katten eten voer voerbak

Waarom raken katten uitgekeken op hun eten? 20 redenen voor verlies van eetlust bij katten

Katten zijn kieskeurig over hun voedsel, maar een weigering om langer dan 24 uur niet te eten kan gevaarlijk zijn. Als een kat stopt met eten, zal hij snel afvallen. Je moet dus uitzoeken waarom je kat weigert te eten en actie ondernemen.

Volgens deze bron is verlies van eetlust een symptoom van veel gezondheidsproblemen bij katten. De meest voorkomende reden voor een kat om te stoppen met eten, is tijdelijke ziekte. Maar een gebrek aan eetlust kan te wijten zijn aan alles, van tandpijn tot luchtwegaandoeningen.

De tekenen van gebrek aan eetlust kunnen variëren. Je kat kan in de verleiding komen door voedsel, maar eet niet goed. Of hij toont misschien helemaal geen interesse in welk voedsel dan ook. Soms kan een weigering om te eten gepaard gaan met braken of pijn.

Waarom is mijn kat gestopt met eten?

Als je kat niet meer eet, kan het begrijpen van de oorzaak (en) je helpen het probleem sneller op te lossen. Hier zijn enkele verklaringen:

Luchtwegaandoeningen

De afscheiding van aandoeningen van de bovenste luchtwegen kan de neus en ogen van je kat verstoppen, waardoor het zicht en de geur worden belemmerd. Als je kat zijn voer niet goed kan ruiken of zien, kan hij zijn eetlust verliezen.

Ziekten van de onderste luchtwegen veroorzaken ademhalingsmoeilijkheden, wat ongemak en een gebrek aan interesse in voedsel veroorzaakt.

Als je kat lijdt aan een aandoening van de bovenste luchtwegen, help dan de neusgangen vrij te maken met zoute druppels in zijn neusgaten of door hem naar een stomende badkamer te brengen. Hierdoor kan je kat beter ademen en zijn voer weer ruiken. Als dit niet werkt, breng je kat dan naar een dierenarts.

In de meeste gevallen kunnen ademhalingsproblemen worden opgelost met antibiotica.

Spijsverteringsproblemen

Sommige problemen met de spijsvertering kunnen gepaard gaan met braken, diarree, buikpijn, obstipatie en een opgeblazen gevoel. Katten kunnen voedsel weigeren vanwege deze symptomen, of ze kunnen een gebrek aan eetlust hebben als één van de eerste tekenen van een spijsverteringsprobleem.

Spijsverteringsproblemen die tot verlies van eetlust leiden, zijn onder meer:

  • Prikkelbare darmziekte
  • Onbalans van darmbacteriën
  • Maagzweren of -tumoren

Eventuele problemen, zoals een verstopping of ontsteking in de maag, alvleesklier, darmen of andere delen van de darmen van je kat, kunnen ervoor zorgen dat je kat niet eet. Als je vermoedt dat je kat een spijsverteringsprobleem heeft, breng hem dan onmiddellijk naar een dierenarts.

Tandheelkundige ziekte

Volgens onderzoek lijdt 50 tot 90% van de katten na de leeftijd van vier jaar aan één of andere vorm van gebitsproblemen.

Als je kat pijn voelt tijdens het eten, zal hij deze activiteit instinctief vermijden, zelfs als dit uithongering veroorzaakt. Pijnlijke of zieke tanden en tandvlees zijn een veelvoorkomende oorzaak van pijnlijk eten dat tot verlies van eetlust leidt. Enkele gebitsproblemen bij katten zijn:

  • Kaakbreuken
  • Tandvleesontsteking (gingivitis)
  • Parodontitis
  • Tandheelkundig abces

Gebitsproblemen zijn bij katten moeilijk te diagnosticeren. Daarom kan je dierenarts je kat verdoven of verdoven tijdens de diagnose.

Behandeling voor verlies van eetlust veroorzaakt door tandpijn hangt grotendeels af van de oorzaak. In de meeste gevallen kan dit worden voorkomen door regelmatig tandenpoetsen.

Gebitsproblemen zijn meestal omkeerbaar en kunnen worden behandeld met pijnstillers, antibiotica, professionele gebitsreinigingen en in ernstige gevallen het verwijderen van de pijnlijke tand.

Infecties

Infecties, ontstekingen en sommige ziekten kunnen het immuunsysteem ertoe aanzetten om het lichaam van je kat te zuiveren. Dit omvat niet alleen diarree en braken, maar ook tijdelijke weigering om te eten.

Als het verlies van eetlust van je kat gepaard gaat met andere tekenen en symptomen (vooral die van een infectie), breng hem dan onmiddellijk naar een dierenarts.

Verstoppingen

Haarballen of het inslikken van vreemde voorwerpen kunnen verstoppingen in de maag of darmen veroorzaken. Omdat een obstructie geen voedsel door de darmen laat passeren, kan dit veel ongemak en stress veroorzaken. Obstructies in de darmen gaan vaak ook gepaard met braken.

Sommige obstructies kunnen braken, diarree en verlies van eetlust veroorzaken wanneer ze door het spijsverteringskanaal gaan.

Je kat is krols

Naast paringsoproepen, overmatig verzorgen en markeren van het territorium, vertonen krolse katten een duidelijke afname van hun eetlust als ze krols zijn.

Een krolse kat wil zich voorbereiden op de voortplanting, niet eten. Verlies van eetlust door krolsheid kan tot 2 weken aanhouden. De eet routine van je kat zou na twee weken weer normaal moeten zijn.

Zwangerschap

De eetlust tijdens de zwangerschap kan van kat tot kat verschillen. Terwijl sommige katten een vraatzuchtige eetlust hebben als ze zwanger zijn, kunnen anderen weigeren te eten en plotseling stoppen met eten.

Zwangere katten kunnen ook ochtendmisselijkheid krijgen. Ochtendmisselijkheid bij katten begint meestal binnen 3-4 weken tijdens de zwangerschap en kan ervoor zorgen dat een kat haar eetlust verliest.

Smaak van het voer

Sommige katten raken uitgekeken op hun voer, simpelweg omdat ze het niet willen eten. Een kat kan ervoor kiezen om jarenlang slechts één soort en smaak van voedsel te eten, voordat hij besluit dat hij het niet langer wil eten.

Het is ongebruikelijk dat katten uitgekeken raken op hun voer. Daarom kan dit soort weigering om te eten worden beïnvloed door wijzigingen aan het voer door fabrikanten.

Sommige merken brengen subtiele veranderingen aan in de kwaliteit of smaak van voedsel zonder enige aanduiding op de verpakking. Het scherpe reuk- en smaakvermogen van een kat kan echter altijd zelfs de kleinste veranderingen waarnemen.

Kijk of er op de verpakking staat “nieuwe en verbeterde smaak” of bel de fabrikant voor eventuele recente wijzigingen. Misschien moet je een nieuw merk voer zoeken dat sterk lijkt op de favoriet van je kat.

Bedorven eten

Katten kunnen gemakkelijk zien wanneer hun voer oud, bedorven of over datum is. Wist je dat zelfs droogvoer ranzig kan worden? Als het voer van je kat niet op de juiste manier wordt bewaard, kunnen de vitamines en vetten in het voer verloren gaan.

Experts raden aan om kattenvoer in de originele verpakking te bewaren, omdat ze zijn ontworpen als perfecte verpakkingen die helpen om het voedsel langer vers te houden. Om de versheid van het droogvoer van je kat te behouden, bewaar je het gewoon in de originele zak en het liefst in een afgesloten bak.

Textuur van voedsel

Katten zijn kieskeurig over bepaalde voedselstructuren en -vormen. Sommige katten houden alleen van natvoer uit blik, terwijl anderen alleen knapperige brokjes lusten. Sommigen geven de voorkeur aan ronde brokjes, terwijl anderen de voorkeur geven aan driehoekig droogvoer.

Als je kat een moeilijke eter is, kan het helpen om een andere smaak, textuur of vorm van voedsel te proberen.

Het eten is te koud

Als je kat weigert zijn gebruikelijke natvoer te eten, controleer dan of het te koud is. Natvoer dat koud wordt, verliest gemakkelijk zijn heerlijke aroma, vooral wanneer het in de koelkast wordt bewaard. Katten houden niet van voedsel dat ze niet kunnen ruiken, dus probeer het voedsel een beetje op te warmen voordat je het in de kom van je kat doet.

Als je kat zijn natvoer niet aanraakt en het voer aan de bovenkant droog begint te worden, gooi het dan gewoon weg, was de kom en probeer het dan opnieuw.

Buiten de deur eten

Als je een kat hebt die naar buiten kan, onthoud dan dat hij zijn voer misschien ook van andere plaatsen haalt. Dit kan een ongeplande jacht zijn, of een buurman die je kat te eten geeft. Tegen de tijd dat jij je kat zijn eten aanbiedt, heeft hij misschien geen honger.

Veranderingen in het weer

Katten kunnen afhankelijk van het weer veranderingen in eetlust ervaren. Warm weer zorgt ervoor dat katten minder eten, misschien omdat ze proberen hun extra vetlaag te verliezen om koel te blijven in de zomer.

Recente vaccinatie

Verlies van eetlust is een veel voorkomende bijwerking van vaccinaties. Vaccinaties zijn levensreddend voor miljoenen katten en in de meeste gevallen zijn de bijwerkingen mild en tijdelijk. De eetlust van je kat zou binnen een paar uur terug moeten zijn.

Als je kat langer dan 24 uur weigert te eten, ga dan zo snel mogelijk naar je dierenarts.

Veranderingen in de omgeving

Katten geven de voorkeur aan voorspelbaarheid en routine. Daarom kan elke verandering in hun voedingsroutine, of zelfs hun leefruimte, leiden tot verlies van eetlust.

Ziek worden tijdens het reizen met de auto of het vliegtuig kan ook leiden tot een gebrek aan interesse in voedsel door misselijkheid.

In veel gevallen kan alleen de stress van reizen, veterinaire bezoeken, plotselinge geluiden in de leefruimte of veranderingen in de dagelijkse routine leiden tot een weigering om te eten.

Angst en depressie

Gevoelige katten hebben meer kans om te worden beïnvloed door veranderingen in huis, hun eigenaren, metgezellen en hun voedsel. Elke verandering in de vertrouwde routine van je kat kan zijn welzijn beïnvloeden en tot angst en depressie leiden.

Houd er rekening mee dat de meeste katten tijd nodig hebben om aan nieuwe soorten voedsel te wennen. Daarom kan dit de oorzaak van de stress zijn als je onlangs wijzigingen in het dieet hebt aangebracht.

Verander het voer van je kat niet hals over kop. Voeg in plaats daarvan een beetje nieuw voer toe aan het bestaande voer. Dit zal je kat geleidelijk aan zijn nieuwe dieet laten wennen.

Veranderingen in de locatie van de voerbak

Volgens onderzoek kunnen veranderingen in externe factoren, zoals de voedingsomgeving of het dieet, anorexia bij katten veroorzaken.

Dit komt vooral veel voor in huishoudens met meerdere katten. Elke verandering in de locatie van de voerbak is beangstigend voor een kat, vooral als de ene kat de andere pest. Elke keer dat de gepeste kat zijn kom nadert, kan de dominante kat er agressief naar staren. Dit zorgt ervoor dat de verlegen kat niet eet.

Als de kom van je kat te dicht bij een ander dier staat, zoals een luide hond of een luid voorwerp, zoals de stofzuiger of wasmachine, kan hij te bang zijn om zijn kom te benaderen.

Het kan zijn dat je kat een enge locatie moet passeren om het voer te benaderen. Identificeer de onderdanige of timide kat in je huis en bied hem voedsel aan in een afgesloten ruimte. Zorg ervoor dat je katten een goed voedingsschema hebben. Als je ervoor kiest om vrij te voer, moet het voer op meerdere locaties toegankelijk zijn.

Voedsel is te dicht bij het water of de kattenbak

In het wild eten, drinken en ontlasten katten op verschillende plekken. Als je de voerbak, waterbak en / of kattenbak dicht bij elkaar hebt geplaatst kan dit de oorzaak zijn van het onrust van je kat. Verplaats het voer gewoon uit de buurt van de kattenbak of het water en kijk of dat werkt.

Vermoeide snorharen

Het idee erachter is dat de snorharen van een kat zeer gevoelig zijn en als iets, zoals de zijkanten van een voerbak, het herhaaldelijk aanraakt, kan dit stress, ongemak en ongevoeligheid veroorzaken.

Na verloop van tijd kan vermoeidheid van de snorhaar ervoor zorgen dat je kat helemaal stopt met eten om het onaangename gevoel te vermijden.

Katten hebben 100 tot 200 zenuwcellen per snorhaar. De snorharen spelen een belangrijke rol bij het sturen van ruimtelijke informatie naar de hersenen, bijvoorbeeld of een ruimte te smal is om doorheen te kruipen.

Overweeg om borden te gebruiken in plaats van een diepe kom te gebruiken. Terwijl sommige katten vinden dat hun snorharen de kom net een beetje ongemakkelijk vinden, vinden anderen het misschien erg verontrustend.

Lees ook: Welke vitamines zijn essentieel voor katten?

Medicijnen in het voer

Katten hebben een sterk reukvermogen waardoor ze weten wat ze eten, vooral als het iets is waar ze zelf niet op hebben gejaagd.

Hoewel het oké is om af en toe een ontwormingsmiddel in het voer van je kat te doen, wordt het niet aanbevolen om het regelmatig aan te bieden via het voer.

Te vaak medicijnen aan het voer van je kat toevoegen kan verlies van eetlust en ongezond gewichtsverlies veroorzaken.

Een betere manier om je kat medicijnen te geven, is door snoepjes te gebruiken. Sommige traktaties zijn speciaal ontworpen om medicijnen mee aan te bieden.

Als je kat van rauw voer houdt, probeer dan een pil in een stuk rauw voer te stoppen.

Katten zijn op voedsel gerichte dieren. Dus als een kat plotseling zijn interesse in het voer verliest, zal er een verklaring zijn. Je moet achterhalen waarom je kat is gestopt met eten en de nodige aanpassingen doorvoeren. Als je kat meer dan 24 uur niet heeft gegeten, is het altijd beter om met je kat naar een dierenarts te gaan.