kattenrassen met lang haar

10 kattenrassen met lang haar (met foto’s)

Geef ons een kat met haar! Lang mooi haar! Stralend en glanzend! Bij langharige katten gaat het haar tot ver over de schouders. Iedereen houdt van een zachte, donzige kat. Het is alsof knuffels tot leven komen.

Er zijn verschillende soorten langharige kattenrassen. Blijf lezen voor meer informatie over je harige kleine vriend.

Top 10 langharige kattenrassen

Maine Coon

maine coon

Ze zijn puur katachtig en zijn helemaal niet gerelateerd aan wasberen, ondanks de gelijkenis, zowel qua uiterlijk als qua persoonlijkheid! Deze katten hebben de neiging om grote botten te hebben en goed gespierd te zijn met een lange, donzige, gestroomde vacht.

Net als de wasbeer waarnaar ze zijn vernoemd, kunnen ze slim en een beetje ondeugend zijn.

Dit is een forse kat met een gewicht van 9 kilo als hij volgroeid is.

Je kunt ook letten op de grote oren en een staart die eruitziet als één grote, donzige veer.

Hoewel de Maine Coon erg leuk is, zul je merken dat zijn miauw erg typerend kan zijn.

Noorse Boskat

noorse boskat

Wie kan dat lieve gezichtje weerstaan? De Noorse Boskat is gewoon één van de meest aanbeden katten onder de langharige katten.

Ze komen uit de ijskoude landen van Scandinavië, maar deze vriendelijke kat zal je hart zeker verwarmen! Om haar warm te houden, heeft de Noorse Boskat een dikke dubbele vacht die met de seizoenen van kleur kan veranderen.

Haar gepluimde staart en typische poten en oren dragen bij aan haar charme.

Hoewel ze normaal gesproken geen dame is die veel onderhoud vraagt, moet ze in die tijden dat ze verhaart elke dag gekamd worden om haar mooie vacht te onderhouden.

Heilige Birmaan

heilige birmaan

De heilige kat van Birma zal nooit een scheerbeurt krijgen! Denk aan een extra harige en pluizige versie van een Siamees met een beetje wit op de voorpoten.

Maar toch heeft dit kattenrassen betoverende blauwe ogen. De Heilige Birmaan is speels, pittig en intelligent, hoewel zijn ietwat onbewogen houding je misschien anders kan laten denken.

Hij is niet zo luid als de meeste andere katten. Je zult zien dat de Heilige Birmaan zachtaardig en gezellig is, waardoor hij een geweldig huisdier is voor het hele gezin.

Een van de beste eigenschappen van de Heilige Birmaan is zijn lange, zijdeachtige vacht die niet snel dof wordt.

Turkse Angora

turkse angora

De Turkse Angora is het oudst bekende langharige kattenras in Europa. Ze heeft lange, puntige oren en een lange pluizige staart.

Deze katten zijn vatbaar voor een bepaalde soort “mutatie”, wat beter bekend staat als heterochromie , wat betekent dat het ene oog anders gekleurd kan zijn dan het andere.

Ze is een elegante kat met fijne trekken en een zeer sociale persoonlijkheid.

Net als de Burmees is haar zijdeachtige vacht zelden mat en net als de Noorse Boskat vergt ze weinig verzorging.

Terwijl de witte Angora populair blijft, beginnen andere kleuren en patronen in opmars te komen.

Balinees

balinees kat

Hier hebben we een mutatie van het Siamese ras. Het ziet eruit als een hybride van een Siamese kat en een nerts. Verwar zijn natuurlijke sierlijkheid niet met gereserveerdheid.

Hij is een speelse en aanhankelijke ziel die geweldig is met kinderen. In tegenstelling tot zijn Siamese neef is de Balinees stil en hoor je hem niet vaak.

Zijn staart is gepluimd maar loopt taps toe. Zijn amandelvormige ogen zullen altijd saffierblauw zijn, terwijl zijn puntkleuren chocolade, blauw of lila kunnen zijn. Hij moet twee keer per week gekamd worden met een stalen kam.

Amerikaanse Kruloorkat

amerikaanse kruloorkat

Dit ras dankt haar naam aan het hebben van een ongebruikelijke set oren die uit het gezicht krullen.

De Amerikaanse Kruloorkat is in juni 1981 ontstaan ​​als een spontane genetische mutatie in de huiskattenpopulatie. Ze werden populair in 1983 en in 1986 werden ze erkend door drie van de grootste Noord-Amerikaanse kattenregisters.

Deze raskat heeft een mensgerichte instelling. Ze zijn nieuwsgierig, intelligent, en worden graag betrokken bij de dagelijkse gang van zaken binnen het gezin waar ze deel van uitmaken. Ze houden van knuffelen en vinden het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ze hebben een evenwichtig karakter en zijn niet snel ergens van onder de indruk. Ze blijven hun leven lang speels en ondernemend. De omgang met andere katten en honden is over het algemeen uitstekend.

Pers

pers

Hier is een glamoureuze kat met de reputatie een snoepje te zijn voor diegenen die graag genieten van een grote luxe.

Perzen hebben een intensieve dagelijkse verzorging nodig, omdat hun vacht te lang en dicht is om zichzelf te kunnen onderhouden. Om de vacht vrij van klitten en vervilting te houden zijn dagelijkse borstelbeurten nodig. Ook moeten de ogen regelmatig gecontroleerd worden, omdat de traanbuis verstopt kan raken of onvoldoende aangelegd is vanwege de hierboven beschreven korte snuit.

Perzen zijn rustige introverte stabiele katten. Perzen kunnen goed worden gehouden als binnenkat.

Himalaya

himalaya kat

Voor het beste van de Perzische en Siamezen hebben we de Himalaya. Ze genieten van aandacht en genegenheid, en zijn speelser dan de typische Perzische kat en passen zich beter aan dan de meeste katten.

Ze komen echter meestal niet als behoeftig over. De Himalaya is kalm en toch taai, waardoor hij een geweldig huisdier is voor het gezin.

Helaas heeft hij de neiging om de Perzische platte gezichtsvorm te hebben in plaats van de wigvormige gezichtsvorm van de Siamees, wat resulteert in sinusproblemen.

De lange en donzige vacht vereist dagelijkse verzorging.

Somali

somali kat

En hier hebben we een langharige variant van de Abessijn, een kortharige kattenras. Ze hebben een soepel en goed gespierd lichaam met een volle bossige staart en gouden of groene ogen.

Somali’s zijn intelligente dieren die betrokken willen zijn bij alles wat er in huis gebeurt. Ze zijn zeer op mensen gericht en willen een hechte band met hun eigenaar. Het zijn geen echte schootkatten, maar waar je bent of wat je ook aan het doen bent is ook je Somali aanwezig om zich ertegenaan te bemoeien!

De Somali vereist betrekkelijk weinig dagelijks onderhoud. Een borstelbeurt af en toe met een zachte borstel om de dode haren te verwijderen is voldoende. De halflanghaarvacht klit weinig, maar let wel op klitplekjes in liezen en als de kat in de winter in volle vacht is ook bij de “broek” aan de achterpoten. Let ook regelmatig op het gebit – sommige Somali’s hebben een aanleg voor tandsteenvorming en tandvleesproblemen en hierbij is tijdig voorkomen en het gebit goed laten schoonmaken door de dierenarts bij de jaarlijkse controle essentieel.

Ragdoll

ragdoll kat

De Ragdoll is een kattenras. Ragdolls zijn forse katten met halflange zijdezachte vacht.
Pas rond het derde jaar is hij/zij uitgegroeid en uitgekleurd. Ragdolls zijn vrij rustige, sociale en aanhankelijke katten.

Een Ragdoll is een forse kat. Ragdoll betekent letterlijk ‘lappenpop’, omdat de kat zich in de armen van zijn baasje echt laat hangen.

Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Point Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo.

Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Het zijn doorgaans geen schootzitters, maar zijn wel altijd in de buurt te vinden, bij voorkeur naast je. Ze volgen je vaak als een hondje waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnenkatten maar een kattenren of afgesloten tuin wordt ook op prijs gesteld.

Lees ook: 8 kattenrassen met blauwe ogen (met foto’s)

Samenvatting

Langharige katten zijn prachtige dieren die in elk huis een leuke toevoeging kunnen zijn. Er zijn veel verschillende rassen met hun eigen unieke uiterlijk en temperament om rekening mee te houden.

Zelf een langharige kat verzorgen is niet erg moeilijk en is minder belastend voor zowel je kat als je portemonnee dan het laten doen door een professionele trimmer.

Hoewel een beetje tweejaarlijks verharen normaal is, zijn haarballen dat niet. Langharige katten hebben meer kans op haarballen dan kortharige katten, maar regelmatige vachtverzorging en een vochtrijk dieet kunnen het risico verminderen. Zorg goed voor je donzige vriend en ze blijft donzig en vriendelijk!