miauwende kat

7 redenen waarom je kat niet stopt met miauwen

Er zijn maar weinig dingen die het hart van een kattenliefhebber meer raken dan die eerste paar miauwen van een pasgeboren kitten. In werkelijkheid heeft de taal van de kat echter veel meer met mensen te maken dan met katten. In de loop van duizenden jaren van domesticatie heeft de moderne kat het nederige miauw veranderd in een unieke manier om met zijn mensen te communiceren, in plaats van met andere katten. Dit gebruik van exclusieve communicatie tussen mens en kat is inderdaad een mysterie.

Katten communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal, lichaamspositie, geurmarkering en gezichtsuitdrukking, maar ook door spinnen, tjilpen, gesis en gehuil. Zelden miauwen ze rond en tegen elkaar als er geen mensen zijn. Miauwen zijn gereserveerd voor mensen – ze communiceren de gemoedstoestand en emoties van een kat. Ze brengen ook behoeften over, zoals gevoed willen worden, geaaid willen worden of binnen of buiten gelaten willen worden.

Eigenaren van huisdieren zijn dus de ware meesters van het miauwen. Met al dit miauw gedoe dat speciaal voor ons bedoeld is, zou je denken dat we gelukkiger zouden zijn om regelmatig van onze katten te horen. Maar als de vocalisatie van je kat op je zenuwen begint te werken, zijn hier enkele mogelijke oorzaken, evenals enkele technieken die al dit kattengepraat kunnen onderdrukken.

Verveling en ras

Als we ons vervelen of angstig zijn, zijn we misschien geneigd om kleine praatjes te maken om de leegte te vullen. Je kat is niet anders, en een gebrek aan dingen om te doen of mee te spelen kan heel goed de spreker in je kat naar voren brengen. Als laat op de avond gekrijs van je kat de norm is geworden, zijn er enkele acties die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je kat geïnteresseerd blijft in andere dingen dan vocaliseren.

Laat katten niet voor langere tijd alleen zonder iets te doen. Het is een geweldig idee om twee katten tegelijk te adopteren – ze houden elkaar bezig. Het is belangrijk om veel verrijking te bieden, denk hierbij aan een verticaal territorium, dozen, papieren zakken zonder handvatten, krabpalen, balletjes en ander veilig speelgoed dat niet kan worden uiteengerukt en ingeslikt.

Het antwoord op het bestrijden van verveling, is om betrokken te raken bij het leven van je kat. Houd regelmatig speelsessies, speurtochten met puzzelspeelgoed dat lekkernijen bevat, of begin met clickertraining dat ongewenst gedrag kan veranderen. Sommige kattenrassen worden als spraakzaam beschouwd (Siamezen, Abessijnen, Birmezen, Bengalen en anderen), dus potentiële eigenaren moeten weten waar ze aan beginnen als ze voor een bepaald soort ras kiezen.

Honger

Het is niet verrassend dat honger een belangrijke bron van meer miauwen bij katten is. Als je kat gelooft dat zijn voerbak “leeg” is, dan zul je dat zeker horen – en waarschijnlijk blijven horen totdat de voerbak goed gevuld is. Misschien ben je beter van dienst door het voedingsschema van je kat te veranderen.

Katten die voedsel eisen, moeten 4-6 keer per dag kleine maaltijden krijgen. Er zijn getimede, automatische voeders beschikbaar die voedsel volgens een schema zullen uitgeven. Sommige zijn zelfs gekoeld en daarom perfect voor natvoer. Ook kan het helpen om de omgeving te verrijken met een verticaal territorium, schuilplaatsen en wat leuk speelgoed.

Aanmoediging van de eigenaar

Sommige mensen genieten van het geluid van de stem van hun kat. Wanneer mensen het miauwen leuk vinden, kunnen ze het versterken met aandacht en traktaties. Maar er zijn momenten waarop het miauwen problematisch is, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, terwijl mensen proberen te slapen. Naast het niet versterken van het gedrag, moeten de redenen achter dit gedrag worden geïdentificeerd en aangepakt.

Je kat trainen om dit gedrag af te leren kan moeilijk zijn, en het feit dat mensen graag gesprekken met hun huisdieren voeren, helpt niet veel. Veel katten en mensen beantwoorden elkaar en houden gesprekken. Het werkt twee kanten op. Mensen genieten van de interactie – ze vinden het fijn dat hun katten hen antwoorden, en de katten houden van de aandacht.

Besteed aandacht aan mij!

Het feit blijft dat de reden waarom je kat zo lawaaierig en veeleisend is, misschien wel je bezigheid is. Er is een dunne lijn tussen positieve en negatieve bekrachtiging van het gedrag van je kat – en aan de rechterkant van deze lijn blijven kan moeilijk zijn.

Zoals eerder vermeld, is de meest voorkomende reden voor het miauwen van uw kat waarschijnlijk de meest voor de hand liggende – het levert resultaten op. Op dezelfde manier waarop een menselijke baby ontdekt dat hij door te huilen voedsel, troost en aandacht kan krijgen, zo maakt je kat net zo snel de mentale sprong tussen het miauwen en dat hij of zij beloond wordt met wat hij of zij wil.

Deze gewoonte kan moeilijk te doorbreken zijn – voor zowel jou als je kat. Het belonen van rustig gedrag is een mogelijke remedie, maar het vereist dat je de smeekbeden van je kat om aandacht negeert en je kat met genegenheid beloont wanneer ze stil zit. Miauwen om aandacht, kan geleidelijk worden gestopt, en zonder het gebruik van negatieve bekrachtiging wanneer je kat vocaal is.

Ten eerste is het belangrijk om de behoefte aan aandacht aan te pakken wanneer de kat geen aandacht opeist met spelsessies, speurtochten, clickertraining en andere activiteiten. Tegelijkertijd wordt het miauwen nooit versterkt met aandacht. Als de kat stil is, kun je dit belonen. Clickertraining is hiervoor een zeer effectief hulpmiddel.

Gevorderde leeftijd

Naarmate katten ouder worden, kunnen ze hun vermogens op dezelfde manier verliezen als wij. Er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat een oudere kat meer of harder gaat miauwen. Katten die hun gehoor verliezen, verhogen vaak het volume omdat ze het niveau van hun stemgeluid niet kunnen volgen. Ziekten en pijn kunnen er ook voor zorgen dat katten luidruchtig worden.

Lichamelijke en gedragsveranderingen gerelateerd aan leeftijd kunnen zich uiten in stress, angst, compulsieve stoornissen en problemen met de kattenbak; elk van deze fysieke of mentale veranderingen kan leiden tot veranderingen in de vocalisatie van je kat. Katten met cognitieve stoornissen lopen vaak miauwend rond.

Soms zijn deze katten ’s nachts zittend, met hun gezicht naar een hoek en miauwend te vinden. Elke keer dat er gedragsveranderingen zijn, waaronder miauwen, moeten katten worden gecontroleerd door een dierenarts.

Pijn en andere medische factoren

Overmatige geluiden van je kat kunnen een teken zijn van pijn of ziekte en mogen niet worden genegeerd.

Pijn is de meest voorkomende oorzaak van verhoogde vocalisatie. De oorzaak van de pijn is vaak moeilijk te vinden, omdat katten de neiging hebben zich te verstoppen als ze pijn hebben. De pijn kan onder meer tandheelkundig, orthopedisch of buikpijn zijn.

Naast pijn als oorzaak, zijn er ook katten die blind zijn, diabetisch zijn, schildklierproblemen hebben en kanker hebben, wat allemaal kan leiden tot een verhoogde vocalisatie.

Voor sommige katten zegt vocalisatie gewoon dat er iets mis is, en het is de taak van jou en je dierenarts om erachter te komen wat dat is.

Lees ook: 10 interessante feiten over pasgeboren kittens

Een oplossing vinden

Als overmatig miauwen bij jou thuis een serieus probleem is geworden, is het altijd het beste om je kat naar de dierenarts te brengen voor een volledige medische onderzoek.

Als je huisdier medisch gezond wordt verklaard, zal de dierenarts zoeken naar omgevings- of neurologische oorzaken, zoals stress of angst, evenals naar abnormale interacties met andere huisdieren en mensen thuis.

Medicijnen kunnen worden gegeven, maar alleen in gevallen waarin je dierenarts denkt dat het nuttig zou zijn. Dit kunnen kruidengeneesmiddelen zijn, maar ook echte medicijnen om een huisdier te kalmeren of zijn angstniveau te verminderen.