kitten

6 redenen waarom je kitten huilt

Nieuwe ouders zijn bekend met het beantwoorden van de vraag: “waarom huilt de baby?” Maar deze vraag wordt nog uitdagender als de baby van een andere soort is – een nieuw kitten. Huilen bij kittens kan veel verschillende dingen betekenen, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat als je kitten huilt of zeurt, er een behoefte is waaraan moet worden voldaan.

Je kitten is eenzaam

Kittens zijn nieuwsgierige wezens met veel energie, en ze hebben veel mentale en fysieke stimulatie nodig terwijl ze wakker zijn om gelukkig te zijn. Als een kitten constant huilt, is het mogelijk dat ze je aandacht zoeken of roepen op zoek naar een ander kitten of hun moeder, vooral als ze net zijn geadopteerd.

Zorg ervoor dat je overdag voldoende tijd vrijmaakt om met je nieuwe kitten te spelen. Als je over de middelen beschikt en klaar bent voor de verbintenis, kunt je overwegen om een extra kitten te adopteren, zodat de katachtigen elkaar gezelschap kunnen bieden. Veel experts raden ten zeerste aan om kittens in paren te adopteren.

Je kitten is verdwaald of in de war

Nieuwe ouders van een kitten kunnen in de verleiding komen om een kitten de hele tijd door het huis te te rennen, maar voor een jong dier kan het verwarrend of zelfs eng zijn om zo’n groot territorium te hebben. Als een kitten huilt, kan ze verdwaald zijn en om hulp roepen omdat ze haar omgeving niet herkent, of niet weet hoe ze terug moet naar de kattenbak of haar vertrouwde plek.

Nieuwe adoptanten moeten kittens de eerste twee weken een kleinere “thuisbasis” geven, zodat de kat comfortabel kan wennen aan de ruimte. Als het kitten eenmaal vertrouwen heeft gekregen in haar nieuwe territorium, kan ze geleidelijk toegang krijgen tot de rest van het huis.

Je kitten heeft honger

Net als menselijke baby’s zullen kittens het waarschijnlijk uitschreeuwen als het te lang duurt tussen de maaltijden door. Als een kitten elke dag om voedsel huilt, overweeg dan je voedingsschema en bepaal of je wel regelmatig genoeg voedt.

Jonge kittens ontwikkelen zich snel en moeten voldoende natvoer krijgen om te helpen bij hun groei. Hoewel een strikt voedingsschema geschikt kan zijn voor een volwassen kat, moeten kittens worden gevoerd als ze honger hebben. Verhoog dus de hoeveelheid of frequentie van voeren als u vermoedt dat de kitten huilt om voedsel. Zodra een kitten 3 of 4 maanden oud is, is het redelijker om te verwachten dat ze een voedingsschema kunnen volgen.

schattige kitten

Je kitten moet poepen

Wanneer kittens voor het eerst gewend raken aan het gebruik van een kattenbak, is het niet ongebruikelijk dat ze een beetje kieskeurig zijn over poepen. Kittens jonger dan 8 weken miauwen vaak voor of tijdens de ontlasting, en dat is oké zolang de kitten niet overbelast of ongemakkelijk is.

Als een kitten huilt elke keer dat ze poept, of drukt en worstelt om de kattenbak te gebruiken, breng haar dan naar de dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen onderliggend medisch probleem is. Constipatie, diarree en andere gastro-intestinale problemen moeten serieus worden genomen, vooral bij een jong kitten, dus wacht niet langer als je vermoedt dat de kitten zich niet goed voelt.

Je kitten heeft pijn

Je zult het weten als je het hoort – de gillende kreet van een gewond dier is moeilijk te missen. Als je een doordringende, schrille kreet van een kitten hoort, is dit een teken dat ze in ernstige nood verkeert. Dit kan een aantal redenen hebben, zoals een ledemaat dat vastzit in een ongemakkelijke positie of een staart waarop per ongeluk wordt getrapt.

Ga onmiddellijk naar de oorzaak van de pijn en beoordeel de situatie om te zien of verdere zorg nodig is. Zoek hulp bij een dierenarts als je vermoedt dat de kitten een blessure heeft.

Lees ook: 10 langharige kattenrassen en hun kenmerken (met foto’s)

Je kitten is ziek

Het treurige gehuil van een kitten kan erop wijzen dat het kitten ziek is. Ziekte is misschien niet altijd visueel duidelijk voor een verzorger, maar het gehuil van een kitten kan erop wijzen dat iets haar leed veroorzaakt. Als een kitten wezenloos of vermoeid lijkt en huilt, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat katten en kittens hun angst niet altijd hoorbaar uiten. Meestal komt ziekte in feite tot uiting door lusteloosheid of door stil te worden – niet door te huilen. Het belangrijkste is dat ouders van een kitten waakzaam zijn wanneer het gedrag van een kitten dramatisch verandert, of ze nu uit volle borst huilen of zich in stilte terugtrekken.