katten pittig gekruid voedsel

Kunnen katten gekruid en pittig voedsel eten?

Katten houden van nieuwe smaken die rijk en smaakvol zijn, vooral voedsel waar mensen van genieten. Pittig voedsel voor katten is geen uitzondering op de regel, omdat het een heel aparte geur heeft die de aandacht van de kat trekt. Pittig eten is meestal gebaseerd op vlees, waardoor het een verleidelijke ‘traktatie’ voor katten is.

Een kat die gekruid en / of pittig voedsel eet, loopt risico op gastro-intestinale en spijsverteringsproblemen, zoals maagklachten, diarree en braken. Dit komt door de capsaïcine die wordt aangetroffen in kruiden, zoals cayennepeper. De tong van een kat kan de complexe smaak ook niet verwerken.

Hoewel te veel gekruid voedsel schadelijk kan zijn voor katten, vinden sommige katten het nog steeds leuk om het te proeven. Dit kan zijn omdat katten graag mensen imiteren, of het kan gewoon een eigenaardigheid van bepaalde katten zijn. Ongeacht de reden waarom, moet het voeren van gekruid voedsel aan katten worden ontmoedigd.

Kunnen katten pittig eten proeven?

De biologie van zoogdieren is geneigd te vertrouwen op een filosofie van “gebruik het of verlies het”.

Katten kunnen de smaak van kruiden niet verwerken, maar ze kunnen wel alle nadelige effecten ervaren, zoals de gloeiend hete scherpte. De warmte die gepaard gaat met pittig eten komt van de pepers die in het recept worden gebruikt. De capsaïcine in cayennepeper wordt eigenlijk door mensen gebruikt als kattenafweermiddel!

Pittig eten is zelden een plezierige ervaring voor een kat. Zodra je kat capsaïcine heeft geproefd, is het zeer onwaarschijnlijk dat hij terugkomt voor meer. Als een kat in de toekomst een pittige maaltijd ruikt, zal hij het zich waarschijnlijk herinneren en wegblijven.

Dat weerhoudt een nieuwsgierige kat er echter niet altijd van om zijn lesje op de harde manier te leren. Katten vinden het vreselijk om te denken dat ze iets lekkers mislopen.

Wat gebeurt er als een kat pittig voedsel eet?

Pepers bevatten capsaïcine. Wanneer een kat chili kauwt, komt de capsaïcine vrij. Deze bindt zich aan de mond op de plek waar pijn wordt geregistreerd. Zeer hete chili laat de ogen van een kat tranen en zijn neus lopen.

Het is niet alleen zijn mond die wordt aangetast als een kat pittig voedsel eet. Specerijen kunnen ook een nadelige invloed hebben op het spijsverteringskanaal van een kat vanwege de capsaïcine.

Zodra de capsaïcine-verbinding zich in de mond van je kat heeft bekendgemaakt, zal de pijn die volgt je kat aanmoedigen om het hete voedsel door te slikken of uit te spugen. Als hij ervoor kiest om het voedsel uit te spugen, zal hij geen verdere nadelige gevolgen ondervinden.

Als een kat echter pittig voedsel inslikt, zal hij ontdekken dat capsaïcine de keel en maagwand irriteert. Het resultaat is braken en diarree, die zal aanhouden totdat de effecten van de chili eindelijk voorbij zijn.

Er bestaat een risico op uitdroging, vooral als je kat diarree heeft. De gevolgen van het eten van pittig voedsel zullen het vochtgehalte in het lichaam van een kat verminderen. Daarom moet je je kat aanmoedigen om regelmatig te drinken.

Waarom houden katten van pittig eten?

Volgens National Geographic zijn Chinese boomspitsmuizen het enige dier dat van chili houdt. Dus als een kat geen gekruid voedsel kan proeven en het mogelijk schadelijk is, waarom eten sommige katten dan graag voedsel dat kruiden bevat?

Interessant aroma

Katten eten met meer dan alleen hun mond. De geur van voedsel is voor een kat net zo cruciaal als de smaak. Dat is de reden waarom zoveel katten hun favoriete maaltijden zullen weigeren als de geur op de één of andere manier niet goed ruikt.

Pittig eten heeft vaak een krachtige en onmiskenbare geur. Dit zal tot de verbeelding van je kat spreken. Als je van de maaltijd geniet, zal je kat steeds vastbeslotener worden om niet een smakelijke maaltijd te missen.

Aansprekende temperatuur

De temperatuur waarop het eten wordt geserveerd, maakt het gemakkelijk om te eten. Er zijn maar weinig pittige maaltijden die de mond zullen verbranden in termen van de werkelijke temperatuur.

De textuur van het eten

De maaltijd is mals en op vlees gebaseerd. Als je een Indiase afhaalmaaltijd bestelt, bevat deze vaak lamsvlees, rundvlees of kip. Dit zijn allemaal hoofdbestanddelen van het dieet van een kat.

Zelfs een gerecht zoals een chili con carne bevat heerlijk, vochtig en warm vlees. Dit zal je kat eraan herinneren wat hij in het wild zou eten.

Welk pittig voedsel is veilig voor katten om te eten?

Geef een kat nooit gekruid voedsel als traktatie, tenzij je alles begrijpt over de mogelijke bijwerkingen.

Helaas kan je kat zichzelf helpen met restjes op de keukentafel. Een oppas kan een kat toestaan zijn / haar bord schoon te likken. Als je kat naar buiten mag, kan hij zich tegoed doen aan lege bakjes afhaal eten.

Kunnen katten curry eten?

Curry is onveilig voor katten om te eten. Katten zullen naar dit gerecht worden aangetrokken door het sterke aroma, maar het moet worden vermeden.

Curry wordt vaak geserveerd met rijst. Dit zijn gewoon lege koolhydraten. Meer zorgwekkend zijn de ingrediënten die in de curry zelf worden gebruikt. Ui, knoflook en verschillende kruiden zijn allemaal te vinden in een traditionele curry.

Kunnen katten pompoen kruiden eten?

Je kunt overwegen om een kat pompoen aan te bieden om te helpen bij het ontlasten. Als je dat doet, zorg er dan voor dat het pompoen uit blik is en geen pompoen kruid.

Pompoen kruid bevat misschien niet eens pompoen. Het bevat allerlei ongewenste toevoegingen, zoals kaneel en nootmuskaat.

Deze kunnen bij katten allergische reacties veroorzaken.

Kunnen katten peperoni eten?

Wat dacht je van een plakje peperoni? Als je pizza eet, kan je kat dan van het smakelijke vlees eten? Hoewel katten altijd geïnteresseerd zijn in wat je eet, is veel menselijk voedsel giftig voor katten.

Peperoni wordt vaak op smaak gebracht met knoflook en uien. Deze ingrediënten zijn slecht voor katten en vallen hun rode bloedcellen aan.

Kunnen katten jalapenos eten?

Jalapeno’s hebben een sterke geur, zijn taai en hebben een goede maat voor de mond van een kat. Dit kan betekenen dat je kat er één van je bord probeert te pakken.

Jalapeno’s zijn slecht voor katten vanwege de capsaïcine, dus ze moeten worden vermeden.

Is chili con carne giftig voor katten?

Chili con carne is niet giftig, maar het zal de maag van je kat ernstig van streek maken.

Zelfs rode bonen kunnen slecht zijn voor je kat als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze kunnen moeilijk te verteren zijn voor je kat, wat kan leiden tot gasvorming en een opgeblazen gevoel.

Net als bij curry, zal elke koolhydraat toevoeging bij chili con carne ook geen voedingswaarde hebben voor katten.

Is kaneel slecht voor katten?

Kaneel is een specerij die met mate niet giftig is voor katten. Een snelle lik van een gemorste theelepel zal waarschijnlijk geen schade aanrichten.

Als je kat echter een pittige maaltijd eet die rijk is aan kaneel, zal hij al snel de negatieve effecten ervaren. Als hij een kaneelstokje eet dat je bij het bakken hebt gebruikt, wordt hij waarschijnlijk ziek.

Kaneel bevat coumarine. Coumarine is een verbinding die vaak wordt gebruikt in rattengif. De symptomen van kaneelvergiftiging bij katten zijn onder meer:

 • Braken en diarree
 • Hoesten, hijgen en piepen
 • Langzame en zwakke hartslag
 • Huidirritatie (indien blootgesteld aan kaneelpoeder)

Negeer nooit de symptomen van kaneelvergiftiging. Als je kat niet door een dierenarts wordt behandeld, kan hij leverfalen krijgen.

Is nootmuskaat giftig voor katten?

Nootmuskaat is een ander kruid dat moet worden vermeden omdat het myristicine bevat. Nootmuskaat kan leiden tot:

 • Ernstige buikkrampen
 • Hallucinaties
 • Verhoogde hartslag

Je kat zou veel rauwe nootmuskaat nodig hebben om deze bijwerkingen te ervaren. Herstel duurt ongeveer 48 uur.

Zullen uien en knoflook een kat ziek maken?

Als ui en knoflook in grote hoeveelheden worden gegeten, kunnen ze bloedarmoede veroorzaken.

Is hete saus slecht voor katten?

De meesten van ons zullen alles proberen om een moeilijke kat zijn voer te laten eten. Helaas mag hete saus nooit aan de maaltijd van je kat worden toegevoegd om meer smaak toe te voegen.

Sommige katten lijken te genieten van het branderige gevoel van pittig eten, maar ze zullen zich daarna waarschijnlijk misselijk voelen. Het moet worden vermeden.

Als je kat aan een lepel hete saus likt, zal deze geen blijvende schade aanrichten. Dit goedje is met mate niet giftig. Wees wel voorbereid op maagklachten.

Kruiden en specerijen die gezond zijn voor katten

Hoewel je je kat geen maaltijd mag geven die kruiden bevat, kunnen kleine hoeveelheden van de volgende kruiden en specerijen de gezondheid van je kat ten goede komen:

 • Tijm. Tijm is een belangrijk kruid in de meeste kruidenrekken. Kattentijm is germander die een kattenkruidachtig effect heeft op katten.
 • Zoethout. Zoethout kruid kan de luchtwegen openen, allergieën verzachten, de leverfunctie versterken en artritisontsteking verlichten.
 • Pepermunt, rozemarijn en kamille. Deze gemalen kruiden kunnen de jeukende huid verzachten. Meng ze met water en het wrijf over onrustige plekken.
 • Gember. Dit helpt bij maagklachten en misselijkheid in kleine porties.

Je kat kan interesse tonen in het pittige eten op je bord. Er zal niets goeds komen van een kat die een voorliefde ontwikkelt voor curry of chili con carne. De meest waarschijnlijke uitkomst zijn maagklachten, braken en diarree.