kat met voerbak

Eten huiskatten meer in de winter?

Het is altijd belangrijk om het gewicht van een kat in de gaten te houden. Dit wordt steeds belangrijker tijdens koudere maanden, wanneer katten hongeriger lijken te worden. Je beeld je niets in, want katten eten meer in de winter.

De gemiddelde huiskat eet tijdens de wintermaanden ongeveer 15% meer. Dit omdat de kat gedurende de dag meer energie verbrandt om warm te blijven. Zonder de mogelijkheid om in het zonlicht te zonnebaden, heeft een kat een lagere lichaamstemperatuur. Zelfs slapen en dutten verbrandt energie.

Als je kat in de winter in gewicht aankomt, moet je ervoor zorgen dat hij in de lente en zomer de overtollige kilo’s kwijt raakt. Hoewel katten meer voedsel eten als het koud is, zou dit het hele jaar door niet de norm moeten worden.

Moet ik mijn kat meer voeren in de winter?

Deze bron verklaarde dat katten in de winter ongeveer 15% meer honger hebben. Omgekeerd bleek uit hetzelfde onderzoek dat katten in de zomer 15% minder honger hebben. Dus, eten katten meer in de winter, of keren ze gewoon terug naar het gemiddelde?

In een ideale wereld zouden katten het hele jaar door dezelfde hoeveelheid voer krijgen. Dit spreekt het verlangen van katten naar routine aan. Dit is echter niet gepast. Voedingsschema’s moeten worden aangepast naargelang de seizoenen.

Je zult waarschijnlijk merken dat je kat je volgt en om extra kattenvoer vraagt. Dit is misschien niet het geval als je kat verlegen en onderdanig is. In dit geval kan hij honger hebben, maar niet bereid zijn om aan deze behoefte te voldoen.

Waarom zijn katten hongeriger in de winter?

Een koude kat is een hongerige kat. Huiskatten mogen niet enorm worden beïnvloed door temperatuurschommelingen. Als het buiten koud is, zullen er waarschijnlijk vervangende warmtebronnen in huis worden gebruikt. Dit is de reden waarom katten in de winter tot radiatoren en open haarden worden aangetrokken.

Zelfs huiskatten die altijd binnen zijn letten op de zon en het schema van de zon. Je kat vindt een plekje waar de zon door een raam schijnt. In de zomer kan een kat urenlang in de zon liggen.

Deze blootstelling aan zonlicht veroorzaakt een reactie in de hersenen en hormonen van de kat. De kat heeft de behoefte om te rusten en te ontspannen, en zoekt minder vaak naar voedsel. De kat voelt zich veilig en geborgen terwijl de zon schijnt.

Katten begrijpen wanneer de winter aanbreekt vanwege het gebrek aan zonlicht. Het blijft niet onopgemerkt dat de dagen in de winter korter zijn. Dit roept opnieuw een reeks instinctieve gedragingen op. Katten worden automatisch minder actief tijdens de koudere maanden.

Katten slapen meer tijdens de winter als een daad van zelfbehoud. In de winter kunnen wilde katachtigen voedsel moeilijker vinden. Dit instinct wordt ook overgedragen op tamme huiskatten. De kat slaapt om energie te besparen en slaat vet op voor het geval hij een tijdje niet kan eten.

Het verband met voedsel is dat, volgens deze bron, de lichaamstemperatuur van een kat daalt tijdens het slapen. Dit betekent dat een kat energie verbrandt terwijl het slaapt, gewoon om comfortabel te blijven. Bij het ontwaken zal de kat voedsel zoeken om deze energie aan te vullen.

Een kat voeren in de winter

Een kat mag in de winter niet minder voedsel krijgen. Zorg ervoor dat je kat voldoende eet en maak je daarna zorgen over het verbranden van de calorieën. Voeding gevolgd door lichaamsbeweging is aanzienlijk beter dan het tellen van calorieën tijdens de koudste maanden van het jaar.

Er zijn verschillende manieren waarop jij je kat in de winter wat meer kunt voeren. In de regel zouden katten rond 40 tot 45 calorieën per kilo lichaamsgewicht moeten consumeren. Tijdens de winter kun je de calorie-inname van je kat met 15% verhogen.

Dit geeft genoeg energie om actief te blijven. Houd er rekening mee dat dit van toepassing is op het ideale lichaamsgewicht van een kat. Als je kat te zwaar is, moet er actie worden ondernomen.

Wacht echter tot de lente met het aanpassen van het dieet. Houd de rest van de winter het gewicht van je kat op peil. Je zult het nog steeds meer moeten voeren en de activiteit van je kat moeten opvoeren. Als je een kat met overgewicht in de winter laat aankomen, kan dit in de lente juist weer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Als het gaat om het verstrekken van deze calorieën, is een eenvoudige oplossing slechts 15% meer voedsel aanbieden. Dit kan worden berekend door een dagelijkse hoeveelheid voedsel af te wegen en dat eventueel te verhogen. Dit is echter niet je enige optie. Je zou een creatieve aanpak kunnen hebben.

Toevoegingen aan natvoer

In plaats van alleen meer kattenvoer aan te bieden, kun je ook overwegen de maaltijden van je kat interessanter te maken. Voeg iets extra’s toe aan het standaard kattenvoer, zoals gekookte kip. De meeste katten zullen deze toevoeging waarderen, waardoor ze voeding en plezier krijgen.

Voeg niet plotseling grote hoeveelheden vlees toe aan het dieet van een kat. De verandering in het dieet zal de gevoelige spijsvertering van een kat zo maar kunnen verstoren. Begin met kleine hoeveelheden met de hand te voeren. Zodra je kat zich hieraan heeft aangepast, kun je beginnen met het toevoegen van het voer in zijn of haar voerbak.

Bij het kiezen van vlees wordt kip of verse vis aanbevolen. Deze zullen de gezondheid van je kat ten goede komen. Vermijd zoveel mogelijk vlees van varkensvlees en voer het spaarzaam. Varkensvlees, spek en worst bevatten veel natrium.

Gekookt vlees versus rauw vlees

Gekookt vlees is gemakkelijker verteerbaar, maar kan wat voedingswaarde verliezen. Rauw vlees bootst het wilde dieet van een kat na, maar kan gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat het vlees geen bacteriën bevat, en dat de maag van de kat het niet afstoot.

Bouillon

Een andere manier om meer calorieën en smaak in het dieet van een kat aan te brengen, is met warme bouillon. Giet dit over de maaltijd van je kat. Dit is ideaal voor kieskeurige eters. De geur van de bouillon zal de kat verleiden om te eten. Met een vloeistofoverschot is het ook gemakkelijker om de calorie-inname van de kat in de gaten te houden.

Meerdere maar kleinere maaltijden

De levensstijl en het gedrag van een kat zullen tijdens de winter veranderen. Katten gaan vaker in een diepere, langdurige slaap. Elke keer dat hij dat doet, wordt een kat hongerig wakker. Overweeg dan om de hoeveelheid voer van je kat te verdelen en kleinere hoeveelheden voer vaker te voeren.

Dit is gemakkelijk te doen. Meet de standaard hoeveelheid voer van je kat af en dan daar 15% aan toe te voegen. Verdeel dit door twee als je kat gewoonlijk één keer per dag eet. Als hij twee keer per dag eet, deel het dan door vier. In feite zet je het voedingsschema van je kat terug op dat van een kitten.

Het doel is simpel. Je streeft ernaar je kat half zo vaak, twee keer zo vaak te voeren. Op deze manier komt je kat in een regelmatige cyclus van hongeriger worden en voeding krijgen. Je kat zal geen grotere maaltijden in één keer eten en daardoor moeite hebben met het verteren ervan.

Als je dit voedingsmodel toepast, moet je het daarna misschien ook toepassen. Katten houden van routine. Het kan zijn dat je kat het hele jaar door kleinere maaltijden wil eten en vaker. Als dit het geval is, ga dan door met het verkleinen van de portiegrootte zodra de winter voorbij is. Laat een kat niet aankomen in de warmere seizoenen.

Eten wanneer je kat dat wilt

Vrij om te eten wordt vaak gebruikt om een ​​kat te trainen om je ’s nachts te laten slapen. Door brokken ’s nachts toegankelijk te maken, wordt je minder snel gestoord door een hongerige kat. Dezelfde aanpak kan worden gebruikt om de extra calorieën van een kat in de winter op te vangen.

Weeg een geschikte hoeveelheid brokjes af die overeenkomt met de extra calorie-inname van je kat. Laat dit ergens achter waar de kat altijd bij het voer kan. Dit moet op gepaste afstand zijn van waterbakken of kattenbakken.

Deze aanpak werkt niet voor alle katten. Sommige katten zijn kieskeurig en zullen zonder meer weigeren om brokjes te eten. Je kunt het verleidelijker maken door jus of sap van tonijn uit blik over het eten te besprenkelen. Zorg ervoor dat je eventuele overtollige calorieën die hierdoor worden veroorzaakt, in de gaten houdt.

Sommige katten zullen ook gewend raken aan vrij eten en veeleisend worden. Zodra de kat zijn voerbak leeg heeft, kan hij je volgen en om meer voer vragen. Je moet standvastig blijven bij overmatig smeken van je kat.

Een manier om dit te omzeilen is door een getimede voerbak te gebruiken. Deze elektronische voerbakken geven op vooraf bepaalde tijden een vaste hoeveelheid voedsel af. Je kunt beslissen wanneer je kat eet en hoeveel. Maar nogmaals, sommige katten zullen niet blij zijn met deze toewijzing. Wees voorbereid om hiermee om te gaan.

Traktaties

Sommige katten vullen hun calorie-inname aan door te jagen en levende prooien te eten. Volgens diverse bronnen beschouwen sommige katten jagen als een soort spel.

Binnenkatten hebben niet de mogelijkheid om te jagen, dus deze ervaring wordt nagebootst met speelgoed. Dit kan een mooie manier zijn om de calorie-inname van je kat te verhogen. Speel met je kat en bied eetbare beloningen aan wanneer de kat het spel goed speelt. Dit zal meerdere doelen dienen.

Het zal je kat bezig houden en depressies tijdens de winter voorkomen. Dit zal ook je band met je kat versterken. Dit spel zorgt er ook voor dat je kat beweegt en de overtollige calorieën die hij binnenkrijgt, verbrandt. Ten slotte zorgt het ervoor dat je kat voldoende eet.

Als je een beloning aanbiedt voor het spelen, is gekookt vlees een geweldig middel om te gebruiken. De kat zal zijn prijs als een echte beloning beschouwen. Dit simuleert ook de ervaring van de wilde jacht. Zelfs binnenkatten moeten zo nu en dan hun wilde kant omarmen.

Zelfs de meest dynamische kat kan zijn interesse in jagen verliezen als het koud is. Een bron legt uit hoe wilde katten in de winter minder jagen. Dit komt vooral door verlaagde energieniveaus.

Als je je kat niet kunt verleiden om voor wat lekkers te laten spelen, overweeg dan om een ​​speurtocht te doen. Puzzels zijn een andere manier om je kat zijn voedsel te laten verdienen. Gebruik in deze gevallen geen vers vlees. Het kan bederven. Traditionele lekkernijen zijn prima, zolang je de algehele calorie-inname goed in de gaten houdt.

Lees ook: Hoe je kunt voorkomen dat je kat te snel eet

Het gewicht van je kat beheren

Spelen is de gemakkelijkste manier om het gewicht van een kat te beheersen. Spelen met speelgoed vereist veel fysieke inspanning van katten. Hoewel het lijkt alsof de kat nauwelijks beweegt, traint hij talloze spieren.

Het kan echter moeilijk zijn om een ​​kat te motiveren om in de winter te spelen. Dit komt vooral voor bij oudere katten, die waarschijnlijk gewoon willen ontspannen en slapen. Je zult dan andere manieren moeten vinden om zijn gewicht te beheersen zonder essentiële calorieën in te houden.

Katten krijgen een wintervacht, dus vooral langharige rassen zien er groter uit. Ga met je vingers langs de zijkanten van je kat. Als je de ribben kunt voelen zonder druk uit te oefenen, heeft de kat een ideaal gewicht. Als je moet duwen en porren, heeft de kat overtollige vetreserves.

Geef minder vette en zoete lekkernijen. Verwissel deze voor magere stukjes vlees. Deze bevatten nog steeds calorieën, maar minder dan de lekkernijen die in een dierenwinkel worden gekocht. Mogelijk moet je je kat trainen om dit te accepteren.

Wacht tot de winter voorbij is voordat je je kat op een strenger dieet zet. Laat je kat gewoon niet zwaarlijvig worden. Dit leidt tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en hartaandoeningen.

Zodra het late voorjaar en de zomer aanbreekt, kun je de voedselinname van je kat ietsjes verminderen. De meeste katten zullen dit zonder klagen accepteren. Als ze kunnen worden aangemoedigd om op dit moment meer te bewegen, zullen ze snel weer op een ideaalgewicht zitten.

Alle katten worden in de winter hongeriger. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken en je hoeft ook geen dierenarts te bellen. Je moet zeker geen eten achterhouden – je kat is niet vraatzuchtig. Beheer gewoon de hoeveelheid voer dat je kat eet, en verhoog waar mogelijk de lichaamsbeweging.