig. Zelfs de kleinste woningen hebben kamers met zoveel ruimte. Als je twee katten hebt, heb je twee keer zoveel ruimte nodig.

Een optimale indeling van het huis is belangrijker dan de grootte van de ruimte, aangezien katten graag klimmen en zich verstoppen. Als je kat geen plek heeft om zich terug te trekken, zal hij gestrest raken. Evenzo kan een grote open ruimte net zo stressvol zijn voor je kat.

Hoeveel vierkante meter ruimte heeft een kat nodig?

De benodigde ruimte is afhankelijk van het ras, de grootte, het gewicht, de gezondheid en de leeftijd van je kat. Sommige katten zullen energieker en speelser zijn dan andere, dus een zeer actieve kat heeft meer ruimte nodig om rond te rennen, te springen en te spelen.

Diverse bronnen bevelen aan om minimaal 20 vierkante meter ruimte per kat toe te staan. Dus als je meerdere katten moet huisvesten, moet je voor extra ruimte zorgen.

Het belangrijkste voor een kat is dat het praktisch ingericht is. Zelfs in het grootste huis kan een kat zich ongemakkelijk voelen, vooral als het een open ruimte is met weinig schuilplaatsen. Katten verstoppen zich graag en hebben plekken nodig die ze hun eigen territorium kunnen noemen.

Houden katten van open leefomgevingen?

Als mensen op zoek zijn naar een huis, is ruimte het eerste waar ze naar op zoek zijn. Het zal je misschien verbazen te horen dat katten de dingen niet op deze manier zien.

Als een kat wordt geconfronteerd met een aanzienlijke en onbevolkte woonruimte, zal hij zich ongemakkelijk voelen. Katten blijven graag verborgen en dwalen liever niet door open ruimtes, omdat ze zich hierdoor blootgesteld en kwetsbaar voelen.

Volgens diverse bronnen geven katten de voorkeur aan een kleine, afgesloten ruimte. Daarom vinden ze kartonnen dozen zo onweerstaanbaar. De instincten van katten vertellen hen dat ze veiliger zijn in een afgesloten ruimte die hen aan de baarmoeder doet denken.

Een kleine ruimte is ook warmer. Hoe opener en breder een ruimte, hoe langer het duurt om op te warmen. Katten hebben voorouders in de woestijn en hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen.

Dit betekent niet dat katten zich ongemakkelijk zullen voelen in grotere huizen. Het betekent alleen dat aan hun behoeften moet worden voldaan, net als in kleinere ruimtes. Een grotere kamer heeft meer schuilplaatsen en wat hoger gelegen grond nodig.

Kan een kat in een klein appartement wonen?

Katten leven graag in appartementen. Katten hebben de neiging hun energie te bewaren voor korte, gecontroleerde uitbarstingen. Dit is een instinctief gedrag omdat katten leven om te jagen. Door geen energie te verspillen, hebben ze genoeg reserve om prooien te besluipen.

Ook vinden katten veiligheid en tevredenheid in meer afgesloten ruimtes. Een appartement biedt veel verstopplaatsen, zoals kasten en achter meubels.

Als je in een appartement woont, moet je ervoor zorgen dat de gemeenschappelijke ruimtes ten minste 20 vierkante meter groot zijn. Als een kat echter eerder buiten rondzwierf, kan binnen opgesloten zitten tot destructief gedrag leiden.

Als je meerdere katten wilt houden, moet je goed nadenken over de beschikbare ruimte. Een goede formule hiervoor is als volgt onderverdeeld:

 • Meet de lengte van een kamer in meters
 • Meet de breedte van een kamer in meters
 • Vermenigvuldig deze twee getallen en deel de oplossing door 20
 • Dit vertelt je hoeveel katten comfortabel een kamer kunnen delen

Als een kamer bijvoorbeeld 10 meter lang en 4 meter breed is, is dit ruim voldoende voor 2 katten. Het hangt natuurlijk af van de indeling van je huis en het temperament van je katten.

hoeveel vierkante meter voor 2 katten

Heb ik extra kamers nodig voor een kat?

Je hebt geen extra kamer nodig, maar het zou handig zijn om deze ruimte voor je kat te hebben. Dit is waarom:

 • Je kat kan de kamer als zijn eigen kamer claimen. Dit zal helpen om zijn territoriale instincten te beheersen.
 • In deze kamer kun je een kattenbak plaatsen.
 • In deze kamer kan de kat gevoerd worden. De meeste katten houden van privacy terwijl ze eten. Houd de voerbak liever uit de buurt van de drinkbak.
 • Je kat kan ergens naartoe kunnen vluchten als hij zich overweldigd voelt.
 • De kamer kan worden omgebouwd tot een katten-kamer, gevuld met speelgoed en uitrusting om je kat bezig te houden.

Heb ik een buitenruimte nodig voor een kat?

Als je kat gewend is om binnen te leven, zal hij waarschijnlijk tevreden zijn om daar te blijven. Sommige bronnen zijn zelfs van mening dat alle katten binnenkatten zouden moeten zijn. Als je een kat in huis neemt die gewend is aan het buitenleven, kan een tuin een goede compromis zijn.

Buitenruimte geeft een kat ook de kans om te voldoende te bewegen, en hij heeft ruimte om te rennen, springen, klimmen en prooien te achtervolgen. Als je kat zich een beetje lui voelt, gaat hij natuurlijk gewoon zonnebaden. Weinig dieren houden meer van de zon dan katten.

Als je meerdere katten in een klein huis of appartement hebt, is een buitenruimte aan te raden. Elke kat die onder stress staat, heeft een plek nodig om te ontsnappen. Het stimuleert ook om meer onafhankelijkheid te zijn bij verlegen katten.

Wat zijn de beste katten voor kleine huizen?

Je kunt rassen vinden die het goed doen in een beperkte ruimte. Als je een aanhankelijke schootkat in huis neemt, wil hij zijn waar jij je bevindt. Als hij opgerold in je schoot ligt, zal hij het gebrek aan ruimte niet opmerken. Voorbeelden zijn:

 • Heilige Birmaan
 • Ragdoll
 • Burmees

Als je op zoek bent naar een kat die onverschillig is voor kleine ruimtes, overweeg dan een:

 • Britse korthaar
 • Amerikaanse korthaar

Deze rassen zijn stil, onafhankelijk, niet-verharend en aanpasbaar. Ze zullen zich dus meer tevreden voelen in een appartement of klein huis.

Britse korthaar kitten

Hoe weet ik of mijn kat meer ruimte nodig heeft?

Katten zijn niet altijd expressieve dieren, dus je zult hun lichaamstaal moeten leren. Waarschuwingssignalen dat een gebrek aan ruimte je kat benadrukt, zijn onder meer:

 • Sproeien en plassen buiten de kattenbak
 • Altijd verstoppen onder bedden en andere meubels
 • Overmatig verzorgen en krabben
 • Destructief gedrag, inclusief krabben aan meubels
 • Gaan voor vrijheid wanneer je een deur of raam opent

Hoe maak je een kleine ruimte katvriendelijk?

Als je geen groot huis hebt, improviseer dan om het je kat naar de zin te maken. Deze stappen zullen de kwaliteit van leven van je kat verbeteren:

 • Houd de ruimte schoon. Katten houden niet van onhygiënische omstandigheden.
 • Vermijd tocht in open ruimtes. Als je een airconditioner of ventilator hebt, richt deze dan niet rechtstreeks op de voorkeursruimte van je kat.
 • Speel twee keer per dag met je kat. Het zal genieten van de ononderbroken een-op-een tijd, en het zal helpen om energie te verbranden.
 • Nabije prooi. Plaats een vogelvoeder buiten het gesloten raam of koop een aquarium. Met deze activiteiten kunnen katten zich urenlang vermaken.
 • Thuis opstelling. Zet je meubels zo neer dat je kat een hindernisbaan heeft. Dit compenseert het gebrek aan oppervlakte.
 • Verstopplaatsen. Kasten kunnen goede plekken zijn voor een kat om zich te verstoppen. Zet kartonnen dozen neer op verschillende plaatsen waar je kat in kan kruipen.

Sommige katten gedijen goed in kleinere huizen, vooral katten die nerveus en schichtig zijn. In hun gedachten, hoe meer open ruimte, hoe meer mogelijkheden roofdieren hebben om ze aan te vallen.

Neem de tijd om de voorkeuren van je kat te begrijpen en pas de omgeving dienovereenkomstig aan. Er wordt aan de minimale ruimtevereiste voldaan zolang een kat 20 vierkante meter ruimte heeft.