siamees kat

10 kattenrassen die het langst leven (met foto’s)

Het is tegenwoordig vrij normaal dat katten 15 jaar of ouder worden, maar toch zijn er een paar kattenrassen die opvallen als langdurige metgezellen. Natuurlijk is er geen garantie dat je kat 20 jaar of ouder zal worden, omdat er nog andere factoren meespelen. Maar door een kattenras te kiezen die over het algemeen langer leeft en door er goed voor te zorgen, is de kans groter om jarenlang te genieten van een liefhebbende kat.

Hieronder vind je de 10 langstlevende kattenrassen

Siamees

siamees kat slapen

De Siamees is een opvallende kat die uniek is en mensen al heel lang fascineert. Siamezen komen oorspronkelijk uit Thailand, dit ras werd in de jaren 1800 geƫxporteerd en werd wereldwijd bij veel mensen een echte favoriet. Het slungelige lichaam van een Siamees is een typisch kenmerk, maar ook zijn goede en vocale gedrag zijn typische kenmerken.

Sommige Siamezen kunnen last hebben van tand en luchtwegproblemen, maar buitenom dat hebben ze over het algemeen geen grote gezondheidsproblemen. Siamese katten hebben een levensverwachting van 15 tot 20 jaar.

Burmees

burmees kat

De Burmees is oorspronkelijk een kruising tussen een bruine kat en een Siamese kat. Dit ras is middelgroot, gespierd en krachtig gebouwd. Het karakter van een Burmees is speels, sociaal en houden van een avontuur.

Overal is dit een gezond ras, maar toch heeft de Burmees aanleg voor een misvormde schedel ook kunnen ze gevoelig zijn voor glaucoom (glaucoom is een beschadiging aan een oogzenuw). Ondanks deze gevoeligheden is de gemiddelde levensverwachting van een Burmees 16 tot 18 jaar.

Savannah kat

savannah kat

De Savannah kat is een kruising tussen een Afrikaanse Serval en een huiskat. Dit is ras is eigenlijk alleen voor ervaren kattenouders. Een Savannah kat heeft nog steeds een beetje in zich dat ongetemd blijft, maar ondanks dat zijn het tegenover mensen vriendelijke katten.

Maar door dat kleine beetje ongetemde in hun, kunnen onvoorspelbare en gedurfde capriolen uithalen. Dit hybride ras is gezond en sterk en heeft een levensverwachting van 12 tot 20 jaar.

Egyptische Mau

egyptische mau kat

Dit ras is vernoemd naar hun aanwezigheid in de oude Egyptische tijd en kunst. De Egyptische kat is een prachtige kat en heeft een mooie en kenmerkende vacht. Dit ras voelt zich op zijn gemak in de buurt van mensen. De gemiddelde levensverwachting van dit prachtige ras is 12 tot 15 jaar.

Ragdoll

ragdoll kat

De Ragdoll is een gemakkelijk en goedaardig kattenras, die graag in de buurt van hun eigenaren zijn. Het is van Ragdolls bekent dat als je ze vasthoud dat ze zo slap als een lappenpop worden, vandaar hun naam Ragdoll.

Ragdolls zijn over het algemeen een gezond en sterk ras, toch zijn sommige katten vatbaar voor blaasstenen en hartaandoeningen. Ondanks dat sommigen hier vatbaar voor kunnen zijn is hun gemiddelde levensverwachting 15 jaar of ouder.

Balinees

balinees kat

De Balinees stamt waarschijnlijk af van het Siamese ras. Het grote en duidelijke verschil tussen deze twee rassen is de lengte van hun vacht. Balinezen zijn net als de Siamezen een vriendelijk, energiek en speels ras. Ze willen graag betrokken worden bij het gezinsleven waarbij ze leven. De gemiddelde levensverwachting van dit mooie ras is 12 tot 20 jaar.

Blauwe Rus

blauwe rus kat

De Blauwe Rus is een rustige en teruggetrokken ras. Ze hebben dan wel weer de neiging om aanhankelijk te zijn met hun baasjes. Vaak zie je katten van dit ras lekker rustig genieten op een plekje in de zon, of op een hoog punt zodat ze alles kunnen overzien.

Blauwe Russen kunnen gevoelig zijn voor blaasstenen en problemen met hun ogen, ondanks dit is hun levensverwachting 15 tot 20 jaar.

Bombay

bombay kat zwart

De Bombay is gefokt om eruit te zien als een kleine panter en in dat opzicht stelt de Bombay je niet teleur. Dit ras is gemakkelijk in de omgang met mensen en houden ervan om bij mensen in de buurt te zijn.

De Bombay houdt van spelen en mag graag bij je op schoot liggen. Door hun korte snuit kunnen ze vatbaar voor ademhalingsproblemen zijn, sommige katten van dit ras kunnen ook gevoelig zijn voor hartaandoeningen. De gemiddelde levensverwachting van dit ras is 12 tot 16 jaar.

Amerikaanse korthaar

amerikaanse korthaar kat

Deze raskat is populair bij gezinnen met kinderen omdat ze gemakkelijk in de omgang zijn en een vriendelijk karakter hebben. Amerikaanse kortharen kunnen zichzelf prima vermaken en vragen verder weinig aandacht.

Spelletjes en socialisatie kunnen ze ook wel waarderen. Dit ras is normaal gezien zeer gezond, hoewel sommigen vatbaar kunnen zijn voor hartaandoeningen. Ze hebben een gemiddelde levensverwachting van 15 tot 20 jaar.

Sphynx

sphynx kat kaal

Dit kattenras vergt aardig wat onderhoud en verzorging. Dat komt doordat ze haarloos zijn, het is verstandig om deze kat tijdens de koude winterdagen iets warms aan te trekken.

De Sphynx moet regelmatig gewassen worden om de overtollige olie van hun huid te wassen. Ze zijn ook vatbaar voor hartaandoeningen en huidproblemen. Maar ondanks deze aandoeningen en problemen is de gemiddelde levensverwachting van dit prachtige ras ongeveer 10 tot 15 jaar.

Kattenrassen die je beter kunt vermijden

Andere raskatten halen de gemiddelde levensverwachting van gemiddeld 15 jaar niet. Zo heb je bijvoorbeeld de Manx kat die ongeveer 8 tot 14 jaar oud worden. De Singapura leven bijvoorbeeld gemiddeld 9 tot 15 jaar. Munchkin katten kunnen daar tegenover 12 tot 14 jaar oud worden. De werkelijkheid is dat de meeste kattenrassen wel redelijk oud kunnen worden, het zijn vaak de huiskatten die vrij naar buiten toe mogen die maar slechts 2 tot 5 jaar oud worden.