kattenrassen met blauwe ogen

8 kattenrassen met blauwe ogen (met foto’s)

Kittens worden geboren met blauwe ogen. Ze kunnen zo blijven, maar vaker zal de kleur beginnen te veranderen naarmate ze volwassen worden en de productie van het pigment melanine plaatsvindt.

Volwassen katten met blauwe ogen zijn niet wijdverspreid. Als het toch gebeurt, komt dit door hun genetica.

De productie van pigment in hun iris vindt niet plaats en wanneer licht weerkaatst op het ronde oppervlak van hun oog, zien ze er blauw uit. Hoe hoger het brekingsniveau dat de kat in zijn ogen heeft, hoe dieper de blauwe tint zal verschijnen.

Genen die de kleuring van katten beperken, resulteren in blauwe ogen. Puntige katten, zoals Siamezen, die een lichter lichaam en donkere ledematen hebben, hebben altijd blauwe ogen. Katten met het dominante witte gen kunnen soms, maar niet altijd, blauwe ogen hebben. Witte katten zijn ook genetisch meer vatbaar voor doofheid.

Hieronder hebben we acht prachtige blauwogige kattenrassen op een rijtje gezet. Sommige van deze rassen hebben alleen blauwe ogen. Voor anderen is blauw slechts een van de mogelijke oogkleuren die ze hebben.

Balinees

balinees met blauwe ogen

De Balinees is een modern puntig kattenras dat altijd diepblauwe ogen zal hebben. De lange vacht van deze opvallend mooie katachtigen is ontstaan als gevolg van een spontane genetische mutatie bij raszuivere Siamese katten. Deze middelgrote katten zijn niet alleen een mooi gezicht. Bekend als intelligent, nieuwsgierig, speels en liefdevol, kunnen Balinezen geweldige huisdieren zijn.

Hoewel er niet zoiets bestaat als een echt hypoallergeen kattenras, omdat ze geen ondervacht hebben en minimaal verharen, kunnen Balinezen geen allergische reacties veroorzaken zoals sommige katten dat wel zullen doen. Balinezen zijn niet geschikt om te vaak alleen gelaten te worden. Ze houden van gezelschap, en als ze niet genoeg aandacht krijgen, kunnen ze je dit behoorlijk duidelijk maken.

Heilige Birmaan

heilige birmaan

De Birmaan is een ander aantrekkelijk puntig ras met blauwe ogen. Deze langharige kat is er in zes verschillende kleuren, maar ze hebben altijd een witte vacht om hun poten. De exacte geschiedenis van het ras is onbekend, maar men denkt dat ze zijn ontstaan nadat uit Birma geïmporteerde katten in Frankrijk met Siamezen werden gefokt.

Het is geen verrassing dat de Birmaan een ongelooflijk populair ras is. Ze zijn lief, speels en liefdevol. Hoewel ze nog steeds een vocaal ras zijn, is hun gemiauw niet zo luidruchtig als hun Balinese en Siamese familieleden.

Himalaya

himalaya kat

De spitse Himalaya is ontstaan door het kruisen van Siamezen en Perzische katten. Niet alle organisaties erkennen het ras als gescheiden van de Perzische. Hun ogen zijn altijd helderblauw en hun vacht, die in verschillende tinten verkrijgbaar is, is lang en dicht.

Himalaya’s zijn meestal ongelooflijk aanhankelijk en speels. Ze kunnen echter onheil veroorzaken als ze niet genoeg verrijking en aandacht krijgen. Dit ras heeft ook een hoog verzorgingsregime. De dikke dubbele vacht van Himalaya’s kan dof en oncomfortabel worden als deze niet dagelijks wordt geborsteld.

Ojos Azules

ojos azules kat

Dit moderne en ongelooflijk zeldzame kattenras werd in 1991 door de TICA geaccepteerd voor registratie. Hun aantal blijft echter erg laag en de rasstandaard is nog in ontwikkeling. We moesten ze op de lijst zetten omdat hun ogen altijd een ongewoon diepe blauwe tint hebben, ondanks dat ze geen puntige of effen witte kleur hebben.

De oorsprong van het ras gaat terug tot 1984 toen een Schildpadkat uit een wilde kolonie in New Mexico een nest voortbracht met intens blauwe ogen zoals die van haar. Ze zijn doorgegaan met het produceren van nesten met een verscheidenheid aan markeringen, en ze hebben misschien de diepste blauwe ogen die in elk kattenras te zien zijn. De naam Ojos Azules is een Spaanse vertaling voor “blauwe ogen”.

Pers

pers

Perzen, met hun zachte en zijdeachtige vachten, kenmerkende gezichten en lieve persoonlijkheden, zijn een van de meest populaire en herkenbare rassen ter wereld. Witte Perzen kunnen blauwe ogen hebben. Helaas kan deze genetische combinatie soms ook worden geassocieerd met doofheid.

Perzen staan bekend als niet veeleisend, kalm en liefdevol. Ze houden vaak van niets liever dan lekker op de schoot van hun baasje te kruipen voor wat genegenheid. Dit ras is niet beroemd om zijn intelligentie, en ze zullen niet zo trainbaar zijn als de andere rassen op deze lijst. Je zult ook bereid moeten zijn om ze vaak te verzorgen.

Ragdoll

ragdoll blauwe ogen

Ze zijn misschien wel een van de grootste rassen die er zijn, maar over het algemeen zul je geen meer relaxte kat vinden dan de Ragdoll. Hun naam heeft zelfs te maken met het feit dat wanneer je ze oppakt, ze vaak slap worden van plezier, net als een slappe lappenpop!

Je kunt niet anders dan worden opgezogen door deze karakteristieke katten en hun grote blauwe ogen. Hun vriendelijke en intelligente aard wordt vaak vergeleken met die van honden. Het is niet ongebruikelijk dat Ragdolls trucs voor traktaties uitvoeren. Veel gezelschap gedurende de dag en veel thuisverrijking zijn belangrijk om te voorkomen dat deze energieke en sociale katten zich vervelen.

Siamees

siamees blauwe ogen

De populaire, direct herkenbare Siamees bekoort al decennia lang kattenliefhebbers over de hele wereld. Met hun opvallend blauwe, amandelvormige ogen, puntige kleur, elegante lichaamsbouw en sociale aard, is het een verrassing?

Ze zijn super slim en erg nieuwsgierig. Als je dit ras uren achter elkaar alleen laat zonder extra stimulatie, kan dit ertoe leiden dat ze depressief en destructief worden.

Siamese katten gedijen goed in het middelpunt van de belangstelling en ze zijn niet verlegen om je te vertellen wanneer ze meer knuffels willen. Met een breed scala aan vocalisaties en een luide miauw, houden ze er niet van om genegeerd te worden.

Sneeuwschoen kat (snowshoe)

snowshoe kat

De Sneeuwschoen kat is ontstaan door Siamese katten te kruisen met de Amerikaanse korthaar. Nog een puntig ras, ze hebben altijd blauwe ogen. Ze ontlenen hun naam aan hun witte handschoenpoten die eruitzien alsof ze in de sneeuw zijn gedompeld.

Het is niet verwonderlijk dat dit ras veel eigenschappen delen met hun Siamese familieleden. Deze nieuwsgierige katten willen met alles meedoen, en ze vinden het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Slim, vocaal en snel verveeld, dit ras zal geschikt zijn om deel te nemen aan een huis waar ze veel gezelschap en veel verrijking zullen hebben.