hoe schoon zijn katten

Hoe schoon zijn katten?

Katten hebben de reputatie schone dieren te zijn vanwege de talloze uren die ze besteden aan verzorging. De gemiddelde kat besteedt een groot deel van de dag aan het schoonmaken van zijn vacht en het verwijderen van vet, vuil en smeer. De naar achteren gerichte weerhaken op de tong van een kat zullen ook de losse haartjes die in de vacht zitten verwijderen, waardoor nieuw haar door kan komen en de bloedsomloop naar de huid wordt verbeterd.

Katten doen er alles aan om schoon te blijven. Een kat zal zijn vacht regelmatig verzorgen met speeksel om zijn vacht schoon en geurvrij te houden. Katten zullen ook hun behoefte begraven en zichzelf schoonmaken nadat ze naar het toilet zijn geweest. Natuurlijk zal een kat moeite hebben om deze taken uit te voeren als hij oud of te zwaar is en last van jicht heeft.

Een schone, gladde vacht die vrij is van geur is een teken van een gezonde kat. Als je goed voor je kat zorgt, dan zal je kat er schoon en gezond uitzien. Als je kat er onverzorgd of vies uitziet, zal daar een reden voor zijn.

Zijn katten schone huisdieren?

Katten worden algemeen beschouwd als de schoonste van alle huisdieren. Dat komt omdat katten een passie hebben voor verzorging en zelfverzorging, en ze hebben een hekel aan zich vies te voelen of heldere en onmiskenbare geuren af te geven.

Katten zijn toegewijd aan verzorging als een overlevingsinstinct, omdat een kat een mesopredator is. Ze jagen op kleinere prooien, maar weten dat ze niet bovenaan de voedselketen staan. Dit betekent dat katten graag ondetecteerbaar blijven.

De belangrijkste manier waarop katten dit bereiken, is door zichzelf te verzorgen. Hoe schoner een kat is, hoe kleiner de kans dat hij een geur afgeeft. Dit maakt op zijn beurt een kat moeilijk te volgen voor roofdieren. Je zult merken dat wilde en verwilderde katten er vaak onberispelijk uitzien.

Tenzij je kat oud of onbeweeglijk is vanwege stijve gewrichten, zal het wassen van je kat zelden nodig zijn.

hoe schoon is een kat

Zijn katten schoner dan honden?

Sommige honden zijn erg kieskeurig over hun verzorging en netheid. Evenzo kun je een zeldzame kat hebben die onverschillig is voor hygiëne. Katten zijn in de regel schoner dan honden.

Dat komt door de volgende redenen:

 • Katten brengen doorgaans meer tijd binnenshuis door.
 • Honden zijn meestal grotere dieren en minder bezorgd over roofdieren.
 • Honden plassen en poepen altijd buiten en stoppen zelden om zichzelf schoon te maken.

Zijn katten schoner dan mensen?

Op basis van de hoeveelheid tijd die ze aan verzorging besteden, zijn katten meer gefocust op schoonmaken dan mensen. Katten besteden tot de helft van hun dag aan zichzelf schoonmaken, terwijl mensen hun douchen of baden meestal tot één keer per dag of minder beperken.

Wanneer mensen douchen of baden, gebruiken ze een scala aan cosmetica. Douchegel, zeep en deodoranten houden mensen lang schoon en fris. Katten moeten veel vaker worden verzorgd. Hoewel het speeksel van een kat een effectief reinigingsmiddel is, heeft het bepaalde beperkingen.

Mensen dragen kleding om hun huid te beschermen tegen geuren en vlekken, terwijl de vacht van een kat wordt blootgesteld aan de elementen.

Mensen poetsen hun tanden een of twee keer per dag, maar katten niet. Dit betekent dat katten voedselresten in hun mond kunnen hebben. Katten hebben de hulp van hun baasjes en dierenartsen nodig om hun mond schoon te houden.

Hoe maken katten zichzelf schoon?

De belangrijkste methode van een kat om schoon te blijven is zijn speeksel.

De tong van een kat heeft holle papillen die vergelijkbaar zijn met een haarborstel. Speeksel zit gevangen in deze papillen. De kat zal zijn poten likken en het speeksel overbrengen. De kat wrijft dan met zijn poten over zichzelf. Daarbij wordt het speeksel gelijkmatig verdeeld.

Dit dient meerdere doelen bij het schoonhouden van een kat. Speeksel is verwant aan baden met water. Het klinkt misschien niet hygiënisch voor menselijke maatstaven, maar het werkt goed voor een kat. Speeksel koelt een kat ook af op een warme dag, waardoor hij niet oververhit raakt en gaat zweten.

Dit speeksel verdeelt de oliën gelijkmatig over de vacht van een kat. Dit betekent dat huidoliën zich niet op één locatie kunnen ophopen. Als dit gebeurt, begint de vacht van een kat er gematteerd en vettig uit te zien. Ook zou de kat een geur gaan produceren.

Gezonde katten verliezen zelden interesse om schoon te blijven. Als hij is gestopt met verzorgen, is je kat waarschijnlijk ziek of fysiek niet in staat om zichzelf te verzorgen vanwege obesitas, cognitieve achteruitgang of een degeneratieve gewrichtsaandoening.

hoe schoon is de tong van een kat

Hoe schoon is de mond van een kat?

Katten poetsen hun tanden niet, waardoor het voer gaat rotten. De opeenhoping van bacteriën kan bij katten tandvleesaandoeningen en tandverlies veroorzaken.

Om de bacteriën in de bek van een kat tot een minimum te beperken, moet je regelmatig zijn tanden poetsen. De tanden van een kat moeten eenmaal per week worden gepoetst met tandpasta die specifiek is voor katten. Natuurlijk zullen de meeste katten zich verzetten tegen deze handeling, althans in het begin.

Hoe schoon is de tong van een kat?

De tong van een kat is bedekt met kleine borstelharen, papillen genaamd, die allerlei vreemde voorwerpen vangen.

Als een kat op knaagdieren/vogels jaagt, blijven bacteriën en ziektekiemen gevangen op de papillen. Dit betekent dat de tong van een kat waarschijnlijk niet schoon is. Laat een kat geen open wonden likken.

Zijn katten schoon na het poepen?

Katten zijn voorzichtig met opruimen na het ontlasten.

Als een kat poept, zal hij alle ontlasting in de vulling begraven. Dit is een overlevingsinstinct, vergelijkbaar met het verzorgen. De kat wil niet dat een roofdier weet dat hij in de buurt is, en eventuele poep-/urineresten kunnen een voor de hand liggende weggever zijn.

Als een kat een gezond dieet heeft, moet hij stevige ontlasting hebben, die daarna slechts beperkt moet worden schoongemaakt. De kat maakt zijn eigen billen schoon met zijn tong, wat onhygiënisch is.

Als je droge ontlasting rond de billen van je kat ziet, verwijder dan alle kleverige of opgedroogde resten. Het sterke reukvermogen van de kat zal de ontlasting detecteren en door het huis rennen, in een poging het eraf te schudden/wrijven.

Vuile billen bij katten zijn gevaarlijk. Volgens bepaalde bronnen kunnen katten parasieten in hun ontlasting gebben, wat kan leiden tot een infecties.

Hoe een kat schoon te houden?

Katten zorgen voor hun eigen schoonmaakbehoeften. Er kunnen tijden komen dat je moet ingrijpen, vooral als je een oudere kat hebt. Als je kat een operatie heeft ondergaan of onwel is, heeft hij mogelijk hulp nodig om schoon te blijven.

Gewicht beheren

Het gewicht van je kat onder controle houden is erg belangrijk om hem schoon te houden.

Als je kat overgewicht heeft, zal hij moeite hebben om zichzelf te verzorgen omdat hij zich niet voldoende kan bewegen. Hierdoor komt er vuil in de vacht vast te zitten. Je kat zal ook moeite hebben om zichzelf schoon te maken na het ontlasten.

Het standaardgewicht voor een huiskat is circa 4,5 kilo. Dit houdt echter geen rekening met het ras van de kat. Een grote kat, zoals de Maine Coon, kan tot 9 kilo wegen, terwijl een Munchkin-kat minder dan 4,5 zal wegen.

Je kunt altijd zien of je kat te zwaar is. Als de kat zichzelf niet kan schoonmaken, stopt hij met proberen. Dit zal leiden tot een rommelige, vuile en onverzorgde vacht. De kat kan ook een vieze onderkant hebben.

Je kat zal moeten afvallen, omdat dit het risico op diabetes of hartaandoeningen vermindert en tegelijkertijd het vermogen van de kat om zichzelf schoon te maken, herstelt. Het beperken van de voedselinname blijft de meest impactvolle manier om dit doel te bereiken. Vervang voedsel dus door andere activiteiten die plezier brengen, zoals spelen.

Mobiliteit verbeteren

Naarmate je kat ouder wordt, wordt artritis steeds waarschijnlijker.

De meeste katten ouder dan 10 jaar zullen een zekere mate van degeneratieve gewrichtsziekte ervaren. Helaas is dit volgens verschillende dierenartsen niet altijd herkenbaar aan de hand van scans.

Zoek in plaats daarvan naar deze symptomen:

 • Tegenzin om te bewegen, zoals rennen en springen
 • Plassen en poepen buiten de kattenbak
 • Kreupelheid
 • Agressie bij aanraking
 • Verlies van interesse in spelen of jagen

Een jichtige kat zal het verzorgen moeilijk en pijnlijk vinden.

Je zult dit ongemak moeten beheersen door het volgende te doen:

 • De gewrichten masseren
 • Glucosaminesulfaat supplementen
 • Lage kattenbakken voor gemakkelijke toegang
 • Zachte bedden en kussens om te helpen ontspannen en slapen
 • Warmte op gewrichten om stijfheid en ongemak te verminderen
 • Pijnstillende medicijnen, voorgeschreven door een dierenarts

Na verloop van tijd zal je kat meer moeite hebben met zijn mobiliteit.

Begeleide verzorging

Je moet helpen met het verzorgen. Wrijf wat ongeparfumeerde vochtige doekjes over de vacht van je kat.

Borstel de vacht van je kat om overtollig haar te verwijderen. Afgezien van het schoonmaken van je kat, vermindert het het aantal haarballen.

Heeft mijn kat een bad nodig?

Soms is een bad onvermijdelijk. Als je kat zich over de grond heeft gerold of de vachtverzorging gedurende langere tijd achterwege heeft gelaten, is baden de enige optie.

Je hebt een kattenspecifieke shampoo nodig, omdat katten een gevoelige huid hebben. Shampoo voor mensen, of zelfs andere diersoorten, zal de natuurlijke pH-waarde verstoren.

Zijn huizen met katten vies?

Het binnen houden van een kat mag niet leiden tot een vies huis. Een rommelig, vies of stinkend huis is meestal te wijten aan menselijke passiviteit. Als je de kattenbak, verharen en geur beheert, kan de aanwezigheid van een kat in je huis onopgemerkt blijven.

Twee factoren hebben je aandacht nodig.

schone kat

Kattenbakken

Het beheren van het gebruik van een kattenbak door je kat is essentieel om je huis schoon te houden. Dit houdt in dat de kattenbakvulling om de dag wordt vervangen en dat de kattenbakkorrels meerdere keren per dag wordt uitgeschept en geschud om klonteren te voorkomen.

Dit zorgt er ook voor dat je kat niet met vieze pootjes door het huis loopt. Vuile kattenbakvulling zal aan de poten van je kat blijven kleven en dit kun je vervolgens in je huis terugvinden.

Nadat een kat zich ontlast heeft, graaft hij om het bewijs te begraven. Als er te veel vulling in de bak zit, wordt deze over de vloer geschopt. Als het probleem aanhoudt, overweeg dan een kattenbak met een kap.

Verharen

Katten verharen in de lente, wat een natuurlijke reactie is.

Wanneer het lichaam van een kat een gebrek aan natuurlijk licht detecteert, gaat het ervan uit dat de winter eraan komt. Dit zal ertoe leiden dat de kat een nieuwe vacht krijgt om warm te blijven als de temperatuur buiten daalt.

Naarmate de dagen langer worden en de lente aanbreekt, heeft de kat deze extra vacht niet meer nodig en zal ze gaan verharen. Dit zal de hele lente natuurlijk gebeuren, maar je kunt het onder controle houden door de vacht van je kat te borstelen.

Deze vacht bevat dode huidcellen en het zijn de huidschilfers die een allergische reactie veroorzaakt. Omdat de kat het verharen niet onder controle heeft, moet je stappen ondernemen om het probleem te minimaliseren.

Katten besteden meer tijd aan het schoonmaken van zichzelf dan andere dieren. Volgens diverse bronnen besteden katten ongeveer 5 uur per dag aan het verzorgen. Als een kat vies is of stinkt, kan hij ziek zijn of een fysiek probleem hebben waardoor hij zich niet meer kan wassen.

De meest voorkomende verklaringen voor dit verlies van reinheid zijn gewichtstoename, cognitieve disfunctie en gewrichtspijn.