kat eet plant gras

Waarom eten katten gras en planten?

Katten hebben een vleesrijk dieet nodig om te gedijen en gezond te blijven. Vegetatie biedt geen van de eiwitten (aminozuren) die katten nodig hebben om te gedijen. De interesse van een kat in gras en planten brengt veel eigenaren in verwarring.

De meest voorkomende reden waarom katten gras eten, is om maagklachten te kalmeren door braken of diarree op te wekken. Je kat kan worden aangetrokken door een unieke geur of smaak in het groen. Het is mogelijk dat de kat dwangmatig eet om met stress of angst om te gaan.

Katten die gras en planten eten, komen vaak voor, maar moeten niet worden aangemoedigd. Gras kan worden behandeld met pesticiden en veel wilde planten zijn giftig voor katten. Je kat zal zich instinctief met dit gedrag bezighouden, dus controleer altijd op tekenen van slechte gezondheid nadat je kat klaar is met het eten van vegetatie.

Waarom eten katten vegetatie?

Als obligate carnivoren is het eten van groen niet bevorderlijk voor de gezondheid van een kat. Katachtigen halen de voeding die ze nodig hebben uit vlees. Eiwitten zijn essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van een kat. Vezels, die in gras voorkomen, zijn niet essentieel.

Desondanks hebben veel katten interesse in het eten van gebladerte. Dit heeft echter niets met voeding te maken. Geen enkele kat zal gedijen door groen te eten.

Braken opwekken

De meeste katten braken na het eten van vegetatie. Het spijsverteringskanaal van een kat kan het niet afbreken, wat betekent dat het gras snel zal worden uitgebraakt. Je kat probeert opzettelijk braken op te wekken.

Een kat zal zichzelf dwingen om te braken als hij een verstopping in zijn keel voelt. Katten kunnen bijvoorbeeld niet gemakkelijk van een grote, hardnekkige haarbal afkomen door alleen te hoesten. Door opgewekt braken wordt de haarbal uit het lichaam van de kat verwijderd en voelt hij zich daarna veel beter.

Het zijn niet alleen haarballen die dit effect kunnen hebben. Als je kat op levende prooien jaagt, kan het zijn dat er botten of veren in zijn keel zitten. Deze zullen steeds pijnlijker en indringender worden. Katten houden niet van braken, maar in deze gevallen is het het minste van twee kwaden.

Laxerende effecten

Omdat gras zo veel vezels bevat, kan het ook laxerend werken. Ook dit kan verlichting bieden aan een kat. Je kat kan opzettelijk gras eten om de spijsvertering te versnellen. Sommige katten eten gras om constipatie op te lossen en zich prettiger te voelen.

Als je kat niet binnen 24 uur zijn of haar behoefte heeft gedaan, is er waarschijnlijk sprake van verstopping. Zijn buik zal gezwollen aanvoelen en de kat kan proberen zichzelf te ontlasten. Als je kat gras eet, zal de vezel de kans op ontlasten vergroten.

Geur

Gras en planten kunnen een breed scala aan geuren bevatten die de aandacht van katten trekken. Ontelbare mensen zullen door gras lopen en hun geur achterlaten. Dieren doen hun behoefte ook in het gras.

Hoog gras kan ook een reeks prooidieren herbergen. Dit leidt op zijn beurt tot verleidelijke aroma’s. Je kat zal opgewonden raken van de geur van prooien. In de geest van een kat betekent een goede geur meestal dat er een geweldige smaak zal volgen.

Diverse planten hebben ook een verleidelijke geur voor katten. Planten en bloemen met de meest verleidelijke geuren zijn onder meer:

 • Kattenkruid
 • Brandnetel
 • Kamperfoelie
 • Valeriaanwortel

Het is prima dat je kat deze planten eet. Geen enkele is giftig en veroorzaakt geen schade als ze wordt gegeten. Sommige planten zijn echter giftig voor katten.

Een kat die geïntrigeerd is door een unieke geur zal verder onderzoeken. Dit omvat het likken en eten van de plant of bloem. Veel voorkomende giftige planten zijn:

 • Amaryllis
 • Chrysanten
 • Narcissen
 • Madeliefjes
 • Hyacinten
 • Klimop
 • Lelies
 • Oleander
 • Tulpen
 • Taxus

Zoals deze bron uitlegt, is plantenvergiftiging niet altijd dodelijk. Dit hangt af van welke plant werd gegeten. Zelfs zonder sterfte kan het inslikken van sommige planten slechte bijwerkingen hebben.

Smaak en textuur

Als een kat een muis eet, eet hij wat er in de maag van de muis zit. Het kan dus de smaak van gras associëren met prooi.

Je kat kan eerder iets lekkers in het gras hebben gevonden. Insecten nestelen zich bijvoorbeeld vaak in het gras. Het knarsen op een insect was misschien een aangename verrassing tijdens het eten van gras.

Insecten zijn een bijkomende smaak voor katten. Voor sommigen zorgen insecten echter voor een welkome stoot extra eiwitten. Als je kat graag insecten eet, zal hij ze proberen te vinden. Zichzelf helpen met gras kan leiden tot het vinden van meer levende prooien.

Er zijn ook bepaalde planten die goed smaken voor katten. Planten waar de meeste katten van genieten, zijn onder meer:

 • Peterselie
 • Tarwe gras
 • Citroengras
 • Tijm
 • Rozemarijn
 • En, natuurlijk, kattenkruid.

Katten zullen deze plant voor een langere tijd met plezier opeten. Zorg ervoor dat je kat geen overdosis krijgt.

De textuur van een plant kan ook een kat aanspreken. Dit is het meest waarschijnlijk bij kunstmatige kamerplanten. Deze hebben geen smaak. Je kat kan echter graag op het taaie materiaal kauwen. Katten kauwen graag op plastic zakken. Kunstmatige bladeren van planten kunnen dezelfde stimulatie geven.

Kunstplanten kunnen giftige stoffen bevatten die je kat onwel kunnen maken. Kauwen op deze materialen kan ook een dwang worden. Geef een krachtig, streng bevel dat je kat ervan weerhoudt door te gaan.

Vitamines en mineralen

Het kan zijn dat je kat gras en planten eet omdat hij geen geschikte voeding krijgt. Je kat moet alle vitamines en mineralen die hij nodig heeft uit de voeding krijgen. Vertrouwen op gras of planten voor voeding is gevaarlijk.

Een vitamine die katten in gras zoeken, is foliumzuur. Foliumzuur wordt aangetroffen in de melk van de moeder van een kitten. Als een kat te vroeg werd gespeend, is de kans groter dat hij zich op gras richt. De kat zal alles doen wat nodig is om deze vitamine te vinden.

Een tekort aan foliumzuur is slecht voor katten. Het creëert hemoglobine in het lichaam, een eiwit dat zorgt voor een constante doorbloeding. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de interne organen van een kat naar behoren functioneren.

Volgens diverse bronnen betekent een tekort aan foliumzuur een laag aantal bloedcellen. Dit kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede, nierfalen of leukemie bij katten.

Foliumzuur is ook niet de enige vitamine die in gras wordt aangetroffen. Gras is doorgaans rijk aan vitamine A, vitamine D en chlorofyl. Al deze voedingsstoffen kunnen het natuurlijke immuunsysteem van een kat versterken.

Het eiwit dat in gras en planten wordt aangetroffen, is niet voldoende om een ​​kat te onderhouden. Katten hebben dierlijke eiwitten nodig, omdat deze taurine bevatten. Sommige planten bevatten echter meervoudig onverzadigd vet. Door planten te eten, zal een kat dezelfde voordelen genieten als het consumeren van plantaardige olie.

Stress en angst

Soms eet een kat gras vanwege stress. Dit staat bekend als verplaatsingsgedrag. De kat is bang of angstig en weet niet hoe hij moet reageren. Het resultaat is dat het een actie onderneemt die geen verband houdt met de bron van stress. Dit kan dwangmatig eten zijn.

Stress kan uiteindelijk leiden tot een aandoening die pica wordt genoemd. Pica is het dwangmatige verlangen om te kauwen en het eten van niet eetbare producten. Dit kan onder meer wild gras zijn, of het kunnen de plastic bladeren van een kunstplant zijn.

Stressgerelateerd gras eten kan ook worden gekoppeld aan geruststellende geuren. Als iets in huis je kat nerveus maakt, kan hij zich buiten verstoppen. Als de kat een schuilplaats vindt waardoor hij zich veilig voelt, zal hij kalmeren.

Deze schuilplaats wordt herkenbaar aan geur. Katten voelen zich aangemoedigd om iets te eten dat lekker ruikt. Dat betekent in dit geval gras of een bed van planten en bloemen.

Als je kat van nature nerveus is, investeer dan in kalmerende sprays voor thuis. Een kat die zich gedwongen voelt om gras en planten te eten, stelt zichzelf bloot aan gezondheidsrisico’s.

Is het veilig voor katten om gras en planten te eten?

Als je kat naar buiten mag, eet hij gras en planten. De enige manier om dit te voorkomen, is door je kat altijd binnen te houden.

Je kunt gras binnenshuis kweken en verbouwen waar je kat aan kan knabbelen. Dit bevredigt het instinct van je kat en minimaliseert de gevaren die gepaard gaan met groen. Veel dierenwinkels verkopen ook gras voor katten dat veilig is.

Als je kat toch rondloopt, let dan op de risico’s die gepaard gaan met het eten van gras en planten. Houd je kat in de gaten als hij thuiskomt. Als je kat tekenen van vergiftiging vertoont, heeft hij mogelijk pesticiden of herbiciden gegeten. Zoals reeds besproken, zijn verschillende wilde planten ook giftig voor katten.

Gifstoffen en toxiciteit

Gifstoffen zijn een gevaar wanneer een kat wild gras of planten eet. Dit is het meest waarschijnlijk als je op het platteland woont. Je kat kan een plaatselijke boerderij binnenwandelen. De eigenaren kunnen hun gras behandelen om onkruid te doden of het leven van insecten af te schrikken.

Evenzo zal een reeks planten een kat onwel maken als ze worden ingeslikt. Sommige hiervan groeien van nature, en andere in tuinen. Blokkeer de toegang als je kat geneigd is om de tuinen in de buurt binnen te gaan. Dit is voor de eigen veiligheid van je kat. Algemene symptomen van de consumptie van gifstoffen bij een kat zijn onder meer:

 • Braken en diarree
 • Rillen en beven
 • Verwijde ogen
 • Bleek tandvlees
 • Lage lichaamstemperatuur
 • Kwijlen

Het eten van gras en planten is voor de meeste katten vanzelfsprekend. Zolang je kat uit de buurt blijft van giftige planten en pesticiden, komt het goed. Wees waakzaam bij het beheersen van de risico’s en laat het geen dwang worden.