gezonde kat

Welke vitamines zijn essentieel voor katten?

Het kattenlichaam is een uniek stukje organische techniek. Het lichaam van een kat heeft een breed scala aan essentiële vitamines en mineralen nodig om optimaal te functioneren. Deze moeten altijd in het voer van een kat worden gevonden.

Vitaminen A, D, E en K zijn essentiële in vet oplosbare vitamines die katten nodig hebben. Katten hebben ook in water oplosbare vitamines uit de vitamine B-familie nodig. Naast deze vitamines hebben katten een aantal essentiële mineralen nodig. Kalium en magnesium zijn de belangrijkste.

Soms betekent een slechte gezondheid dat het lichaam van een kat geen vitamines uit voedsel kan halen. In dergelijke gevallen is supplementatie aan te raden. Vermijd supplementen bij verder gezonde katten. Overtollige vitamines en mineralen kunnen giftig zijn.

Voedingsvereisten voor katten

Een gezonde huid, vacht en botten, naast functionele organen en een scherpe geest, komen allemaal voort uit het dieet. Naast eiwitten, vetten en aminozuren zijn vitamines en mineralen essentieel voor de gezondheid van een kat.

Hoogwaardig voer levert de vitamines en mineralen die een kat nodig heeft, in de juiste hoeveelheden. Het aanvullen van deze inname kan gevaarlijk zijn. Overmatige vitamines en mineralen kunnen bij katten toxiciteit veroorzaken.

Raadpleeg de literatuur van je favoriete kattenvoer. Het moet alle vitamines en mineralen bevatten die een kat nodig heeft. Als dit niet het geval is, overweeg dan om over te schakelen naar een ander merk. Het aanvullen van minderwaardig voer kan op de lange termijn leiden tot gezondheidsproblemen, vooral bij oudere katten.

Welke vitamines hebben katten nodig?

Katten hebben 14 verschillende vitamines nodig om te gedijen. Deze moeten allemaal in het voer van je kat worden gevonden. Als dit het geval is, is verdere aanvulling niet nodig.

Als je kat enig teken van vitaminetekort vertoont, heeft je kat mogelijk een medische aandoening waardoor de opname van belangrijke vitamines wordt verhinderd.

Vitamine A

Vitamine A is gekoppeld aan een gezonde huid en visie bij katten. Als je kat zichzelf heeft verwond, bevordert vitamine A de genezing. Door deze vitamine te consumeren, zal de huid zich sluiten en regenereren.

Vitamine A is ook essentieel voor een goed nachtzicht. Een kat zonder vitamine A zal in het donker moeilijk kunnen zien. Omdat katten graag ’s nachts patrouilleren, kan dit gevaarlijk zijn.

Vitamine D

Vitamine D bindt calcium aan het lichaam van je kat. Dit betekent dat je kat zoveel calcium vasthoudt als hij nodig heeft. Dit voorkomt dat de botten van een kat broos worden. Dit is vooral belangrijk bij oudere katten.

Katten nemen niet veel vitamine D op uit de zonnestralen. Dit maakt vitamine D een belangrijk onderdeel van het dieet van je kat.

Vitamine E

Het immuunsysteem van je kat is afhankelijk van vitamine E. Als een kat onvoldoende vitamine E heeft, wordt hij aanzienlijk vatbaarder voor virussen en allergenen.

Vitamine E is belangrijk voor katten die van een op vis gebaseerd dieet houden.

Vis bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren, die oxidatie kunnen veroorzaken. Vitamine E gaat dit bestrijden.

Vitamine K

Vitamine K helpt het bloed van een kat te stollen. Zonder dit loopt een kat het risico bloedarmoede te ontwikkelen naarmate het bloed steeds dunner wordt. Vitamine K-tekort kan ook in verband worden gebracht met hemofilie (bloedziekte) bij katten.

Vitamine B1 (thiamine)

Vitamine B1 is één van de meest vitale componenten van elk kattenvoer. Helaas blijkt dat veel voedingsmiddelen deze vitamine missen.

Vitamine B1 is essentieel omdat het koolhydraten verwerkt. Dit is van cruciaal belang voor katten, omdat het lichaam van de kat moeite heeft om koolhydraten te verwerken. Bovendien bevordert thiamine de gezondheid van de hersenen. Zonder deze vitamine zullen de hersenen van je kat moeite hebben om berichten naar het zenuwstelsel te sturen.

Vitamine B2 (riboflavine)

Hoewel ze voornamelijk worden aangetroffen in zuivelproducten, die kattenonvriendelijk zijn, hebben katten riboflavine nodig. Vitamine B2 bevordert een gezonde vachtgroei bij een kat. Zonder deze vitamine zal je kat waarschijnlijk vachtproblemen krijgen.

Vitamine B3 (niacine)

De belangrijkste voordelen van vitamine B3 bij katten zijn voor de huid en de vacht. Niacine zorgt ervoor dat de huid van je kat robuust is en dat de vacht glanzend blijft. Bovendien breekt deze vitamine suiker en vet af en zet het om in energie.

Suiker is een minder probleem voor katten. De meeste katten houden niet van zoete smaken. Vet is echter een belangrijk onderdeel van het dieet van elke kat. Naarmate je kat ouder wordt, wordt hij minder actief. Hogere vitamine B3-waarden in de voeding verminderen het risico op obesitas.

Vitamine B4 (choline)

Vitamine B4 helpt, naast vitamine B8, om een ​​gezonde huid bij katten te behouden. Deze vitamines hydrateren de huid en beschermen deze tegen uitdroging.

Misschien nog belangrijker is dat vitamine B4 samenhangt met de hersenfunctie. Een tekort aan choline is in verband gebracht met cognitieve disfunctie bij katten. Vitamine B4 kan ook het risico op aanvallen bij katten met epilepsie verminderen.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Pantotheenzuur of vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Pantotheenzuur zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groenten en fruit.

Vitamine B6 (pyridoxine)

Vitamine B6 heeft hetzelfde doel als vitamine B5. Dit is een ander enzym dat eraan werkt om de stofwisseling van je kat gezond te houden.

Vitamine B7 (biotine)

De werking van vitamine B7 is vrijwel identiek aan die van vitamine B3. Biotine versterkt de vacht en huid van je kat. Het werkt ook om glucose af te breken.

Dit betekent dat je kat energieker zal zijn en een gezonde bloedsuikerspiegel zal behouden.

Vitamine B8 (biotine)

Vitamine B8 werkt voornamelijk samen met vitamine B4 om ervoor te zorgen dat de huid van je kat gezond is. Deze vitamine versterkt de celmembranen en verandert de huid van je kat in een soort beschermend schild.

Vitamine B9 (foliumzuur)

Volgens diverse onderzoeken creëert foliumzuur rode bloedcellen. Deze cellen zijn essentieel voor het verspreiden van zuurstof door het lichaam van de kat.

Foliumzuur is ook essentieel voor drachtige katten. De foetussen die in een poes groeien, gedijen op vitamine B9. Dit betekent dat een drachtige kat iets meer foliumzuur zou moeten consumeren dan normaal.

Vitamine B12 (cobalamine)

De grootste rol van vitamine B12 is het stimuleren van een gezond darmkanaal en spijsverteringskanaal. Als je kat voldoende cobalamine heeft, zal hij het voer op een natuurlijke en efficiënte manier verwerken

Katten maken op biologische wijze geen B12 aan. Het moet via voedsel worden geconsumeerd. Zorg ervoor dat je kat regelmatig en hartelijk eet. Vitamine B12-tekort kan leiden tot plotseling gewichtsverlies en een gebrek aan energie.

Essentiële mineralen voor katten

Naast vitamines hebben katten ook bepaalde mineralen nodig om te gedijen. Vitaminen en mineralen zijn beide micronutriënten, maar er is een belangrijk verschil tussen beide.

Vitaminen zijn organische structuren. Ze breken af in het lichaam van een kat en worden opgenomen door vet of water. Mineralen zijn anorganisch. Dit betekent dat ze hun structuur behouden, zelfs als ze worden geconsumeerd.

Dit betekent dat mineralen gemakkelijker te verkrijgen zijn voor een kat. Het betekent ook dat mineralen slechts in kleine, vaak sporenrijke hoeveelheden hoeven te worden geconsumeerd.

Calcium

Het is geen geheim dat kittens calcium nodig hebben om gezonde tanden en botten te ontwikkelen. Het blijft echter net zo belangrijk als katten ouder worden. Calcium werkt als een elektrolyt, die een gezonde nierfunctie bij volwassen katten in stand houdt.

Bied een kat nooit melk aan om de calciumopname te verhogen. Afgezien van het feit dat de meeste katten lactose-intolerant zijn, veroorzaakt een teveel aan calcium hypercalciëmie (te veel calcium in het bloed).

Volgens onderzoek leidt hypercalciëmie tot abnormale weefselgroei, urineweginfecties en nierfalen.

Fosfor

Fosfor werkt samen met calcium in het lichaam van je kat. Dit betekent dat de twee mineralen in evenwicht moeten zijn. Hoe meer calcium een kat binnenkrijgt, hoe minder fosfor hij nodig heeft.

Kalium

Kalium wordt door het hele lichaam van je kat aangetroffen. Het is een cruciaal onderdeel van de voeding van katten, vooral als een kat ouder wordt. Een laag kaliumgehalte in het bloed kan verschillende problemen veroorzaken.

Naarmate katten ouder worden, beginnen de kaliumspiegels van nature te dalen. Dit kan leiden tot lethargie, depressie en een doffe niet glanzende vacht.

Daarom is speciaal voer voor oudere katten essentieel. Kattenvoer voor oudere katten bevat veel kalium en vervangt andere, minder essentiële mineralen.

Natrium

Het meeste kattenvoer bevat een geschikte hoeveelheid natriumchloride. Omdat dit in wezen keukenzout is, zal het je kat aanmoedigen om water te drinken. Katten hebben vaak wat aanmoediging nodig om te extra water te drinken.

Na het drinken zal de kat uiteraard moeten plassen. Dit verwijdert afvalstoffen uit de nieren en voorkomt de vorming van blaasstenen. Dit maakt natrium een belangrijk mineraal. Strooi geen zout op het voer van je kat.

Magnesium

Magnesium is één van de belangrijkste mineralen in de voeding van katten. Behalve kalium is het het meest voorkomende mineraal in de cellen van een kat.

Magnesium is de drijfkracht van het lichaam van een kat. Het transporteert kritische hormonen en enzymen door de organen en zenuwen van een kat.

Magnesiumtekort kan leiden tot cardiomyopathie (hartspierziekte) bij katten.

Spiertrekkingen en ongecoördineerde bewegingen houden ook verband met magnesiumtekort.

Overmatig magnesium kan echter dezelfde impact hebben. Geef je kat geen extra magnesiumsupplement, tenzij dit nodig is. Een gezonde kat zal een overvloedige voorraad van dit mineraal in zijn lichaam hebben.

Zink

De primaire functie van zink is het bevorderen van een goede kwaliteit van huid en vacht bij je kat. Zink is ook de sleutel tot de voortplantingsfunctie van vrouwelijke katten. Het is onwaarschijnlijk dat een kat met een zinktekort een nest kittens voor de volle duur zal dragen.

IJzer

De rol van ijzer in het dieet van een kat is eenvoudig. Het versterkt de zuurstof in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het bloed rond in het lichaam van de kat pompt, wat zorgt voor een maximale prestatie van spieren en inwendige organen.

IJzer is alleen nodig in sporenhoeveelheden. Als je kat een ijzertekort heeft, zal dit altijd te wijten zijn aan een medische aandoening.

Mangaan

Mangaan is vooral belangrijk voor oudere katten. Dit mineraal versterkt botten en kraakbeen.

Volgens onderzoek kan mangaan enige verlichting bieden aan een kat die jicht heeft.

Het vlees in het voer van je kat bevat slechts kleine sporen van dit mineraal. Het wordt vaker aangetroffen in granen. Het meeste kattenvoer voor senioren bevat niet veel koolhydraten vanwege het hoge aantal calorieën.

Dit maakt van aanvulling van mangaan bij oudere katten een mogelijke oplossing bij artritis en gewrichtspijn.

Koper

De invloed van koper in het dieet van een kat is voelbaar in de vacht en het bloed. Koper helpt het lichaam om ijzer te metaboliseren, waardoor wordt voorkomen dat een kat bloedarmoede krijgt.

Koper helpt ook bij het synthetiseren van melanine. Dit is het hormoon dat de vacht van een kat zijn kleur geeft. Als het lichaam van een kat geen koper heeft, wordt zijn vacht dof en futloos. Het kan zelfs van kleur veranderen als het kopertekort aanhoudt.

Jodium

Jodium is alleen nodig om in zeer kleine hoeveelheden te worden geconsumeerd. Het is echter van cruciaal belang om hypothyreoïdie te voorkomen.

Tot 80% van de jodiumconsumptie van een kat vindt zijn weg naar de schildklier. Dit stimuleert de klier en stimuleert een gezonde afgifte van de hormonen trijoodthyronine (T3) en thyroxine (T4).

Jodiumtekort kan leiden tot hypothyreoïdie, wat een ondermaatse afgifte van deze hormonen is. Dit zorgt ervoor dat je kat snel in gewicht aankomt, wat een reeks gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Selenium

Selenium is ook gekoppeld aan de schildklier van een kat. Een tekort zou kunnen leiden tot hypothyreoïdie, hoewel hiervan nog geen melding is gemaakt.

Uit onderzoek blijkt dat selenium waardevol is als je kat van tonijn houdt.

Tonijn is een smakelijke traktatie voor katten, maar het kan kwikvergiftiging veroorzaken. Selenium kan de opname van kwik in het lichaam afremmen.

Alle katten hebben een gezonde balans van vitamines en mineralen nodig in hun voeding. Onthoud gewoon dat te veel net zo gevaarlijk is als te weinig.