kat laser laserlampje

Waarom zijn katten gek op laserlampjes?

Waarschijnlijk zijn alle katteneigenaren wel bekend met de eeuwigdurende strijd tussen katten en laserlampjes. Ondanks dat het heel klein is en geen enkele geur bevat, kan het een kat toch aardig bezighouden, ondanks het feit dat een kat het laser nooit kan vangen.

Wat dan wel weer interessant is, is het feit dat er wat discussies zijn over het feit of laserlampjes wel een goed speelgoed is voor onze geliefde katten. Daarom de vraag, waarom achtervolgen katten nou precies een laser? Is het beter om het laserlampje om te wisselen voor een ander soort speelgoedje?

De verleiding van een laserlampje

Er wordt aangenomen dat laserlampjes zeer stimulerend zijn voor katten omdat ze een snel bewegende prooi voor kunnen stellen. Dat ze hier niet al te hard voor hoeft te werken, betekent dat nog niet dat haar jachtinstinct wordt aangewakkerd.

Omdat het lampje van de laser over de vloer heen en weer dartelt, denkt je kat dat dit een klein diertje is die zich probeert te verstoppen. Dit zorgt ervoor dat het jachtinstinct van je kat tevoorschijn komt, vooral de drang om op de betreffende prooi (het laserlampje) te jagen, te bespringen, te vangen en te doden.

Het doet er niet veel toe dat het slechts een projectie is, omdat het het natuurlijke instinct is van je kat.

Hoe zien katten dan een laser?

Maar er telt nog een andere factor mee wanneer je kat het laserlampje achtervolgt, en dat is simpelweg omdat het verleidelijk is voor je kat. Om dit te begrijpen is het handig om te weten hoe de ogen van een kat werken en hoe ze verschillen van onze eigen ogen.

Het netvlies is één van de belangrijkste structuren van het oog. Het is samengesteld uit twee typen cellen: staven en kegeltjes. Staven handelen het zicht bij weinig licht af en nemen bewegingen waar, terwijl kegeltjes het oog helpen de kleur te zien. Menselijke ogen hebben meer kegeltjes dan staven, wat betekent dat we de wereld veel levendiger zien. Katten hebben daarentegen meer staafjes dan kegeltjes, waardoor ze veel beter zijn in het oppikken van zelfs de kleinste bewegingen.

Misschien vraag je jezelf nu wel af wat heeft dit met laserlampjes te maken? Gewoon het feit dat ze voor een kat moeilijk te negeren zijn. Zodra jij het laserlampje op je kat richt, pikt je kat dat met zijn scherpe zicht meteen op.

Ook al weet je kat nog niet dat het rode stipje niet valt te eten, dan is dat rode stipje alles wat er voor nodig is om de aanval op de rode stipje in werking te zetten.

De discussie over katten en laserlampjes

Waarschijnlijk weet je wel dat er een discussie bestaat over het feit of het wel een goed idee is om je kat te verleiden met een laserlampje, maar dit is waarschijnlijk een oneindige discussie die al een hele tijd gaande is.

Voor kattenliefhebbers is het grootste probleem dat katten geplaagd worden als iemand zijn of haar kat een rood stipje laat achtervolgen. Je moet weten dat je kat het rode stipje achtervolgt omdat haar instinct haar dat verteld, haar hersenen vertellen haar dat het een mogelijke prooi is die ze moet vangen, doden en opeten. Ze doet het niet omdat ze het nou per se echt leuk vind in de vorm van een leuk spelletje.

Het laserlampje is een doelwit wat ze nooit te pakken zal krijgen, hoe goed je kat ook het stipje kan achtervolgen, ze zal het nooit te pakken krijgen en haar instinct kunnen bevredigen. Katten zullen dit doorhebben en hun interesse voor het laserlampje vroeg of laat verliezen.

Andere katten kunnen dit juist zeer frustrerend vinden en slecht gedrag gaan vertonen. Deze gedragen zich dan minder ideaal dan je zou willen, denk hierbij dat ze dingen kunnen gaan slopen tot zelfs agressief gedrag vertonen. Mocht je een link ontdekken tussen het laserlampje en het slechte grdrag van je kat, dan is het een beter idee om het laserlampje voor altijd weg te doen.

Veiligheidstips gebruik laserlampje

Als je kat echt lijkt te genieten van het achtervolgen van het laserlampje, en niet gefrustreerd raakt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het rode stipje achtervolgen is een geweldige manier voor je kat om wat lichamelijke beweging te krijgen en zijn of haar instincten te stimuleren. Dit is vooral voor binnenkatten zeer belangrijk. Katten die vaak buiten zijn doen deze dingen al als ze bijvoorbeeld een muis vangen.

Natuurlijk moet je er altijd voor zorgen dat je de juiste veiligheidstips volgt om te voorkomen dat je je kat tijdens het spelen onbedoeld schade toebrengt. Hier zijn twee belangrijke om op te letten:

  1. Schijn niet het licht rechtstreeks in de ogen van je kat. Zelfs speelgoedlasers zenden een ongelooflijk fel licht uit, dus het is erg belangrijk dat je het niet rechtstreeks in de ogen van je kat laat schijnen (of jezelf!). Als je dat wel doet, kun je zichtproblemen en / of oogletsel veroorzaken.
  2. Voorzie je kat ook van veel ander speelgoed. Als het laserlampje de enige uitlaatklep voor je kat is, is de kans groter dat de frustratie zich gaat ophopen. Zorg ervoor dat ze toegang heeft tot veel ander speelgoed om mee te jagen en te spelen, inclusief speelgoed dat kattenkruid bevat.