oude kat senior kat

Is te veel proteïne slecht voor oudere katten?

Oudere katten vinden het moeilijker om eiwitten te verteren. Dat wil echter niet zeggen dat eiwitten slecht zijn voor oude katten. Het is een veel voorkomende misvatting dat alle oudere katten op een eiwitarm dieet moeten worden geplaatst.

Oudere katten hebben evenveel proteïne nodig als jongere katten, maar het proteïne moet van hoge kwaliteit en licht verteerbaar zijn. Katten met een nieraandoening zouden echter minder eiwitten moeten consumeren.

Je zou kunnen denken dat er niet veel verschil is tussen een “volwassen” kat en een “oudere” kat. Onderzoek suggereert echter dat katten in deze twee verschillende levensfasen verschillende voedingsbehoeften hebben.

Hoeveel proteïne heeft een oudere kat per dag nodig?

Je moet altijd het etiket van het voer voor je kat controleren om er zeker van te zijn dat je kat voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Volgens verschillende bronnen zou een gezonde kat die 4 kilo weegt weegt en 250 calorieën per dag eet 12,5 gram eiwit per dag moeten eten.

Oude katten hebben soms moeite om het eiwit in goedkoop, commercieel kattenvoer te verteren. Daarom werd eerder gedacht dat oudere katten een lage eiwitbehoefte moeten hebben. Dit is echter niet waar.

In feite hebben oudere katten voedsel nodig dat hoogwaardige, uit één bron afkomstige vormen van eiwitten bevat (spiervlees of orgaanvlees).

Kunnen oudere katten te veel eiwitten eten?

Als je kat een nieraandoening heeft, kan hij ziek worden van een dieet met veel eiwitten, of een dieet dat is gebaseerd op eiwitten van slechte kwaliteit. Het is dus mogelijk dat een kat met een nieraandoening meer eiwitten binnenkrijgt dan zijn lichaam aankan.

Als je oudere kat echter geen ziekten heeft, is het zeer onwaarschijnlijk dat een maaltijd te veel eiwitten bevat.

Als de maaltijd echter te veel eiwit van lage kwaliteit of opneembare eiwitten bevat, kan je kat moeite hebben om het te verteren. Minder goede vormen van proteïne zijn onder meer:

 • Vleesmeel (gesmolten dierlijke delen)
 • Maïs
 • Bijproducten van vlees

Bij het kiezen van kattenvoer voor je oudere kat, moet je de bovenstaande ingrediënten vermijden, vooral als ze bovenaan de ingrediëntenlijst staan.

Wat is het beste voer voor oudere katten?

Houd bij het kiezen van kattenvoer voor je oudere kat rekening met de volgende voedingsrichtlijnen:

 • Oudere katten (11 jaar en ouder) hebben meestal calorierijk voedsel nodig.
 • Zoek naar voedsel dat 30-40% hoogwaardige, verteerbare eiwitten (op droge stofbasis) bevat, zolang je kat geen chronische ziekten heeft.
 • Aan goed kattenvoer voor senioren zijn vitamines en essentiële vetzuren toegevoegd om het spijsverteringssysteem en de gezondheid van je kat te ondersteunen.
 • Blik / natvoer wordt aanbevolen voor oudere katten, misschien met kleine hoeveelheden brokjes.
 • Geur en smakelijkheid zijn belangrijk om te overwegen, omdat oudere katten soms hun eetlust kunnen verliezen.
 • Oudere katten moeten kleine, regelmatige porties krijgen om de spijsvertering te bevorderen.
 • Als je kat een leeftijdsgebonden ziekte heeft, kan het zijn dat hij medisch samengesteld kattenvoer nodig heeft.

Calorie eisen

De meeste dierenartsen zijn het erover eens dat oudere katten (11+) net zoveel calorieën nodig hebben als jongere katten, en soms meer.

Als je kat er mager uit begint te zien, moet je op zoek gaan naar kattenvoer dat meer calorieën bevat en / of hem aanmoedigen om regelmatiger te eten.

Ervan uitgaande dat je kat momenteel een gezond gewicht heeft voor zijn lichaamstype / ras, moet je hem het volgende aantal calorieën per dag geven:

 • 2 kilo – kleine en slanke rassen – 170 kcal
 • 4.5 kilo – middelgrote rassen – 280 kcal
 • 6.5 kilo – grote rassen – 360 Kcal

Deze richtlijnen zijn afkomstig van betrouwbare bronnen. Als je kat op basis van ras al onder- of overgewicht heeft, kan de dagelijkse caloriebehoefte verschillen.

Belangrijkste ingrediënten

Er is speciaal samengestelde kattenvoeding voor oudere katten. Maar wat is er zo speciaal aan kattenvoer voor senioren?

Als je een kwalitatief goed, gerenommeerd merk kiest, zal het kattenvoer veel (zo niet alle) van de volgende kenmerken hebben:

30-40% (aangepast op droge basis) verteerbare eiwitten uit hele, afzonderlijke bronnen. Zoek naar kattenvoer dat spiervlees of orgaanvlees bevat en waar dat ook bovenaan de ingrediëntenlijst staat. Zoek ingrediënten zoals “kip”, “varkenshart” of “verse lever”.

Toegevoegde vitamine E en vitamine C om de werking van de nieren te bevorderen.

Toegevoegde omega 3-vetzuren omdat katten naarmate ze ouder worden moeite hebben om vetten op te nemen.

Prebiotica / probiotica ter ondersteuning van de spijsvertering.

Licht verteerbaar zetmeel (maïs, erwten).

Vezel om de spijsvertering te bevorderen (bietenpulp).

Calorierijk in vergelijking met “volwassen” of “senioren” kattenvoer.

Bevat mogelijk lagere niveaus van natrium en fosfor.

Bevat nat of droog kattenvoer meer eiwitten?

Bij het voeren van oudere katten zouden de meeste dierenartsen voornamelijk natvoer aanbevelen, misschien met kleine hoeveelheden toegevoegde brokjes.

Gezonde, ouder wordende katten zouden een product moeten eten dat 30-40% eiwit bevat (droge basis). Natvoer blijkt eiwitarm te zijn, omdat het volgens het etiket ongeveer 10% ruw eiwit bevat. Dit komt doordat het veel vocht bevat.

Je kunt een ruwe schatting krijgen van het droge basisequivalent door het eiwitgehalte met 4 te vermenigvuldigen. Natvoer met 10% ruw eiwit bevat dus ongeveer 40% op basis van droogvoer.

Als je natvoer en droog kattenvoer vergelijkt, zul je zien dat het natvoer grotere hoeveelheden hoogwaardige eiwitten bevat.

Gezondheidstoestand en proteïne voor oudere katten

Katten met de volgende ziekten hebben medisch samengesteld voer voor katten nodig:

 • Colitis (ontsteking / infectie van de dikke darm)
 • Chronische nierziekte / nierfalen
 • Hartziekte
 • Tandproblemen
 • Kanker
 • Voedsel allergie
 • Prikkelbare darmziekte

Als je kat één van deze aandoeningen heeft, zal je dierenarts waarschijnlijk één van de gespecialiseerde diëten aanbevelen.

Lees ook: Waarom eten katten kattenbakvulling?

Nierziekte en proteïne

Nierziekte is één van de meest voorkomende chronische ziekten bij oudere katten. Perzische katten hebben de meeste kans op deze aandoening, maar het kan van invloed zijn bij elk ras. Als je kat nierproblemen heeft, heeft hij minder eiwitten nodig.

Wanneer een gezonde kat proteïne eet, filteren zijn nieren de afvalproducten uit het eiwit, en deze afvalproducten worden verdreven via de urine van de kat.

Katten met nierproblemen zijn niet in staat deze functie efficiënt uit te voeren, waardoor ze een opeenhoping van giftige afvalproducten in hun bloed krijgen.

Maar dit betekent niet dat proteïne volledig uit hun dieet moet worden verwijderd, want katten hebben wel iets proteïne nodig om te overleven. In plaats daarvan moet er kattenvoer worden gegeven dat speciaal is samengesteld voor katten met een nieraandoening.

Dit kattenvoer is vergelijkbaar met kattenvoer voor senioren, maar er zijn verschillen:

Minder proteïne – Deze kattenvoeding bevat ongeveer 20-30% proteïne (op basis van droogvoer). Het eiwit is van hoge kwaliteit om de belasting van de nieren te verminderen. Plantaardige isolaten zijn de belangrijkste eiwitbronnen die worden gebruikt.

Laag natriumgehalte – Met minder dan 0,4% bevat deze gespecialiseerde kattenvoeding zelfs minder natrium dan kattenvoer voor senioren. Dit om uitdroging te voorkomen.

Lage niveaus van fosfor – Fosfor versnelt de ontwikkeling van nieraandoeningen, dus dit kattenvoer bevat lage niveaus (minder dan 0,6%) fosfor. Konijnenvlees is van nature arm aan fosfor, dus het wordt vaak gebruikt in dit soort kattenvoer.

Als je je kat op een speciaal dieet zet, zul je waarschijnlijk de ontwikkeling van chronische nieraandoeningen kunnen vertragen.

De hoeveelheid eiwit die een oudere kat nodig heeft, is afhankelijk van zijn grootte en gezondheid. Geef je kat altijd hoogwaardige eiwitten die licht verteerbaar zijn.