oranje kat eet kattenbakvulling

Waarom eten katten kattenbakvulling?

Het kan zijn dat katten om meerdere redenen kattenbakvulling en andere niet gewenste materialen eten. Als een kat dit soort materialen eet, dan wordt dat pica genoemd, het eten van niet eetbare dingen.

Als een kat pica gedrag vertoond kan dat meerdere oorzaken hebben, zo kan het bijvoorbeeld een gevolg zijn van een moederkat die haar kittens in de steek heeft gelaten. Wat zich kan uiten in dit soort gedrag. Katten die pica hebben kunnen bijvoorbeeld de volgende materialen proberen op te eten:

  • Plastic
  • Stoffen
  • Touw
  • Papier
  • Afval
  • Kattenbakvulling

Bepaalde varianten van pica zijn vrij onschadelijk en kunnen hooguit vervelend zijn, dan moet je denken aan het likken van een plastic zak, zodra een kat iets eet wat niet eetbaar is kan dat een darmblokkade bij de kat veroorzaken. Maar het kan ook een symptoom van een ziekte zijn.

Waarom eten katten kattenbakvulling?

Heb je een kat of kitten die de vulling uit de kattenbak op eet, dan kan dit een gezondheids- of een gedragsprobleem zijn. Mocht je vermoeden dat het een probleem met de gezondheid van je kat is, breng dan je kat onmiddellijk naar je dierenarts toe, zeker wanneer je kat dit gedrag ineens begint te vertonen.

Bedenk wel dat een kitten puur uit nieuwsgierigheid een beetje kattenbakvulling kan uitproberen, door de kitten goed in de gaten te houden en te corrigeren zal de kitten snel over dit gedrag heen zijn.

Bloedarmoede

Zoals hierboven vermeld kan het eten van kattenbakvulling een teken zijn dat je kat ziek is, vooral bloedarmoede is een aandoening waarbij aangetaste katten dit gedrag kunnen vertonen.

Een kat heeft bloedarmoede wanneer er een tekort is aan rode bloedcellen en hemoglobine. Kattenouders kunnen dit controleren door te kijken of het tandvlees van hun kat bleek, wit of blauwachtig is. Bij bloedarmoede is er vaak een tekort aan ijzer, sporenelementen, vitamines of essentiële vetzuren.

Maar aan de andere kant als een kat kattenbakvulling eet, kan dit ook betekenen dat de kat leukemie heeft (leukemie kan ook bloedarmoede veroorzaken), maar een nieraandoening zou ook mogelijk kunnen zijn.

Je dierenarts kan een standaard onderzoek uitvoeren, samen in combinatie met een volledig bloedbeeld en urineonderzoek. Een bloedbeeld kan vertellen of een kat bloedarmoede heeft of niet, het urineonderzoek kan bepalen of een kat iets met zijn of haar nieren heeft. Als er vermoed wordt dat de kat een verstopping heeft kan de dierenarts röntgenfoto’s maken of een MRI scan uitvoeren.

Lees hier onze blog over de beste kattenbakvullingen voor jouw kat

Voedingstekorten

Als je kat geen voldoende voedingsstoffen uit zijn kattenvoer binnen kan krijgen, is het goed mogelijk dat je kat zijn kattenbakvulling probeert op te eten.

Een tekort aan vitamine A, vitamine B1, Magnesium, Natrium en / of Taurine kunnen er ook voor zorgen dat een kat kattenbakvulling gaat eten. Vulling met als basis klei, bevatten bepaalde mineralen die het tekort van een kat kunnen aanvullen. Je dierenarts kan je hier meer advies over geven, bijvoorbeeld het aanbevelen van een soort kattenvoer.

Nieuwsgierige kittens

Nieuwsgierigheid kan de oorzaak zijn dat een kitten kattenbakvulling eet, het advies is dan ook om geen klont vormende kattenbakvulling te gebruiken. Wacht hiermee totdat de kitten wat ouder is, als een kitten klont vormende kattenbakvulling doorslikt kan dit een darmblokkade veroorzaken.

Gebruik ook geen schadelijke kattenbakvullingen en houdt het gebruik ervan goed in de gaten. Mocht je zien dat je kitten kattenbakvulling aan het eten is, haal dan je kitten uit de kattenbak (wacht wel tot je kitten zijn of haar behoefte heeft gedaan).

Een volwassen kat kan ook op de vulling kauwen als je onlangs het soort grit veranderd hebt, bijvoorbeeld van klei naar tarwe.

Hoe voorkom ik dat mijn kat kattenbakvulling eet?

Zodra je zeker weet dat je kat geen gezondheidsproblemen heeft, kun je je richten op het veranderen van zijn gedrag (het eten van kattenbakvulling). Zoals je al weet zijn er vele soorten vulling; klei, tarwe, geurend en niet geurend enzovoorts. Mocht je kat een bepaald soort vulling eten, probeer dan eerst over te stappen op een andere soort vulling.

Het kan heel goed zijn dat je kat zich verveeld. Zie je hem vulling eten? Probeer dan zijn gedrag te veranderen met een speeltje. Gooi een speelgoedmuis weg, of pak de hengel en probeer hem of haar van de bak weg te lokken.

Neem het voer dat je nu geeft eens onder de loep. Verander eens van kattenvoer, doe dit vooral als je kattenbrokken voert die uit de supermarkt komen. Normaal zijn hoogwaardige voedselbronnen qua voedingswaarden beter en completer.

Stimuleer zijn of haar jachtinstinct meer. Behalve meer speeltijd, kun je ook eens een voederpuzzel uitproberen omdat dit zijn of haar voedselgedrag stimuleert. Je kunt er zelf ook één maken van spullen die je waarschijnlijk al thuis hebt staan, maar je kunt voor een redelijk er ook eentje kopen in de dierenwinkel.

Met een voederpuzzel kun je op een goede en leuke manier je kat aan het werk zetten om zo aan zijn of haar voer te komen, en je leid je kat meteen van het ongewenste gedrag af.

Een andere optie is om je kat een pot met kattengras aan te bieden. Dit is uiteraard een afleiding van de kattenbakvulling, het geeft je kat iets anders om te knabbelen. Maar vergeet de goede ouwe kattenkruid ook niet, je kunt het prima zelf kweken en aan je kat aanbieden. Tot slot kun je altijd nog speelgoed kopen waar kattenkruid in verwerkt zit.