kat eet voer voerbak

Hoe je kunt voorkomen dat je kat te snel eet

Etenstijd is voor veel katten het hoogtepunt van de dag. Deze opwinding kan echter schadelijk zijn. Als een kat te snel eet, loopt hij het risico onverteerd voedsel op te braken. Het kan ook zwaarlijvigheid veroorzaken. Een kat die snel eet, zal niet beseffen dat hij vol is, en eet meer om dat gevoel te compenseren.

Als je meerdere katten hebt, voer ze dan in aparte kamers. Dit voorkomt concurrentie om voedsel. Voer kleinere porties, meerdere keren per dag. Op deze manier hoeft je kat niet de hele dag op eten te wachten. Speciale voerbakken en getimede voerbakken bieden geautomatiseerde oplossingen. Het eten van brokjes duurt langer dan natvoer, maar een dieetovergang moet langzaam uitgevoerd worden.

Neem de tijd om erachter te komen waarom je kat zo snel eet. In sommige gevallen heeft de kat gewoon honger of is gulzig. In andere gevallen kan een aanpassing van de levensstijl nodig zijn. Als je de reden voor het gedrag van een kat begrijpt, dient zich meestal een oplossing aan.

Hoe te voorkomen dat een kat te snel eet

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat een kat te snel eet. Probeer de reden voor het gedrag van je kat te begrijpen om te begrijpen welke methode het meest effectief is. Veel voorkomende verklaringen voor een kat die snel eet, zijn onder meer:

 • Honger, want de kat wacht de hele dag op eten
 • Onzekerheid veroorzaakt door meerdere katten in huis of onregelmatige voedingsschema’s
 • Oude gewoonten
 • Voedsel instinctief behandelen als een wilde prooi
 • Gulzigheid

Wat de reden ook is, het is belangrijk om een ​​kat te leren niet te snel te eten. Uitgebraakt voedsel opruimen is nooit prettig. Een kat die snel eet, kan ook andere ongewenste gewoonten ontwikkelen.

De kat begrijpt niet dat hij voedsel heeft uitgebraakt omdat hij te snel at. Het weet gewoon dat het na een maaltijd weer honger heeft en meer voedsel zal zoeken. Sommige katten weigeren zelfs te eten. Ze gaan ervan uit dat ze van al het voedsel ziek worden.

Dit kan uiteindelijk tot een slechte gezondheid leiden. Diverse bronnen linken dit aan een aandoening die bekend staat als abnormaal eetgedrag; namelijk pica. Voedselagressie is een ander voorbeeld.

Gelukkig is het eten van voer één van de gemakkelijkere negatieve gedragingen om op te lossen. Er zijn meerdere oplossingen voor te snel eten bij katten, dus pas de oplossing aan de oorzaak aan.

Voedingsschema’s

Twee van de meest voorkomende verklaringen voor een kat die te snel eet, zijn honger en onzekerheid. Beide problemen kunnen worden opgelost door je kat op een regelmatig voedingsschema te zetten.

Als jij je kat op willekeurige tijden voedt, zal hij nooit weten wanneer er eten komt. De kat eet dan elke maaltijd alsof het de laatste is. Wat de kat betreft dan in ieder geval.

Help je kat te begrijpen dat hij dagelijks gevoerd zal worden door voer volgens een bepaald tijdschema te serveren. Verbind dit met andere activiteiten, zoals spelen. Katten leren snel een bepaalde routine. Ze begrijpen dat je ze een uur na thuiskomst van het werk, na speeltijd, te eten geeft.

Katten hebben er ook baat bij als hun dagelijkse hoeveelheid voer wordt opgesplitst in twee maaltijden. Zo hoeft de kat niet de hele dag op eten te wachten. Als hij eerder heeft gegeten, is het onwaarschijnlijk dat een kat ’s avonds honger heeft. Dit voorkomt op zijn beurt dat de kat zijn avondmaaltijd te snel verslindt.

Speurtochten met voedsel

Zelfs de meest tamme huiskat behoudt bepaalde wilde instincten. De belangrijkste hiervan is het verlangen om te jagen. Je kunt een beroep doen op dat katteninstinct en het eet tempo vertragen door speurtochten met voedsel te creëren.

Alle katten zijn dol op jagen. Bepaalde kattenrassen zullen dan hun prooi opeten, waaronder muizen en vogels. In het wild sleept een kat zijn prooi meestal naar een veilige plek om te eten. Als dit niet mogelijk is, zal het de prooi snel verslinden. Katten voelen zich niet graag blootgesteld aan hun eigen “vijanden”.

Plaats kleine porties voedsel op verschillende plekken in je huis. De kat zal zijn neus volgen en de verschillende voedselbronnen opsporen. Dit geeft een gevoel van prestatie. De kat heeft het gevoel dat hij zijn maaltijd heeft verdiend door op hem te jagen.

Deze aanpak kan echter averechts werken. De kat voelt zich misschien niet klaar om het spel te stoppen en je lastig te vallen voor meer voer. Bovendien zullen niet alle katten het prettig vinden om voor hun voer te moeten werken. Oudere, luie katten zullen dit als een last beschouwen en hun interesse verliezen. Beoordeel de gewoonten en het temperament van je kat door deze tactiek eens toe te passen.

Geïsoleerde voedingsgebieden

Als je meer dan één kat hebt, moeten de dieren apart worden gevoerd. Elke kat heeft zijn eigen, geïsoleerde voerplek nodig. Als jij niet aan deze verwachting voldoet, kan rivaliteit de kop opsteken. Deze rivaliteit kan leiden tot voedselonzekerheid.

In alle kattengroepen zal de ene kat een dominante status krijgen boven de andere. In de meeste opzichten zullen beide katten dit accepteren. Katten kunnen echter beschermend worden over hun voedsel. Een dominante kat kan een onderdanige tegenhanger pesten. De ene kat kan beide maaltijden eten, waardoor de andere honger krijgt.

Geadopteerde katten die voorheen in een huishouden met meerdere huisdieren leefden, kunnen hun snelle eetgewoonte meenemen. Zo’n kat kan bang zijn dat hij, tenzij hij snel eet, niet kan eten. Andere katten zullen hun voedsel verbergen of begraven. Alleen eten, ongestoord door mens of dier, helpt de kat zich op zijn gemak te voelen.

Zorg ervoor dat meerdere katten tegelijkertijd in verschillende kamers worden gevoerd. Laat de katten elkaars eten ruiken. Als er voldoende tijd is, zal deze onzekerheid omtrent voedsel voorbijgaan. Als beide katten eenmaal normaal eten, kunnen ze misschien zelfs samen eten.

Binnenvallende buurtkatten

Als je maar één huisdier hebt, vraag jij je misschien af ​​waarom je kat zo onzeker lijkt. Houd er rekening mee dat de concurrentie mogelijk niet van binnenuit komt. Als je een ouderwetse kattenluik hebt, kunnen er andere katten in je huis komen.

Katten kunnen nieuwsgierig zijn en respectloos zijn voor bepaalde regels. Je eigen kat is waarschijnlijk het huis van iemand anders binnengegaan als hij buiten rondzwerft. Als een lokale kat je huis of grond heeft betreden, heeft deze mogelijk voedsel gevonden. Je eigen kat kan nog steeds van zijn eigen maaltijd weg worden gepest.

Zelfs als jij katten uit de buurt buiten houdt, kunnen andere dieren je huis ontdekken. Deze dieren zijn waarschijnlijk agressiever tegenover je kat en stelen van zijn voer. Dit moet worden beheerd.

Als je kat risico loopt op bezoekers van buitenaf, beperk de toegang dan. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door te investeren in een magnetisch kattenluik. Je kat krijgt dan een halsband om die het luik activeert. Op deze manier heeft alleen je eigen kat toegang tot jouw huis – en zijn eigen voerbak.

Andere stressfactoren

Het zijn niet alleen andere dieren die bij een kat angst kunnen veroorzaken. Katten zijn bijzonder apart over de omstandigheden waarin ze eten. Controleer op één van de volgende problemen rond de voerbak van je kat.

 • Harde geluiden (tv-toestellen, radio’s)
 • Koude tocht
 • Extreme hitte
 • Vreemde geuren
 • De nabijheid van de kattenbak
 • Grondgebied opgeëist door mensen of andere huisdieren

Dit zijn allemaal veel voorkomende stressfactoren voor katten. Het kan zijn dat je kat snel eet, zodat hij kan eten en vertrekken. Maaltijden moeten een ontspannende ervaring zijn voor een kat, niet iets om te verduren voordat ze moeten ontsnappen.

Nieuwe voerbakken

Het kan zijn dat je niet kunt voorkomen dat een kat te snel eet. Het gedrag zit te diep in de psyche van je kat. Als dit het geval is, kun je misschien investeren in gespecialiseerde voerapparatuur.

Twee veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn trage voerbakken en getimede voerbakken. Beide artikelen zijn te koop in elke gerenommeerde dierenwinkel.

Langzame voerbakken

Een langzame voerbak ziet eruit als een typische voerbak, maar wel met één significant verschil. Terwijl traditionele voerbakken plat zijn, bevat een langzame voerbak ribbels in het midden.

Dit betekent dat je kat rond en langs deze richels moet eten. Ze fungeren als obstakels die snel, overdreven snel eten verhinderen. Je kat heeft geen andere keuze dan af en toe te stoppen met eten om van houding te veranderen.

Het enige waar je op moet letten met een langzame voerbak is vermoeidheid van de snorhaar. Het zal voor een kat moeilijk zijn om niet met zijn snorharen tegen deze kom aan te komen. Dit kan pijnlijk worden. Als je kat vatbaar is voor vermoeidheid van de snorharen, gebruik dan een extra grote kom voor meer ruimte.

Als je geen langzame voerbak wilt gebruiken, kun je een voorwerp als hindernis gebruiken. Een grote golfbal heeft bijvoorbeeld hetzelfde doel. Dit is echter niet zonder risico. De kat zou kunnen proberen het item in zijn haast op te eten, kan zijn tanden hier op afbreken of zelfs door te slikken.

Getimede voerbakken

Een automatische voerbak wordt meestal geassocieerd met brokjes. Deze apparaten kunnen worden geprogrammeerd om op vaste tijden van de dag voedsel vrij te geven.

Dit kan van onschatbare waarde zijn voor katteneigenaren die er niet van houden om ’s nachts lastig gevallen te worden. Als je kat een nachtelijke snack wil, zal een getimede voederautomaat hiervoor zorgen.

Misschien nog belangrijker is dat een getimede voerbak vaste hoeveelheden brokjes per keer kan afgeven. Dit zal het eetgedrag van je kat stimuleren. Je kat zal snel het schema leren dat de getimede voerbak aanhoudt.

De kat zal dan op gepaste tijden inchecken en weinig maar vaker op een dag eten. Dit zal het gulzige gedrag ontmoedigen. Er zijn ook getimede voerbakken voor natvoer verkrijgbaar.

Deze zullen echter minder snel helpen bij het eten. Er is een volledige maaltijd beschikbaar voor de kat wanneer het apparaat wordt geopend. De kat blijft net zo goed geneigd om haastig te eten. Als je van plan bent om een voerbak te gebruiken, moet je je kat op een dieet van brokken zien te krijgen.

Voedsel balanceren met water

Water toevoegen aan het dieet van een kat kan een effectieve manier zijn om het eet tempo te vertragen. Deze methodologie is aantoonbaar effectiever met brokjes. Het is onwaarschijnlijk dat de vloeistof de smaak zo sterk beïnvloedt. Je kunt echter ook water op natvoer aanbrengen.

Water vertraagt ​​het eet tempo van een kat omdat het de maag vult. De kat voelt zich sneller vol. Dit betekent dat het tegen het einde van een maaltijd begint te vertragen. De kat zal zich ongemakkelijk voelen als hij te snel probeert een volle bak met voer op te eten.

Water aan voedsel toevoegen heeft ook extra voordelen. De meest voor de hand liggende hiervan is hydratatie. Huiskatten stammen af ​​van wilde voorouders die in de woestijn leven. Dit betekent dat katten zelden genoeg drinken. Veel katten leven op de rand van uitdroging, vooral in de zomer. Water in voedsel zal stiekem de wateropname verhogen.

Volgens diverse bronnen vermindert water ook de calorie-inname. Dit kan van cruciaal belang zijn als je snel etende kat in gewicht aankomt.

Verminder de hoeveelheid voer van je kat met 20% en voeg 40% van de massa aan water toe. De kat zal afvallen en actiever worden. Dit kan gunstig zijn voor oudere katten, die minder bewegen ondanks een constante voedselinname.

Overschakelen naar droogvoer

Het volledig veranderen van het dieet van je kat moet als een laatste redmiddel worden beschouwd. Katten kunnen koppig zijn over eten. Als je een ander merk of soort kattenvoer meeneemt, kan de kat weigeren te eten totdat dit weer is hersteld.

Er zijn echter ook voordelen aan het overschakelen van een kat naar een dieet met alleen brokken. Een dieet dat alleen droog is, is doorgaans goedkoper dan natvoer. Dit kan handig zijn als je een vraatzuchtige kat hebt. Misschien nog belangrijker is dat het langer duurt om droogvoer op te eten.

Brokjes moeten worden fijn gekauwd voordat ze kunnen worden doorgeslikt. Je kat heeft geen andere keuze dan te vertragen. Hij kan geen brokjes opeten met het tempo van natvoer.

Je moet ervoor zorgen dat het droogvoer van goede kwaliteit is. Bespreek dit met een dierenarts of diervoedingsdeskundige. Ontdek welk merk voer het beste past bij de behoeften van je kat. Er moet rekening gehouden worden met leeftijd, ras en gewicht.

Verander je kat bovendien geleidelijk aan van natvoer naar droogvoer. Probeer niet ’s nachts te wisselen. Dit zal de maag van je kat van streek maken, wat kan leiden tot braken en diarree. Laat je kat geleidelijk wennen aan het nieuwe voer.

Lees ook: Waarom raken katten uitgekeken op hun eten? 20 redenen voor verlies van eetlust bij katten

Manier van serveren wijzigen

Je hoeft natvoer niet per se volledig uit het dieet van je kat te verwijderen. In plaats daarvan wil je misschien de manier waarop het wordt bereid en geserveerd, wijzigen.

In plaats van natvoer in stukjes te hakken, kun je overwegen om het in de voerbak te pletten. Dit zal de manier waarop je kat eet, veranderen. In plaats van het voer als ware in zijn mond te gooien, zal de kat het likken, lichtjes kauwen en doorslikken. Op deze manier kan hij nog steeds genieten van de smaken die in de maaltijd voorkomen.

Een kat die zijn voer likt, zal langzamer moeten eten. Dit wordt dan uiteindelijk de norm. Zodra dit is bereikt, kun je desgewenst teruggaan naar het hakken van het voer.

Er zijn veel manieren waarop je een kat kunt vertragen die te snel eet. Scheld de kat niet uit en neem zijn eten niet af. Dat is gewoon een negatieve associatie creëren met wat een plezierige activiteit zou moeten zijn. Bekijk in plaats daarvan deze oplossingen. Je kat leert in een mum van tijd betere tafelmanieren.