kat vlees eiwit

Wat is de meest gemakkelijk verteerbare proteïne voor katten?

Katten hebben een eiwitrijk dieet nodig om te overleven, maar het consumeren van grote hoeveelheden eiwit kan hard zijn voor katten met een gevoelige maag. Het helpt niet dat de eiwitten in veel commercieel kattenvoer van lage kwaliteit en moeilijk verteerbaar zijn. Om spijsverteringsproblemen te voorkomen, wordt ons vaak verteld om onze kat in plaats daarvan ‘hoogwaardige’ of ‘verteerbare’ eiwitten te voeren.

Kattenvoer dat een enkel eiwit bevat, zoals kip, is beter verteerbaar dan maaltijden gemaakt van gesmolten vleesproducten, zoals ‘vleesmeel’ of ‘dierlijke bijproducten’. Dit komt doordat er meer van de aminozuren worden vastgehouden. Dierlijke eiwitten bevatten ook meer aminozuren die katten nodig hebben (arginine, taurine en lysine) dan plantaardige eiwitten.

Als je je kat verteerbare eiwitten voedt, zal dit zijn stoelgang en algemene gezondheid verbeteren. Veel chronische ziekten worden veroorzaakt of verergerd door een dieet met weinig eiwitten of weinig eiwitten van hoge kwaliteit.

Beste bron van proteïne voor katten

Katten zijn obligate carnivoren, dus ze moeten dierlijke eiwitten eten om te overleven. De meeste specialisten zijn het erover eens dat een dieet op basis van vlees, gecombineerd met kleine hoeveelheden zetmeel en plantaardig eiwit, het gezondste dieet voor een kat is.

Dierlijke eiwitten hebben een hogere ‘biologische beschikbaarheid’ dan plantaardige eiwitten. Dierlijk vlees kan een kat voorzien van meer van de aminozuren, vitamines en mineralen die ze nodig hebben, dus het wordt beschouwd als een meer ‘complete’ voedselbron.

Aminozuren (taurine, arginine en arachidonzuur) komen niet voor in plantaardige eiwitten. Ook kunnen katten de bètacaroteen uit planten niet omzetten in vitamine A. Ze moeten voorgevormde vitamine A uit dierlijk eiwit halen.

Dat wil niet zeggen dat elk oud vlees het goed zal doen. ‘Verteerbaarheid’ is net zo belangrijk als ‘biologische beschikbaarheid’. Je kat moet de eiwitten kunnen verteren, anders gaan de vitamines, mineralen en aminozuren verloren.

kat eet vlees

Waarom is de verteerbaarheid van eiwitten belangrijk?

Voedingseiwitten kunnen alleen gunstig zijn voor katten als het effectief wordt opgenomen en verteerd. Daarom wordt ons als katteneigenaren vaak aangeraden kattenvoer te kopen dat ‘verteerbare’ of ‘hoogwaardige’ vormen van proteïne bevat.

Als je kat de proteïne die je serveert niet kan verteren, kan hij een tekort aan essentiële voedingsstoffen krijgen. Zoals gezegd kan arginine deficiëntie binnen enkele uren ontstaan als de kat niet genoeg van dit essentiële aminozuur heeft opgenomen. Om een goede gezondheid te bevorderen, kies je best voor diervoeding met een droge stof verteerbaarheid van minimaal 80%.

Helaas is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Diervoederbedrijven zijn niet verplicht om informatie over de verteerbaarheid op het etiket te drukken, hoewel ze de verteerbaarheid hebben getest bij de ontwikkeling van het product, dus ze moeten over deze informatie beschikken. Als je wat rondsnuffelt, vind je het verteerbaarheid percentage misschien op de website van de fabrikant.

Je kunt ook de ingrediëntenlijst bekijken om een idee te krijgen van hoe verteerbaar het voedsel zal zijn. Hier zijn de verteerbaarheidsclassificaties voor de volgende ingrediënten voor kattenvoer:

 • Gekookt eiwit van eieren – 98% (bijna perfect in termen van verteerbaarheid)
 • Spiervlees (kip, konijn, kalkoen) – 92%
 • Orgaanvlees (nier, lever, hart) – 90%
 • Vis – 75%
 • Soja – 75% (hoewel sommige recente onderzoeken suggereren dat het op een andere manier verwerken van soja het voor katten beter verteerbaar kan maken)
 • Maïs – 54%

Dierlijke eiwitten zijn beter verteerbaar dan plantaardige eiwitten. Het is echter niet voldoende om je kat een gekookt ei of spiervlees te geven.

Breng de macronutriënten (vet, koolhydraten, eiwitten) in het dieet van je kat in evenwicht om een goede spijsvertering te bevorderen. Het is moeilijk voor katten om koolhydraten te verteren.

Wat beïnvloedt de eiwitvertering bij katten?

Als je wilt dat je kat eiwitten effectief verteerd, moet je rekening houden met de volgende factoren:

 • De ‘kwaliteit’ van het vlees in het door jou gekozen kattenvoer, vooral hoe het vlees werd verwerkt.
 • Het aantal soorten vlees dat in één kattenvoer wordt gebruikt. Te veel variatie kan overweldigend zijn voor de gevoelige maag van een kat.
 • Het eiwitgehalte van de maaltijd samen met de balans van andere macronutriënten.
 • Of het vlees in het voer van je kat zijn natuurlijke prooi nabootst. Zou hij dit soort prooien in het echte leven kunnen vangen?
 • De algehele darmgezondheid van je kat. Dit kan worden beïnvloed door andere voedingsingrediënten, zoals vezels en pre / probiotica.
 • De leeftijd en gezondheidsstatus van je kat. Katachtigen hebben gedurende hun hele levensduur verschillende eiwitbehoeften.

Wat zijn de tekenen van een slechte spijsvertering bij katten?

Als je kat zijn kattenbak eens in de paar dagen gebruikt en zijn poep redelijk stevig is, duidt dit op een goede spijsvertering.

Aan de andere kant, als je kat moeite heeft om zijn maaltijden te verteren, zul je waarschijnlijk enkele van de volgende symptomen opmerken:

 • Grotere ontlasting dan normaal
 • De poep is geuriger dan normaal
 • Losse ontlasting
 • Meer dan eens per dag poepen
 • Winderigheid en een opgeblazen gevoel
 • Een doffe vacht
 • Lethargie
 • Een onwil om het verstrekte voedsel te eten
 • Gewichtsverlies
 • Diarree

Als deze symptomen langer dan een dag of twee aanhouden, moet je beter verteerbaar kattenvoer gebruiken. Als symptomen zoals diarree en braken langer dan 24 uur aanhouden, moet je je dierenarts raadplegen.

Welke soorten kattenvoer bevatten hoogwaardige eiwitten?

De meeste huisdierwebsites zullen u adviseren om je kat hoogwaardige eiwitten te geven, omdat deze gemakkelijker verteerbaar zijn. Maar wat wordt bedoeld met hoogwaardige eiwitten?

Herkenbare spiervlees / orgaandelen worden beschouwd als hoogwaardige eiwitten. Deze moeten als eerste op de ingrediëntenlijst worden vermeld.

Zoek naar labels met ‘kip’, ‘lam’, ‘konijn’, ‘varkenshart’, ‘varkenslever’ enz. bovenaan de ingrediëntenlijst, in tegenstelling tot ‘vleesmeel’ of ‘bijproducten’. Studies hebben aangetoond dat spiervlees en -orgaan goed verteerbare vormen van proteïne zijn voor katten.

Studies hebben aangetoond dat het eten van een enkele, niet-gesmolten proteïne, in tegenstelling tot ‘vleesmeel’ of ‘vlees-bijproducten’, katten helpt om meer van het aminozuur lysine op te nemen en waarschijnlijk ook meer vitamine A, D en E.

Zoek dus naar kattenvoer dat vlees / organen bevat van een enkele, identificeerbare bron bovenaan de ingrediëntenlijst.

Is ‘vleesmeel’ verteerbaar voor mijn kat?

Als u ‘vleesmeel’ op het ingrediëntenetiket ziet staan, betekent dit dat het eiwit is gesmolten. Renderen houdt in dat het vlees van het dier tot een zeer hoge temperatuur wordt verhit om overtollig vocht en vet te verwijderen, waardoor een geconcentreerde vorm van proteïne ontstaat.

In sommige opzichten is dit goed omdat het product hierdoor meer kosteneffectief en gemakkelijker te vervoeren is. Men denkt echter dat ‘meel’ niet zo verteerbaar is als onbehandeld vlees.

Volgens deze bron kan het rendering proces de integriteit van lysine beschadigen.

Het bewijs is schaars op dit gebied, dus we weten niet zeker of het renderen een negatief effect heeft op andere aminozuren, maar sommige wetenschappers denken dat veel meer aminozuren zullen worden beïnvloed.

Ook moet ‘vlees- en beendermeel’ worden vermeden omdat een hoog botgehalte de opname van aminozuren kan verhinderen.

kat eet vlees

Het andere probleem met ‘vleesmeel’ is dat het niet specificeert van welk dier / dieren het vlees afkomstig is. ‘Vleesmeel’ kan het vlees van veel verschillende zoogdieren bevatten (niet alleen kippen, runderen, schapen, varkens en geiten).

Hoewel afwisseling vanuit voedingsoogpunt misschien een goede zaak lijkt, wijst onderzoek uit dat het voeren van te veel verschillende eiwitten aan je kat spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

Als je zeker wilt weten waar de dierlijke eiwitten vandaan komen, zoek dan naar etiketten waar het vlees is gespecificeerd, d.w.z. ‘kippenmeel’ of ‘lamsmeel’.

Zijn vleesbijproducten veilig voor mijn kat?

Je weet niet welk dier je kat eet. Als je kat een gevoelige maag heeft en vervolgens reageert op een bepaald voer, is het onmogelijk om te weten wat de reactie heeft veroorzaakt.

Volgens deze bron omvatten ‘bijproducten’ onder meer, maar niet uitsluitend, longen, milt, nieren, hersenen, levers, bloed, botten, gedeeltelijk ontvet vetweefsel bij lage temperatuur, en magen en darmen die van hun inhoud zijn ontdaan. In het geval van pluimvee omvat het ook koppen, poten en ingewanden.

Sommigen beweren dat vacht/ haar van dieren, ontlasting, plastic en andere onsmakelijke ingrediënten aanwezig zijn in ‘vleesbijproducten’ omdat het voor fabrikanten te duur of tijdrovend is om deze onderdelen te verwijderen.

Op dit moment zijn er weinig aanwijzingen dat bijproducten echt onveilig zijn voor katten. ‘Bijproducten van vlees’ zijn echter waarschijnlijk niet zo verteerbaar als eiwitten van hogere kwaliteit, deels omdat ze moeten worden gemaakt om veilig te zijn voor katten om te consumeren. Het is het beste om dit ingrediënt te vermijden.

Welk type vlees is het beste voor katten?

Onverwerkt, heel vlees is beter verteerbaar dan ‘vleesmeel’ of ‘bijproducten’, maar welk dierlijk vlees biedt de beste eiwitbron voor katten?

Sommige specialisten zeggen dat het voeden van een kat met een dier dat ze redelijkerwijs in het wild kunnen vangen, het meest voordelig is. Dit omvat:

 • Kip
 • Kalkoen
 • Konijn
 • Vis (met mate)

Volgens diverse bronnen kan vis een hoog arseengehalte bevatten, dus het mag maar één of twee keer per week worden geconsumeerd.

Lam wordt veel gebruikt in kattenvoer. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lamsvlees slecht wordt verteerd in vergelijking met ander vlees.

De aminozuren cysteïne, lysine en threonine worden minder efficiënt opgenomen uit ‘lamsmeel’, misschien omdat de wol niet voldoende wordt gescheiden van het eiwit.

Rundvlees wordt veel gebruikt in kattenvoer omdat het een goedkope vorm van proteïne is. Wanneer een kat voedselintolerantie of voedselallergie heeft, raden dierenartsen vaak aan om eerst rundvlees te schrappen. Veel hypoallergeen kattenvoer bevat geen rundvlees.

Nat- versus droogvoer voor katten

De verteerbaarheid is bij natvoer vaak hoger dan bij droogvoer. Dit komt doordat natvoer minder verwerkingsfasen doorloopt, waardoor de aminozuren mogelijk meer intact zijn.

Droog voedsel (dat een ‘vleesmeel’ bevat) heeft een ‘dubbele bewerking’ ondergaan – één keer toen het vlees werd gesmolten en opnieuw toen het mengsel tot brokjes werd verwerkt. Zoals gezegd kunnen de hoge verwerkingstemperaturen lysine en wellicht andere aminozuren afbreken.

Als je de eiwitinname van je kat wilt verhogen, vraag je je misschien af of je je kat het beste natvoer of droogvoer (brokjes) kunt geven. Als je twee pakketten vergelijkt, lijkt het waarschijnlijk alsof droogvoer meer proteïne bevat dan natvoer. Dit is echter nogal misleidend omdat je de twee labels niet rechtstreeks kunt vergelijken zonder een paar extra berekeningen te doen.

De FDA laat zien hoe je het eiwitgehalte van nat- en droogvoer kunt vergelijken op basis van ‘droogvoer’. Natvoer bevat meer proteïne dan droogvoer, als je rekening houdt met het vochtgehalte.

Dat wil niet zeggen dat droogvoer heel slecht is. Brokjes kunnen helpen om het gebit van je kat gezond te houden en het voegt afwisseling toe aan het dieet van je kat. De meeste dierenartsen raden aan om je kat een combinatie van nat- en droogvoer te geven om ervoor te zorgen dat ze gezond blijft.

Is rauw kattenvoer beter verteerbaar?

Als onbewerkt vlees beter is voor katten dan ‘vleesmeel’, betekent dit dan dat een ongekookt dieet optimaal is? Wilde katten eten een rauw dieet, dus het lijkt de meest natuurlijke optie om aan je huisdier te voeren.

Volgens deze bron is een dieet met rauw vlees goed verteerbaar voor katten. Veel eigenaren beweren ook dat de poep van hun kat minder stinkt tijdens een rauw dieet. Hoewel rauw voedsel verteerbaar is voor katten, zijn er enkele gevaren waarmee je rekening moet houden:

 • Rauw vlees diëten zijn in verband gebracht met vetgebrek (totaal vet en essentiële vetzuren)
 • Het risico op bacteriële infecties neemt toe

Als je van plan bent je kat een rauw dieet te geven, kies dan een gerenommeerde fabrikant van diervoeding. Rauwe maaltijden moeten qua voedingswaarde uitgebalanceerd zijn en veilig worden bereid, dus kies een verkoper die je kunt vertrouwen.

Je moet niet proberen om zelf een rauw voer dieet te bereiden, omdat dit een tekort kan hebben aan essentiële voedingsstoffen.

Hoeveel proteïne hebben katten nodig?

Eiwitvereisten veranderen gedurende de levensduur van een kat. Hier zijn de aanbevolen hoeveelheden voor ruw eiwit:

 • Kitten – 10 gram
 • Volwassen kat – 12.5 gram
 • Zogende kat – 41 gram

Verschillende bronnen hebben het minimumniveau van ruw eiwit vastgesteld op 26% voor kattenvoer met het label ‘compleet’ erop.

De meeste dierenartsen beschouwen kattenvoer van hoge kwaliteit echter als 40-50% eiwit. Dit komt dichter bij de hoeveelheid eiwit die een wilde kat zou consumeren.

Eerder was men van mening dat oudere katten (10 jaar +) geen eiwitten mochten krijgen omdat hun lichaam moeite heeft om het te verteren.

Het is nu echter bekend dat oudere katten eiwitten nodig hebben, maar dat het in een zeer verteerbare vorm moet zijn, zodat hun lichaam het kan verdragen.

kat vlees eiwit

Plantaardige proteïne versus vleesproteïne

Katten hebben 11 essentiële aminozuren en verschillende andere vitamines en mineralen nodig om te overleven. Plantaardige eiwitten kunnen enkele, maar niet alle, van deze aminozuren, vitamines en mineralen leveren.

Om specifiek te zijn, de volgende aminozuren, vitamines en mineralen kunnen alleen worden verkregen uit dierlijk vlees of synthetische supplementen:

 • Voorgevormde vitamine A. Katten kunnen bètacaroteen niet omzetten in vitamines.
 • Arachidonzuur. Katten kunnen linolzuur niet omzetten in arachidonzuur
 • Taurine
 • Arginine

Veel kattenvoer bevat kleine hoeveelheden plantaardige eiwitten / koolhydraten. Als ze goed worden gekookt, worden deze met mate als gezond beschouwd.

Lees ook: 7 veel voorkomende allergieën bij katten

Kunnen katten een vegetarisch of veganistisch dieet eten?

De meeste specialisten zouden zeggen dat een puur vegetarisch of veganistisch dieet onaanvaardbaar is voor katten.

Een klein aantal dierenartsen, wetenschappers en producenten van huisdiervoer is echter voorstander van een vegetarisch dieet voor huiskatten.

Volgens deze bron kan het voeden van onze katten met een plantaardig dieet om vele redenen zinvol zijn:

 • Katten hebben voedingsstoffen nodig, niet per se ‘proteïne’. De aminozuren / vitamines / mineralen die alleen uit vlees verkrijgbaar zijn, kunnen we synthetisch produceren en toevoegen aan plantaardige eiwitten. Aan de meeste kattenvoeding op basis van vlees wordt synthetische Taurine toegevoegd om ervoor te zorgen dat aan de vereisten wordt voldaan.
 • De voedseltechnologie gaat snel vooruit. Hoewel vegetarisch voedsel voor huisdieren duur is, wordt aangenomen dat het op de lange termijn veel rendabeler zal worden dan conventioneel voedsel op basis van vlees.
 • Hoewel slecht beheerde vegetarische diëten gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij katten, waaronder blindheid en hartfalen, tonen onderzoeken aan dat een verantwoord vegetarisch dieet (d.w.z. speciaal samengesteld kattenvoer dat zich aan voedingsrichtlijnen houdt) niet minder gezond is dan een conventioneel dieet.
 • Plantaardige eiwitten kunnen verteerbaar zijn als ze correct worden bereid.

Volgens deze recensie zou je een vegetarisch dieet voor je kat alleen moeten overwegen als je bereid bent om een ‘volledig, qua voedingswaarde uitgebalanceerd’ vegetarisch kattenvoer te kopen en de PH van de urine van je kat regelmatig te controleren.