kitten kat vlinder gras

Is het veilig voor katten om insecten te eten? (Bijen, wespen, mieren, vliegen, motten)

Katten jagen op alles wat beweegt. Hoewel dit gedrag wordt geassocieerd met vogels en knaagdieren, zullen sommige katten ook achter insecten aan jagen.

Katten kunnen insecten eten zonder nadelige gevolgen, maar er zijn risico’s. Bijen en wespen, en bepaalde mieren en spinnen, geven een pijnlijke steek of beet als ze worden bedreigd. Sommige insecten hebben harde uitwendige skeletten die moeilijk door te slikken zijn. Vleugels kunnen verstikkingsgevaar opleveren als ze in de keel vast komen te zitten. Insecten kunnen onhygiënisch zijn en zijn mogelijk besproeid met insecticide.

Je kat kan zelfs onbedoeld insecten eten. Als je kat gras eet, kan hij de omgeving van een insect opeten. Als je kat geen tekenen van slechte gezondheid vertoont nadat hij klaar is, kan hij eventueel doorgaan met snoepen van insecten.

Waarom eet mijn kat insecten?

Sommige katten eten insecten als voedingssupplement. Een hongerige (of vraatzuchtige) kat zal vaak levende prooien, zoals insecten, achtervolgen om de honger te stillen. Een insect kan een bevredigende eiwitbron zijn.

Het is waarschijnlijker dat je kat zijn jachtinstincten bevredigt. De schetterende, plotselinge beweging prikkelt en stimuleert katten echter. De kat ziet beweging in zijn zicht. Vanaf dat moment is de achtervolging begonnen.

Alleen omdat je kat op insecten jaagt, betekent dit niet noodzakelijk dat hij ze zal opeten. De kans is groter dat katten een prooi doden als ze honger hebben, maar niet altijd eten.

Een andere reden waarom een kat insecten eet, is nieuwsgierigheid. De aanwezigheid van een insect zal de interesse van een kat wekken. De kleuren en fladderende vleugels van vlinders bijvoorbeeld, of het zoemende geluid van een huisvlieg. De kat zal willen onderzoeken wat deze nieuwe zintuiglijke ervaringen biedt. Vaak leidt deze verkenning tot het controleren hoe iets smaakt.

Zal het eten van insecten een kat ziek maken?

Het eten van een levend wezen kan een kat ziek maken. Dit is de aard van het eten van levende prooien. Reactie is afhankelijk van een reeks dingen, waaronder:

 • Spijsvertering bij katten
 • Afweermechanismen tegen insecten
 • Grootte, vorm en soort insect
 • Insect gezondheid

Meestal zullen katten geen nadelige gevolgen ondervinden van het eten van insecten. Het is een natuurlijk kattengedrag, maar het loont om de risico’s te kennen.

Beten en steken

Beten en steken vormen de grootste risico’s voor de meeste katten die insecten eten. Dit is hoe insecten zichzelf verdedigen tegen roofdieren, inclusief katten.

Het eten van een insect of spin die bijt en steekt, is geen probleem. De natuurlijke zuren in de maag van je kat neutraliseren de toxiciteit. Het is tijdens het jachtproces dat er problemen kunnen optreden. Net als katten hebben insecten een overlevingsinstinct. Ze zullen vechten, bijten en steken om te voorkomen dat ze worden opgegeten.

De impact van de meeste beten en steken is relatief klein. Je kat kan pijn lijden, maar dit gaat voorbij. Toch blijft anafylaxie (een ernstige allergische reacties) volgens diverse bronnen een bedreiging.

Een ernstige reactie treedt op wanneer een kat met een ernstige allergie wordt gebeten of gestoken door een insect. Helaas is er geen manier om van tevoren te weten of je kat deze allergie heeft. De symptomen treden pas op na een incident. Waarschuwingssignalen van een anafylactische shock bij katten zijn onder meer:

 • Ernstig braken en diarree
 • Moeite met ademhalen
 • Zwelling en jeuk rond het gezicht
 • Bleek tandvlees
 • Lage lichaamstemperatuur
 • Kwijlen
 • Gebrek aan coördinatie

Zelfs als je kat geen ernstige allergische reactie krijgt, kunnen steken of beten een impact hebben. Je kat heeft waarschijnlijk troost nodig en heeft misschien wat eerste hulp nodig. Dit hangt af van welke insect jouw kat heeft gebeten of gestoken.

Bijen en wespensteken

Bijna alle katten zullen ooit door een bij of wesp worden gestoken. De manier waarop deze insecten vliegen, met een kenmerkend geluid, maakt ze onweerstaanbaar voor katten. Daarnaast houden katten ook van bloemen ruiken. Als een bij op dat moment aan het bestuiven is, zal hij steken om zichzelf te beschermen.

Zolang je kat niet allergisch is, zijn bijen- en wespensteken niet levensbedreigend. Ze zijn echter pijnlijk. Bied je kat zekerheid en verminder de zwelling met ijs.

Je kunt ook maatregelen nemen om het gif in een bijen- of wespensteek tegen te gaan. Zoek uit welk insect je kat heeft gestoken. Bijen laten hun angel achter; wespen niet. Als je een angel vindt, schraap deze dan weg met bijvoorbeeld een bankpas. Trek er niet aan met een pincet. Je knijpt in de angel, waardoor er meer gif vrijkomt.

Als je kat is gestoken door een bij, meng dan een oplossing van water en zuiveringszout. Wrijf dit zachtjes over het getroffen gebied. De combinatie van zacht wrijven en zuiveringszout vermindert de pijn en zwelling.

Wespensteken zijn alkalisch en kunnen dus worden geneutraliseerd met een zuur. Vervang de hierboven genoemde zuiveringszout door azijn en volg vervolgens dezelfde aanpak.

Spinnenbeten

Lichtvoetig en snel, spinnen zijn populaire prooien voor katten. Als je kat graag spinnen besluipt, weet dan dat spinnen kunnen terug bijten. Als je symmetrische bijtwondjes op de huid van je kat vindt, zijn spinnenbeten de meest waarschijnlijke verklaring.

Gelukkig zijn er maar zeer weinig gevaarlijke spinnen in Nederland (dit geldt meer voor mensen die spinnen houden). De keerzijde hiervan is dat dit handjevol gevaarlijk kan zijn voor huiskatten.

Beten van gevaarlijke spinnen behoren tot de gevaarlijkste verwondingen die worden toegebracht door deze griezelige kruipers. In eerste instantie zal je kat zwelling rond het gebeten gebied, irritatie en lethargie ervaren. Spinnenbeten kunnen echter ook necrose (plaatselijk afsterven van weefsel) van huidweefsel veroorzaken.

Als je kat zich erg raar gedraagt na een vermoedelijke spinnenbeet, zoek dan hulp. De meeste dierenartspraktijken hebben wel iets van een oplossing voor een kat die slecht reageert op een spinnenbeet. Niet vertragen.

Mierenbeet

De overgrote meerderheid van mieren is onschadelijk voor katten. Hoewel de gewone zwarte mier kan bijten, zal je kat het waarschijnlijk niet merken. De enige uitzondering is de rode mier. Deze roodgekleurde mieren hebben een pijnlijke beet die kan leiden tot een kleine zwelling en irritatie.

Rode mieren richten zich meestal op de lichaamsdelen van een kat die niet worden beschermd door de vacht. Dit kan bijvoorbeeld de onderbuik van je kat zijn, of mogelijk de neus. De voetzooltjes kunnen ook een doelwit zijn.

Als je kat wordt gebeten door een rode mier, zal hij waarschijnlijk last krijgen van een zwelling, jeuk en / of irritaties. Let ook goed op tekenen van een ernstige allergische reactie.

Een beet van een rode mier kan best pijnlijk zijn, maar de problemen zullen van voorbijgaande aard zijn. Laat je kat echter niet in de buurt komen van een mierennest. Meerdere beten kort achter elkaar kunnen slopend en mogelijk zelfs gevaarlijk zijn.

Taaie uitwendige skeletten

De uitdaging om op de harde buitenkant van een insect te knagen, kan aantrekkelijk zijn voor katten. Sprinkhanen, kevers, motten, kakkerlakken en andere beestjes bieden deze mogelijkheid. Hoewel dit grotendeels onschadelijk is, kan je kat in de nasleep problemen krijgen. Het hangt ervan af hoe stevig de maag van de kat is.

Het uitwendige skelet van een insect is niet ontworpen om te worden verwerkt door het spijsverteringskanaal van katten. Je kat kan last van zijn maag krijgen. Zijn lichaam weigert het vreemde voorwerp en dwingt je kat om over te geven.

Je moet ook de tanden van je kat poetsen nadat hij een insect heeft opgegeten. Delen van de buitenkant van de kever kunnen vast komen te zitten tussen de tanden van je kat. Dit zal ongemakkelijk aanvoelen voor je kat. Als je het laat zitten, zal dit je kat ook een slechte adem, een slechte geur en smaak geven. De kat zal zijn gebruikelijke voer afwijzen omdat het vreemd ruikt en smaakt.

Controleer terwijl je dit doet of je kat vrij ademt en zonder al te veel moeite. Stukjes van het uitwendige skelet van een insect kunnen vast komen te zitten in de keel van een kat. In sommige gevallen kan dit de luchtstroom beperken. Sommige insecten hebben ook “verborgen” vleugels. Zorg ervoor dat deze de luchtpijp van je kat niet kunnen blokkeren.

Ziekte

Insecten kunnen soms ziektes overbrengen die op dieren worden overgedragen, zoals bevestigd door deze bron. Sommige insecten veroorzaken dit waarschijnlijker wel dan andere soorten. Veel hangt af van de levensstijl van het insect.

Neem de kakkerlak als voorbeeld. Kakkerlakken hebben een slechte reputatie vanwege hun onhygiënische aard. Als natuurlijke aaseters overleeft de kakkerlak van bedorven voedsel en zelfs uitwerpselen. Dit heeft geen betrekking op het immuunsysteem van de kakkerlak, dat erg veerkrachtig is.

Katten zijn niet zo taai. Als een kat een kakkerlak eet, eet hij ook alles op wat het insect opeet. Hierdoor kan de kat maagklachten krijgen, of erger. De kakkerlak kan een aantal bacteriële infecties met zich mee dragen. Maar dat merkt de kakkerlak zelf niets van.

Andere insecten kunnen hetzelfde probleem opleveren. Vliegen hebben bijvoorbeeld minder dan voorbeeldige tafelmanieren. Als je oudere kat in een minder dan perfecte gezondheid verkeert, let dan goed op. Het eten van insecten kan enkele ongewenste bijwerkingen hebben.

Lees ook: Eten huiskatten meer in de winter?

Insecticiden

Insecticide-vergiftiging kan een risico zijn als je kat insecten eet. Zoals bij alle diagnoses van toxiciteit, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Insecticiden worden gebruikt om insecten en andere ongedierte te doden of af te schrikken. Als we kijken naar de grootte van insecten in vergelijking met katten, is er een groot verschil. Een kat zou veel vergiftigde insecten moeten eten om ernstig ziek te worden.

Het eten van insecten is echter niet de enige manier waarop een kat insecticide kan binnenkrijgen. Als je kat insecten eet, zal hij er waarschijnlijk op jagen. Dit betekent dat je kat een gebied betreedt waarvan bekend is dat het insecten bevat. Of het nu gaat om openbare of particuliere grond, het kan behandeld zijn met insecticide.

Terwijl je kat door dit gebied loopt, blijft het insecticide aan zijn poten plakken. De kat zal deze poten later likken tijdens het verzorgen. Dit opent het risico op toxiciteit. Een nieuwsgierige kat kan misschien zelfs bij de bron van de chemicaliën komen en ze consumeren. Symptomen van insecticide-vergiftiging om op te letten, zijn onder meer:

 • Kwijlen
 • Braken
 • Verwijde pupillen
 • Moeite hebben om te ademen
 • Ongecoördineerde manier van lopen
 • Algemene desoriëntatie

Als je reden heeft om te vermoeden dat je kat gevaarlijke chemicaliën heeft binnengekregen, zoek dan hulp. Hoewel vergiftiging met insecticiden zeldzaam is bij katten, kan het wel ernstig zijn.

Het eten van insecten is een normaal kattengedrag en zelden iets om je zorgen over te maken. Katten vertrouwen op hun overlevingsinstinct en leren snel over mogelijke gevaren. Houd waar mogelijk toezicht op je kat en handel snel om eventuele tegenslagen te behandelen. Je kat zal snel merken welke insecten wel eetbaar zijn en welke niet.