katten allergie

7 veel voorkomende allergieën bij katten

Allergieën nemen toe bij mensen en niemand weet precies waarom. Misschien komt het doordat we niet langer voortdurend parasieten en ziektekiemen hoeven te bestrijden, waardoor ons immuunsysteem vrij kan reageren op mogelijke allergenen. Hoewel we niet weten of een soortgelijk proces zich bij katten kan voordoen, is het veilig om te zeggen dat allergieën bij katten een groot probleem zijn voor de huisdieren en eigenaren die erdoor worden getroffen.

Lees verder om meer te weten te komen over de meest voorkomende allergieën bij katten, wat de symptomen van deze allergieën zijn en hoe ze worden behandeld.

Vlooienallergie

Veel katten hebben een allergie voor vlooien en krijgen ongelooflijk veel jeuk nadat ze slechts een of twee keer zijn gebeten. Het kan zijn dat je geen enkel teken van vlooien op je kat kunt vinden, omdat katten met vlooienallergie zichzelf zeer agressief reinigen. Likken, bijten of krabben, vooral rond de nek, dijen, buik, flanken en staartbasis kunnen tekenen zijn van een vlooienallergie bij katten.

Langdurig gebruik van een vlooienbestrijdingsmedicijn dat een adulticide bevat dat volwassen vlooien doodt en een insectengroeiregulator (IGR) die voorkomt dat onvolwassen vlooien opgroeien en zich voortplanten, is de beste manier om een vlooienallergie te beheersen. Gebruik nooit vlooienmedicijnen voor honden, omdat ze katten erg ziek kunnen maken. Je dierenarts kan een geschikt product aanbevelen op basis van de specifieke behoeften van je kat.

Pollen

Allergieën voor boom-, onkruid- en graspollen komen vaak voor bij katten. Getroffen katten likken, kauwen en krabben overal op hun lichaam en kunnen in ernstige gevallen aanzienlijke huidbeschadiging veroorzaken. Deze allergieën beginnen vaak als seizoensgebonden (komen alleen voor wanneer het aanstootgevende allergeen wordt geproduceerd), maar kunnen uiteindelijk een steeds groter probleem worden, aangezien allergische katten de neiging hebben om op meer triggers te reageren naarmate ze ouder worden. De beste manier om te bepalen waarvoor je kat allergisch kan zijn, is door een huid of bloedtest op allergieën te plannen met je dierenarts.

Door katten binnen te houden met de ramen dicht en tijdens moeilijke tijden een airconditioning en / of luchtfilter te gebruiken, kan de blootstelling van je kat aan pollen worden verminderd. Regelmatig baden of in ieder geval uw kat afvegen met een vochtige doek helpt bij het verwijderen van pollen dat in de vacht vast komt te zitten. Dierenartsen kunnen vetzuursupplementen, antihistaminica, hyposensibilisatie-therapie en andere behandelingen voorschrijven om katten met een pollenallergie comfortabel te houden.

Huishoudelijke allergenen

Katten kunnen ook allergisch zijn voor allergenen binnenshuis, zoals schimmel, stof, huisstofmijten, enz. Allergieën binnenshuis zijn niet te onderscheiden van allergieën buitenshuis, behalve dat likken, bijten en krabben vaak het hele jaar door is en niet vanaf het begin van iets seizoensgebonden. Je dierenarts kan met behulp van een huid of bloedtest bepalen of je kat last heeft van huishoudelijke allergenen.

Om de blootstelling van je kat aan allergenen binnenshuis te verminderen, moet je eventuele schimmelproblemen in je huis aanpakken, regelmatig en grondig schoonmaken, luchtfilters gebruiken en de vacht van je kat regelmatig wassen of afnemen met een vochtige doek. Dierenartsen kunnen ook vetzuursupplementen, antihistaminica, hyposensibilisatie-therapie en andere behandelingen voorschrijven om de symptomen bij katten met allergieën binnenshuis te helpen beheersen.

Voedsel allergie

Allergieën voor bepaalde ingrediënten in voedsel zijn een ander type kattenallergie. Katten met voedselallergieën hebben doorgaans een jeukende huid en kunnen ook terugkerende huid- of oorontstekingen krijgen en gastro-intestinale symptomen hebben zoals braken, diarree en / of toegenomen winderigheid. Katten kunnen op elke leeftijd voedselallergieën krijgen en of ze nu al jaren hetzelfde voedsel eten of recentelijk iets nieuws zijn gaan eten.

Om een voedselallergie te diagnosticeren, moet je kat gedurende zes tot acht weken een dieet met nieuwe ingrediënten (bijv. eend en aardappel) of gehydrolyseerd voer (en niets anders dan water) krijgen. Als de symptomen in die tijd verdwijnen, heeft je kat een voedselallergie. Om de voedselallergie van je kat te behandelen, kun je doorgaan met het voeren van het voer dat in de dieetproef is gebruikt of de standaardingrediënten één voor één opnieuw invoeren om te bepalen waarvoor ze precies allergisch zijn. Terwijl sommige katten die allergisch zijn voor voedsel hypoallergene diëten kunnen eten die zonder recept verkrijgbaar zijn, moeten anderen het strengere gereguleerde voedsel eten dat alleen verkrijgbaar is via dierenartsen.

Plastic voerbakjes

Menselijke allergieën voor plastic zijn gedocumenteerd in wetenschappelijke literatuur, en hoewel soortgelijke onderzoeken niet zijn gedaan bij katten, lijken anekdotische rapporten het eten en drinken uit plastic bakjes te koppelen aan een aandoening die katten kin acne wordt genoemd en die mogelijk verband houdt met allergie. Katten met kin acne hebben stevige of met etter gevulde bultjes rond hun kin.

Als je denkt dat je kat allergisch is voor plastic, probeer dan over te schakelen op keramische of glazen bakken of kommen, maar zorg ervoor dat je ze regelmatig schoonmaakt, want het met bacteriën beladen slijm dat zich op de bodem kan ophopen, is een andere mogelijke oorzaak van kin acne.

Parfums

Sommige katten zijn erg gevoelig voor de parfums die vaak worden toegevoegd aan kattenbakvulling, schoonmaakproducten, luchtsprays, tapijtpoeders, droogtrommeldoekjes, enz. Als je merkt dat je kat niest of jeukt heeft na contact met dit soort producten of proberen om geparfumeerde gebieden helemaal te vermijden, kan een allergische of irriterende reactie de oorzaak zijn. Probeer over te schakelen op ongeparfumeerde producten en kijk of de symptomen van je kat verdwijnen.

Lees ook: 6 redenen waarom je kitten huilt

Allergieën voor geneesmiddelen

Medicijnallergie is relatief zeldzaam bij katten, maar elk individu kan zonder waarschuwing een bijwerking op een bepaald medicijn krijgen. Symptomen variëren, maar kunnen jeuk, netelroos, koorts, braken, haaruitval (actuele producten) en in ernstige gevallen anafylaxie zijn, wat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, flauwvallen, toevallen en overlijden. Als je vermoedt dat je kat slecht reageert op een medicijn of als je je zorgen maakt over de gezondheid van je kat, bel dan onmiddellijk je dierenarts.