schattige kittens

10 interessante feiten over pasgeboren kittens

Vanaf het moment dat ze worden geboren, hebben kittens een unieke reeks behoeften om uit te groeien tot gezonde, gesocialiseerde katten. Hier zijn 10 interessante, onmisbare feiten over pasgeboren kittens van dierenexperts.

Ze wegen 85 tot 113 gram bij de geboorte

Kittens komen aan met een snelheid van ongeveer 113 gram per week, wat betekent dat ze ongeveer 453 gram moeten wegen tegen de tijd dat ze 4 weken oud zijn. Kittens zouden ongeveer 450 gram per maand moeten blijven aankomen tot de leeftijd van 6 maanden.

Ze krijgen een immuunversterkend colostrum (melk)

In de eerste 24 tot 48 uur na de geboorte krijgen kittens melk van de moederkat, die mogelijk levensreddende antilichamen tegen ziekten bevat. Zonder deze stoffen ontwikkelen kittens geen gezond immuunsysteem en zijn ze vatbaar voor infecties. Als pasgeboren kittens geen melk van de moederkat kunnen drinken, kan een dierenarts onderhuidse injecties met serum van een gezonde gevaccineerde volwassen kat geven, om zo de immuniteit te versterken. De navelstreng valt meestal rond de drie dagen of iets langer af.

Ze kunnen hun lichaamstemperatuur zelf niet regelen

Kittens hebben de eerste twee tot vier weken een warmtebron nodig, zoals een verwarmingskussen voor huisdieren. De ideale omgevingstemperatuur voor pasgeboren kittens is 32 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 55 tot 65 procent. Het is belangrijk om ze de ruimte te geven om weg te kruipen van de warmtebron om oververhitting en thermische brandwonden te voorkomen.

Ze worden blind en doof geboren

Kittens worden geboren met hun ogen en gehoorgangen gesloten. Hun ogen gaan open in ongeveer zeven tot veertien dagen, en hun gehoorgangen gaan open tussen tien en veertien dagen oud. Alle kittens worden geboren met blauwe ogen. Hun ware iriskleur zal duidelijk worden als ze ongeveer 8 weken oud zijn.

Ze moeten elke twee tot drie uur eten

Als je kittens flesvoeding geeft, moeten ze met hun buik naar beneden worden gelegd – niet op hun rug – om een natuurlijke zogende houding te simuleren en het risico op aspiratie te verkleinen. Kittens beginnen vast voedsel te eten als ze 3 tot 4 weken oud zijn.

Kittens die niet genoeg voedsel krijgen, kunnen een lage bloedsuikerspiegel hebben, wat levensbedreigend kan zijn. Hypoglykemie is een groot probleem bij kittens, vooral als ze wees zijn geweest.

Ze kunnen niet zelfstandig naar de kattenbak gaan

Kittens moeten worden gestimuleerd om naar het “toilet” te gaan. In de natuur wordt dit gedaan door de moederkat die aan de achterkant van haar kitten likt. Als de moederkat niet aanwezig is, kun je dit gebied voorzichtig stimuleren met een warm en vochtig watje.

Hun babytanden beginnen rond 3 weken te verschijnen

Kittens zullen hun melktanden (baby) beginnen uit te barsten op de leeftijd van 3 weken. Als ze 14 weken oud zijn, beginnen ze hun melktanden te verliezen, te beginnen met hun centrale snijtanden. Als kittens ongeveer 6 maanden oud zijn, hebben ze al hun volwassen tanden.

Ze beginnen met spelen na 4 weken

Kittens moeten rond de 10 dagen oud kunnen staan en rond de 21 dagen oud kunnen lopen. Ze zijn ongeveer 4 weken oud wanneer ze beginnen het leuke, gekke gedrag te vertonen dat we zo goed kennen en waar we zo van houden. Kittens leren doorgaans passend gedrag tussen de 4 en 7 weken oud. Als een kitten bijvoorbeeld te ruw speelt met zijn broers en zussen, zullen ze die onmiddellijke feedback krijgen.

Ze zijn vatbaar voor bloedarmoede door vlooien

Vlooien kunnen bij jonge kittens levensbedreigende bloedarmoede veroorzaken. Omdat de meeste vlooienmedicijnen niet veilig zijn voor katten jonger dan 8 weken, is het aan te raden om kittens met vlooien te wassen met een zacht afwasmiddel.

Lees ook: 7 verrassende feiten over kattenkruid (catnip)

Ze zijn volledig gespeend rond 8 weken oud

Moederkatten doen het goed als het gaat om hun kittens af te spenen, ze zullen beleefd voorstellen dat de kittens verder gaan. Het is echter belangrijk dat ze tijdens de cruciale eerste acht weken van het leven van een kitten bij haar moeder en haar broers en zussen blijft om haar socialisatie aan te scherpen. Als je een kitten te vroeg weghaalt, missen ze veel belangrijke sociale vaardigheden.