kat pica plastic

Waarom eet een kat dingen die niet eetbaar zijn? (pica bij katten)

Katten hebben een complexe en vaak verwarrende relatie met voedsel. Katachtigen kunnen kieskeurig zijn over wat er tijdens de maaltijden in hun kom wordt geplaatst. Desondanks kan een kat dure, specialistische voeding weigeren en iets niet-eetbaars eten. Dit suggereert dat je kat mogelijk pica heeft.

Pica is een psychische aandoening die vaak in verband wordt gebracht met jongere katten. Het wordt bepaald door een overweldigende dwang om niet-eetbare producten te eten. Voorbeelden zijn vuil, wol en plastic zakken. Pica is op zichzelf geen ziekte; het is meestal een bijwerking van iets anders. Veel voorkomende triggers voor pica zijn voedingstekorten, stress, zwangerschap en hyperthyreoïdie.

Als je kat pica heeft, moet dit worden opgelost. Een kat met pica kan uiteindelijk spijsverteringsproblemen krijgen bij het eten van niet-voedselproducten. Leer waarom je kat pica heeft en behandel de oorzaak van het probleem.

Waarom eet een kat niet-eetbare producten?

Katten verkennen de wereld met hun mond. Dit kan er soms toe leiden dat katten niet-eetbare items eten. Dit vind je het vaakst bij items die interessant of uniek ruiken. Een kat beslist meestal of ze iets in zijn mond stopt op basis van de geur.

De meeste katten ontgroeien dit gedrag tegen de tijd dat ze de adolescentie bereiken. Volwassen katten moeten zeker begrijpen wat veilig is om te eten en wat niet. Toch zijn er katten die dingen verslinden die geen plaats in hun dieet hebben.

Afgezien van nieuwsgierigheid, kan je kat gewoon honger hebben. Katten kunnen kieskeurig zijn over eten, maar het zijn ook geboren overlevers. Als een kat zich zorgen maakt over voedsel, zal hij een manier vinden om zichzelf te onderhouden. Het komt echter zelden voor dat een geliefde huiskat zich zo onzeker voelt. Het is waarschijnlijker dat je kat pica heeft.

Wat is pica?

Pica is een dwang om niet-eetbare items te eten. Het is een gedrag dat vaak wordt gekoppeld aan een andere onderliggende oorzaak. Jongere katten zullen waarschijnlijk vaker last hebben van het probleem, maar oudere katten kunnen ook pica ontwikkelen.

Het is mogelijk dat je kat gewoon honger heeft, nieuwsgierig is of gedesoriënteerd is. Het eindresultaat blijft hetzelfde. Je moet voorkomen dat je kat iets onveilig eet. Je moet echter ook de oorzaak leren kennen.

Je kunt zien of een kat pica heeft door de manier waarop hij omgaat met niet eetbare producten. De kat zal niet zo maar iets uit elkaar scheuren of meteen doorslikken. In plaats daarvan wordt het item langs de achterste kiezen gehaald en vervolgens ingeslikt. Dit bevordert een gevoel van beloning in de hersenen van de kat. Veel voorkomende items die worden gegeten zijn:

 • Vuil en aarde
 • Wol en stof
 • Plastic (d.w.z. plastic boodschappentassen)
 • Papier en karton
 • Elastiek
 • Kaarsen

Het eten van insecten, of voedsel dat bedoeld is voor mensen of andere dieren, zijn geen symptomen van pica. Veel katten eten insecten en ongedierte. Dit is een uitbreiding van het jachtinstinct van katten. Evenzo is het waarschijnlijker dat een kat die mensen- of hondenvoer eet, dit uit nieuwsgierigheid doet.

Zolang het voer niet schadelijk is voor de kat, is het geen noodgeval. Katten kunnen in geval van nood zelfs hondenvoer krijgen. Als je kat echter vreemde of ongebruikelijke huishoudelijke voorwerpen eet, is actie vereist.

Is pica gevaarlijk voor katten?

Pica is op zichzelf niet levensbedreigend. De impact van het eten van items die geen voedsel zijn, kan echter fataal zijn. Je kat kan vuil of aarde eten die gevaarlijke bacteriën bevat. Het is waarschijnlijk nog waarschijnlijker dat je kat iets eet dat een verstopping van de spijsvertering veroorzaakt.

Als je weet dat je kat pica heeft, let er dan goed op. Beperk de toegang tot alles wat de kat mag eten en houd het binnenshuis. Pas ook op voor tekenen van spijsverteringsproblemen. Deze omvatten:

 • Braken en diarree
 • Plotseling verlies van eetlust
 • Constipatie
 • Gezwollen, opgezwollen buik
 • Pijn in de buik (weigering om aangeraakt te worden)
 • Gebrek aan interesse in verzorging
 • Koorts of lage lichaamstemperatuur (alles boven of onder 37.7 graden Celsius)
 • Lethargie en depressie

Als je deze symptomen opmerkt bij een kat met pica, vraag dan advies aan een dierenarts. Houd indien mogelijk een eetdagboek bij van alles wat je kat heeft gegeten en wanneer. Er zijn mogelijk röntgenfoto’s nodig om te bepalen wat het probleem veroorzaakt. Elk niet-verteerbaar item moet uit de maag van een kat worden verwijderd.

Wat veroorzaakt pica bij katten?

Pica heeft veel mogelijke oorzaken. Deze variëren van lichamelijke klachten tot psychische klachten. Het is van cruciaal belang dat je je kat observeert en de oorzaak van zijn toestand begrijpt.

Sommige katten zijn gewoon genetisch vatbaar voor pica. Het gedrag wordt vaak opgemerkt bij de volgende rassen:

 • Oosters korthaar
 • Burmees
 • Tonkinees
 • Siamees

Als je kat in deze kampen valt, let dan goed op voor pica. Het kan zijn dat je bij elke training bijzonder streng moet zijn.

Als je kat nog erg jong is, raak dan niet te verontrust over pica. Zoals uitgelegd door deze bron, komt pica veel voor bij kittens en infantiele katten. De kat zou het gedrag echter moeten ontgroeien, vooral tegen de tijd dat het dubbele cijfers bereikt.

Als een oudere kat tekenen van pica vertoont, zal daar meestal een reden voor zijn. Het is je plicht als kattenliefhebber om te leren wat dit is. De eerste stap is observatie, wat kan leiden tot noodzakelijke aanpassingen van de levensstijl.

Vroeg spenen

Pica kan worden gekoppeld aan een kat die te snel wordt gespeend. Kittens mogen hun moeder niet verlaten voordat ze minstens acht weken oud zijn. Tegen die tijd zal de kat geleerd hebben om vaste stoffen te eten.

Kittens die te snel van elkaar gescheiden zijn – of verstoten door hun moeder – ontwikkelen vaak pica. De kat probeert de ervaring van zuigen en het krijgen van voeding uit een speen na te bootsen. De gewoonte kan beginnen met zuigen op de muur of stof. Dit zal snel overgaan in slikken.

Deze bron koppelt het vroege spenen aan agressie op latere leeftijd. Als je een kitten adopteert, zorg er dan voor dat deze voldoende tijd doorbrengt met zijn moeder en nestgenoten. Een kat die te snel werd gespeend, heeft intensieve training nodig, waarschijnlijk van een professionele gedragsdeskundige.

Voedingstekorten

Een andere veel voorkomende verklaring voor pica is voedingstekorten. Tekorten aan ijzer, zink en calcium houden het meest verband. Je kat eet niet eetbare producten in een poging de vitamines en mineralen in zijn lichaam in evenwicht te brengen.

Dit kan worden verholpen door ervoor te zorgen dat je kat een hoogwaardige, op zijn leeftijd afgestemde voeding krijgt. Zodra een kat tien jaar oud is, veranderen de voedingsbehoeften. Controleer of de favoriete maaltijd van je kat aan alle noodzakelijke normen voldoet.

Natvoer is doorgaans ook beter om voedselgerelateerde problemen op te lossen. Als je kat alleen brokjes eet, overweeg dan om supplementen in zijn dieet te gebruiken. Een gebrek aan ijzer is bijzonder gevaarlijk, omdat dit tot bloedarmoede leidt.

Zwangerschap

Drachtige katten hebben automatisch meer honger dan normaal. Je hebt vast gehoord van het gezegde “eten voor twee” wanneer het verwijst naar een zwangere mens. Drachtige katten kunnen wel voor dertien eten. Let op tekenen dat je kat drachtig is. Deze omvatten:

 • Plotseling einde aan een oestrus cyclus
 • Meer genegenheid voor eigenaren
 • Gezwollen buik met heldere, prominente tepels
 • Ongewone agressie tegen andere katten, vooral mannetjes
 • Nestelen

Naast honger kunnen zwangere katten pica ontwikkelen door ijzertekort. Deze klacht is ook vastgesteld bij zwangere mensen. Houd hier rekening mee. Zorg ervoor dat je kat niets eet dat haar of haar ongeboren kittens kan schaden.

Territorialiteit

Pica kan ook worden gekoppeld aan territorialiteit. Het denkproces van de kat is eenvoudig. Als je een item wilt claimen. Om dit te doen, zal het het eten. Op deze manier kan geen enkel ander dier aanspraak maken op de schat van de kat.

Beheer dit door ervoor te zorgen dat uw kat zijn eigen territorium heeft. Dit betekent een bepaald deel van het huis waar de kat niet gestoord zal worden. Wijs de kat bovendien met name speelgoed, bedden, dekens en andere stimulatie toe.

Sterilisatie en castratie zullen de territoriale instincten van een kat in bedwang houden. Deze procedures hebben echter geen invloed op pica. Als je kat ongepast blijft eten nadat hij is hersteld, is er een andere verklaring.

Psychologische problemen

In veel gevallen komt pica voort uit een psychologische bezorgdheid over een kat. Dit heeft meestal te maken met de omgeving van de kat. Let op je kat, rekening houdend met zijn levensstijl en de rol die jezelf speelt. Dit kan je helpen de oorzaak van de dwang van je kat om ongepast te eten te achterhalen.

Stress en verveling

Stress is altijd schadelijk voor katten, vooral oudere katachtigen. Stress en angst zetten extra druk op het hart van een kat. Bovendien kan stress ervoor zorgen dat katten uit hun karakter gaan handelen. Een kat zal er alles aan doen om zichzelf te kalmeren. Dit kan tot pica leiden.

Veel katten vinden kauwen troostrijk en kalmerend. Als je geluk hebt, zal de kat genoegen nemen met kauwen. Het is echter waarschijnlijk dat dit uiteindelijk zal leiden tot slikken. Als dit een gewoonte wordt, volgt pica met de bijbehorende risico’s. Dingen die stress kunnen veroorzaken bij een kat zijn onder meer:

 • Gebrek aan routine en structuur
 • Veranderingen in woonsituaties
 • Constant geluid
 • Lang alleen worden gelaten
 • Onhygiënische leefomstandigheden, inclusief vuile kattenbakken
 • Pesten door andere huisdieren of dieren uit de buurt
 • Verveling en gebrek aan stimulatie

Je moet ervoor zorgen dat je kat een rustig, interessant en bevredigend leven leidt. Bouw een routine in de dagen van je kat en zorg ervoor dat hij wordt omringd door mogelijke stimulatie. Dit kunnen kattenbomen, ramen om uit te kijken en speelgoed zijn.

Bovendien kun je de stress van je kat beheersen met geur. Deze bron beveelt het gebruik van Feliway spray aan. Geurkaarsen, met name lavendel en wierook, zijn waarschijnlijk ook effectief.

Als je kat eenmaal kalmeert, zul je merken dat de pica symptomen beginnen te verminderen. De kat zoekt niet langer de kalmerende invloed van kauwen en slikken. Er is echter niet veel voor nodig om je kat weer te triggeren. Bedenk waardoor dit misverstand werd veroorzaakt.

Aandacht zoeken

Als je kat voelt dat hij niet genoeg aandacht krijgt, zal hij proberen dit recht te zetten. Het is een mythe dat katten onverschillig staan tegenover hun baasjes. Katten willen je aandacht en genegenheid. Ze willen het gewoon op hun voorwaarden. Geen enkele kat geniet ervan genegeerd te worden.

Als je kat zich verwaarloosd voelt, zal hij je dit laten weten met vocalisatie en lichaamstaal. Deze aanwijzingen zijn onder meer:

 • Miauwen dat steeds luider en langer wordt
 • Je voeten omcirkelen
 • Op dingen gaan zitten die je gebruikt
 • Knabbelen en zacht krabben

Als deze signalen onopgemerkt blijven, zal de kat aanvullende actie ondernemen. Dit kan gepaard gaan met het uitvoeren ervan. De kat zal iets doen waarvan hij weet dat jij zal stoppen. Voor een kat is elke aandacht goede aandacht, zelfs als hij af moet gaan.

Obsessieve compulsieve stoornis

Zoals besproken, is pica een dwang. Dit betekent dat je kat mogelijk een obsessieve compulsieve stoornis heeft. Deze aandoening kan slopend zijn voor katten. Het moet worden beheerd door een combinatie van medicijnen en training.

Deze bron koppelt OCS bij katten aan stress en angst. Het kan echter ook aangeleerd gedrag zijn. Katten zijn natuurlijke imitators. In een huis met meerdere huisdieren kunnen katten ongewenste gewoonten van andere dieren oppikken. OCS kan ook worden geërfd.

Als je veel training geeft kan dit helpen om de pica bij je kat te doorbreken. OCS kan de schuld zijn. Een professional kan tests uitvoeren die een diagnose bevestigen. OCS bij katten kan worden behandeld met medicijnen.

Medische zorgen

Gezondheidsproblemen variëren van eenvoudig op te lossen tot extreem gevaarlijk. Neem geen enkel risico met de gezondheid van je kat.

Darm parasieten

Interne parasieten, zoals lintwormen, kunnen bij katten tot pica leiden. Een kat met wormen zal hongeriger zijn dan normaal. Het kan voedsel zoeken buiten de conventionele middelen om.

Pica en darmparasieten kunnen een eindeloze reeks gezondheidsproblemen veroorzaken. Een kat met pica eet vuil. Dit kan leiden tot een nieuwe aantasting van lintwormen. Dit zal resulteren in een nieuwe aanval van pica. Dit leidt op zijn beurt tot meer wormen.

Blijf op de hoogte van de wormbehandelingen van je kat. Wacht niet tot je kat besmet raakt. Voorkomen is beter dan genezen. Een vlooienplaag kan leiden tot lintwormen, dus zorg ervoor dat je kat ook tegen vlooien beschermd is.

Snel werkende schildklier

Een snel werkende schildklier is een overmatige aanmaak van 2 bepaalde hormonen. Deze worden gemaakt door de schildklier, die in de keel van een kat wordt aangetroffen. Een snel werkende schildklier heeft veel symptomen, waaronder:

 • Uitbarstingen van hyperactiviteit
 • Vettige en onverzorgde vacht
 • Plotseling en onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Urineren buiten de kattenbak
 • Verhoogde hartslag
 • Braken en diarree
 • Overmatige dorst
 • Overmatige honger

Het is het laatste dat bijzondere aandacht vereist. Katten met deze aandoening ontwikkelen pica omdat ze constant op zoek zijn om het gat in hun maag te vullen. Als er geen voer beschikbaar is, zal de kat alles eten wat hij kan vinden.

Een snel werkende schildklier vereist medicatie om te behandelen. Je kat heeft de rest van zijn leven dagelijks pillen nodig. Als je dit medicijn geeft, kan je kat toch een normaal leven leiden.

Tand pijn

Het is zeldzaam, maar pica kan in verband worden gebracht met tandpijn. Normaal gesproken zullen katten met kiespijn vermijden iets in hun mond te stoppen. Milde, vroeg optredende tandpijn kan echter een uitzondering zijn. De kat kan kauwen om pijnlijk tandvlees te verzachten.

Dit gedrag is vergelijkbaar met dat van een kitten waar de tanden van doorkomen. De kat is in eerste instantie niet van plan om te eten – maar gewoon te kauwen. De kat kan het item echter per ongeluk of door opzet inslikken. Dit kan dan een gewoonte worden.

Als een kat aan zijn gezicht krabt, voedsel weigert en overdreven kwijlt, ga dan naar een dierenarts. Dit zijn tekenen van tandpijn, meestal veroorzaakt door tandvleesaandoeningen. Als de kat ook op niet eetbare producten kauwt, zet dan vaart achter de afspraak. Hoe eerder je een oplossing zoekt, hoe gelukkiger je kat zal zijn.

Cognitieve achteruitgang

Naarmate katten ouder worden, beginnen hun kritische vermogens te vervagen. Als een kat 15 jaar of ouder is, kan deze een cognitief disfunctie syndroom hebben. Dit valt te vergelijken met de ziekte van Alzheimer.

Katten met deze aandoening raken steeds meer gedesoriënteerd. Dit kan leiden tot pica. De kat verliest uit het oog wat hij wel en niet mag eten. Katten met cognitieve achteruitgang ervaren ook omgekeerde slaap-waakcycli en persoonlijkheidsveranderingen.

Er is geen remedie voor cognitieve achteruitgang bij oudere katten. Je kunt de impact echter vertragen. Je moet de geest van je kat zo actief mogelijk houden. Speel en spreek regelmatig met je kat en moedig interactie aan. Een dierenarts kan ook medicijnen voorschrijven om het begin verder te vertragen.

Hersentumors

Bij het betreden van het meer extreme einde van mogelijke verklaringen kunnen hersentumoren tot pica leiden. Je moet eerst talloze andere mogelijke verklaringen uitsluiten. Meningeoom, of hersenvlieskanker, kan echter bij katten voorkomen.

De symptomen van een hersentumor zijn niet verschillend van een oorontsteking. Je kat zal waarschijnlijk het volgende gedrag vertonen:

 • Hoofd kantelen
 • Gebrek aan coördinatie bij beweging
 • Rusteloosheid
 • Desoriëntatie

Een kat met een hersentumor zal waarschijnlijk ook epileptische aanvallen krijgen. Deze zullen doorgaans kort zijn, maar kunnen steeds vaker voorkomen. Laat een kat onderzoeken als hij aanvallen begint te krijgen. Hoe eerder een kankergezwel wordt verwijderd, hoe beter de prognose van een kat.

Kan pica bij katten worden genezen?

Het oplossen van pica draait om het identificeren van de oorzaak en het behandelen daarvan. Een afwachtende houding aannemen is af te raden, tenzij een kat jong is. Als een kat pica niet is ontgroeid op de leeftijd van twee jaar, is het onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren.

Je eerste stap zal zijn om te voorkomen dat je kat iets eet dat op dat moment gepast is. Bedenk een sterk, onmiskenbaar commandowoord. “Stop” is prima, als je dit in andere omstandigheden niet gebruikt.

Katten moeten begrijpen dat een veiligheid commando anders is dan te horen krijgen dat ze zich niet ongepast moeten gedragen. Zorg ervoor dat je pica gerelateerde woorden niet worden gebruikt als je kat bijvoorbeeld op meubels klimt. Overweeg het gebruik van een fluitje in plaats van een verbaal commando.

Dit voorkomt dat je kat iets ongepast eet. Het is echter een oplossing voor de korte termijn voor een probleem op de lange termijn. Pica is een dwang. Het is slechts een kwestie van tijd voordat je kat iets anders te eten vindt. Zoek de oorzaak van het probleem op in de bovenstaande lijst en los het op.

Pica bij katten komt vaker voor dan veel katteneigenaren beseffen. Als je kat pica heeft, neem het dan serieus. Hoewel pica soms zonder enige reden is, heeft het meestal een verklaring die gebaseerd is op de gezondheid van de kat of de omgeving. Gelukkig betekent dit meestal dat het gedrag kan worden opgelost.